Την απόφαση να κατατάξει τα αλλαντικά στους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο στον άνθρωπο και το κρέας σε εκείνους που ενδέχεται να τον προκαλέσουν, έλαβε η αρμόδια υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού ΥγείαςΌπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC), ομάδα εργασίας αποτελούμενη από 21 ειδικούς από 10 χώρες κατέληξε στην απόφαση αυτή, έπειτα από την εξέταση των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων για το θέμα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του IARC, το κόκκινο κρέας κατατάσσεται στην Ομάδα 2Α, όσον αφορά στην επικινδυνότητά του, επειδή «υπάρχουν ισχυρά μηχανιστικά στοιχεία που υποστηρίζουν την καρκινογόνο δράση του» αλλά είναι περιορισμένα τα στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους. Η συσχέτιση κρέατος - καρκίνου «παρατηρήθηκε πρωτίστως με τον καρκίνο του παχέος