Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΣΔΟΕ: Χρυσός από λιωμένα κοσμήματα στο εξωτερικό Από παράνομα κυκλώματα



Εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των πολιτών τις οποίες δημιούργησε η οικονομική κρίση. Αγοράζουν, λοιπόν, διάφορα τιμαλφή, τα μετατρέπουν σε ράβδους χρυσού και στη συνέχεια τις εξάγουν. Χωρίς παραστατικά, χωρίς τίποτα, εννοείται. Η ατυχία των επιτήδειων όμως, ήταν ότι έπεσαν στην αντίληψη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Και έπειτα από έλεγχο τριών μηνών, εντοπίστηκαν.
Σε μια περίπτωση εντοπίστηκε εξαγωγή 135 κιλών χρυσού και 750 κιλών ασημιού από λιωμένα κοσμήματα και λίρες με προορισμό τη Γερμανία. Ηδη έχουν ενημερωθεί οι γερμανικές αρχές και σε συνεργασία με τις ελληνικές εξιχνιάζουν το κύκλωμα.
Τις σκοτεινές διαδρομές του χρυσού ανακάλυψε έπειτα από τρίμηνο έλεγχο το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος
Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ οι χρυσοθήρες της κρίσης
Τις σκοτεινές διαδρομές του χρυσού ανακάλυψε έπειτα από τρίμηνο έλεγχο το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος
Του Προκοπη Χατζηνικολαου

Νέοι χρυσοθήρες που δημιούργησε η οικονομική κρίση πέφτουν στα δίχτυα του ΣΔΟΕ. Εκμεταλλευόμενοι την ανέχεια πολλών νοικοκυριών αγοράζουν λίρες και τιμαλφή, τις κάνουν μπάρες χρυσού και τις εξάγουν. Και όλα αυτά χωρίς κανένα απολύτως παραστατικό. Τις σκοτεινές διαδρομές του χρυσού που από πίσω τους κρύβουν ανθρώπινες ιστορίες, ανακάλυψε έπειτα από έλεγχο τριών μηνών το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μετά την εκρηκτική αύξηση τέτοιων δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν εξαιτίας της ζοφερής οικονομικής κατάστασης.
Σε μία και μόνο περίπτωση εντοπίστηκε η εξαγωγή 135 κιλών χρυσού και 750 κιλών ασημιού από λιωμένα κοσμήματα και λίρες με κατεύθυνση τη Γερμανία (αξία που υπερβαίνει τις 700.000 ευρώ). Ηδη έχουν ενημερωθεί οι γερμανικές αρχές και σε συνεργασία με τις ελληνικές αναζητούν τα κυκλώματα που εμπλέκονται στις ενέργειες αυτές. Από τους πρώτους ελέγχους εντοπίστηκαν και 6 offshore εταιρείες που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση χρυσού.
Το τελευταίο τρίμηνο έχουν πραγματοποιηθεί 60 έλεγχοι σε ενεχυροδανειστήρια και διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή και παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων σε 48 εξ αυτών. Δηλαδή το 80% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν φοροδιαφεύγει. Οπως αναφέρουν στελέχη του ΣΔΟΕ, αρχικά γίνεται έλεγχος στα βιβλία των επιχειρήσεων αυτών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν καταχωρισθεί στο βιβλίο τα ενέχυρα καθώς και αν έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία διακίνησης - πώλησης.
Επίσης ερευνάται εάν υπάρχουν ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ του ελεγχόμενου ενεχυροδανειστή και του συμβαλλόμενου πελάτη και εφόσον επιδειχθούν τέτοια συμφωνητικά, ερευνάται εάν οι αξίες και οι ποσότητες των παραστατικών συνάδουν με τα δεδομένα που αναφέρονται στο συμφωνητικό.
Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στο Νότιο Αιγαίο έγιναν 5 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν παραβάσεις και στις 5 επιχειρήσεις.
Στο Βόρειο Αιγαίο και την Πελοπόννησο στα 9 ενεχυροδανειστήρια που ελέγχθηκαν εντοπίστηκε πλήθος φορολογικών παραβάσεων. Στην Ηπειρο δεσμεύτηκαν 94 είδη τιμαλφών αλλά και θυρίδες, ενώ στα Ιόνια νησιά, τη Δυτική και Στερεά Ελλάδα τα περισσότερα ενεχυροδανειστήρια λειτουργούν παράνομα. Στη Θεσσαλία ελέγχθηκαν 6 ενεχυροδανειστήρια και στα 4 από αυτά βεβαιώθηκαν 7 παραβάσεις.
Στο μεταξύ το ΣΔΟΕ από τις αρχές του έτους έχει πραγματοποιήσει σε όλους τους κλάδους της οικονομίας 57.907 ελέγχους στους οποίους εντοπίστηκαν 23.810 παραβάτες της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας. Δηλαδή 4 στις 10 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν φοροδιαφεύγουν. Στις επιχειρήσεις αυτές εντοπίστηκαν 3.703.649 παραβάσεις.
Δηλαδή κατά μέσο όρο κάθε επιχείρηση είχε παραβάσεις. Τα πρόστιμα που έχουν καταλογιστεί στις 23.810 επιχειρήσεις ανέρχονται σε 3,74 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο κάθε μία επιχείρηση θα πρέπει να καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 158.000 ευρώ.
Ωστόσο, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι στην περίπτωση που συμβιβασθούν οι ανωτέρω επιχειρήσεις, το ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο (σε διάστημα δύο χρόνων περίπου) θα περιορισθεί στα 1,8 δισ. ευρώ.
ΣυμμόρφωσηΣε έντεκα συλλήψεις επιχειρηματιών έχει προχωρήσει το ΣΔΟΕ το τελευταίο 20ήμερο για μη απόδοση ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων. Μάλιστα την περασμένη Πέμπτη συνελήφθησαν τρεις επιτηδευματίες στη Λαμία για μη έκδοση αποδείξεων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην περίπτωση που εντοπιστεί κατά τον έλεγχο η μη έκδοση περισσότερων από 10 αποδείξεων ενεργοποιείται η διαδικασία του αυτοφώρου.
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων των επιχειρηματιών που δεν έχουν καταβάλει ΦΠΑ έχει θετικά αποτελέσματα, αναφέρει στην «Κ» ανώτατο στέλεχος του ΣΔΟΕ. Σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα 15 επιχειρήσεις που όφειλαν στο Δημόσιο το ποσό των 4,7 εκατ. ευρώ από τη μη καταβολή ΦΠΑ, αφού εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ, έσπευσαν και πλήρωσαν το σύνολο του ποσού που χρωστούσαν.
Μεταξύ των 15 επιχειρήσεων βρίσκονται και τρεις τηλεοπτικοί σταθμοί με το χρέος τους να φθάνει το 1,4 εκατ. ευρώ.
Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι το ΣΔΟΕ διενεργεί ελέγχους μόνο σε επιχειρήσεις που οφείλουν στο Δημόσιο. Στην περίπτωση που το Δημόσιο δεν έχει τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του απέναντι σε κάποια επιχείρηση τότε δεν διενεργείται έλεγχος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του συμψηφισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου