Πολιτεία

Πολιτεία

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Η αλήθεια για τις φυτικές ίνες

[Μετάφραση]

Τι είναι οι φυτικές ίνες;

Οι «φυτικές ίνες» προέρχονται από τα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών. Παρέχουν σχήμα και αρχιτεκτονική υποστήριξη στο φυτό. Τα ζώα δεν περιέχουν καθόλου φυτικές ίνες, χρησιμοποιούμε τα οστά και τους χόνδρους για να υποστηρίξουμε το σώμα μας αντ’ αυτού. Οι φυτικές ίνες είναι εξ' ορισμού δύσπεπτες από τον άνθρωπο.


Υπάρχουν δύο τύποι φυτικών ινών: οι διαλυτές και οι αδιάλυτες.


Όλα τα φυτικά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, καρύδια, φασόλια, σπόροι και σιτηρά) περιέχουν ένα συνδυασμό διαλυτών και αδιάλυτων ινών σε ποικίλες ποσότητες. Μας λένε ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι καλές για εμάς, γιατί επιβραδύνουν τα πράγματα και μας λένε ότι οι αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι εξίσου καλές για εμάς, γιατί αυτές επιταχύνουν τα πράγματα. Χμμμμμ......


Αδιάλυτες φυτικές ίνες: το σκληρό υλικό

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες αποκαλούνται χαϊδευτικά «πίτουρα». Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες ονομάζεται έτσι επειδή δεν διαλύονται στο νερό. Είναι η ουσία που δίνει στον φλοιό των δέντρων, στα κελύφη και στα κλαδιά την ξυλώδη υφή τους. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι τα δημητριακά, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά και ορισμένα φρούτα. Οι αδιάλυτες ίνες περνούν από το πεπτικό μας σύστημα σχεδόν ανέγγιχτες, γιατί ακόμα και τα βακτήρια δεν μπορούν να τις χωνέψουν εύκολα. Μας λένε ότι αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι καλές για εμάς, διότι προσθέτουν βαρύ «όγκο» στο περιεχόμενο των εντέρων μας, βοηθώντας τα έτσι να ωθήσουν το υπόλοιπο περιεχόμενο τους. Γιατί να εκθέτουμε τις λείες εσωτερικές επιφάνειες των εντέρων μας σε αυτές τις λειαντικές δύσπεπτες ουσίες; Μας λένε ότι τους χρειαζόμαστε για να σαρώσουν τα σπλάχνα μας καθαρίζοντας τα από πιθανές τοξίνες. Περιέργως, δεν ήμουν σε θέση να εντοπίσω ούτε ένα επιστημονικό άρθρο που να εξηγεί ποιες είναι αυτές οι τοξίνες είναι και πώς οι αδιάλυτες φυτικές ίνες τις αφαιρούν... ως εκ τούτου, αυτό πρέπει να είναι απλώς μια κοινή πεποίθηση – μία ελκυστική εικόνα που έχει νόημα στο μυαλό μας, αλλά δεν έχει καμία απολύτως επιστημονική απόδειξη από πίσω της.

Διαλυτές ίνες: το τζελ που φουσκώνει

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ διαλυτής φυτικής ίνας και αδιάλυτης είναι ότι είναι, όπως υποδηλώνει το όνομα, διαλυτή στο νερό – μπορεί να διαλυθεί εν μέρει στο νερό. Τα περισσότερα καθαρτικά είναι φτιαγμένα από διαλυτές φυτικές ίνες. Η διαλυτή ίνα διαλύεται εν μέρει στο νερό, σχηματίζοντας ένα τζελ – μπορείτε να το δείτε αυτό να συμβαίνει όταν ανακατεύετε ένα συμπλήρωμα διαλυτών φυτικών ινών όπως το Metamucil® σε ένα ποτήρι νερό. Η ικανότητα της διαλυτής ίνας για να κρατήσει το νερό είναι αυτό που επιτρέπει στα φρούτα και στα μαλακά μέρη των λαχανικών να περιέχουν νερό και παρόλα αυτά να διατηρούν σταθερό το σχήμα τους.
Η οικογένεια των διαλυτών φυτικών ινών περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία φυτικών ενώσεων όπως αραβινοξυλάνη, δεξτρίνες, ινουλίνη, κηρούς, χιτίνες, πηκτίνες, και βήτα-γλυκάνη. Διαλυτές φυτικές ίνες υπάρχουν μεταξύ άλλων τροφών στα μήλα και τα αχλάδια, στην βρώμη, στα φρούτα χωρίς κουκούτσι, στο ψύλλιο, στα εσπεριδοειδή, στα φασόλια, στα μούρα και στα λαχανάκια Βρυξελλών. 
Ορισμένοι τύποι διαλυτών φυτικών ινών είναι πιο «παχύρρευστοι» από τους άλλους, που σημαίνει ότι δημιουργούν σταθερότερο και πιο κολλώδες τζελ. Μας λένε ότι η δράση από αυτό το φουσκωμένο τζελ είναι καλή για εμάς, για τρεις λόγους:
Οι παχύρρευστες διαλυτές φυτικές ίνες δεσμεύουν ένα μέρος της LDL ή της λεγόμενης «κακής χοληστερόλης» που τρώμε έτσι ώστε λιγότερη από αυτή εισέρχεται στο αίμα μας.
Τα τζελ κινούνται πιο αργά στο έντερο από τα υγρά. Όταν τρώμε κάτι γλυκό μαζί με διαλυτές φυτικές ίνες, η γέλη θα επιβραδύνει την απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα, η οποία μπορεί να εμποδίσει την απότομη αύξηση του στο αίμα.
Η διογκωμένη γέλη μας βοηθά να αισθανόμαστε χορτάτοι, ώστε να μπορέσουμε να φάμε λιγότερο φαγητό.
Αυτά είναι όλα καλά πράγματα, έτσι δεν είναι;
Δεν θέλουμε να αισθανόμαστε πλήρεις και να μειώσουμε τα επίπεδα της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα μας; Ναι, φυσικά και θέλουμε! Ας ρίξουμε όμως μια ματιά σε κάθε έναν από αυτούς τους ισχυρισμούς.

Μειώνουν οι φυτικές ίνες τα επίπεδα χοληστερόλης;

Ναι. Μια πρόσφατη ανασκόπηση των μελετών για την επίδραση των χορτοφαγικών διατροφών στα επίπεδα της χοληστερόλης έδειξε μια μέγιστη μείωση της LDL χοληστερόλης περίπου στο ένα τρίτο. Αυτός είναι ο λόγος που οι φυτικές ίνες διαφημίζονται ως «υγιεινές για την καρδιά». Φυσικά, αν έχετε διαβάσει τη σελίδα χοληστερόλης ξέρετε ότι α) η LDL δεν είναι απαραίτητα κακή και β) ο πιο ισχυρός τρόπος για να βελτιωθεί το προφίλ της χοληστερόλης σας είναι να τρώτε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ή να επιλέξετε δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Οπότε αν τρώτε μια διατροφή που περιλαμβάνει τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, οι διαλυτές (τζελ) φυτικές ίνες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, αλλά μπορεί να μειώσει τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα σας και μπορεί να μειώσει ίσως τη χοληστερόλη σας λίγο. Έτσι, αφού οι φυτικές ίνες μπορεί να είναι χρήσιμες για τη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με την κατανάλωση μιας υψηλής σε υδατάνθρακες δίαιτα, γιατί να μην τους φάμε; Υπάρχει κάποιος λόγος να ΜΗΝ τους φάμε;

Μπορεί οι φυτικές ίνες να μειώσουν το ζάχαρο του αίματος;

Ναι. Οι διαλυτές φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί οριστικά πως μειώνουν τον «γλυκαιμικό δείκτη» (ο βαθμός στον οποίο το σάκχαρο στο αίμα σας θα αυξηθεί μετά την κατανάλωση κάποιου τροφίμου) των γλυκών ή των αμυλούχων τροφίμων, αλλά μόνο κατά 10 έως 20%. Αυτό συμβαίνει πιθανά επειδή οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη των υδατανθράκων παρεμβαίνοντας στην κανονική πέψη. Φυσικά, ένας πολύ πιο ισχυρός και άμεσος τρόπος για να μειωθεί ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών που τρώτε είναι να επιλέγετε εξαρχής τροφές με χαμηλό ...γλυκαιμικό δείκτη.

Μήπως οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες βοηθούν στην απώλεια βάρους;

Όχι. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν μικρή ή καθόλου απώλεια βάρους, αλλά τα αποτελέσματα των μελετών ήταν μπερδεμένα και πολλές από αυτές τις μελέτες ήταν κακοσχεδιασμένες. Σύμφωνα με το Nutrition Reviews, «ο περιορισμένος αριθμός κλινικών δοκιμών που συνέκριναν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες δεν έχουν εμφανίσει συνεπή δεδομένα υποδεικνύοντας ότι αυτές οι δίαιτες είναι πιο αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους από τις δίαιτες ελέγχου που είναι χαμηλές σε φυτικές ίνες».
Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση είκοσι διαφορετικών ερευνών με χρήση του κόμμι γκουάρ (ένα συμπλήρωμα διαλυτών φυτικών ινών) για απώλεια βάρους τόνισε ότι το κόμμι γκουάρ προκαλούσε κοιλιακό άλγος, μετεωρισμό, διάρροια και κράμπες, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «...το κόμμι γκουάρ δεν είναι αποτελεσματικό για τη μείωση του σωματικού βάρους. Λαμβάνοντας υπόψη τις ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη χρήση του, οι κίνδυνοι από τη λήψη κόμμι γκουάρ υπερβαίνουν τα οφέλη για τη συγκεκριμένη ένδειξη. Ως εκ τούτου, το κόμμι γκουάρ δεν μπορεί να προταθεί ως θεραπεία για τη μείωση του σωματικού βάρους».

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Μήπως οι φυτικές ίνες προστατεύουν από τον καρκίνο, την δυσκοιλιότητα και άλλες ασθένειες;

Όχι Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας το 2007, οι ιατροί Tan και Seow-Choen δημοσίευσαν μια ανασκόπηση των ιατρικών μελετών που έχουν διεξαχθεί κατά τα προηγούμενα 35 χρόνια περίπου σχετικές με τις φυτικές ίνες και την υγεία του παχέος εντέρου και κατέληξαν στα εξής: «Δεν μπορεί να γίνει καμία ισχυρή υπόθεση για την προστατευτική επίδραση των διατροφικών ινών κατά των πολυπόδων του παχέος εντέρου ή του καρκίνου. Ούτε έχει βρεθεί πως οι φυτικές ίνες είναι χρήσιμες στην χρόνια δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Δεν είναι επίσης χρήσιμες στη θεραπεία των περιπρωκτικών ενοχλήσεων. Η θεωρία του ελλείμματος φυτικών ινών ως αιτία για την εκκολπωμάτωση θα πρέπει επίσης να αμφισβητηθεί... συχνά επιλέγουμε να πιστέψουμε στο ψέμα, αφού ένα ψέμα που επαναλαμβάνεται αρκετά συχνά από αρκετούς ανθρώπους γίνεται αποδεκτό τελικά ως αλήθεια. Καλούμε τους κλινικούς ιατρούς να κρατήσουν ένα ανοικτό μυαλό. Οι μύθοι για τις φυτικές ίνες πρέπει να καταρριφθούν και να επικρατήσει ή αλήθεια».

Τα βακτήρια αγαπούν τις διαλυτές φυτικές ίνες

Εμείς δεν μπορούν να αφομοιώσουμε τους υδατάνθρακες που απαρτίζουν τις διαλυτές φυτικές ίνες, αλλά τα βακτήρια στο παχύ έντερο μας μπορούν, και το κάνουν. Οι αχώνευτες φυτικές ίνες υδατανθράκων που φτάνουν στο παχύ έντερο προσελκύουν μεγάλο αριθμό των βακτηρίων για ένα δωρεάν γεύμα. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτό; Γιατί να μην τους αφήσουμε να το απολαύσουν; Λοιπόν, τα βακτήρια δεν χωνεύουν ακριβώς τους υδατάνθρακες, τους ζυμώνουν και κατά την διαδικασία εκπέμπουν αέρια, όπως διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο και μεθάνιο. Αυτά τα αέρια όχι μόνο μειώνουν την δημοτικότητά σας στα πάρτυ, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν κράμπες και άβολα φουσκώματα, σημάδια που η κοινή λογική θα θεωρούσε κακή πέψη. Ακούστε το σώμα σας: η καλή πέψη δεν πρέπει να σας ενοχλεί/πονάει. Ναι, μπορείτε να αισθάνεστε σαν να τρώτε λιγότερο, αλλά αυτό είναι μόνο επειδή οι διαλυτές φυτικές ίνες φουσκώνουν μέσα στο σύστημά σας, προσελκύοντας ένα σμήνος βακτηρίων που προκαλούν την ζύμωση τους και σας δημιουργούν ένα μπαλόνι αερίων, αυξάνοντας το αίσθημα πληρότητας. Σε αντίθεση, οι ζωικές πρωτεΐνες και τα λίπη πέπτονται άνετα και αποτελεσματικά από τον οργανισμό χωρίς να παράγουν σχεδόν καθόλου αέρια.

Τα εκχυλίσματα διαλυτών φυτικών ινών είναι σαν άπληστα σφουγγάρια

Μόλις παγιδευτούν μέσα σου χρειάζονται ΠΟΛΥ νερό για να σχηματίσουν το κολλώδες υλικό που υποτίθεται ότι είναι τόσο καλό για εμάς. Ένας φίλος μου μου είπε πρόσφατα την ιστορία για το πώς ανακάλυψε ένα παλιό κουτί Metamucil® στο πίσω μέρος του ψυγείου της και χωρίς να το πολυσκεφτεί προσπάθησε να το ξεφορτωθεί χύνοντας το στο νεροχύτη. Δυστυχώς, όταν άρχισε να τρέχει το νερό για να ξεπλυθεί η αποχέτευση, οι ίνες του ψυλλίου γρήγορα αυξήθηκαν σχηματίζοντας μια τεράστια, πεισματάρικη, δυσκοίλια, άμορφη μάζα που ο υδραυλικός της μπόρεσε να εκτοπίσει μόνο με πλήρη αποσυναρμολόγηση των σωλήνων! Λέξη σοφίας: αν δεν πίνετε άφθονο νερό μαζί με το συμπλήρωμα διαλυτών φυτικών ίνων, μπορεί επίσης να χρειαστρείτε κάποια ακριβή επαγγελματική βοήθεια. Δεν είμαστε σχεδιασμένοι να καταπίνουμε συμπυκνωμένα εκχυλίσματα από φυτικές ίνες. Έχουμε σχεδιαστεί για να τρώμε ολόκληρα τα τρόφιμα. Αυτός είναι ο λόγος που η Μητέρα Φύση σχεδίασε τα ζουμερά, ελκυστικά φρούτα ολόκληρα με δική τους περιεκτικότητα νερού.

Γιατί οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την υγεία;

Είναι μια απλή παρανόηση των ερευνών. Ευφυείς επιστήμονες με καλές προθέσεις εξέτασαν όλα τα στοιχεία και κατέληξαν σε αυτό το λανθασμένο συμπέρασμα κάνοντας μία και μοναδική, κριτικά λανθασμένη υπόθεση που τους οδήγησε στην λάθος κατεύθυνση. Για την πλήρη περιγραφή της ιστορίας και της πολιτικής της για την ανάπτυξη της ψεύτικης θεωρίας των φυτικών ινών , θα σας πρότεινα να διαβάσετε το κεφάλαιο για τις φυτικές ίνες στο βιβλίο του Gary Taubes «Good Calories, Bad Calories», αλλά επιτρέψτε μου να συνοψίσω τα βασικά. Περίπου 150 χρόνια πριν, ο κόσμος κατοικείτο από δύο είδη ανθρώπων: οι άνθρωποι που ακόμα έτρωγαν «παραδοσιακές» διατροφές διαφόρων τύπων, και οι άνθρωποι που είχαν αρχίσει να τρώνε μια «σύγχρονη» διατροφή.
Οι λαοί που ακολουθούσαν την παραδοσιακή διατροφή έτρωγαν όλα τα είδη των πραγμάτων, ανάλογα με το πού ζούσαν, οπότε η διατροφή τους διέφερε παρά πολύ από τον ένα πολιτισμό στον άλλο. Κάποιοι έτρωγαν κυρίως κρέας. Κάποιοι έτρωγαν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Κάποιοι έτρωγαν πουλερικά, δημητριακά και λαχανικά. Κάποιοι έτρωγαν ψάρια, καρύδες και φρούτα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν εξαιρετικά υγιείς σε σύγκριση με μας – όλοι απολάμβαναν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά καρκίνου, ήταν κυριολεκτικά ελεύθεροι από καρδιακές παθήσεις, δεν είχαν διαβήτη ή παχυσαρκία, έφεραν γερά δόντια και οστά και είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση.
Οι λαοί που ακολουθούσαν την μοντέρνα διατροφή επίσης έτρωγαν όλα τα είδη των πραγμάτων, ανάλογα με το πού ζούσαν, οπότε η διατροφή τους ποίκιλλε επίσης παρά πολύ από τον ένα πολιτισμό στον άλλο. Και αυτοί έτρωγαν κάποιον συνδυασμό από κρέατα, ψάρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, αλλά αυτό που τους ξεχώριζε από τους παραδοσιακούς ανθρώπους και έκανε τη διατροφή τους «σύγχρονη» ήταν η προσθήκη υψηλής επεξεργασίας αλεύρων και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Στην δεκαετία του 1870, οι εξελίξεις στην τότε σύγχρονη τεχνολογία άλεσης οδήγησαν στην αντικατάσταση των τροχών λείανσης της πέτρας με κυλίνδρους χάλυβα, ικανούς να απογυμνώσουν το πίτουρο και το φύτρο σιταριού από το μαλακό κέντρο κάθε κόκκου. Η διαδικασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ικανότητα να παράγουν εξαιρετικά λεπτά, 100% χωρίς φυτικές ίνες σωματίδια – το πιο εκλεπτυσμένο αλεύρι στην ανθρώπινη ιστορία. Οι σύγχρονες κοινωνίες είχαν επινοήσει επίσης πιο αποτελεσματικούς και λιγότερο δαπανηρούς τρόπους να καλλιεργήσουν και να διανέμουν τη ζάχαρη σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων οι οποίοι πρωτύτερα δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να την αγοράσουν.
Ξανά και ξανά, όταν η υγεία μιας παραδοσιακής κουλτούρα συγκρινόταν με την υγεία του σύγχρονου πολιτισμού, ο παραδοσιακός πολιτισμός έβγαινε πρώτος κι άρα έγινε σαφές στους ερευνητές ότι οι σύγχρονες δίαιτες ήταν ανθυγιεινές. Το πρόβλημα ήταν ότι μερικοί επιστήμονες εξέτασαν αυτά τα δύο είδη διατροφής και κατέληξαν στο λανθασμένο συμπέρασμα σχετικά με το γιατί οι μοντέρνες δίαιτες ήταν κατώτερες από τις παραδοσιακές δίαιτες. Εκείνοι υπέθεσαν ότι ήταν επειδή στις σύγχρονες δίαιτες έλειπαν φυτικές ίνες και όχι επειδή οι μοντέρνες δίαιτες είναι πολύ πλούσιες σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
Πλέον είναι απολύτως αληθές ότι η σύγχρονη διατροφή περιείχε πολύ λιγότερες φυτικές ίνες από ότι οι παραδοσιακές δίαιτες, οπότε δεν έκαναν λάθος ως προς αυτό. Παραδοσιακά οι λαοί που έτρωγαν δημητριακά τα έτρωγαν ολόκληρα, κατευθείαν από την πέτρα – έδαφος, ή από καλλιέργεια – όλες τις μορφές σπόρων στους οποίους δεν είχαν αφαιρεθεί οι φυτικές ίνες. Ωστόσο, η μία μελέτη μετά την άλλη έδειξαν πως η επαναπροσθήκη των φυτικών ινών στην σύγχρονη διατροφή μας δεν επαναφέρει την άριστη υγεία που οι πρόγονοί μας απολάμβαναν, οπότε η απάντηση προφανώς δεν κρύβεται εκεί.
