Σάββατο 20 Ιουνίου 2015
ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ!!!
Υπάρχουν τροφές που είναι γνωστό ότι έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Ας δούμε μερικές από αυτές…
Υπάρχουν πολλά είδη τροφών: οι λεγόμενες υπερτροφές που αποτελούν τους μεγαλύτερους συμμάχους μας για την υγεία και τη σιλουέτα μας και άλλες που τονώνουν τη νοητική λειτουργία μας και βελτιώνουν τη μνήμη μας. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τροφές που είναι γνωστό ότι έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας και τις οποίες οι διατροφολόγοι μας συμβουλεύουν να καταναλώνουμε με μέτρο, προκειμένου να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις τους.
Ας δούμε μερικές τροφές που μπορεί να βλάψουν το μυαλό μας, αργά αλλά σταθερά:
1. Προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη
Η ζάχαρη και τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, δεν είναι μόνο βλαβερά για τη σιλουέτα μας, αλλά και για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Η μακροχρόνια κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να δημιουργήσει πληθώρα νευρολογικών προβλημάτων και μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μνήμη μας. Επίσης, η ζάχαρη μπορεί να επιβραδύνει τη μαθησιακή μας ικανότητα, γι’ αυτό
Τα οφέλη του θαλασσινού μπάνιου για την υγεία μας
Ο Γάλλος βιολόγος Ρενέ Κεντόν, περίπου τρεις δεκαετίες πριν...
επεσήμανε τις ευεργετικές ιδιότητες της θάλασσας για τον οργανισμό και απέδειξε ότι το θαλασσινό νερό έχει ίδια σύσταση με το πλάσμα του αίματος, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ομορφιά και την υγεία του οργανισμού.
Το γεγονός οτι υπάρχουν ειδικά κέντρα «θαλασσοθεραπείας» για χρόνιες παθήσεις, είναι τρανταχτή απόδειξη του σημαντικού ρόλου που παίζει η θάλασσα στην υγεία μας.
Με ποιο τρόπο όμως βοηθάει τον οργανισμό και το δέρμα μας προκαλώντας αυτό το αίσθημα αναζωογόνησης και ευεξίας κάθε φορά που βουτάμε στα νερά της.
Οι κυριότερες ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού είναι:
1. Άλατα και ιχνοστοιχεία για τις αρθρώσεις: Το νερό της θάλασσας είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και όπως
επεσήμανε τις ευεργετικές ιδιότητες της θάλασσας για τον οργανισμό και απέδειξε ότι το θαλασσινό νερό έχει ίδια σύσταση με το πλάσμα του αίματος, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ομορφιά και την υγεία του οργανισμού.
Το γεγονός οτι υπάρχουν ειδικά κέντρα «θαλασσοθεραπείας» για χρόνιες παθήσεις, είναι τρανταχτή απόδειξη του σημαντικού ρόλου που παίζει η θάλασσα στην υγεία μας.
Με ποιο τρόπο όμως βοηθάει τον οργανισμό και το δέρμα μας προκαλώντας αυτό το αίσθημα αναζωογόνησης και ευεξίας κάθε φορά που βουτάμε στα νερά της.
Οι κυριότερες ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού είναι:
1. Άλατα και ιχνοστοιχεία για τις αρθρώσεις: Το νερό της θάλασσας είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και όπως
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΛΑΝΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ!!!
Επειδή οι επισκέψεις στον οδοντίατρο δεν είναι ευχάριστες για κανέναν (ίσως εκτός από τον οδοντίατρο), καλό είναι να τις περιορίζουμε στο ελάχιστο. Και δεν αρκεί το συχνό και επιμελές βούρτσισμα των δοντιών.
Υπάρχουν πολλές τροφές που προκαλούν τη φθορά του σμάλτου των δοντιών και δρουν υποστηρικτικά στη δημιουργία πλάκας, ακόμη και αν προέρχονται κατευθείαν από τη φύση.
Καλό είναι λοιπόν να είμαστε λίγο υποψιασμένοι και να φροντίζουμε την υγιεινή των δοντιών μας, γιατί το χαμόγελό μας είναι το μεγαλύτερο και αδιαμφισβήτητο ατού μας.
Αναψυκτικά (διαίτης και μη)
Τα αγαπημένα όλων δροσιστικά αναψυκτικά, δεν είναι και ο πιο αγαπημένος φίλος του σμάλτου τον δοντιών μας, καθώς περιέχουν οξέα που το αποδυναμώνουν. Εάν ωστόσο δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε μια παγωμένη πορτοκαλάδα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, μια καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσετε καλαμάκι για να περιορίσετε την ποσότητα οξέων που έρχονται σε επαφή με τα δόντια σας.
Μήλα
Εάν τα δόντια σας είναι ήδη αδύναμα, τότε σκληρές τροφές όπως είναι τα μήλα και τα καρότα, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Και τα δυο, είναι από τους συνηθέστερους ύποπτους για τα σπασμένα δόντια. Αυτό βέβαια δεν είναι αρκετός λόγος για να βγάλετε από τη διατροφή σας αυτές τις υγιεινές επιλογές. Απλά τεμαχίστε τα σε μέγεθος μπουκιάς και έτσι τα δόντια σας θα καταπονηθούν το λιγότερο δυνατό.
Καραμέλες
Από όταν ήμασταν μικρά παιδιά, μας έλεγαν να μην τρώμε πολλές καραμέλες γιατί κάνουν κακό στα δόντια μας. Και είχαν δίκιο. Οι καραμέλες μέχρι να λιώσουν στο στόμα, εκθέτουν τα δόντια σε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης,
Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015
ΜΠΡΑΒΟ ΤΣΙΠΡΑ!!!!!
Δε θα έγραφα ποτέ «μπράβο Αλέξη», γιατί δεν τον νιώθω και δικό μου άνθρωπο. Αλλά το «Μπράβο Τσίπρα», το λέω εντελώς σοβαρά όπως θα το έλεγα για κάποιον ποδοσφαιριστή που έβαλε ωραίο γκολ σ’ ένα αγώνα ποδοσφαίρου που τον παρακολουθώ επειδή δεν έχω να κάνω κάτι καλύτερο.
Έχω βαρεθεί τα «καλά παιδιά». Τα «υπάκουα παιδιά». Τα «ξενέρωτα παιδιά». Μακάρι χίλιες φορές να αποδειχθεί ότι ο Τσίπρας είναι το τσογλάνι που λένε ότι είναι. Έναν τσόγλανο χρειάζεται αυτή η χώρα.
Συνέχεια στοhttp://kartesios.com/?p=85061
Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015
ΚΑΤΑ ΤΑ ΆΛΛΑ Η ΨΕΥΤΙΚΗ ΚΩΛΟΖΩΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΕ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ!!!
53 φωτογραφίες αποκαλύπτουν το αληθινό πρόσωπο του πολέμου στη Συρία. Έχουμε ακόμη δικαίωμα στην αδιαφορία;
Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο του πολέμου και δεν μπορούμε πλέον να το αγνοούμε...Γονείς πετούν παιδιά πάνω από τα συρματοπλέγματα και άλλοι τα ρίχνουν - για να τα ανασύρουν αργότερα -μέσα στα χαντάκια. Γυναίκες εξουθενωμένες κουβαλούν μια βαλίτσα στην οποία στρίμωξαν το βιος μια ολόκληρης ζωής. Νεαροί άνδρες αλλά και γέροι μεταφέρουν στις πλάτες τους ανήμπορους. Δεν επιτρέπεται να μείνει κανείς πίσω. Γιατί πίσω τους δίνεται μια μάχη μέχρι θανάτου. Μεταξύ των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και των κουρδικών δυνάμεων- των μόνων επίγειων δυνάμεων που αντιστέκονται στην επέλαση τους- για την ανάκτηση της συριακής πόλης Τάλ Απμιάντ. Εάν αυτή η πόλη περάσει στα χέρια των Κούρδων τότε κόβεται στη μέση η βασική γραμμή ανεφοδιασμού των τζιχανιστών. Γι’ αυτό και η μάχη είναι λυσσαλέα.Αυτή είναι μόνη μια σύντομη περιγραφή των δεκάδων εικόνων που ακολουθούν οι οποίες φέρνουν ένα σφίξιμο στην καρδιά και μας «μεταφέρουν» οι φωτογράφοι που βρέθηκαν στη συνοριακή γραμμή Συρίας-Τουρκίας, στο Ακτσάκαλε. Τα φωτογραφικά καρέ τους έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου προκαλώντας - σε όσους δεν αντιμετωπίζουν τέτοιες σοκαριστικές εικόνες ως μια ακόμη αδιάφορη είδηση- ένα ξέσπασμα αγανάκτησης. Δυστυχώς όμως κατά κύριο λόγο μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…
Η γείτονα χώρα βέβαια κρατά τα σύνορα κλειστά αλλά ένα άνοιγμα στο συρματόπλεγμα και το ισχυρό ένστικτο της επιβίωσης ήταν υπεραρκετά για να καταφέρουν να περάσουν εντός των τουρκικών εδαφών, αιφνιδιάζοντας τους στρατιώτες. Ωστόσο οι δυνάμεις στην περιοχή ενισχύθηκαν και η εντολή που έχει δοθεί είναι να μην επιτραπεί στους πρόσφυγες να προωθηθούν περαιτέρω εντός της Τουρκίας.
ΣΥΝΕΧΊΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙ ΖΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΖΕΙΤΕ!!!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΆΡΑ ΜΑΣ!!!...ΔΕΙΤΕ!
Τρίτη 16 Ιουνίου 2015
Αδυνάτισμα !! Προσοχή στο ωμό σπανάκι!!!!!
Για να αδυνατίσετε:
Ø Τρώτε καθημερινά τουλάχιστον 4 – 6 μερίδες ωμών ή βραστών λαχανικών και χόρτων (λιγότερες θερμίδες με μεγαλύτερο όγκο τροφής)
Ø Αυξήστε ακόμα περισσότερο τις ποσότητες των λαχανικών εάν έχετε μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων από άλλες πηγές (κυρίως από τα δημητριακά και τα φρούτα).
Ø Τα ωμά λαχανικά και τα βρασμένα (χωρίς λάδι) χόρτα έχουν λίγες θερμίδες και συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού, προμηθεύοντάς τον με απαραίτητες για τη λειτουργία του ουσίες (βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες κ.α.)
Ø Προτιμάτε να τρώτε τα λαχανικά ωμά (αφού υα πλύνετε καλά) ή ατμόβραστα (αν έχετε πρόβλημα ευερέθιστου εντέρου) και πάντα στην εποχή τους (που ακούστηκε ντομάτα και αγγούρι τον Ιανουάριο;).
Ø Τα φρεσκοκατεψυγμένα λαχανικά διατηρούν πολλές από τις ιδιότητες των φρέσκων προϊόντων, περιέχουν λίγες θερμίδες και είναι μία καλή εναλλακτική λύση για την εποχή που δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα φρέσκα προϊόντα.
Ø Μην προσθέτετε στα λαχανικά ή στα χόρτα σας παραπάνω από ένα κουταλάκι ωμό ελαιόλαδο ή λιναρέλαιο (λινέλαιο).
Ø Αποφύγετε να βάζετε στα λαχανικά σας σος ή σάλτσες.
Ø Αν δε σας ενοχλεί και δεν έχετε υπόταση ή πρόβλημα στο στομάχι, βάλτε στις πράσινες σαλάτες αρκετό φρέσκο λεμόνι, αλλά μη βάζετε ξύδι. Το ξύδι έχει αρκετές θερμίδες, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα ευαίσθητα στομάχια και καθυστερεί την χώνεψη ορισμένων τροφών.
Ø Αντί για ξύδι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κουταλάκι (όχι παραπάνω!) μηλόξυδο. Βοηθάει στη χώνεψη, είναι διουρητικό κι αυξάνει τις θρεπτικές ιδιότητες των λαχανικών (αλλά δεν αδυνατίζει…όπως διαδίδεται).
Ø Συνοδεύετε πάντα τα λιπαρά φαγητά (όπως τα κρέατα) με ωμά λαχανικά ή χόρτα. Απορροφούν ένα μέρος του λίπους και σας χορταίνουν καλύτερα (μεγάλος όγκος τροφών με λίγες θερμίδες). Για καλύτερα αποτελέσματα, φάτε πρώτα τη σαλάτα σας και μετά το κυρίως πιάτο.
Ø Κόβετε τα λαχανικά την ώρα που θα τα φάτε. Αποφύγετε να τρώτε σαλάτες που έχουν «ξεμείνει» από το προηγούμενο γεύμα, γιατί έχουν καταστραφεί σχεδόν όλες οι βιταμίνες τους.
Ø Το λάχανο όταν τρώγετε στην εποχή του (από Οκτώβριο ως Μάρτιο) είναι ιδανικό για δίαιτα. Περιέχει ελάχιστες θερμίδες, κάνει καλό στα νεφρά, στο γαστρεντερικό σύστημα, στις δυσπεψίες, στη δυσκοιλιότητα, στο δέρμα και στο συκώτι. Πρέπει να τρώγεται ωμό ή στον ατμό κι όχι μαγειρευτό, γιατί γίνεται αρκετά δύσπεπτο. Το ζουμί του λάχανου είναι εξαιρετικά διουρητικό, περιέχει πολλά μέταλλα και συνίσταται σ όσους παθαίνουν κράμπες ή υποφέρουν από το στομάχι τους. Αποφύγετε το λάχανο αν έχετε υποθυρεοειδισμό.
Ø Αποφύγετε τη χωριάτικη σαλάτα ως συνοδευτικό πιάτο. Η χωριάτικη σαλάτα μπορεί κάλλιστα (ειδικά το καλοκαίρι) να παίξει το ρόλο του κυρίως πιάτου (μια τυπική χωριάτικη σαλάτα με μια λεπτή φέτα ψωμί μας παρέχει από 500-560 θερμίδες). Για να κάνετε την χωριάτικη ντοματοσαλάτα σας πιο διαιτητική, βάλτε μέτρια ποσότητα φέτας και λίγες ελιές, προσθέστε περισσότερο αγγούρι κι αποφύγετε τις «παπάρες», τις επιθέσεις με ψωμί και τις συνοδευτικές μπίρες.
Ø Οι φρέσκιες ντομάτες περιέχουν υψηλή ποσότητα λικοπαΐνης που βοηθάει στην πρόληψη προβλημάτων στον προστάτη κι έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Το αξιοπερίεργο με είναι ότι η λικοπαΐνη απορροφάται πιο εύκολα όταν προέρχεται από τα επεξεργασμένα προϊόντα ντομάτας, όπως κέτσαπ ή κονσερβοποιημένα ντοματάκια!
Ø Φτιάξτε ελαφριές σάλτσες με φρέσκια ντομάτα. Εκτός εποχής, χρησιμοποιήστε έτοιμα ντοματάκια, πελτέ ή κέτσαπ (όλα τα είδη περιέχουν και ζάχαρη – προτιμήστε αυτά που περιέχουν τη λιγότερη).
Ø Τα καρότα πρέπει να τρώγονται κυρίως ωμά, γιατί βρασμένα χάνουν ένα μέρος των βιταμινών και των μετάλλων που περιέχουν. Τα ωμά καρότα είναι πολύ τονωτικά, βοηθούν στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών προβλημάτων, στην όραση και είναι βασικά σε κάθε δίαιτα αδυνατίσματος, γιατί περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και είναι εξαιρετικά διουρητικά. Επειδή όμως έχον υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης, θα πρέπει να τρώγονται μαζί με τα γεύματα ή ωμά μαζί με σέλινο ή άλλα λαχανικά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λάχανο.
Ø Τα ατμόβραστα μπρόκολα έχουν λίγες θερμίδες, αρκετές φυτικές ίνες και πολύ ασβέστιο (φυτικής μορφής – οπότε λιγότερο αξιοποιήσιμο), κάλιο και προβιταμίνη Α, η οποία έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Ø Η βήτα καροτίνη έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, η οποία όμως διαφέρει από λαχανικό σε λαχανικό, ακόμα και από ποικιλία σε ποικιλία του ίδιου λαχανικού . Γι’ αυτό είναι καλύτερο να τρώτε διάφορα λαχανικά και όχι μόνο ένα είδος.
Ø Τα χλωρά φασολάκια είναι τροφή με ελάχιστες θερμίδες. Συνίστανται ιδιαίτερα στις δίαιτες (έστω και κατεψυγμένα) με την προϋπόθεση ότι δε θα τρώγονται «λαδερά με σάλτσα», αλλά νερόβραστα ή, ακόμα καλύτερα, στον ατμό.
Ø Η υπερβολική κατανάλωση μαρουλιού μπορεί να προκαλέσει μείωση της ενδογενούς παραγωγής τεστοστερόνης στους άντρες (ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το μαρούλι ως «φάρμακο» για τη μείωση της ακόρεστης σεξουαλικής επιθυμίας).
Ø Τόσο οι πράσινες όσο και οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C. Πρέπει να τρώγονται ωμές ή ψητές (ποτέ τηγανιτές γιατί γίνονται δύσπεπτες και πολυθερμιδούχες). Επειδή αυξάνουν τη θερμογένεση, θεωρούνται πολύ καλές για το αδυνάτισμα, αλλά θα πρέπει να τις αποφεύγετε αν έχετε ευαίσθητο στομάχι ή αν σας προκαλούν αίσθημα καούρας.
Ø Τα βραστά κολοκυθάκια είναι ιδανική τροφή για δίαιτα, όταν δεν προστίθεται λάδι ή αλάτι (λίγο λεμόνι αρκεί). Επιπλέον το βραστό νερό από τα κολοκύθια αποτελεί ένα εξαιρετικό ρόφημα (με πολλές βιταμίνες και μέταλλα), ειδικά αν υποφέρετε από κράμπες.
Ø Το κουνουπίδι είναι ευκολοχώνευτο εάν τρώγεται σε μικρές ποσότητες. Θα πρέπει να μαγειρεύεται στον ατμό και μετά να προστίθεται στο πιάτο λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι. Επειδή έχει πολύ λίγες θερμίδες (22 στα 100 γρ.) Θεωρείται ιδανική τροφή για τους παχύσαρκους. Αν τρώγεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει αέρια.
Ø Τα φύλλα του παντζαριού περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα απ’ ό,τι οι βολβοί. Όμως και τα δύο είναι θρεπτικά και φτωχά σε θερμίδες.
Ø Αποφύγετε τα χόρτα μαζί με γάλα, γιαούρτι ή τυρί. Ο συνδυασμός τους δημιουργεί δυσαπορρόφητα άλατα, τα οποία μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου και αυξάνουν την πιθανότητα σχηματισμού κρυστάλλων στα νεφρά («πέτρες»).
Ø Το σπανάκι είναι από τα πιο εύγευστα χόρτα και βοηθά αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Τόσο όμως το ασβέστιο όσο κι ο σίδηρος που περιέχει δεν μπορούν να αφομοιωθούν όταν το σπανάκι τρώγεται μαζί με άλλες τροφές. Επιπλέον το οξαλικό οξύ που περιέχει, εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και γι’ αυτό δεν πρέπει να τρώτε σπανάκι αν έχετε προβλήματα στα νεφρά ή έχετε αυξημένες ανάγκες ή μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου.
Ø Αν έχετε πρόβλημα κατακράτησης υγρών, που δεν οφείλεται σε οργανικούς λόγους, μειώστε το αλάτι, πίνετε περισσότερο νερό και χρησιμοποιείτε τροφές που έχουν αυξημένη (αλλά φυσική και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες) διουρητική δράση, όπως τα καρότα, τα μαρούλια, τα λεμόνια και τα παντζάρια.
Ø Το ζουμί των αντιδιών είναι πολύ διουρητικό και μπορεί να σας βοηθήσει αν έχετε κατακράτηση υγρών ή τρώτε πολύ αλάτι, αρκεί να το πίνετε περίπου 15 λεπτά πριν το φαγητό.
Ø Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε κάλιο, σίδηρο, βιταμίνες Α και Β και πολύ φτωχές σε θερμίδες (περίπου 45 στα 100 γρ.). Αποτελούν μία κατ’ εξοχήν διαιτητική και διουρητική τροφή με ισορροπημένη αναλογία θρεπτικών στοιχείων. Κάνουν καλό σε όσους πάσχουν από προβλήματα πέψης, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε όσους πάσχουν από προβλήματα στα νεφρά ή την κύστη και σε γυναίκες που θηλάζουν.
Ø Τα γογγύλια (ρέβες) είναι μία θαυμάσια τροφή κατά της παχυσαρκίας με την προϋπόθεση να τρώγονται ωμά (φύλλα και ρίζες). Η γεύση τους μοιάζει με το σπανάκι κι ο χυμός τους περιέχει πολλά μέταλλα κι είναι εξαιρετικά διουρητικός.
Ø Τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα και γενικά οι τροφές που χαρακτηρίζονται ως «νεοφανείς», κρύβουν πολλούς, αλλά μη σαφώς προσδιορισμένους κινδύνους για την υγεία. Για παράδειγμα είναι πιθανό ότι οι μεταλλαγμένες ντομάτες αυξάνουν την αντοχή των μικροβίων απέναντι στα αντιβιοτικά.
Πηγή: «Οδηγός διατροφής για αποτελεσματικό και μόνιμο αδυνάτισμα», Σ. Δεδούκος – Φ. Τσούμος
Εκδόσεις Αθλότυπο, Αθήνα 2005