Πολιτεία

Πολιτεία

Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016

Να είσαι χαρούμενος, να χαίρεσαι τη ζωή σου;ή;(Διάβαστε και το σχόλιο!)

Εντυπωσιακή ανακάλυψη: Μωσαϊκό με σκελετό που... γλεντάει τη ζωή! (ΦΩΤΟ)Ένας σκελετός ξαπλωμένος, με μια κανάτα κρασί και μια φρατζόλα ψωμί δίπλα του και μια φράση γραμμένη στα ελληνικά: Να είσαι χαρούμενος, να χαίρεσαι τη ζωή σου. Είναι το εντυπωσιακό μωσαϊκό που ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στην Τουρκία.

Ένα μήνυμα... ζωής από τον καλλιτέχνη ενός μωσαϊκού 2.400 ετών που ήρθε στο φως μετά από αρχαιολογικές ανασκαφές στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Ο... «απερίσκεπτος σκελετός», όπως χαρακτηρίστηκε, πιστεύεται πως είναι τμήμα ενός μωσαϊκού που κοσμούσε κάποτε το πάτωμα μιας τραπεζαρίας σε σπίτι ανώτερης τάξης.
Ο σκελετός είναι ξαπλωμένος με έναν αμφορέα δίπλα του, καρβέλια ψωμί. Στο μωσαϊκό υπάρχει η λέξη «ευρφρόσυνος» δηλαδή αυτός που χαίρεται τη ζωή. Στο δεύτερο κομμάτι του μωσαϊκού, δυο άνδρες κοιτούν ένα ηλιακό ρολόι και στο μωσαϊκό υπάρχει η φράση «Τρεχεδιπνος Άκλιρος», ενώ στο τρίτο κομμάτι, φαίνεται μόνο το κεφάλι ενός έγχρωμου άνδρα, αλλά τίποτα άλλο αφού έχει υποστεί μεγάλη ζημιά.
Η αρχαιολόγος Ντεμέτ Καρά από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Χατάι, η οποία πήρε μέρος στις ανασκαφές, δήλωσε ότι το μωσαϊκό είναι ένα έργο τέχνης από την ελληνορωμαϊκή πόλη της Αντιόχειας. «Δυο είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της ελίτ την ρωμαϊκή εποχή: το λουτρό και η τραπεζαρία» είπε στη Hurriyet Daily News.
Πηγή: Independent

1 σχόλιο:

  1. Άλλο ένα τραντραχτό παράδειγμα που μας δείχνει πως ο καθένας διαβάζει τα μηνήματα κατά το δοκούν!!! Στο ψηφιδωτό δεν υπάρχει καμία επιγραφή που να γράφει το σχόλιο ""Να είσαι χαρούμενος, να χαίρεσαι τη ζωή σου"" μόνο η λέξη "Ευφρόσυνος". Ας ανοίξουμε τα μάτια μας επιτέλους.......το πολύ κρασί και το φαί οδηγούν στον θάνατο!!!! Αλλιώς ο ξέγνοιαστος σκελετός θα ήταν ένας ρωμαλέος καλομπρατσομένος αρχαίος Έλληνας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή