Πολιτεία

Πολιτεία

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Η Γάζα αρνείται την φιλανθρωπία της Ελληνικής Κυβέρνησης

Η ακόλουθη επιστολή παραδόθηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση στις 12 Ιουλίου 2011, κάνοντας ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι στη Γάζα ζητούν ελευθερία και σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να διάγουν μια αξιοπρεπή ζωή, δεν ζητούν φιλανθρωπία. Φαινομενικά κωφεύοντας στην δήλωσή τους αυτή, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Δελαβέκουρας, επανέλαβε την "γενναιόδωρη προσφορά" της Ελληνικής Κυβέρνησης να μεταφέρει περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους της Γάζας - αντί να τους βοηθήσει να ανακτήσουν την ελευθερία που το Ισραήλ συνεχίζει να τους αρνείται.

12 Ιουλίου 2011

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ Παπανδρέου,

Αγαπητέ Υπουργέ Εξωτερικών Λαμπρινίδη,

Εμείς, τα μέλη της Παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών στη Γάζα, έχουμε παρακολουθήσει τις ενέργειες που πραγματοποίησε η κυβέρνησή σας για να εμποδίσει τον Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ να πλεύσει προς τη μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή - τη Λωρίδα της Γάζας - για να προκαλέσει τον εγκληματικό αποκλεισμό της από το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας μας έχει αποστερήσει από πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δεδομένα, πρώτα από όλα, την ελευθερία μας στη μετακίνηση. Δεν μας επιτρέπεται να αναζητήσουμνε επαρκή υγειονομική περίθαλψη ή ευκαιρίες εκπαίδευσης επειδή δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε ελεύθερα. Είμαστε αποκομμένοι από τις οικογένειές μας σε άλλα μέρη της κατεχόμενης περιοχής και του εξωτερικού. Και δεν μας επιτρέπεται να προσκαλέσουμε ανθρώπους να μας επισκεφτούν στη Γάζα. Τώρα, εσείς έχετε εισάγει αυτή την απαγόρευση στους ανθρώπους που η κύρια αποστολή τους είναι να μας σταθούν αλληλέγγυοι.

Οι άνθρωποι της Γάζας δεν έχουμε ανάγκη μόνο ανθρωπιστικής βοήθειας, επειδή εμποδιζόμαστε να χτίσουμε την οικονομία μας. Δεν μας επιτρέπεται να εισάγουμε πρώτες ύλες ή να εξάγουμε. Οι ψαράδες και οι αγρότες μας πυροβολούνται όταν επιχειρούν να ψαρέψουν ή να μαζέψουν της σοδειά τους. Ως αποτέλεσμα της σκόπιμης Ισραηλινής πολιτικής, 80% των ανθρώπων μας έχουν γίνει εξαρτημένοι από την διατροφική βοήθεια, οι υποδομές είναι πλήρως κατεστραμμένες, και τα παιδιά μας δεν μπορούν να φανταστούν μια μέρα που θα γνωρίζουν την ελευθερία.

Η προσφορά σας να παραδώσετε το φορτίο του Στόλου της Ελευθερίας εδραιώνει την αντίληψη ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα λύσει τα προβλήματά μας και είναι μια αδύναμη προσπάθεια να συγκαλύψετε τη συνέργιά σας στον Ισραηλινό αποκλεισμό.

Λυπούμαστε πολύ που δεν δεχόμαστε την φιλανθρωπία σας. Οι οργανωτές και οι συμμετέχοντες του Στόλου της Ελευθερίας αναγνωρίζουν ότι η δέσμευσή μας δεν είναι για ανθρωπιστική βοήθεια, είναι για τα ανθρώπινα δικαιώματά μας. Μεταφέρουν μαζί τους κάτι πιο σημαντικό από τη βοήθεια. Μεταφέρουν ελπίδα, αγάπη, αλληλεγγύη και σεβασμό. Η προσφορά σας να συνεργήσετε με τους καταπιεστές μας στη μεταφορά βοήθειας ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ απολύτως.

Εφ' όσον είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκεστε κάτω από τεράστια πολιτική πίεση να συμμορφωθείτε με τη θέληση του Ισραηλινού καθεστώτος, να συνεργαστείτε με το Ισραήλ στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου και να νομιμοποιήσετε τον αποκλεισμό, αρνούμαστε να αποδεχτούμε τα ψίχουλά σας. Λαχταρούμε την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ικανότητα να κάνουμε επιλογές στις καθημερινές μας ζώες. Σας προτρέπουμε να αναθεωρήσετε και να αφήσετε το Στόλο της Ελευθερίας να πλεύσει.

Τέλος, αναγνωρίζουμε τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων μας και την υποστήριξη της χώρας σας για τα νόμιμα δικαιώματά μας. Με αυτή την ιστορία στο νου και την παραπάνω αναγνώριση των ελευθεριών που μας απαγορεύονται /αρνούνται, σας καλούμε να επιτρέψετε στα σκάφη του Στόλου της Ελευθερίας να φύγουν για τη Γάζα, αμφισβητώντας έτσι τον παράνομο Ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και την παράνομη κατοχή της Παλαιστινιακής γης.

Με εκτίμηση,

Palestinian Network of NGOs (PNGO) (αντιπροσωπεύει πάνω από 60 μη-κυβερνητικούς οργανισμούς στη Γάζα)

Palestinian International Campaign to End the Siege on Gaza

General Society for Rehabilitation

Deir Al-Balah Cultural Centre for Women and Children

Maghazi Cultural Centre for Children

Al-Sahel Centre for Women and Youth

Rachel Corrie Centre, Rafah

Rafah Olympia City Sisters

Al Awda Centre, Rafah

Al Awda Hospital, Jabaliya Camp

Ajyal Association, Gaza

Al Karmel Centre, Nuseirat

Local Initiative, Beit Hanoun

Beit Lahiya Cultural Centre

Al Awda Centre, Rafah

Middle East Children's Alliance - Gaza office

Alshomoa Club for Women

General Union for Public Services Workers

General Union for Health Services Workers

General Union for Petrochemical and Gas Workers

General Union for Agricultural Workers

General Union of Palestinian Syndicates

General Union of Palestinian Women

Palestinian Congregation for Lawyers

Palestinian General Federation of Trade Unions (PGFTU)

Union of Health Work Committees

Union of Synergies-Women Unit

Union of Women's Work Committees

Palestinian Association for Fishing and Maritime

Palestine Sailing Federation

Fishing and Marine Sports Association

Palestinian Women Committees

Progressive Students' Union

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Η μουσική του Μάνου Λοϊζου δεν έχει ανάγκη κανέναν Επενδυτή.


Έχασε τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της εφημερίδας η κόρη του Μυρσίνη. Εμπλέκεται η ΑΕΠΙ και η Minos-EMI.


Το διάβασα στο twitter της Μυρσίνης Λοϊζου:

"Λοιπόν η απόφαση βγήκε και είναι αρνητική. Το cd θα κυκλοφορήσει στον «Επενδυτή» χωρίς την δική μου άδεια, αλλά με την άδεια της ΑΕΠΙ, η οποία έχει συμβόλαιο με τον Γιαννίκο να κυκλοφορεί ότι θέλει, παρόλο που τα μέλη της έχουν να πληρωθούν 3 χρόνια από αυτόν. Σημείωση: στο δικαστήριο δεν είχα την παραμικρή υποστήριξη από την εταιρία του πατέρα μου, ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ. Το συγκεκριμένο θέμα με τον Επενδυτή δεν είναι οικονομικό αλλά ηθικό. Στα ασφαλιστικά μέτρα δε ζήτησα χρήματα."

Πολλά ακούγονται για την ΑΕΠΙ, τις συμφωνίες των εφημερίδων και τα πνευματικά δικαιώματα και είναι σίγουρα κουφό ότι κανείς (ούτε το δικαστήριο, ούτε η εφημερίδα, ούτε η ΑΕΠΙ, ούτε η δισκογραφική εταιρία!) δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου για τη συγκατάθεση της κυρίας Λοϊζου.

Πάντως είναι σίγουρα ενδιαφέρον πως μετά την επιστολή της Μ.Μ. με την οποία ζητούσε απ' το Πασόκ να μην χρησιμοποιείται ο "Ήλιος" του σπουδαίου συνθέτη απ' το κόμμα (επιστολή που έκανε θέμα συζήτησης τον Λοϊζο, αυξάνοντας το ενδιαφέρον του κόσμου), η εφημερίδα έτρεξε να εκμεταλλευτεί το όνομα και τη μουσική του, ελπίζοντας να κάνει μεγάλες πωλήσεις.

Τη στιγμή που στο ίντερνετ πολλοί έχουν ήδη ξεκινήσει ανεπίσημη καμπάνια για το μποϊκοτάζ του Επενδυτή, ζήτησα από τη Μυρσίνη να μας πει δυο λόγια για το θέμα.

(Και θα το κάνει, αργότερα.)

πηγή : lifo.gr

Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη πάνω από 5.000 ευρώ

Ποινικές διώξεις από την 1η Αυγούστου – 14.700 οφειλέτες φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 37 δισ. ευρώ

Αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης περιμένουν από την 1η Αυγούστου ακόμη και όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο από € 5.000 και πάνω, εφόσον είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες πριν από τις 31 Μαρτίου, όταν ψηφίστηκε ο νόμος για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που ενεργοποιεί τη συγκεκριμένη διάταξη, για όσα χρέη είχαν ήδη καταστεί ληξιπρόθεσμα στις 31/3/2011, η ποινική δίωξη αρχίζει εφόσον οι οφειλέτες τους δεν φρόντισαν να τα εξοφλήσουν εντός 4 μηνών από τότε, δηλαδή μέχρι και την 1η Αυγούστου. Ειδικότερα, η ποινική δίωξη αφορά:
n Οφειλές από € 5.000 έως 10.000, ανεξαρτήτως του χρόνου που αυτές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.
n Οφειλές άνω των € 10.000, ακόμη και αν ώς τις 31/3/2011 δεν είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, δηλαδή δεν είχε διαπραχθεί το αδίκημα.
Επίσης, όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα του χρέη προς το Δημόσιο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:
n ώς 1 έτος για βεβαιωμένη ή ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των € 5.000.
n τουλάχιστον έξι μήνες για χρέος άνω των € 10.000.
n τουλάχιστον ένα έτος, εφόσον το συνολικό του χρέος υπερβαίνει τα € 50.000.
n Τουλάχιστον τρία έτη για οφειλή άνω των € 150.000.
Ως χρόνος τέλεσης του αδικήματος ορίζεται το χρονικό διάστημα από την παρέλευση 4 μηνών - από τότε που το χρέος κατέστη ληξιπρόθεσμο - μέχρι και τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής: δηλαδή τη συμπλήρωση 20 μηνών αν πρόκειται για χρέος μέχρι € 150.000 ή 5 ετών αν πρόκειται για χρέος άνω των € 150.000. Οσο για το πότε η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν το ποσό οφειλής εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

ΠΟΣΑ ΧΡΩΣΤΟΥΝ. Με βάση στοιχεία που ανακοινώθηκαν προ ημερών, ο αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχεται σε 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Πρόκειται για ένα συνολικό ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών € 41,1 δισ. (Ιούνιος 2011), εκ των οποίων συνολικά € 4,1 δισ. χρωστούν 892.000. Απ' αυτούς οι 716.000 οφειλέτες χρωστούν ποσά μέχρι € 3.000, ενώ 14.700 έχουν οφειλές άνω των € 150.000. Συνολικά, αυτοί οι 14.700 χρωστούν στο Δημόσιο € 37 δισ. Δηλαδή το 1,6% των οφειλετών χρωστά το 90% των ληξιπρόθεσμων! Από τους 14.700 μεγαλοοφειλέτες 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και 8.200 νομικά πρόσωπα.
Υπενθυμίζουμε ότι η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη έγινε ευνοϊκότερη για όσους αποφασίσουν να υπαχθούν τώρα σε αυτήν, σύμφωνα με εγκύκλιο που ανακοινώθηκε τη Τετάρτη. Στο εξής, όποιος θέλει να υπαχθεί σε αυτήν δεν χρειάζεται να καταβάλλει αναδρομικά όλες τις δόσεις από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της, τον περασμένο Οκτώβριο. Αντίθετα, θα έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει τμηματικά τις δόσεις που δεν έχει πληρώσει μέχρι τώρα, με προσαύξηση 1% κάθε μήνα. Με λίγα λόγια, αν υπαχθεί κάποιος σήμερα στη ρύθμιση, δεν χρειάζεται να πληρώσει όλο το ποσό που αντιστοιχεί και στις μηνιαίες δόσεις που αφορούν στο οκτάμηνο από τις 29 Οκτωβρίου 2010 οπότε και τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση μέχρι και το τέλος Ιουνίου, κάτι που προφανώς αποτελεί αντικίνητρο για πολλούς. Στην ουσία η ρύθμιση αρχίζει από μηδενική βάση και ο μέγιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων για την τμηματική εξόφληση μιας οφειλής περιορίζεται από τις 45 σε 37, λόγω ακριβώς του οκταμήνου που πέρασε. Επίσης, εφόσον η καταβολή του ποσού θα γίνεται εφάπαξ, ο οφειλέτης θα απαλλάσσεται κατά 100% από τις προσαυξήσεις.

πηγή : tanea

Έπαιρναν προαγωγές με πλαστά πτυχία


Οργιο προαγωγών με πλαστά πτυχία


Με πλαστά πτυχία, μεταπτυχιακούς τίτλους, τίτλους ξένων γλωσσών και πιστοποιητικά...
νέων τεχνολογιών προσπαθούν να κατακτήσουν μια θέση στελέχους στην εκπαίδευση δάσκαλοι και καθηγητές, που συμμετέχουν αυτήν την περίοδο στη διαδικασία κρίσης για σχολικούς συμβούλους, διευθυντές και υποδιευθυντές σχολείων.

Το θέμα είχε αναδείξει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του το "Εθνος" πριν από τέσσερις μήνες (10-3-2011). Αμέσως μετά η υπουργός Παιδείας είχε διατάξει ΕΔΕ και είχε ξεκινήσει και διαδικασία ελέγχου των μεταπτυχιακών τίτλων. Η υπόθεση ήδη βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, καθώς ο αρμόδιος εισαγγελέας την ερευνά καλώντας μάρτυρες και σύντομα η έρευνα θα ολοκληρωθεί. Τώρα όμως το πρόβλημα αποκαλύπτεται σε όλη του τη διάσταση, καθώς οι περιφερειακοί διευθυντές όλης της χώρας καταγγέλλουν περιπτώσεις εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στις κρίσεις για διευθυντές και σχολικούς συμβούλους, οι οποίοι εμφανίζουν διάφορους πλαστούς τίτλους.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί αυτή γυναίκας εκπαιδευτικού από το Αγρίνιο, η οποία παρουσίασε πλαστό διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Η ίδια μάλιστα παρουσίασε και δεύτερο πλαστό πτυχίο. Οι έλεγχοι που έκαναν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας αποκάλυψαν ότι το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο δεν είχε δώσει τίτλο στη συγκεκριμένη γυναίκα.

Οι έρευνες αποκάλυψαν και άλλες περιπτώσεις εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα, όπου εκπαιδευτικοί εμφανίζουν πλαστούς τίτλους προκειμένου να αυξήσουν τα μόριά τους και να κατακτήσουν μια θέση στελέχους στην εκπαίδευση μαζί με τα σχετικά επιδόματα, εκθέτοντας έναν ολόκληρο κόσμο της εκπαίδευσης, που καμία σχέση δεν έχει με αυτήν την κατάσταση, και παραγκωνίζοντας εκπαιδευτικούς που με τεράστιο κόπο και αγώνα κατάφεραν να αποκτήσουν έναν τίτλο επιπλέον από το πρώτο πτυχίο τους.

Την έκταση του φαινομένου μαρτυρά και το γεγονός ότι μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση 1.103 εκπαιδευτικοί δήλωσαν αρχικά ότι κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους από το εξωτερικό, αλλά στη διαδικασία για την επιλογή σχολικών συμβούλων εμφανίστηκαν μόνο 135! Στελέχη της εκπαίδευσης που γνωρίζουν καλά την υπόθεση δήλωσαν στο "Εθνος" ότι μετά το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας μας και την έρευνα που διέταξε το υπουργείο Παιδείας πολλοί φοβήθηκαν να εμφανιστούν στις κρίσεις και να προσκομίσουν πλαστούς ή έστω αμφιλεγόμενους τίτλους.

Χθες, το υπουργείο Παιδείας παραδέχτηκε ότι υπάρχει πράγματι σοβαρό πρόβλημα με το συγκεκριμένο ζήτημα και γι' αυτόν τον λόγο η υπουργός έχει ζητήσει τα σχετικά στοιχεία από τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε όταν τελειώσουν οι διαδικασίες επιλογής να δοθούν στη δημοσιότητα.

Οι περιφερειάρχες πάντως καταγγέλλουν περιπτώσεις, όπως υποψήφιας διευθύντριας που κατέθεσε πλαστό διδακτορικό από τη Φιλοσοφική Αθήνας και καθηγητή που εμφάνισε πτυχία Αγγλικών χωρίς να ξέρει ούτε λέξη Αγγλικά, καθώς και καθηγήτριας που εμφάνισε πλαστογραφημένο πιστοποιητικό άριστης γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Πηγή 24wro

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Πως δημιουργήθηκαν τα ΜΑΤ;


Το παρασκήνιο της δημιουργίας των ΜΑΤ
Το παρασκήνιο της ίδρυσης των ειδικών τμημάτων της αστυνομίας που «σφράγισαν»...
με τη δράση τους τα χρόνια της μεταπολίτευσης αποκαλύπτει ο άνθρωπος που δημιούργησε τα ΜΑΤ, ο απόστρατος υπαρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων, Ηλίας Ψυχογιός.

Η συνέντευξη δόθηκε πριν από εφτά χρόνια, στο πλαίσιο αφιερώματος του «Ιού» της Ελευθεροτυπίας, για τη συμπλήρωση 30 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Στο σώμα από το 1945, με ενεργό συμμετοχή στην προδικτατορική καταστολή διαδηλώσεων αλλά και στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ο Ηλίας Ψυχογιός ήταν αυτός που ανέλαβε μεταδικτατορικά να οργανώσει τις καινούριες μονάδες. Τριάντα χρόνια μετά, αφηγήθηκε για πρώτη φορά τη δική του εκδοχή αυτής της ιστορίας.

Όλα ξεκίνησαν το 1961. «Ήμουν τότε υπαστυνόμος», θυμάται ο κ. Ψυχογιός, «και μ’ έστειλε η υπηρεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για να εκπαιδευτώ στο riot control.

Μέχρι τότε δεν είχαμε οργανωμένη υπηρεσία για ν’ αντιμετωπίζει τις συγκεντρώσεις. Έπιανε κάθε μέρα η υπηρεσία τον τάδε ή τον δείνα αστυφύλακα, και τον έστελνε να τα βγάλει πέρα. Ανεκπαίδευτος, ανοργάνωτος.

Αποφάσισαν λοιπόν τότε οι Αμερικανοί και μας είπαν να στείλουμε μερικούς αξιωματικούς της αστυνομίας. Δώσαμε εξετάσεις στην αγγλική γλώσσα κι έστειλαν εμένα, τον Γεώργιο Σαμπάνη -που αργότερα έγινε αρχηγός του σώματος- και τον Θεόδωρο Χαρλαύτη, που συνέχισε στα μηχανοκίνητα».

Η χρονική συγκυρία αυτής της αποστολής αποτελεί αντικείμενο προς διερεύνηση. Γεγονός είναι ότι λίγο νωρίτερα, την 1η Δεκεμβρίου 1960, το κέντρο της Αθήνας είχε μετατραπεί σε πεδίο άγριων συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και χιλιάδες απεργούς οικοδόμους, με δεκάδες τραυματίες από κάθε πλευρά. Μικρότερης έκτασης συγκρούσεις είχαν σημειωθεί και την Πρωτομαγιά του 1960.

Τα γεγονότα εκείνα θεωρούνται σήμερα ως η ληξιαρχική πράξη γέννησης του μαζικού δημοκρατικού κινήματος της δεκαετίας του ’60, που κορυφώθηκε με τους αγώνες του 1-1-4 και τις κινητοποιήσεις του 1965.

Στις ΗΠΑ, η ομάδα Ψυχογιού παρέμεινε 4 μήνες. «Πήγαμε σε διάφορες Πολιτείες, εκεί που παρήγαγαν τα δακρυγόνα, μας έδειξαν πώς είναι οργανωμένοι. Σε κάθε πόλη που πηγαίναμε, μας δείχνανε τι έχουν. Δεν μας έκαναν κάποια ειδική εκπαίδευση».

«Στο θέμα της αντιμετωπίσεως των διαδηλώσεων δεν ήταν και πολύ καλύτεροι από εμάς. Είχαν όμως ένα εργοστάσιο στο Σάλτσμπουργκ, που φτιάχνει τα δακρυγόνα. Πήγαμε εκεί πέρα, μιλήσαμε και μας τα πουλάγανε».

Ο εξοπλισμός των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας με δακρυγόνα φαίνεται πως υπήρξε το πιο απτό αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης. Σύμφωνα με τον κ. Ψυχογιό, η χρήση τους ήταν πρακτικά άγνωστη ως τότε. Τον ισχυρισμό του επιβεβαιώνει, εν μέρει τουλάχιστον, ο μετεμφυλιακός κανονισμός της Αστυνομίας Πόλεων «περί παρανόμων συγκεντρώσεων και τρόπου διαλύσεως αυτών» (1952), που αγνοεί εντελώς τα εν λόγω υλικά.

Σύμφωνα πάλι με το επίσημο λεύκωμα του σώματος, μόλις τον Δεκέμβριο του 1960 το «Τμήμα Χρησιμοποιήσεως Δακρυγόνων Αερίων» της Γενικής Ασφάλειας εντάχθηκε στη νεοσύστατη Μηχανοκίνητη Υποδιεύθυνση, που ήταν αρμόδια για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, «απάντων των υπαλλήλων ταύτης εις τα όπλα εκτοξεύσεως βολίδων και ρίψιν χειροβομβίδων δακρυγόνων αερίων» («Τα 40 χρόνια της Αστυνομίας Πόλεων», Αθήναι 1962, σ.132).

Στο πρώτο του εγχειρίδιο, που εκδόθηκε το 1966, ο Ηλίας Ψυχογιός δεν κρύβει το θαυμασμό του γι’ αυτά τα καινούρια όπλα: «Τα χημικά μέσα είναι το πλέον αποτελεσματικόν όπλον εις τας χείρας της Αστυνομίας προς διάλυσιν συναθροίσεων. Δια των δακρυγόνων, λύεται δια την Αστυνομίαν το σοβαρόν θέμα της αντιμετωπίσεως μεγάλου αριθμού ανθρώπων αποτελούντων συνάθροισιν. Η αριθμητική υπεροχή του πλήθους, δεν αποτελεί πλέον θέμα δια την Αστυνομίαν. Η Αστυνομία κατέστη ισχυροτέρα οιασδήποτε συναθροίσεως» («Συναθροίσεις και οχλοκρατικαί εκδηλώσεις. Αντιμετώπισις αυτών», Αθήναι 1966, σ.46).

Είναι προφανές ότι η ενδιάμεση εμπειρία των Ιουλιανών με τη μαζική χρήση χημικών αερίων από την αστυνομία είχε ενισχύσει την εμπιστοσύνη του στα νέα όπλα. Ο κ. Ψυχογιός ωστόσο θυμάται την εποχή εκείνη σαν την πιο δύσκολη φάση της καριέρας του: «Τα Ιουλιανά ήταν τα χειρότερα. Είχανε βάλει μπροστά τους οικοδόμους και μας πλακώσανε μια φορά εκεί στην πλατεία Βάθης στο ξύλο και στις πέτρες, σπάζανε τα πεζοδρόμια και τα πετάγανε. Ήτανε παλικάρια αυτοί. Τους είχανε παρασύρει, ήσανε εμπροσθοφυλακές. Με τι να τους αντιμετωπίσουμε εμείς;»
Πέρα από την αξιοποίηση των δακρυγόνων, η αμερικανική εκπαίδευση είχε μάλλον περιορισμένη συμβολή στην αναβάθμιση των εγχώριων κατασταλτικών μηχανισμών.

Η «τεθωρακισμένη ίλη εφόδου» που συγκροτήθηκε τον Απρίλιο του 1947, ως συνέχεια της περιβόητης κατοχικής μονάδας του Μπουραντά μετασχηματίσθηκε μεν το φθινόπωρο του 1960 σε «Μηχανοκίνητον Υποδιεύθυνσιν» (και την επόμενη χρονιά διαφημίστηκε -ως «Τμήμα Κρούσεως»- στα επίσημα «Αστυνομικά Χρονικά»), η δύναμή της όμως περιοριζόταν σε κάποιες απαρχαιωμένες «αύρες» βρετανικής προέλευσης. «Σε μερικά απ’ αυτά τα οχήματα, δεν έστριβαν καν τα τιμόνια για να φέρουμε βόλτα γύρω-γύρω την Ομόνοια», θυμάται ο κ. Ψυχογιός.

Με μια τέτοια «αύρα» θα επέμβει ο ίδιος τη νύχτα του Πολυτεχνείου (16.11.73) εναντίον των διαδηλωτών που πολιορκούσαν το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, στην οδό Μάρνη. Για την ενέργειά του αυτή, η υπηρεσία τον τίμησε με αναμνηστικό δίπλωμα.

Η τομή θα σημειωθεί λίγο μετά τη Μεταπολίτευση. «Όταν ήρθε ο Καραμανλής από το εξωτερικό, εμείς δεν είχαμε ειδικά σώματα για ν’ αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις. Φώναξε τότε τον υπουργό και του είπε ‘φτιάξτε τα’.

Καθίσαμε στο Υπουργείο μια ομάδα αξιωματικών και τα σχεδιάσαμε. Δεν υπήρχε πρότυπον, τίποτα. Το βασικό, τους έλεγα εγώ, είναι να φτιάξουμε μια δύναμη που θα απασχολείται αποκλειστικά(ή σχεδόν αποκλειστικά) με το θέμα αυτό. Να υπάρχουν 100 άνδρες και, όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε κάποια συνάθροιση, να καλούμε αυτούς κι όχι άλλους.

Φτιάξαμε έτσι μια ωραία οργάνωση των ΜΑΤ. Πήραμε διάφορα όργανα: ασπίδες, δακρυγόνα κλπ. Πήραμε προσφορές για θωρακισμένα από διάφορα κράτη και τελικά επιλέξαμε να αγοράσουμε ‘αύρες’ από το Βέλγιο. Με έστειλε η υπηρεσία εκεί για να τα εξετάσω, μαζί με κάτι άλλους αξιωματικούς. Μας είπανε να πάρουμε τα καλύτερα. Οταν τα φέραμε, ο αρχηγός -που δεν ήξερε να τα δουλεύει- μου λέει ‘οργάνωσέ τα εσύ’».

Συγκροτήθηκαν έτσι τα ΜΑΤ (Μονάδες Αποκαταστάσεως Τάξεως). Η ιδέα της ονομασίας τους ανήκε στον μετέπειτα υπουργό Αναστάσιο Μπάλκο. Για τη συγκρότηση των μονάδων δεν χρειάστηκε να ψηφιστεί ειδικός νόμος. Αρκούσε μια απλή υπουργική απόφαση.

Η δύναμή τους ήταν 150 αστυνομικοί στην Αθήνα. Μια δεύτερη μονάδα ΜΑΤ φτιάχτηκε στη Θεσσαλονίκη ενώ αντίστοιχο σώμα οργανώθηκε κι από τη Χωροφυλακή. Για τις μετακινήσεις τους, αγοράστηκαν το 1976 ειδικά οχήματα από τη Γαλλία. Όσο για τις βελγικές αύρες, η άφιξη της πρώτης δεκάδας («εξ ικανού αριθμού παραγγελθέντων») προβλήθηκε πανηγυρικά από το επίσημο περιοδικό του σώματος («Η Αστυνομία εκσυγχρονίζεται. Σύγχρονα ειδικά οχήματα αντιμετωπίσεως παρανόμων συγκεντρώσεων», Αστυνομικά Χρονικά 11.1974, σ.1010-1013).

Η εκπαίδευση των ΜΑΤ γινόταν από τον κ. Ψυχογιό. «Τους έκανα ομαδικές ασκήσεις, τίποτα δακρυγόνα, κάποιους σχηματισμούς, πώς μπορούν να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις». Ως διδακτέα ύλη χρησιμοποιούσε τα δικά του εγχειρίδια. «Όλες τις γνώσεις που έχω αποκτήσει για το ζήτημα, τις έχω αποτυπώσει στα βιβλία μου. Κάθε φορά που έκανα νέα έκδοση, έβλεπα πού πάσχει το σύστημα και το προσάρμοζα. Δεν είμαι ο θεωρητικός, όπως με είχαν ονομάσει τότε, ήμουνα της πράξης, αφού ήμουνα ο επικεφαλής σ’ αυτές τις επιχειρήσεις».

Ως αρχική ιδέα χρησιμοποίησε όσα είχε δει στην Αμερική, επέφερε όμως αλλαγές για να τα προσαρμόσει «στα ελληνικά δεδομένα». Ενίσχυσε για παράδειγμα το βάθος της αστυνομικής παράταξης που έρχεται αντιμέτωπη με τους διαδηλωτές: «Τους μάζεψα όλους μαζί, για να μην μπορούνε να μας διασπάσουν, μπροστά οι ψηλοί και οι πιο δυνατοί». Κάποιες από τις ιδέες του, όπως η «σφήνα» (για τον διεμβολισμό των συγκεντρώσεων και την «ριζικήν μεταβολήν της ψυχολογίας των εις το κέντρον της μάζης ευρισκομένων»), ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν στην πράξη.

Ο ίδιος επέβλεψε τη συγκρότηση και του δεύτερου ειδικού αστυνομικού σώματος, των «Μονάδων Ειδικών Αποστολών» (ΜΕΑ). Αφορμή στάθηκε η πολιορκία του γιατρού Βασίλη Τσιρώνη στο σπίτι του, το 1978.

«Με καλεί τότε ο υπουργός, ο κ. Μπάλκος. Του λέω, ‘δεν έχω κανέναν ικανό να πάει να πιάσει τον Τσιρώνη. Ο Τσιρώνης είναι παλικάρι, δεν είναι ανθρωπάκι. Ποιος θα τον αντιμετωπίσει; Πρέπει να οργανώσουμε μια ειδική υπηρεσία’. Μου λέει, ‘κάνε το’. Βγάλαμε λοιπόν μια ανοιχτή πρόσκληση για εθελοντές, μάζεψα καμιά δεκαπενταριά άντρες καλούς, κάναμε και μια ψευτοεκπαίδευση (πώς να αναρριχηθούμε, κλπ) κι ήμασταν έτοιμοι».

Αργότερα, μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τα ΜΕΑ θα υποκαταστήσουν προσωρινά τα ΜΑΤ ως αιχμή του δόρατος της πολιτικής καταστολής. Ντυμένοι με πολιτικά, οι άνδρες τους μπορούσαν να διαλύουν ανεπιθύμητες συγκεντρώσεις (όπως του κινήματος για το στρατό), χωρίς να εκτίθεται δημόσια η πολιτική ηγεσία της «Αλλαγής».

Η εικόνα που δίνει για τη μεταπολιτευτική δράση των ΜΑΤ, τρεις δεκαετίες αργότερα, είναι αυτή μιας ως επί το πλείστον ειρηνικής διαμεσολάβησης: «Σχεδόν ποτέ δεν συγκρουσθήκαμε μετωπικά με τους διαδηλωτές. Μπορώ να πω ότι είχα αποκτήσει φιλία με τους επικεφαλής των συγκεντρώσεων. Μαζευόμασταν στην Ομόνοια και τους έλεγα: ‘Κάνετε ό,τι θέλετε, μόνο μη μας πειράξετε, γιατί αυτούς εδώ (έδειχνα τα ΜΑΤ) δεν μπορώ να τους συγκρατήσω’. Και συνήθως έβαιναν καλώς τα πράγματα».

Για την ακρίβεια αυτής της εξιδανικευτικής περιγραφής, αποκαλυπτικό είναι βέβαια απόσπασμα από το τελευταίο βιβλίο του, το οποίο αποτυπώνει επακριβώς τα όρια άσκησης της ελευθερίας του συνέρχεσθαι εκείνα τα χρόνια. Ο ίδιος φροντίζει άλλωστε να επισημάνει δυο τουλάχιστον βίαιες αναμετρήσεις στις οποίες είχε καθοδηγητικό ρόλο.

Η πρώτη αφορά την απόπειρα του ΕΚΚΕ να πραγματοποιήσει την Πρωτομαγιά του 1977 πορεία από το πεδίο του Άρεως προς το σκοπευτήριο της Καισαριανής. Τα ΜΑΤ τους περίμεναν στο ύψος του αγάλματος της Αθηνάς. Οι διαδηλωτές δοκίμασαν να προχωρήσουν χρησιμοποιώντας σαν δόρατα τα κοντάρια των σημαιών τους, περικυκλώθηκαν όμως από υπέρτερες αστυνομικές δυνάμεις κι εξαναγκάστηκαν σε συντεταγμένη υποχώρηση.

Η δεύτερη σύγκρουση, ήταν το χτύπημα όσων αποπειράθηκαν να σπάσουν την κυβερνητική απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου το 1977:

«Μόλις περάσανε τα Χαυτεία, στέλνω μια μονάδα να τους σταματήσει. Την διέλυσαν αμέσως με τα κοντάρια. Λέω τότε να προχωρήσουν τα ΜΑΤ, αφού πρώτα φρόντισα -με τις μονάδες που είχα τριγύρω- να τους κλείσω την οπισθοχώρηση. Όταν με ειδοποιούν ότι ‘κλείσαμε’, δίνω εντολή να επιτεθούν τα ΜΑΤ. Έγινε μακελειό. Τότε ο Καραμανλής ρώτησε ‘ποιος είναι ο επικεφαλής, να τον συγχαρώ’. Του άρεσε πολύ ότι τους είχα κλείσει την οπισθοχώρηση. Ήταν μια πολύ ωραία επιχείρησις…»

Μια πλευρά του κατασταλτικού εκσυγχρονισμού στα χρόνια της Μεταπολίτευσης αποτυπώνεται στις διαδοχικές εκδόσεις του βιβλίου του Ηλία Ψυχογιού. Πρόκειται για την εικόνα του «εσωτερικού εχθρού» που αντιμετωπίζουν οι άντρες των ΜΑΤ.

Το πρώτο εγχειρίδιο κυκλοφόρησε το 1966, μετά τα Ιουλιανά. Η αναφορά στον «εχθρό» είναι εδώ μάλλον συμβατική -και εναρμονισμένη με τον επίσημο αντικομμουνισμό της εποχής:

«Η Αστυνομία έχει ως κυρίαν αποστολήν την πρόληψιν και καταστολήν των εγκλημάτων ως και την διασφάλισιν της ησυχίας, ειρήνης και τάξεως. Η ειρήνη όμως, η ησυχία και τάξις, συχνά διαταράσσονται υπό συναθροίσεων, διαδηλώσεων και άλλων οχλοκρατικών εκδηλώσεων. Γνωστή είναι εις πάντας η καταστροφική δύναμις του όχλου, ιδιαιτέρως όταν το κινούν ελατήριον είναι πολιτικόν ή οικονομικόν.

Κατά την αντιμετώπισιν των συναθροίσεων, δεν πρέπει να διαφεύγη της προσοχής των Αστυνομικών ότι αύται αποτελούν το σπουδαιότερον μέσον εις χείρας των κομμουνιστών προς επικράτησιν των ανατρεπτικών των σχεδίων εις βάρος της καθεστηκυίας τάξεως.»

Μετά το καλοκαίρι του 1974 και τη νομιμοποίηση των δυο ΚΚΕ, ο «εσωτερικός εχθρός» μετατοπίζεται πια στο πρόσωπο των «εξτρεμιστών» και των «αναρχικών στοιχείων» που αμφισβητούν τις μεταπολιτευτικές ισορροπίες:

«Αι δημόσιαι συναθροίσεις απετέλεσαν και θα αποτελούν πάντοτε αφορμάς εις τα εξτρεμιστικά και αναρχικά στοιχεία να μεταβάλλουν τας ειρηνικάς συναθροίσεις εις ταραχώδεις και ούτω να επιτυγχάνουν άλλους σκοπούς και όχι τους τιθεμένους υπό των οργανωτών αυτών» («Δημόσιαι συναθροίσεις και αντιμετώπισις αυτών υπό της Αστυνομίας», Αθήναι 1977). Η ίδια διατύπωση επαναλαμβάνεται αυτούσια και στην τελική μορφή του εγχειριδίου, το 1979.