Δεν έχω ακόμα δει έστω μια επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι φυτικές ίνες λύνουν κάποιο από τα προβλήματα μας. Στη χειρότερη περίπτωση, οι φυτικές ίνες προκαλούν δυσκοιλιότητα, ερεθισμούς και βλάβες στο εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου, μετεωρισμό και πόνο. Στην καλύτερη περίπτωση, οι φυτικές ίνες μειώνει τις εξάρσεις σακχάρου στο αίμα κατά δέκα έως είκοσι τοις εκατό, μειώνουν την LDL χοληστερόλη κατά περίπου ένα τρίτο, και βοηθούν στο «αίσθημα πληρότητας». Εάν τρώτε μια διατροφή που περιέχει κάτι περισσότερο από ένα μικρό ποσοστό ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων, θα μπορούσατε να φάτε ένα φορτηγό γεμάτο με πίτουρο βρώμης και να μην δείτε το σάκχαρο του αίματος, το επίπεδο της χοληστερόλης ή την όρεξή σας να κατεβαίνουν σε φυσιολογικά επίπεδα και να παραμένουν εκεί.
Αυτό που βρήκα ιδιαίτερα συναρπαστικό στην έρευνά μου ήταν το εξής: εγώ δεν γνωρίζω ούτε μια μελέτη που να σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις στην υγεία των φυτικών ινών και που να συγκρίνει μια διατροφή που περιέχει φυτικές ίνες με μία που δεν περιέχει. Όταν το σκεφτείτε λογικά, αν θέλατε να καταλάβετε αν ένα συγκεκριμένο τρόφιμο είναι καλό για τους ανθρώπους ή όχι, θα θέλατε να σχεδιάσετε μια μελέτη ακριβώς έτσι – μία δίαιτα ΜΕ το τρόφιμο που ελέγχεται και μία δίαιτα ΧΩΡΙΣ αυτό. Πολύ απλό, αλλά δεν έχει γίνει ποτέ! Το πιο κοντινό πράγμα που έχουμε σε αυτό το είδος της μελέτης είναι η ιστορική παρατήρηση των παραδοσιακών λαών, όπως των Εσκιμώων.
Εδώ είναι ένα παράδειγμα του είδους των μελετών που έχουν γίνει για να δείξει ότι οι φυτικές ίνες είναι καλές για την υγεία μας:
ΤΙΤΛΟΣ: «Τα ολικής αλέσεως έτοιμα προς κατανάλωση δημητριακά βρώμης, ως μέρος ενός προγράμματος διατροφής για αδυνάτισμα, μειώνουν τις χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνές σε ενήλικες που έχουν υπερβολικό βάρος ή είναι νοσογόνα παχύσαρκοι περισσότερο από ότι ένα πρόγραμμα διατροφής που συμπεριλαμβάνει χαμηλά σε φυτικές ίνες τρόφιμα ελέγχου».
Ακούγεται υποσχόμενη, μέχρι να διαβάσετε όντως τη μελέτη και να μάθετε ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά βάρους μεταξύ των δύο ομάδων μετά από δώδεκα εβδομάδες, ότι η LDL μειώθηκε μόνο κατά περίπου πέντε τοις εκατό και η περίμετρος μέσης μειώθηκε μόνο κατά περίπου μισή ίντσα. Διαβάζετε παρακάτω και ανακαλύπτετε πως «τρόφιμα ελέγχου χαμηλά σε φυτικές ίνες» ήταν τρόφιμα πολύ χαμηλής διατροφικής αξίας γεμάτα υψηλά επεξεργασμένους υδατάνθρακες (junk):
«...οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν τυχαία να καταναλώνουν είτε δύο μερίδες/ημέρα (3c –νομίζω εννοεί κούπες/ημέρα) ολικής αλέσεως έτοιμα προς κατανάλωση δημητριακά βρώμης (παροχή 3g/ημέρα β-γλυκάνης) ή το χαμηλό σε φυτικές ίνες πρωινό/πρόχειρο φαγητό (π.χ. έτοιμα προς κατανάλωση δημητριακά καλαμποκιού, λευκό ψωμί, απλό bagels και αγγλικά μάφιν, κουλούρια, κράκερς, ή κέικ ρυζιού) με θεωρητικά παρόμοια περιεχόμενο σε θερμίδες/ενέργεια και μακροθρεπτικά συστατικά (ομάδα ελέγχου)».
ΦΥΣΙΚΑ τα δημητριακά βρώμης είναι (ίσως πολύ λίγο) πιο υγιεινά από το λευκό ψωμί, τα απλά bagels, τα muffins και τα αγγλικά κουλούρια! Ωστόσο, είναι αδύνατο να συναχθεί το συμπέρασμα ότι το δημητριακό βρώμης ήταν καλύτερα – είναι εξίσου πιθανό ο λόγος για τα πολύ μέτρια οφέλη που παρατηρήθηκαν σε αυτούς που έτρωγαν δημητριακά βρώμης να μην οφείλονταν στο ότι έτρωγαν περισσότερες φυτικές ίνες από την ομάδα σύγκρισης, αλλά στο ότι έτρωγαν λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (σάκχαρα και άλευρα) από την ομάδα σύγκρισης. Ή μπορεί να είναι ότι η βρώμη δεν είναι τόσο κακή για σας, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, τρεις από τους συγγραφείς της μελέτης ήταν επιστήμονες που εργάστηκαν για την General Mills, για τον εργοστασιάρχη του Cheerios και τα δημητριακά βρώμης που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα! Σύντομα κοντά σας με μια νέα διαφήμιση...

Χαρτόνι: ναι. Νόστιμο: όχι

Εάν δεν είστε ακόμα πεπεισμένοι ότι δεν έχουμε σχεδιαστεί να χρειαζόμαστε φυτικές ίνες, δεν έχω άλλη επιλογή παρά να απευθύνω έκκληση προς την ορθή κρίση σας και την κοινή λογική. Γεμίστε ένα ωραίο, μεγάλο μπολ με πίτουρο σιταριού, πάρτε ένα κουτάλι από το συρτάρι της κουζίνας σας και να σκάψτε μέσα. Δεν εννοώ ένα μπολ με ζαχαρωμένα δημητριακά από πίτουρο με γάλα ή γιαούρτι ή μούρα αποπάνω, εννοώ ένα μπολ με 100% πίτουρο σιταριού χωρίς ζάχαρη. Δείχνει ή μυρίζει ωραία ή έχει ωραία γεύση; Σας αρέσει; Αρέσει στα παιδιά σας; Μπορείτε να το καταπιείτε;
Θέλουμε να πιστεύουμε στη δύναμη των φυτικών ινών. Είναι πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο ελκυστικό να προσθέσουμε φυτικές ίνες, που είναι άγευστες και δύσπεπτες, παρά να αφαιρέσουμε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι εθιστικά νόστιμοι και τους χρησιμοποιούμε και για διασκέδαση.
Το συμπέρασμα για τις φυτικές ίνες:
  • Οι φυτικές ίνες δεν είναι απαραίτητες για την ανθρώπινη ζωή ή την υγεία.
  • Η προσθήκη φυτικών ινών στη διατροφή σας δεν μπορεί να θεραπεύσει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, διότι δεν μπορούν να φτάσουν στη ρίζα του προβλήματος.
  • Αν τρώτε επικίνδυνους, εκλεπτυσμένους (υψηλής επεξεργασίας) και υψηλού γλυκαιμικού δείκτη υδατάνθρακες τακτικά, οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορεί να μειώσουν τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα (και της ινσουλίνης) και μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη σας λίγο παρεμβαίνοντας στην πέψη τους (αυτό αν τρώτε μικρές ποσότητες υδατανθράκων).
  •  Αν βρίσκετε χρήσιμα τα συμπληρώματα διαλυτών φυτικών ίνων, φροντίστε όταν τα παίρνετε να πίνετε άφθονο νερό.
  • Αν οι φυτικές ίνες ενοχλούν το πεπτικό σας σύστημα, ή δεν σας αρέσει να τους τρώτε, μπορείτε να τους αποφύγετε με ασφάλεια, δεδομένου ότι δεν είναι απαραίτητες για την υγεία σας.

Πηγή
Μετάφραση – επιμέλεια: Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου
(Στο αρχικό κείμενο υπάρχουν σύνδεσμοι με παραθέσεις)
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου