Πολιτεία

Πολιτεία

Σάββατο, 18 Μαΐου 2013


ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΙ! ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΝΙΚΩ! ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΒΟΗΘΩ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΩΤΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΟΥ(;)!ΒΟΗΘΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΚΕΦΑΛΙ ΔΕΙΤΕ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΞΕΔΗΚΩΘΕΙΤΕ!ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!


Η ΑΠΌΛΥΤΗ ΑΓΆΠΗ!Η ΑΠΌΛΥΤΗ ΣΥΓΚΊΝΗΣΗ!ΤΑ ΑΠΌΛΥΤΑ ΔΆΚΡΥΑ!

Η ΜΑΝΑ!!!

Η ιστορία αυτής της φωτογραφίας πονά και συγκλονίζει. Πρόκειται για ένα πραγματικό γεγονός το οποίο αποτυπώνεται  μέσα από την ψυχή  ενός παιδιού...
Το κοριτσάκι αυτό έχασε τη μητέρα του στον πόλεμο. Πήγε στο ορφανοτροφείο για να μπορέσει να επιβιώσει.
Στην αυλή του ορφανοτροφείου ζωγράφισε τη μητέρα της με κιμωλία και κουλουριάστηκε στην αγκαλιά της, όπως όταν ήταν έμβρυο.

Έβγαλε τα παπούτσια της, σαν να πατούσε κάτι ιερό, αποδεικνύοντας ότι η αγάπη είναι ο πιο ιερός μας τόπος...

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013

ΣΤΗΝ ΟΛΜΕ ΣΑΣ!ΚΟΤΕΣ!


Επιστολή μίας ακόμη επιστρατευμένης καθηγήτριας

Υπηρετώ την εκπαίδευση δέκα χρόνια. Έχω αξιολογηθεί πολλάκις από τους μαθητές μου, τους συναδέλφους, τους προϊσταμένους μου, τις τοπικές κοινωνίες, όπου δούλεψα, ως τουλάχιστον επαρκής. Έζησα και δούλεψα σε παραμεθόριες περιοχές τις οποίες οι περισσότεροι πολιτικοί γνωρίζουν μόνο ως ταξιδιωτικούς προορισμούς. Έδωσα πολλάκις εξετάσεις στη ζωή μου για πτυχία, μεταπτυχιακό, ΑΣΕΠ προκειμένου να πληρώ τα κριτήρια κατάρτισης και επάρκειας που απαιτούνταν για να μπορώ να διδάξω με επιτυχία σε τάξη. Έδωσα και δίνω καθημερινά την ψυχή μου για να μεταλαμπαδεύσω στους μαθητές μου γνώσεις, ήθος, αρετή και αξιοπρέπεια. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου είναι τα χαμόγελα των παιδιών σε κάθε προσπάθεια τους που στέφεται με επιτυχία. Έχω την τύχη και την τιμή να είμαι λειτουργός και όχι απλά υπάλληλος. 

Από τις 12 το μεσημέρι της 15ης Μαίου έως την έκδοση νεώτερης απόφασης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και βάσει απόφασης που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, εγώ και 88.000 συνάδελφοί μου βρισκόμαστε υπό επίταξη προκειμένου να μην απεργήσουμε εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων. Το γεγονός ότι η επίταξη προηγείται ακόμα και της οριστικής απόφασης του κλάδου για απεργία, το αφήνω ασχολίαστο, καθώς υπερβαίνει κάθε δημοκρατικό και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα οποιουδήποτε εργαζομένου στην εργασία αλλά και στην απεργία. Η κυβέρνηση σκόπιμα κι ανήθικα επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να προωθήσει μέτρα αδιαπραγμάτευτα, με σκοπό μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού να στρέψει γονείς, μαθητές και κοινή γνώμη εναντίον των εκπαιδευτικών.

Τα ΜΜΕ λειτουργώντας προπαγανδιστικά εναντίον των εκπαιδευτικών και επικουρικά στο έργο της τρικομματικής κυβέρνησης των δανειστών, διαστρεβλώνουν επιμελώς τα αιτήματα των

Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

ΔΩΣΕ!!!!ZZ Top - La GrangeΥπερψηφίστηκε στις τοπικές ΕΛΜΕ η εισήγηση του Δ.Σ της ΟΛΜΕ


Με μαζική προσέλευση οι καθηγητές προσήλθαν στις τοπικές ΕΛΜΕ υπερψηφίζοντας την πρόταση του Δ.Σ της ΟΛΜΕ που μεταξύ άλλων προέβλεπε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 17/5 και 5νθήμερη απεργία από 20/5 έως 24/5/2013.

Εδωσαν έτσι την απάντησή τους σε μια κυβέρνηση αδίσταχτη και αυταρχική που το μόνο που της έμεινε είναι να κυβερνάει με νόμους και διατάγματα.  