Μια γλαφυρή περιγραφή της ανάδυσης ενός νέου εχθρού θα γίνει επίσης στο τελευταίο βιβλίο, κατά την περιγραφή της απαγορευμένης τέταρτης πορείας του Πολυτεχνείου(26.11.77): «Την 20.00 ώραν, μία ομάς, αποτελουμένη από 700-800 περίπου άτομα, κινούμενη από το Πολυτεχνείον επί της οδού Πατησίων, εβάδιζεν προς την οδόν Σταδίου. Τα μέλη της ομάδος εκραύγαζαν συνθήματα ως ‘φωτιά στην …’, ‘θάνατος στους …’ (όλα τα συνθήματα δηλαδή ήσαν φωτιά και θάνατος). Όλοι αυτοί ήσαν αναρχικοί».

Ακολούθησε η περικύκλωση των διαδηλωτών και το λιάνισμά τους από τα ΜΑΤ. «Οι αναρχικοί», πανηγυρίζει ο κ. Ψυχογιός, «έλαβαν ένα καλό μάθημα. Αντελήφθησαν εκείνην την βραδυά, ότι το Κράτος είναι πανίσχυρον και όποιος αντιτάσσεται προς τας επιταγάς του, υφίσταται σοβαράς συνεπείας».

Πηγή: 24wro

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Εμείς θα τη σηκώσουμε πάλι ψηλά,ολόκληρη!Τις τρύπες που της άνοιξαν τα τομάρια θα τις κλείσουμε!

ΟΧΙ στη λοβοτομή & την "αμνησία"!

Σκάνδαλο-σοκ στο υπ. Υποδομών επί Ρέππα> 37 εκατ. ευρώ στον Μπόμπολα από την ΕΡΓΟΣΕ (σύμβαση 470 μεταξύ ΕΡΓΟΣΕ και ΑΚΤΩΡ) για έργα που δεν έγιναν!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΟΣΕ ΠΛΗΡΩΣΕ ΓΙΑ ΑΝΕΚΤΕΛΕΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΚΤΩΡ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙ-ΔΟΜΟΚΟΣ

37 εκατ. σε υπόγεια διαδρομή

Πάρτι σπατάλης και κακοδιαχείρισης έχει στηθεί γύρω από τα χρυσοφόρα -για τους εργολάβους- σιδηροδρομικά τούνελ του όρους Οθρυς, ενώ συνωμοσία σιωπής από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων και την ΕΡΓΟΣΕ (θυγατρική του ΟΣΕ) καλύπτει ανατριχιαστικές καταγγελίες για κονδύλι τουλάχιστον 37 εκατ. ευρώ, που δόθηκε στην ανάδοχο πριν καν γίνουν τα έργα!
Οι έγγραφες καταγγελίες που έχουν γίνει από τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2010 για τη σύμβαση 470 μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, για το έργο «Κατασκευή Υποδομής από το 14ο έως το 25ο χιλιόμετρο, Μεγάλη Σήραγγα της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων Λιανοκλάδι - Δομοκός», αποτυπώνονται και τεκμηριώνονται -εκ νέου- σε 19σέλιδο υπόμνημα.
Ειδικότερα: Το μελετητικό γραφείο Μάλιου Α.Ε.-Intecsa-Inarsa S.Α., που για το συγκεκριμένο έργο συνέταξε την οριστική μελέτη σηράγγων, τα τεύχη δημοπράτησης, ενώ έχει και την ευθύνη για ειδική τεχνική επιτόπου υποστήριξη, βάσει σύμβασης που υπέγραψε το 2005 με την ΕΡΓΟΣΕ, καταγγέλλει ότι από το τέλος του 2009 μέχρι σήμερα γίνονται σημεία και τέρατα.
Εικονικές εργασίες
Σε έγγραφό τους με ημερομηνία 21 Μαρτίου 2011, τα μελετητικά γραφεία αποκαλύπτουν ότι στον ανάδοχο του έργου -ΑΚΤΩΡ- καταβλήθηκαν 37 εκατ. ευρώ για εργασίες που δεν είχε κάνει, τις οποίες όμως οι αρμόδιοι της ΕΡΓΟΣΕ βεβαίωσαν και μέτρησαν! Η ΕΡΓΟΣΕ πλήρωσε για τις εικονικές εργασίες, καθώς το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Εμφάνισε λοιπόν απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων, άρα πρόοδο «μελλοντικών» έργων, η ΑΚΤΩΡ έφτιαξε τα αποτελέσματά της και το μελετητικό γραφείο ετέθη στο περιθώριο, προφανώς ως ανεπιθύμητο, επειδή εκτός των άλλων βρήκε και σωρεία παραβιάσεων της εργοληπτικής σύμβασης.
Το έγγραφο αυτό εκτός της ΕΡΓΟΣΕ (στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο και στα μέλη του Δ.Σ.) κοινοποιήθηκε στους μέχρι πρότινος υπουργούς Υποδομών Δ. Ρέππα, Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον υφυπουργό Σπύρο Βούγια, στο γενικό γραμματέα Μεταφορών Θ. Τσιόκα και στο γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή.
Σε αυτό αποκαλύπτεται ότι από τις αρχές του 2010 είχαν εγγράφως κατατεθεί στον επικεφαλής της ΕΡΓΟΣΕ κ. Ι. Πετρόπουλο «ανωμαλίες κατά την μέχρι τότε εκτέλεση της σήραγγας» όπως:
*«Υπερπιστοποιήσεις, δηλαδή πιστοποιήσεις εργασιών που δεν είχαν γίνει, ύψους 20.000.000 ευρώ!
* Προπιστοποιήσεις, δηλαδή πιστοποιήσεις εργασιών που είχαν γίνει, αλλά δεν ήταν συμβατικά ώριμες να πιστοποιηθούν ύψους 17.000.000 ευρώ!» Μ' ένα λόγο, λεφτά υπάρχουν στο ταμείο της «Ψωροκώσταινας». Για τους εθνικούς εργολάβους, ανάμεικτα με κοινοτικά κονδύλια. Μηχανισμός βεβαίωσης μελλοντικών εργασιών υπάρχει. Πρόθυμοι υπηρεσιακοί υπάρχουν και πολιτικοί προϊστάμενοι της ΕΡΓΟΣΕ που δεν έχουν ακόμα καλέσει τον Εισαγγελέα υπάρχουν.
Στο ίδιο έγγραφο όμως περιγράφονται και άλλες καταγγελίες, όπως μη εφαρμογή μελετών εκσκαφής και αντιστήριξης της σήραγγας, παραβίαση αποκλειστικών προθεσμιών και συμβατικών δεσμεύσεων κ.ά. που «τακτοποιήθηκαν» με τη σύνταξη και έγκριση του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ).
Από πλευράς ΕΡΓΟΣΕ, αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι προ ενός έτους διεξήχθη εσωτερικός έλεγχος από 4μελή επιτροπή που συνεστήθη, με συνέπεια μέχρι σήμερα να έχουν τεθεί εκτός έργου (σε διαθεσιμότητα) ο αρμόδιος διευθυντής Κατασκευών-Εργων, ο προϊστάμενος της διευθύνουσας υπηρεσίας και ο επιβλέπων μηχανικός.
Η δε κοινοπραξία των μελετητικών γραφείων ζητάει από την ΕΡΓΟΣΕ ή να τακτοποιήσει το κενό συμβάσεως από το φθινόπωρο του 2009 με παράταση της παρουσίας της στο έργο ή να μας πληρώσει «και να μας απαλλάξετε από τις συνέπειες των όσων συμβαίνουν στο έργο αυτό».
Η ιστορία
Για την ιστορία, το έργο της μεγάλης σήραγγας της Οθρυος ανετέθη στην ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ τον Απρίλιο του 2007 με προϋπολογισμό 324 εκατ. ευρώ και με έκπτωση 35%, κάτι που προσδιόρισε τη δαπάνη κατασκευής στα 210 εκατ. ευρώ.
Στη σύμβαση ορίζεται η 24/4/2011 ως προθεσμία περαίωσης του έργου και η 21/8/2012 ως η οριακή προθεσμία, όμως μέχρι στιγμής έχει εκτελεστεί μόνο το 40% το έργου της σήραγγας.
Το έργο έχει μέλλον, όπως φαίνεται, και έπονται οι συμπληρωματικές συμβάσεις. Αλλωστε τα τούνελ είναι η χαρά των εργολάβων. Και το τμήμα Τιθορέα - Λιανοκλάδι - Δομοκός, κόστους 1,5 δισ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται, ενώ προβλέπεται (επί χάρτου) να περαιωθεί στο τέλος του 2015.*
Το υπόμνημα του μελετητικού γραφείου Μάλιου Α.Ε. - Intecsa-Inarsa S.Α. Προς το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ με κοινοποίηση στο υπουργείο Υποδομών, αποκαλύπτει ότι πληρώθηκαν στον ανάδοχο 37 εκατ. για έργα στη σιδηροδρομική σήραγγα στο όρος Οθρυς, βεβαιωμένα και μελετημένα από την ΕΡΓΟΣΕ, τα οποία όμως δεν εκτελέστηκαν. Το υπόμνημα του μελετητικού γραφείου Μάλιου Α.Ε. - Intecsa-Inarsa S.Α. Προς το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ με κοινοποίηση στο υπουργείο Υποδομών, αποκαλύπτει ότι πληρώθηκαν στον ανάδοχο 37 εκατ. για έργα στη σιδηροδρομική σήραγγα στο όρος Οθρυς, βεβαιωμένα και μελετημένα από την ΕΡΓΟΣΕ, τα οποία όμως δεν εκτελέστηκαν.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΣΚΑΤΩΜΑ!!!!!

Πέταξαν περιττώματα σε αυτοκίνητο βουλευτή

ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΟΙ ΒΟΘΡΟΙ;

ΕΤΣΙ ΝΑ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΕΙ!


Χθες το βράδυ στη Βέρροια άγωστοι περιέλουσαν με περιττώματα το αυτοκίνητο του Θανάση Γικόνογλου βουλευτή Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ.

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας και βέβαια ο βουλευτής δεν το αντιλήφθηκε αφού προφανώς κοιμόταν.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, άγνωστος αριθμός ατόμων μαζεύτηκε έξω από το σπίτι του βουλευτή και πέταξαν περιττώματα στο αυτοκίνητο του.

 

11.07.2011 | 12:20

Βιβλική καταστροφή στην Κύπρο – 16 νεκροί ΚΑΙ εξετάζεται το ενδεχόμενο δολιοφθοράς

Να ετοιμάζεστε για όλα!Πλέον τίποτα δεν είναι στη ζωή μας ίδιο με το χτες!

ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Τα καλύτερα παιδιά!Οικογένεια δοσιλόγων!

CDS και Παπανδρέου

Μια άγνωστη, αλλά παλαιά επενδυτική εταιρεία (ιδρύθηκε το 1971), που διαχειρίζεται πάνω από 8 δισ. ευρώ και πελάτες της έχει θεσμικούς αλλά και πλούσιες οικογένειες, εμφανίζει ως μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού της τον αδελφό του πρωθυπουργού, τον Αντρίκο Παπανδρέου.
Σελίδα από -δυσεύρετη πλέον- παρουσίαση της εταιρείας, όπου φαίνονται οι δύο της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού. Σελίδα από -δυσεύρετη πλέον- παρουσίαση της εταιρείας, όπου φαίνονται οι δύο της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού. Πρόκειται για τη UNIGESTION, μια εταιρεία που αυτοσυστήνεται ως πρωτοπόρος στην Ευρώπη στις δραστηριότητες των Hedge Funds και του Private Equity με γραφεία στη Γενεύη, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στη Σιγκαπούρη και στα Channel Islands.
Σε μια δυσεύρετη πλέον παρουσίασή της, η Unigestion, τον Μάρτιο του 2009 και υπό τον τίτλο: Περιβαλλοντική βιωσιμότητα (ή αειφορία) «Environmental Sustainability The Private Equity Edge», ως Strategic Committee εμφανίζει τον Bertrand Piccard και τον Αντρέα Α. Παπανδρέου, αφήνοντας κενή τη θέση του τρίτου μέλους της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και με την ένδειξη «θα ανακοινωθεί».
Την πράσινη επενδυτική πρόταση πραγματοποιεί ο Cristofhe de Dardel, επικεφαλής του private equity, ενώ η Unigestion επισημαίνει ότι διατηρεί το δικαίωμα να εξαφανίσει ή να τροποποιήσει τις πληροφορίες που περιέχει το εν λόγω σημείωμα, δίχως πρότερη ενημέρωση.
Στρατηγικός σχεδιασμός
* Μέχρι στιγμής, η παρουσία του Αντρίκου Παπανδρέου στο στρατηγικό σχεδιασμό μιας τέτοιας εταιρείας ήταν άγνωστη και είχε μείνει η εντύπωση ότι η ενασχόλησή του με τα περιβαλλοντικά ζητήματα ήταν... συνεδριακού τύπου. Ωστόσο, αν κανείς δει το οργανόγραμμα της Unigestion θα διαπιστώσει ότι η Strategic Committee βρίσκεται σε περίοπτη θέση. Δίπλα από το managment και πάνω απ' όλους τους άλλους. Αγνωστο παραμένει για πόσο καιρό κατείχε αυτή τη θέση ο αδελφός του πρωθυπουργού, αλλά και τι σχέση έχει σήμερα με την εν λόγω επενδυτική εταιρεία.
* Σε ενημερωτικό της δελτίο η Unigestion (Νοέμβριος 2010) περιγράφει φόρα παρτίδα τις αποδόσεις των CDS (συμβόλαια ασφάλισης από τον κίνδυνο χρεοκοπίας των χωρών-μελών της ευρωζώνης με υψηλό χρέος ή έλλειμμα ή και τα δύο) -δεσπόζουν τα ελληνικά CDS που χτυπούν υψηλές αποδόσεις. Η εταιρεία προτάσσει στο ενημερωτικό της τα CDS προτείνοντας ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των κινδύνων, έτσι ώστε να περιορίζεται η έκθεση των χαρτοφυλακίων σε πιθανές χρεοκοπίες χωρών.
* Στο εταιρικό της προφίλ η Unigestion ως συνεργαζόμενη τράπεζα εμφανίζει μεταξύ άλλων και την Dexia. Μια τράπεζα που έχει εκδώσει CDS, τουλάχιστον σύμφωνα με λίστα που έχει δημοσιοποιήσει ο βουλευτής Β' Αθηνών της Ν.Δ. Πάνος Καμμένος. Ο Π. Καμμένος βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον Α.Α. Παπανδρέου τις τελευταίες εβδομάδες, ύστερα από αναφορές του πρώτου σε κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας στα οποία εμπλέκονται και πρόσωπα σχετιζόμενα με τον κύκλο της οικογένειας Παπανδρέου.
Πάντως, όπως μέχρι στιγμής προκύπτει, οι δραστηριότητες των μελών της οικογένειας Παπανδρέου αποτελούν ταμπού. Ελάχιστα ΜΜΕ ασχολούνται με αυτές, και μόνον ιστολόγια, όπως το antinews, το Olympia κ.ά. σκαλίζουν πληροφορίες που θα έπρεπε να είναι δημόσιες σε μια περίοδο καχυποψίας, σκανδάλων, αλλά και «απαλλοτριώσεων» δικαιωμάτων χάριν της κρίσης.
Χαρακτηριστικό της σιωπής είναι και το γεγονός ότι δημοσιεύματα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» (Χρ. Ιωάννου - Βασιλική Σιούτη) τον Μάρτιο, Μάιο και Οκτώβριο του 2010 για τη ΜΚΟ του Αντρίκου Παπανδρέου μεταδόθηκαν ευρέως μόλις προ ημερών. Οταν η i4cence (Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής και Ενεργειακής Ασφάλειας) βρέθηκε εγγεγραμμένη στα μητρώα των ελβετικών εταιρειών. *
Το newsletter του 2010 με τις συμβουλές για τα CDS και στον πίνακα η πορεία των ελληνικών  ασφαλίστρων, όπου  φαίνεται  η εκτίναξή  τους στις  1.000  μονάδες Το newsletter του 2010 με τις συμβουλές για τα CDS και στον πίνακα η πορεία των ελληνικών ασφαλίστρων, όπου φαίνεται η εκτίναξή τους στις 1.000 μονά

Τι ήταν το εκρηκτικό φορτίου που “ανατίναξε” την Κύπρο!

Τι έκρυβε το φορτίου που ανατίναξε το νησί. Τι ζήτησαν οι αμερικάνοι από τις κυπριακές αρχές;

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009. Πλήρωμα του αμερικανικού ναυτικού λαμβάνει άδεια από τον καπετάνιο Σμιρνόφ να επιβιβαστεί στο «Μόντσιεγκορσκ» για μία επιθεώρηση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ρωσικών συμφερόντων πλοίο με την κυπριακή σημαία είχε ναυλωθεί από την IRISL, τις κρατικές ναυτιλιακές γραμμές του Ιράν, για τη μεταφορά φορτίου από το ιρανικό λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς στην Ταρτούς της Συρίας. Άμεσα οι επιθεωρητές ενημερώνουν την Ουάσιγκτον για τα ευρήματα των ελέγχων σε μερικά από τα 98 κοντέινερ που μετέφερε το πλοίο.
 
«Ισχυρά εκρηκτικά 120, 122, 125 και 160 χιλιοστών που έχουν προορισμό τη Συρία. Η επιθεώρηση αποκάλυψε επίσης κελύφη 7,62 χιλιοστών, πεπιεσμένη πυρίτιδα, ασημένιες σφαίρες σε μέγεθος δολαρίου, γομώσεις απλές και γομώσεις μαγνησίου», ανέφερε το απόρρητο τηλεγράφημα 09State5968 που στάλθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία και είχε υπογραφή Κλίντον.
 
Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ έδινε εντολή να ζητηθεί από αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης η εκτροπή του «Μόντσιεγκορσκ» σε λιμάνι της Κύπρου και «να κατακρατηθεί το φορτίο του» - οι Κύπριοι είχαν το δικαίωμα να το κάνουν, επειδή το πλοίο έφερε κυπριακή σημαία.
 
Μετά από μία ημέρα, η πρεσβεία με απόρρητο τηλεγράφημα (09Nicosia75) γνωστοποιεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την είσοδο του «Μόντσιεγκορσκ» σε κυπριακά ύδατα και την έλευσή του στο λιμάνι της Λεμεσού, όπου και αγκυροβόλησε. Όπως αναφέρεται, ο Παντελίδης παρείχε ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τις επόμενες ενέργειες της Κύπρου, ενώ οι πρώτες αναφορές των λιμενικών για μεγάλες ποσότητες ισχυρών εκρηκτικών ήγειραν τις ανησυχίες των Κυπρίων.
 
Το φορτίο κρατήθηκε στο νησί όμως και ένα χρόνο μετά κανείς δεν είχε κάνει κάτι ώστε να μείνει φυλαγμένο σωστά με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή τραγωδία.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΤΟΥΣ!ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ,ΕΝΩ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΡΗΝΟΥΝ ΝΕΚΡΟΥΣ!Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ!

Από την Τετάρτη είχε ειδοποιηθεί το ΓΕΕΦ ότι τα κοντέινερ έπρεπε να απομακρυνθούν
- Χωρίς ρεύμα αρκετές περιοχές του νησιού
- Βομβαρδισμένο τοπίο η περιοχή. Σκηνές του 1974 λένε οι κάτοικοι
- Τεράστιες πολιτικές ευθύνες και κανείς δεν τις αναλαμβάνει

Ως Συνήθως!(τα Ελληνικά τομάρια είναι τα χειρότερα παγκοσμίως!)

Παντού μυρίζει καμένο. Σκόνη και καπνός καλύπτει τα πάντα σε μια ακτίνα 5 έως 10 χιλιομέτρων. Νεκροί και τραυματίες. Πτώματα έχουν εκσφενδονιστεί στους λόφους εκατοντάδες μέτρα μακριά.   Η Κύπρος θρηνεί για άλλη μια φορά.

Όλα ξεκίνησαν στις 04:27 το πρωί. Μια φωτιά ξεσπάει μεταξύ της Ναυτικής Βάσης "Ευάγγελος Φλωράκης" στο Ζύγι και του Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού της ΑΗΚ στο Βασιλικό.

Στην περιοχή μεταβαίνουν 14 οχήματα με 60 πυροσβέστες και μαζί με αξιωματικούς και στρατιώτες της Βάσης προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά.

Στις 05:30 όμως τα πράγματα γίνονται τα χειρότερα. Μια ισχυρή έκρηξη έρχεται να σπείρει τον θάνατο και τον πανικό. Μέσα στην ναυτική βάση υπήρχαν 98 κιβώτια με πυρομαχικά που κατευθύνονταν στη Συρία όμως δεσμεύθηκαν από τις Κυπριακές Αρχές. Αν και οι πληροφορίες δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες από την ζέστη και την φωτιά έγινε η έκρηξη.

Από την έκρηξη σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες 12 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν ενώ η περιοχή από το Μαρί έως το Γκάβερνορς θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στη γύρω περιοχή ενώ πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει την περιοχή. 



Σύμφωνα με δημοσιογράφους από την Κύπρο οι εικόνες στην περιοχή ειναι τραγικές. Πυροσβέστες και διασώστες λένε πως μαζεύουν χέρια και πόδια από τα δέντρα και πως αυτά που βλέπουν δεν μπορούν να τα περιγράψουν από το σοκ. Πτώματα έχουν εκτιναχθεί εκατοντάδες μέτρα μακριά στους λόφους που όπως λένε οι ειδικοί αν δεν υπήρχαν τα βουνά τριγύρω θα είχαμε εκατοντάδες θύματα! 



Άνδρες της ΕΜΑΚ σκεπάζουν πτώματα που έχουν εκσφενδονιστεί στο απέναντι βουνό.
Άνδρες της ΕΜΑΚ σκεπάζουν πτώματα που έχουν εκσφενδονιστεί στο απέναντι βουνό.
 

Από την έκρηξη είχε εγκλωβιστεί ομάδα στρατιωτών σε υπόγειο χώρο του στρατοπέδου αλλά ευτυχώς οι ομάδες διάσωσης κατάφεραν να τους απεγκλωβίσουν.

Ακόμη και οχήματα εκτινάχθηκαν χιλιομετρα μακριά. ΦΩΤΟ REUTERS
Ακόμη και οχήματα εκτινάχθηκαν χιλιομετρα μακριά. ΦΩΤΟ REUTERS

H ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" στο Ζύγι βρίσκεται πολύ κοντά στον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του νησιού στο Βασιλικό και γι αυτό σημειώνονται τεράστιες διακοπές ρεύματος σε όλο το νησί. Κίνδυνος για γενικό μπλακ άουτ αν δεν σβήσει η φωτιά που σιγοκαίει ακόμη έξω από τον σταθμό.

Το εργοστάσιο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.
Το εργοστάσιο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.

Οι καταστροφές είναι τεράστιες. Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι το σκηνικό τους θυμίζει βομβαρδισμούς από την εισβολή το 1974.

Στην περιοχή εξακολουθεί να αναδύεται έντονη μυρωδιά καμένου και η ορατότητα είναι ακόμη χαμηλή λόγω του σύννεφου καπνού που υπάρχει.



Από τα νοσοκομεία της Κύπρου κάνουν έκκληση για αίμα όλων των ομάδων. Στο σημείο μεταβαίνει και ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους ενώ τα πτώματα μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει η αναγνώριση τους. Μεταξύ των νεκρών είναι 5 πυροσβέστες, 4 αξιωματικοί του στρατού ενώ τα υπόλοιπα θύματα μάλλον είναι ναύτες που υπηρετούσαν στην βάση. Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας ανάμεσα στα θύματα δεν υπάρχουν ελλαδίτες αξιωματικοί.

Ποιοι ευθύνονται για την έκρηξη;

Την Τετάρτη δόθηκαν οδηγίες να ψύχονται τα κιβώτια και να απομακρυνθούν ώστε να καταστραφούν από πυροτεχνουργούς του στρατού. Όμως κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρθηκε να το κάνει. Μάλιστα όπως λένε τα κιβώτια βρίσκονται στη βάση εδώ και ένα χρόνο! Οι θερμοκρασίες στο νησί καθημερινά το καλοκαίρι φτάνουν του 45 μεχρι και 47 βαθμούς κελσίου και υπάρχει και αρκετή υγρασία. Αυτό για τα εκρηκτικά και τα πυρομαχικά είναι κίνδυνος θάνατος!
Σύμφωνα με μαρτυρία ατόμου που εργαζόταν στο στρατόπεδο τα συγκεκριμένα κοντέινερ παρουσίαζαν εικόνα διόγκωσης εδώ και τρεις μήνες και για το γεγονός αυτό ήταν ενήμερο το ΓΕΕΦ.

Αν το ΓΕΕΦ ήταν ενήμερο και το υπουργείο Άμυνας επίσης γιατί κανείς δεν έκανε κάτι. Από την κυβέρνηση κανείς δεν έχει προβεί σε δηλώσεις μέχρι στιγμής.
 

Βομβαρδισμένο τοπιο ακόμη και 10 χιλιόμετρα μακριά

H Εθνική Οδός Λευκωσίας - Λεμεσού έχει επίσης γεμίσει καπνούς και αντικείμενα που εκτοξεύθηκαν από τη ναυτική βάση αν και δεν βρίσκεται κοντα.

Πολύ χαμηλή ορατότητα και έντονη μυρωδιά καμένου επικρατεί στον παλαιό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κοντά στο Βασιλικό και στο Μαρί. Η Αστυνομία έχει μπλοκάρει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού που οδηγεί στο Μαρί και δεν επιτρέπει την είσοδο ούτε στους εργαζομένους στο Βασιλικό. Τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα.  Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες υπάρχει μεγάλη κινητικότα από ασθενοφόρα ενώ στα Νοσοκομεία Λεμεσού και Λάρνακας έχει κληθεί προσωπικό για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες.

Η οργάνωση "πλοίο για τη Γάζα" δημοσίευσε το παρακάτω κάλεσμα




Κάτω τα χέρια από τον στόλο για τη Γάζα!

Συλλαλητήριο Τρίτη 12 Ιουλίου

7.00 μμ Προπύλαια - Σύνταγμα

Η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να απαγορεύσει τον απόπλου των πλοίων του «Στόλου της Ελευθερίας» προς τη Γάζα είναι άλλη μια χυδαία επίθεση, ενάντια στους ακτιβιστές της Πρωτοβουλίας και το κίνημα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Η κυβέρνηση των Μνημονίων, που δεν δίστασε να χτυπήσει με τα ΜΑΤ και τους παρακρατικούς φασίστες τις εργατικές κινητοποιήσεις
και τους αγωνιστές στο Σύνταγμα, τώρα ξεδιάντροπα συνεργάζεται με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ προκειμένου να σταματήσει με κάθε μέσο
τον Στόλο της Ελευθερίας και να διατηρηθεί ο αποκλεισμός της Γάζας.
Μετά τα δημόσια ευχαριστήρια του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Νετανιάχου, για
την “συμβολή” της Ελλάδας
ακολούθησαν η απαγόρευση του απόπλου από το
υπουργείο ΠΡΟ-ΠΟ, η πειρατεία με κομάντος στο Αμερικανικό σκάφος “Audacity
of Hope» (παραπομπή κυβερνήτη και αθώωση), η πειρατεία και παροπλισμός στο Καναδικό “Tahrir” στον Άγιο Νικόλαο (παραπομπή 3 μελών
αποστολής), η «τεχνική» απαγόρευση στο Ελληνικό φορτηγό «Ελεύθερη Μεσόγειος
ΙΙ», το μπλοκάρισμα στο Ισπανικό «Guernica» στο Κολυμπάρι, τα διαδοχικά κωλύματα στο Ελληνικό  επιβατηγό «Juliano» στο Πέραμα, το
μπλοκάρισμα στα δύο Γαλλικά, «Louise Michel» και «Dignite».
Είναι πρόκληση! Εδώ και μήνες η ελληνική κυβέρνηση έχει αναδειχθεί σε
στρατηγικό σύμμαχο του Ισραήλ, μέσα από οικονομικές και εμπορικές συνεργασίες για τις ΑΟΖ -τις ζώνες ελέγχου, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις,
αναβάθμιση πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων. Ηαναβάθμιση αυτής της
δολοφονικής συνεργασίας έρχεται σε μια περίοδο που το Ισραήλ είναι πιο
απομονωμένο από ποτέ. Οι επαναστάσεις που ξέσπασαν και συνεχίζονται στις
αραβικές χώρες, άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό, ανέτρεψαν δικτάτορες και
αποσταθεροποίησαν την ισορροπία τρόμου πάνω στην οποία βασίλευε το Ισραήλ. Η
κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου αναλαμβάνει να ενισχύσει το κράτος χωροφύλακα της
Μέσης Ανατολής σαν αντίβαρο
ενάντια στο “αραβικό πεζοδρόμιο”, παίζοντας ανοιχτά αντεπαναστατικό ρόλο.
Πέρυσι τον Μάιο, ο πρώτος Στό-
λος της Ελευθερίας δέχτηκε βάρβαρη επίθεση από τον στρατό του Ισραήλ, με
αποτέλεσμα τη δολοφονία 9 αγωνιστών στο Τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά και τη
σύλληψη και φυλάκιση των υπόλοιπων 800 . Φέτος, είναι η ελληνική κυβέρνηση
αυτή που κάνει τη βρώμικη δουλειά πριν το Ισραήλ βγει εκτός ελέγχου.
Δεν θα τους αφήσουμε! Ο κόσμος στην Ελλάδα στέκεται πλειοψηφικά στο πλευρό
των Παλαιστίνιων ενάντια στην κυβέρνηση του Μνημονίου, ενάντια στη συνεργασία με τους ιμπεριαλιστές και τους σιωνιστές δολοφόνους.
Χιλιάδες υπογραφές, ψηφίσματα εργατικών κέντρων, συνδικάτων, λαϊκών
συνελεύσεων, οικονομική ενίσχυση
από κουπόνια χέρι-χέρι, στηρίζουν την καμπάνια για το σπάσιμο του
αποκλεισμού της Γάζας. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους, ο κόσμος που βγαίνει στις πλατείες, οι ακτιβιστές του  αντιπολεμικού κινήματος, όλοι μαζί,
μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Απαιτούμε:
Άρση της απαγόρευσης του απόπλου για το Στόλο της Ελευθερίας –
Να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας
Λευτεριά στην Παλαιστίνη
Διακοπή κάθε σχέσης με το Ισραήλ να κλείσει η Πρεσβεία των σιωνιστών

ΤΟ ΣΚΑΤΟ ΜΠΑΤΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ ΜΕ ΒΤΟΥΣ ΠΡΑΙΤΩΡΕΣ ΤΟΥ!Αγριος ξυλοδαρμός 22χρονου στα Εξάρχεια Ξημερώματα Σαββάτου


  Προχθές το βράδυ στο Πολυτεχνείο υπήρχε συναυλία. Την ίδια χρονική περίοδο έγι-νε επίθεση με βόμβες molotov στα γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μια διμοιρία Μ.Α.Τ λοιπόν βλέποντας έναν 22χρονό να βγαίνει από την συναυλία ( μόνος του ) ¨απόφασί-ζοντας" ότι συμμετήχε στην επίθεση κατά του ΜΠΑ.ΤΣΟ.Κ εκάνε κυριολεκτικά ντου επάνω του:
Εξάρθρωση όμου, σπασμένο κρανίο, πρόβλημα στα νεφρά΄τέτοιο ώστε να χρειάζε-ται καθετήρα, ράμματα στο σπασμένο γόνατο, σπασμένα δόντια.
Να σημειωθεί ότι μετά την επίθεση ο σύντροφος (?) μεταφέρθηκε στην Γ.Α.Δ.Α και όχι σε κάποιο νοσοκομείο.

ΤO ΕΙΔΥΛΛΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ, ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΛΟΜΠΙ ΚΑΙ Η STANDARD AND ΡOOR΄S


Οταν η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφάσιζε το καλοκαίρι του 2010 να εκμεταλλευθεί την αντιπαράθεση Ισραήλ- Τουρκίας, με αφορμή τον πρώτο στολίσκο της Γάζας, είχε μεταξύ άλλων ως στόχο να αξιοποιήσει την επιρροή του εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες.Ο έλληνας πρωθυπουργόςεπένδυσε στην πίεση που θα μπορούσε να ασκήσει το λόμπι υπέρ των ελληνικών θέσεων. Το στοίχημα δεν ήταν βέβαια να αναλωθεί η στήριξη αυτή μόνο σε Σκοπιανό,Κυπριακό και ελληνοτουρκικά. Ο κ. Γ. Παπανδρέου ήθελε τη βοήθεια του εβραϊκού παράγοντα στο μείζον πρόβλημα που αντιμετώπιζε η κυβέρνησή του:την οικονομική κρίση.Εναν χρόνο αργότερα ένας άλλος...στολίσκος,πάλι προς τη Γάζα, έχει οδηγήσει τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών.


Η στάση της Αθήνας με την απαγόρευση του απόπλου των πλοίων του στολίσκου προς τη Λωρίδα της Γάζας σφυρηλατεί πλέον έναν «γάμο αμοιβαίου συμφέροντος», με τους δύο πρωθυπουργούς να συνομιλούν τηλεφωνικά πολύ συχνά. Σύμφωνα μάλιστα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε ήδη, προσωπικά, από δύο κορυφαίες αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, την Αmerican Jewish Committee και την ΑntiDefamation League, να παρέμβουν υπέρ των ελληνικών θέσεων προς τους οίκους αξιολόγησης ώστε να πάψει ή έστω να μετριαστεί η εκστρατεία υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και των τραπεζών της. Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν μάλιστα ότι το μήνυμα μεταφέρθηκε συγκεκριμένα σε στελέχη της Standard & Ρoor΄s, που θεωρείται ο οίκος αξιολόγησης με τη μεγαλύτερη εμβέλεια επιρροής.

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Νετανιάχου προχώρησε το τελευταίο διάστημα μέσω προσωπικών διαύλων σε παρέμβαση και προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ο σκοπός ήταν να χαλαρώσουν οι αντιρρήσεις για την αποδέσμευση των χρημάτων που πρέπει να καταβάλει το Ταμείο στην Ελλάδα στο πλαίσιο της πέμπτης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας. Πολύ σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση συνδρομής της Ελλάδας στις ΗΠΑ διαδραματίζει στο παρασκήνιο ο πανίσχυρος διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ Στάνλεϊ Φίσερ. Ανθρωπος με διασυνδέσεις, ο κ. Φίσερ «έπαιξε» κάποια στιγμή ως πιθανός διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν στην ηγεσία του ΔΝΤ. Η Αθήνα πάντως έχει επενδύσει πολλά στην εμπειρία του και ο κ. Χ. Παμπούκης είχε συχνή επικοινωνία μαζί του χειριζόμενος τον φάκελο «Ισραήλ».

ΤΟ EUROGROUP ΒΑΖΕΙ ΧΕΡΙ ΣΤΑ ΑΣΗΜΙΚΑ ΜΑΣ---ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΣΤΗΜΕΝΟ…


Αμεσες και απτές αποδείξεις ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι υποσχέθηκε στο μνημόνιο αναμένεται να ζητήσουν αύριο από τον υπουργό Οικονομικών οι ομόλογοί του στις Βρυξέλλες. Πρώτες στη λίστα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ, για τις οποίες εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον μεγάλα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά συμφέροντα, και οι νέες διαδικασίες συνεχούς και αυστηρής εποπτείας των ελληνικών τραπεζών.


Οι υπουργοί θα θέσουν ως απαράβατο όρο για το νέο δάνειο την ψήφιση του «εφαρμοστικού νόμου 2» έως τις 15 Αυγούστου, ο οποίος μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει απολύσεις στο Δημόσιο χωρίς την αναγκαία διαμεσολάβηση 12μηνης εφεδρείας (βλ. ρεπορτάζ στην «Οικονομία»), λουκέτο σε ΔΕΚΟ και αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Στη σύνοδο θα παραστεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Ζανιά, που χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο, αλλά και τον ειδικό γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων Γ. Χριστοδουλάκη.

Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να πείσει για τη δυνατότητά της να βρει 1,7 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και 5 δισ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο από τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και να φέρει σε πέρας δεκάδες νομοσχέδια και μεταρρυθμίσεις για τα οποία έχει δεσμευθεί στο νέο μνημόνιο, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα αντιμετωπίσει ένα κλίμα έντονης δυσπιστίας. Επιβαρυντικά αναμένεται να είναι και τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων το εξάμηνο, που έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθούν αύριο.

Η Ελλάδα επιχειρεί να πετύχει δεσμεύσεις για το νέο δάνειο, μετά τη νέα τροπή που έχει προκαλέσει στις διαπραγματεύσεις η θέση του προέδρου της ΕΚΤ για τη συμμετοχή ιδιωτών αλλά και η διεύρυνση της κρίσης στις χώρες του Νότου, δεδομένα που, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ευνοούν την ελληνική θέση.

Αύριο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, συνεδριάζει το eurogroup με πρώτο θέμα την κατάσταση στην Ευρώπη και την κρίση χρέους. Την Τρίτη θα ενημερωθούν οι «27» για τα αποτελέσματα των stress tests στις τράπεζες, ενώ θα υπογράψουν -και τυπικά πλέον- την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου που αναμένεται να φτάσει στα ελληνικά ταμεία την προσεχή Παρασκευή.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