Πρακτικά και σε σχέση με την διεξαγωγή των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων αυτό μπορεί να μην έχει κανένα αποτέλεσμα, αφού η κυβέρνηση έντυσε στο χακί τους εκπαιδευτικούς και όποιος δεν υπακούσει στο "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" που επιβάλλει, απολύεται και κινδυνεύει με τρίμηνη φυλάκιση, περνάει όμως ένα

Για τον άμπαλο αληταρά, ο θείος του κατέστρεψε 3 φουρνιές ποδοσφαιριστών στους μικρούς της ΑΕΚ… κι ευθύνες έχουν ΟΛΟΙ όσοι έτρεμαν τον θείο του αλητάκου

GEORGIOS PAPADOPOULOS 8 (Προς Καθηγητές)

Το γράμμα του Κωσταντίνου που μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι υπάρχει ακόμα ΕΛΠΙΔΑ !!!

Λέγομαι Κωνσταντίνος Μανίκας και είμαι μαθητής της πρώτης Λυκείου στο 10 Λύκειο Δραπετσώνας...
Αποφάσισα να γράψω αυτό το κείμενο, θέλοντας να εκφράσω τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή μου για το θράσος και την υποκρισία και αυτών που μας κυβερνούν καθώς και όλων αυτών των δημοσιογράφων και ΜΜΕ που τους βοηθάνε για να επιβάλλουν τα άνομα και ανήθικα σχέδια τους σε βάρος των μαθητών και της νέας γενιάς.
Αφορμή είναι η απεργία των καθηγητών μου , μέσα στην εξεταστική περίοδο και τα κροκοδείλια δάκρυα πολιτικών και δημοσιογράφων για το μέλλον μου ,που «κινδυνεύει» απ αυτήν.
Τι λέτε;;;;;
Τι μέλλον έχω, -εξαιτίας σας- κι από ποιους πραγματικά κινδυνεύει;;;;
Ας δούμε πρώτα, ποιος διαμόρφωσε το μέλλον και την... ζωή όλων, από παλιά.
- Ποιος έφτιαξε το μέλλον του παππού μου και το έντυσε με τα αποφόρια της ΟΥΝΤΡΑ, στέλνοντας τον μετανάστη στη Γερμανία;

Θα απεργήσω!

Θα απεργήσω;
Θα απεργήσω.
Θα απεργήσω γιατί λατρεύω την δουλειά μου, και δεν θα αφήσω κανένα τροϊκανό απολειφάδι να με πετάξει όπως η τρίχα απ’ το ζυμάρι.
Θα απεργήσω γιατί μαζί μου θα σταλούν στην ανεργία τουλάχιστον 10.000 συνάδελφοι.
Θα απεργήσω γιατί φέτος χάθηκαν 32.000 διδακτικές ώρες εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών.
Θα απεργήσω γιατί με... 650 ευρώ που παίρνει ο πρωτοδιόριστος δεν ζει, επιβιώνει.
Θα απεργήσω γιατί δεν θέλω να διαλυθεί η οικογένεια κανενός συναδέλφου επειδή η υπηρεσία τον μετακίνησε στην άλλη άκρη της Ελλάδας, μακριά απ’ τα παιδιά του.
Θα απεργήσω γιατί δεν θέλω τα 5 τμήματα της Α λυκείου να γίνουν 4 ή 3 στην Β.
Θα απεργήσω γιατί δεν θέλω οι μαθητές να γίνουν 30 στην τάξη.
Θα απεργήσω γιατί θέλω τα βιβλία να ανήκουν στους μαθητές για να μπορούν να εκφράζονται πάνω

Antonio Gramsi vs Karl Heinrich Marx Πραγματικά η διανοητική δραστηριότητα πρέπει να διακρίνεται σε βαθμούς, ακόμη και από εσωτερική άποψη, βαθμούς που σε στιγμές υπερβολικής αντίθεσης, μας δίνουν μιαν αληθινή και ιδιαίτερη ποιοτική χροιά: στην πιο υψηλή βαθμίδα θα τοποθετηθούν οι δημιουργοί των διάφορων επιστημών, της φιλοσοφίας και της τέχνης κλπ, στην πιο χαμηλή οι κατώτεροι «διαχειριστές» και διαφημιστές του συσσωρευμένου και ήδη υπάρχοντος πνευματικού πλούτου»…

Antonio Gramsi

Ο Gramsi εστίασε έτσι στην ιδέα (με την πλατωνική θεώρηση των Ιδεών) της Ιδεολογίας, που ο Marx αποκαλούσε λανθασμένη συνείδηση (οι πολιτισμικοί θεσμοί που  νομίζουμε ότι ρυθμίζουν τη ζωή μας, λανθασμένως βεβαίως κατά τον Marx). Η ιδέα της Ιδεολογίας ορίζεται ως ένα μίγμα αξιών, αντιλήψεων και συμπεριφορών μέσω των οποίων αντιλαμβανόμαστε τον υπάρχοντα κόσμο και συνδεόμαστε μαζί του.

Με την έννοια αυτή ο Gramsi εννοούσε ότι δεν βλέπουμε τον κόσμο με ουδέτερο αντικειμενικό τρόπο,  αλλά υπό την οπτική εκείνη γωνία που καθορίζεται από συμπεριφορές τις οποίες θεωρούμε δεδομένες. Με τη θεωρία αυτή αναδείκνυε το ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα, της βούλησης και επιλογής, διατηρώντας παράλληλα ως κέντρο του όλου θεωρητικού του σύμπαντος τη μαρξιστική οπτική της πάλης των τάξεων, εκτρέποντάς την όμως στο πεδίο των ιδεών και όχι της οικονομίας.

 Κατά τον Gramsi η πάλη των τάξεων έπρεπε να λαμβάνει μέρος στο ιδεολογικό πάντοτε πεδίο, με τη θεμελιακή παραδοχή ότι μόνο οι ιδέες δύναντο να επιφέρουν την επανάσταση ή αντιστοίχως, να την αποτρέψουν (ενώ ο Μarx υποστήριζε ότι είναι μια ξαφνική τεχνολογική αλλαγή που αναγκάζει τις κοινωνίες να αλλάξουν το ίδιο ξαφνικά την παραγωγική και οικονομική τους δομή και το ίδιο βίαια τις κοινωνικές τους συνέργειες και παραμέτρους, με αποτέλεσμα επαναστατικές διαδικασίες να λαμβάνουν

ΑΔΕΔΥ, ΣτΕ: Πιο πουλημένος πεθαίνεις!


Το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο η ΟΛΜΕ είχε καταθέσει αίτηση ακύρωσης της επιστράτευσης  των εκπαιδευτικών απεφάνθη πως όλα βαίνουν καλώς με αυτή την επιστράτευση και δεν συντρέχει λόγος να ανασταλεί!!!
Η δε ΑΔΕΔΥ, από την οποία η ΟΛΜΕ ζήτησε να αποφασίσει απεργία στις 17/5, πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, προκήρυξε μια 24ωρη απεργία " στο γάμο του Καραγκιόζη" την Τρίτη 14 Μαΐου, ημέρα και ώρα που θα συνεδριάζουν οι ΕΛΜΕ ανά την Ελλάδα για να... ψηφίσουν την απεργία στις εξετάσεις.
Πιο πουλημένος πεθαίνεις!
ΔΗΛΩΣΗ των ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑ, ΛΑΜΠΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΡΑ, ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΦΑΤΟΥΡΟΥ
Εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ στα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ
Ηλίθιοι ή ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14/5 ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/5 ΟΠΩΣ ΖΗΤΗΣΕ Η ΟΛΜΕ
Σε μια πρωτοφανή διασπαστική και εν τέλει υπονομευτική για την απεργία των καθηγητών [από 17/5] απόφαση κατέληξε η ΑΔΕΔΥ, μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ, η οποία υπερψηφίστηκε απόΚυριακή, 12 Μαΐου 2013

Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΡΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΑΣΑ!

Συντονισμός Σωματείων: Είμαστε όλοι καθηγητές


ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ, ΣΤΙΣ 7.00 μ.μ., ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΜΕ, Κορνάρου &Ερμού-Σύνταγμα
 
Η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων έβαλε στο στόχαστρο και πάλι την εκπαίδευση. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θυσιάζονται, ως

ΑΙΝΤΕ ΣΤΑ ΣΚΑΤΑ!

I HOPE YOU DIE


Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΣ!

Κι όμως ο Αντώνης «πρώην μωρό της Άννας Βίσση» Σαμαράς, αναφέρθηκε μέσα στην Βουλή των Ελλήνων για τις επιστρατεύσεις εργαζομένων από την προηγούμενη κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς τις ... χουντικές!
«Εσείς πετάτε στα σκουπίδια το κοινωνικό συμβόλαιο, τινάζετε στον αέρα κάθε αντίληψη δικαίου, ανατρέπετε κάθε ισορροπία και εναποθέτετε τις ελπίδες σας σε κοινωνικούς αυτοματισμούς που δεν λειτούργησαν ποτέ. Σας καταγγέλλω ότι με την πολιτική σας πυροδοτείτε κοινωνικές εκρήξεις. Δυναμιτίζετε την ελληνική Κοινωνία, αφού παραλύσατε πρώτα την ελληνική Οικονομία. Μέχρι τώρα προκαλέσατε στον ελληνικό λαό «σοκ και δέος». Τώρα δημιουργείτε όλο και περισσότερη οργή.»
Τάδε έφη Αντώνης Σαμαράς! 11/02/2011
Δείτε το βίντεο
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=6BsusmncmG0 

ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΑΠΌΓΕΥΜΑ


ΠΆΜΕ ΚΑΤΑΠΆΝΩ ΤΟΥΣ !ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ ΠΑΡΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΑΜΌΓΙΑ ΦΥΛΑΚΗ!


BURN MOTHERFUCKER BURN!
Live at Rock Am Ring, Nürburgring, Germany 03/06/2006
Lyrics:

The roof, the roof, the roof is on fire
The roof, the roof, the roof is on fire
The roof, the roof, the roof is on fire
We don't need no water let the motherfucker burn
Burn motherfucker burn

Hello my name is Jimmy Pop and I'm a dumb white guy
I'm not old or new but middle school fifth grade like junior high

BROTHERS IN ARMS!!!!!


ΑΦΙΕΡΩΜΈΝΟ ΣΤΟΥΣ 76000 ΚΑΘΗΓΗΤΈΣ


Παρέμβαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά σε επερώτηση για τα αγροτικά

ΣΑΜΑΡΆΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΧΟΣ Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΥΦΛΌΤΗΤΑΣ!
Διαβάστε το λόγο του Αντώνη όταν ήταν αντιπολιτευόμενος,όμως ο ψεύτης και ο κλέφτης το πρώτο χρόνο χαίρετε!
Μα πέρσαν 68 χρόνια που τύποις έφυγαν οι Γερμανοί και ακόμα οι δωσίλογοι χαίρονται,μπας και οι λαικές παροιμίες είναι για όλυς τους άλλους πλην ΛΑΜΌΓΙΩΝ?
ΓΙΑ ΔΙΑ ΒΆΣΤΕ ΕΠΊ ΤΡΟΧΆΔΗΝ ΤΟ ΛΌΓΟ ΤΟΥ ΨΕΎΤΗ!
 
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σήμερα ζούμε ημέρες αναβρασμού του αγροτικού κόσμου.
Αναβρασμού που οφείλεται σε δύο αίτια…
Και τα δύο τα έχει πυροδοτήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ:
– Από τη μια πλευρά, ως κυβέρνηση κάνετε τα ακριβώς αντίθετα από εκείνα που υποσχεθήκατε, όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν ήσασταν στην Αντιπολίτευση.
Κι από την άλλη, μπροστά στην οργή του αγροτικού κόσμου για τη διάψευση των δικών σας υποσχέσεων, έρχεστε σήμερα και καταφεύγετε σε πρωτοφανείς μεθόδους τρομοκράτησης και καταστολής.
Αρχίζω απ’ αυτό το τελευταίο:
Φτάσατε στο σημείο να απαγορεύετε τη συνάθροιση! Και να συλλαμβάνετε ανθρώπους- στις Σέρρες – επειδή… «συναθροίστηκαν».
Το κακό δεν είναι μόνο ότι έτσι μας φέρνετε πίσω σε άλλες εποχές. Το πολύ χειρότερο είναι ότι έτσι επισπεύδετε και διευκολύνετε αυτό που υποτίθεται ότι θέλετε να αποφύγετε: Την κοινωνική έκρηξη!
Δύο στοιχεία θα σας αναφέρω. Για να έλθετε στην εξουσία, τάξατε στους αγρότες τα πάντα:
Αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, μείωση των εισφορών στον ΕΛΓΑ και αύξηση συντάξεων του ΟΓΑ. Πάρτε και το σχετικό απόσπασμα από Ομιλία του κ. Γιώργου Παπανδρέου στη Λάρισα, το Μάιο του 2009.
Κι όταν ήλθατε στην κυβέρνηση τι κάνατε; Τα ακριβώς αντίθετα:
Αυξήσατε το κόστος παραγωγής, αυξήσατε τις τιμές στο αγροτικό ρεύμα, αυξήσατε το ΦΠΑ, αυξήσατε τις τιμές των καυσίμων και αυξήσατε τις εισφορές στον ΕΛΓΑ.
Κι όταν ήλθε η ώρα να αποζημιώσετε αγρότες για ζημιές που υπέστησαν από τις περσινές βροχοπτώσεις και το «πράσινο σκουλήκι» στο βαμβάκι, αρνείστε να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις και ανακατεύετε τα ΠΣΕΑ, όχι τον ΕΛΓΑ. Δηλαδή αυξήσατε τις εισφορές και μειώνετε τις αποζημιώσεις. Και οι συντάξεις του ΟΓΑ έμειναν παγωμένες.
Έτσι το αγροτικό εισόδημα σημειώνει φέτος μείωση κατά 4,3%!
Να και η σχετική εκτίμηση της Eurostat για το 2010.
Κι όμως, ήσασταν εσείς, το ΠΑΣΟΚ, που ζητούσατε, τον Ιανουάριο του 2009, όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδινε 500 εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις στους αγρότες, να δοθούν διπλάσια!
Χαρακτηρίζατε «ψίχουλα» τα 500 εκατομμύρια. Πάρτε και τη σχετική δήλωσή σας από τις 22 Ιανουαρίου του 2009.
Κι όταν βρεθήκατε στην κυβέρνηση, σε αντίστοιχες περιστάσεις, δεν δώσατε τίποτε..
Μας λέτε ότι οι περικοπές που κάνετε είναι διότι δεν γνωρίζατε τα ελλείμματα που υπήρχαν. Τι ακριβώς δεν γνωρίζατε; Δεν ξέρατε ότι ο ΕΛΓΑ έχει ελλείμματα;
Αλλά εδώ το ζήτημα δεν είναι τα συσσωρευμένα ελλείμματα του ΕΛΓΑ ή οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.
Εδώ το ζήτημα είναι ότι, για παράδειγμα, η αγροτική παραγωγή βάμβακος υπέστη πραγματική ζημιά, από πραγματικό αίτιο. Γι’ αυτό υπάρχει ο ΕΛΓΑ. Και οι αποζημιώσεις στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητες, είναι νόμιμες και πρέπει να δοθούν. Τόσο απλό. Εμπαίξατε τους αγρότες με τα φωτοβολταϊκά: Τους καλέσατε να υποβάλουν αιτήσεις. Κάθε αίτηση στοίχισε 3 ως 5 χιλιάδες ευρώ, σύν 630 το παράβολο. Κι αφού 6000 και πλέον αγρότες υπέβαλαν αιτήσεις, ανακοινώσατε, ότι 16 νομοί είναι εκτός, γιατί το δίκτυο της ΔΕΗ είναι –λέτε- «κορεσμένο». Κι από τους υπόλοιπους νομούς, σε αρκετούς υπάρχει μεγάλη δυσκολία να προχωρήσει το πρόγραμμα, σε κάποιους υπάρχει μέτρια δυσκολία και μόνο σε λίγους σχετικά νομούς το πρόγραμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί…!
Υπάρχουν άνθρωποι που δανείστηκαν χρήματα για να υποβάλουν αιτήσεις για ένα πρόγραμμα το οποίο στην περιοχή τους δεν είχε καμία πιθανότητα.
Αυτοί οι άνθρωποι τι θα γίνουν;
Για να μη σας πω για τα μεγάλα έργα, όπως εκείνο του Αχελώου, που έχει μπλέξει στη διγλωσσία της κυβέρνησής σας. Ο ένας υπουργός, των υποδομών, το θέλει και η άλλη υπουργός, του περιβάλλοντος, δεν το θέλει. Και το έργο, για το οποίο 25 χρόνια πληρώνει ο ελληνικός λαός και τα κοινοτικά ταμεία, είναι σαν ημιτελής πυραμίδα των Φαραώ: Καταβρόχθισε τόσα χρήματα και δεν έχει καμία χρήση.
Σαν να πήρατε απόφαση να «λιώσετε» τον αγροτικό κόσμο: τον κοροϊδέψατε για να πάρετε την ψήφο του κι ύστερα τον χτυπάτε απ’ όλες τις πλευρές: με τα φωτοβολταϊκά που τους ξεγελάσατε, με τα μεγάλα έργα που τα ματαιώσατε, από την πλευρά του κόστους που το αυξήσατε, από την πλευρά των ασφαλιστικών εισφορών που τις αυξήσατε κι αυτές, από την πλευρά των αποζημιώσεων που τις δίνετε μειωμένες, από την πλευρά του εισοδήματος που το ρίξατε κι αυτό. Και τώρα τους συλλαμβάνετε επειδή… «συναθροίζονται»! Αν είναι ποτέ δυνατό.
Ξέραμε ότι είστε λαϊκιστές και θυμόμαστε και περιόδους αναλγησίας. Θυμόμαστε τα κατορθώματά σας, όταν ξεφουσκώνατε τα λάστιχα των τρακτέρ. Τώρα, όμως καταλάβαμε και κάτι παραπάνω: ότι το ’χετε χάσει εντελώς. Έχετε χάσει την μπάλα. Μόνοι σας πυροδοτείτε τα χειρότερα…
Και δεν το κάνετε μόνο με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που εγκαταλείψατε πλήρως. Το κάνετε με όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις.
Έχετε ένα μεγάλο ελάττωμα. Όλες οι κοινωνικές απαιτήσεις – συντεχνιακές και μη – όταν είστε στην αντιπολίτευση είναι «τα δίκαια του λαού», που πρέπει να ικανοποιηθούν στο ακέραιο.
Τα ίδια ακριβώς αιτήματα, αν τα διεκδικούν από δική σας κυβέρνηση, τα χαρακτηρίζετε «αντικοινωνικές συμπεριφορές»!
Θεωρείτε «αντικοινωνικές συντεχνίες» και τους φορτηγατζήδες και τους αυτοκινητιστές και τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς του ΙΚΑ και τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους δημοσίους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ και τους αγρότες τώρα…
Όλους τους ξεγελάσατε. Όλους τους εμπαίξατε. Και τώρα στρέφεστε εναντίον όλων. Και προσπαθείτε να στρέψετε τη μια κοινωνική κατηγορία εναντίον της άλλης.
Πέρσι πετσοκόψατε τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων. Και φέτος εμφανίζεστε… «προστάτες» των χαμηλοσυνταξιούχων για να τους στρέψετε κατά των γιατρών του ΙΚΑ.
Εσείς χωρίσατε την Ελλάδα σε συντεχνίες. Εσείς καλλιεργήσατε και ενθαρρύνατε κάθε είδους συντεχνιακό αίτημα επί δεκαετίες. Και τώρα, που η Ελλάδα πρέπει να είναι ενωμένη, εσείς διαλύετε την Ελλάδα σε αλληλοσυγκρουόμενες συντεχνίες.
Διαλύετε την κοινωνική συνοχή σε μια ώρα δύσκολη. Αποσαρθρώνετε τον κοινωνικό ιστό. Και δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτά που κάνετε, στην πραγματικότητα, πυροδοτείτε το χάος!
Διότι σκληρά μέτρα δεν περνάνε με δικτατορικού χαρακτήρα… απαγορεύσεις συναθροίσεων!
Περνάνε με πειθώ.
Και η πειθώ απαιτεί μέτρο και αίσθημα δικαίου.
– Εσείς έχετε χάσει το μέτρο. Προ πολλού…
– Κι έχετε χάσει, ακόμα, κάθε επαφή με το δημόσιο αίσθημα δικαίου.
Τη μια συμφωνείτε ότι τα διόδια είναι υπερβολικά υψηλά και υπόσχεστε να τα μειώσετε δραστικά. Και την άλλη το παίρνετε πίσω…
Σας το είπαμε καθαρά. Και σας το είπαμε έγκαιρα: Και επειδή κάτι άκουσα να ψελλίζει σήμερα ο κ. Παπανδρέου:
Η μαζική παραβίαση των νόμων οδηγεί στο χάος της αναρχίας και στον εφιάλτη της αυτοδικίας.
Αλλά εσείς κάνετε ό,τι μπορείτε για να πυροδοτήσετε αυτά τα προβλήματα:
Όταν αυξάνετε τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ πέρα από τα όρια ανοχής της κοινωνίας, οδηγείτε σε απείθεια.
Κι όταν αντιμετωπίζετε τις κοινωνικές αντιδράσεις με εφαρμογή χουντικών μεθόδων, πυροδοτείτε την κοινωνική έκρηξη.
Φορτώνετε πετρέλαιο, βενζίνη και δυναμίτη κι ύστερα κάθεστε από πάνω, και παίζετε με τα σπίρτα.
Δεν είστε μόνο λαϊκιστές, γίνεστε και επικίνδυνοι…
Σας είχαμε προειδοποιήσει ότι το Μνημόνιο ήταν ολέθριο σφάλμα:
* Πρώτον, γιατί δεν έβγαιναν τα νούμερα. Τώρα επιβεβαιωθήκαμε. Το ακούμε πια κι από δικούς σας βουλευτές στη Βουλή. Μας επιβεβαίωσαν και ξένοι οικονομολόγοι που βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλο και λένε ακριβώς αυτό: ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει. Μας το επιβεβαίωσαν και οι δανειστές  μας, που συζητούν τρόπους να χαλαρώσουν κάπως τους όρους αποπληρωμής. Γιατί όπως τους υπογράψατε πέρσι δεν βγαίνουν.
* Δεύτερον, σας είπαμε ότι δεν θα πετυχαίνατε τη μείωση του ελλείμματος με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Πολύ μεγάλες θυσίες και πολύ πενιχρά αποτελέσματα. Και πάλι μας δικαιώνουν οι ίδιοι οι δανειστές μας. Που έρχονται σήμερα και ζητούν νέα μέτρα. Όχι μόνο μέσα στις προβλέψεις του Μνημονίου. Αλλά και εκτός Μνημονίου. Και εντελώς διαφορετικά απ’ όσα αρχικώς προέβλεπε το Μνημόνιο.
Τώρα, μάλιστα, συζητιέται, όχι απλώς νέα «επικαιροποίηση» του Μνημονίου, που υπογράψατε πέρσι. Συζητιέται Μνημόνιο-ΙΙ που θα κρατήσει πολύ περισσότερο και που θα έχει πολύ αυστηρότερες δεσμεύσεις πολιτικής.
Εμείς, σας το λέμε ευθέως, ότι όπως απορρίψαμε το Μνημόνιο-Ι, έτσι απορρίπτουμε κι αυτά που προεξοφλούνται πλέον για το, πολύ χειρότερο, Μνημόνιο-ΙΙ.
Δεν είμαστε αντίθετοι, όπως δεν ήμασταν ούτε και πέρσι, σε μέτρα περιστολής της δημόσιας σπατάλης. Εμείς προτείναμε πρώτοι τέτοια μέτρα…
Δεν είμαστε αντίθετοι, όπως δεν ήμασταν ούτε και πέρσι, με μέτρα αύξησης των ανταγωνιστικότητας. Εμείς προτείναμε πρώτοι τέτοια μέτρα…
Δεν είμαστε αντίθετοι, όπως δεν ήμασταν ούτε και πέρσι, με μέτρα διαρθρωτικών αλλαγών. Αντίθετα εμείς προτείναμε πρώτοι τέτοια μέτρα. Κι όσα, έστω και αργά, έστω και λειψά, έστω και κολοβά, τα φέρατε στη Βουλή, εμείς τα ψηφίσαμε.
Αλλά το Μνημόνιο δεν είναι αυτά. Το Μνημόνιο είναι η Πολιτική δέσμευση για μια επ’ άπειρον μόνιμη ασφυξία της Ελληνικής Οικονομίας. Κάτι τέτοιο ούτε το στηρίξαμε, ούτε το στηρίζουμε, ούτε και πρόκειται να το στηρίξουμε.
Αν θέλετε συναίνεση στην ασφυξία, να πάτε να την βρείτε αλλού. Πέρσι βρήκατε να σας στηρίξουν. Σήμερα είναι δύσκολο. Αύριο θα είναι ακόμα πιο δύσκολο. Υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής, οι πάντες σας εγκαταλείπουν, όπως φαίνεται…
Εμείς θέλουμε άλλο μείγμα πολιτικής, που σημαίνει ότι, μαζί με τα αναπόφευκτα μέτρα, πρέπει να υπάρχει Ανάκαμψη άμεσα. Να προκύψει Ανάπτυξη σύντομα. Κι αυτό να είναι ορατό από τώρα.
Αυτό το απλό πράγμα άλλες χώρες που βρέθηκαν σε ίδια θέση με την Ελλάδα, το διαπραγματεύθηκαν και το πέτυχαν.
Εσείς πέρσι δεν διαπραγματευθήκατε τίποτε. Και φέτος δεν μπορείτε πια να διαπραγματευθείτε τίποτε.
Γι’ αυτό σέρνεστε από το ατελέσφορο Μνημόνιο-Ι στο ακόμα πιο αναποτελεσματικό Μνημόνιο-ΙΙ
Και γι’ αυτό διολισθαίνετε σε πρακτικές όλο και πιο αυταρχικές. Όπως αυτές στις Σέρρες. Και όλο και πιο άδικες, όπως είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε συνολικά τον αγροτικό κόσμο συνολικά.
Σας είχαμε προειδοποιήσει, τέλος, ότι το Μνημόνιο-Ι δεν το αντέχει ούτε η Οικονομία ούτε η Κοινωνία. Το ότι δεν το αντέχει η Οικονομία το αποδεικνύουν οι αριθμοί, που σε όλους πέσατε έξω. Σας ξέφυγε η ύφεση, η ανεργία, ο πληθωρισμός, τα δημόσια έσοδα.
Αλλά δεν το άντεξε τελικά ούτε η Κοινωνία. Γι’ αυτό και διολισθαίνετε σε απίστευτες πρακτικές: Απαγορεύετε τις συναθροίσεις και συλλαμβάνετε όποιους επιμένουν να… «συναθροίζονται».
Καταγγέλλετε πια όλη την κοινωνία ως «άθροισμα συντεχνιών». Τελικά η πιο επικίνδυνη συντεχνία έχετε γίνει εσείς οι ίδιοι!
Τάζετε στους πάντες τα πάντα. Κι ύστερα έρχεστε και τα παίρνετε όλα.
Τάχα διαφωνείτε μεταξύ σας, άλλος εμπαιγμός κι αυτός…
Κι όταν, βέβαια, έρχεται η ώρα ψηφίζετε τα πάντα!
Κι ύστερα κατηγορείτε τους «άλλους» – τις συντεχνίες, την Αντιπολίτευση – γιατί δεν βγαίνει η δική σας πολιτική και γιατί δεν περνάει πια ο δικός σας εμπαιγμός.
Όλα τα σκέφτεστε κι όλα τα μηχανεύεστε, εκτός από τα πιο απλά, από τα πιο προφανή, για να αρχίσει να βγαίνει ο τόπος από την κρίση.
Ότι για να σπάσουν οι συντεχνίες – που τώρα τις θυμηθήκατε – πρέπει να υπάρχει Ανάπτυξη. Να δώσετε σε τεράστιες ομάδες επαγγελματιών τη δυνατότητα να παράγουν, χωρίς συντεχνιακές στρεβλώσεις.
Εσείς όμως δεν κάνετε αυτό: Εσείς ισοπεδώνετε τα πάντα. Και τους πάντες. Δημιουργείτε αληθινή κοινωνική και οικονομική «έρημο». Και έχετε προσχωρήσει στον ακραίο νεοφιλελεύθερο μύθο, πώς όταν όλα γίνουν άμμος και χώμα, θα αρχίσει ξαφνικά να υπάρχει Ανάπτυξη. Αυτόματα! Από μόνη της! Πάνω σε μια διαλυμένη κοινωνία και πάνω σε μια ισοπεδωμένη Οικονομία.
Δεν υπάρχουν, όμως, τέτοιοι αυτοματισμοί.
Και δεν κάνετε διαρθρωτικές αλλαγές. Κάνετε απορρύθμιση των πάντων!
Δεν απελευθερώνετε επαγγέλματα. Δημιουργείτε προϋποθέσεις να υπάρξουν καρτέλ!
Δεν καταργείτε στρεβλώσεις. Δημιουργείτε νέες χειρότερες στρεβλώσεις!
Περάσατε από το ένα άκρο στο άλλο: Από τον πιο άκρατο λαϊκισμό του «λεφτά υπάρχουν», στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό της ισοπέδωσης των πάντων.
Κάθε μεγάλο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα στηρίχθηκε σε ανατροπές ισορροπιών, αλλά με έμπνευση της κοινωνίας και με αποκατάσταση ενός νέου αισθήματος δικαίου, ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου.
Εσείς πετάτε στα σκουπίδια το κοινωνικό συμβόλαιο, τινάζετε στον αέρα κάθε αντίληψη δικαίου, ανατρέπετε κάθε ισορροπία και εναποθέτετε τις ελπίδες σας σε κοινωνικούς αυτοματισμούς που δεν λειτούργησαν ποτέ.
Σας καταγγέλλω ότι με την πολιτική σας πυροδοτείτε κοινωνικές εκρήξεις.
Δυναμιτίζετε την ελληνική Κοινωνία, αφού παραλύσατε πρώτα την ελληνική Οικονομία.
Μέχρι τώρα προκαλέσατε στον ελληνικό λαό «σοκ και δέος».
Τώρα δημιουργείτε όλο και περισσότερη οργή.
Και επειδή αυτό σας τρομάζει, αντιδράτε σπασμωδικά και προκαλείτε μεγαλύτερη οργή.
Δουλειά δική μου είναι να επισημαίνω τις ακρότητές σας, να ελέγχω την ανευθυνότητά σας, να προειδοποιώ για τον ολέθριο δρόμο στον οποίο καταλήγετε και να δημιουργώ την αίσθηση προοπτικής και υπευθυνότητας που αύριο μπορεί να πείσει το λαό και να μαζέψει τα ερείπια που εσείς δημιουργείτε.
Και κάτι τελευταίο: χθες μας προκαλέσατε να υποβάλουμε πρόταση μομφής εναντίον υπουργού σας. Σας γνωστοποιώ ότι παραιτήσεις υπουργών μπορούν να γίνονται και χωρίς πρόταση μομφής. Για λόγους ευθιξίας, ας πούμε…
– Εμείς, λοιπόν, δεν τάζουμε στους πάντες τα πάντα. Γιατί εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ.
– Εμείς δεν ενθαρρύνουμε τους αγρότες να έρχονται από την επαρχία στην Αθήνα, όπως κάνατε εσείς στον Πειραιά, θυμάστε; Γιατί εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ.
–Εμείς δεν κατεβαίνουμε να συγκρουστούμε με τα ΜΑΤ, για να ματαιώσουμε χρήσιμες εθνικά επενδύσεις, όπως παραδεχθήκατε εκ των υστέρων. Γιατί εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ.
– Εμείς δεν λέμε άλλα εδώ, άλλα εκεί, άλλα μέσα κι άλλα έξω. Γιατί εμείς ΠΑΣΟΚ δεν είμαστε. Λέμε παντού τις απόψεις μας και βρίσκουμε όλο και μεγαλύτερη κατανόηση από τους συνομιλητές μας.
Αλλά και συνένοχοι δικοί σας, δεν πρόκειται να γίνουμε!
Είμαστε το μόνο κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης που ξεκαθαρίσαμε ότι δεν υιοθετούμε ακραίες συμπεριφορές κοινωνικής απείθειας και ανυπακοής.
Κι ας ερμηνεύουμε τα αίτιά της…