Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΓΙΑΤΊ ΆΡΑΓΕ ΤΌΣΟΣ ΠΌΝΟΣ;ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥΣ!ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!ΚΡΙΜΑ! ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΗΚΑ!

Βραβεία Pulitzer: Η φωτογραφία του 2012


Διαβάστε την ιστορία που κρύβεται πίσω από την "αιματοβαμμένη" φωτογραφία που κέρδισε το βραβείο Pulitzer για το 2012
Σοφία Κατσαρέλη
news247 Απρίλιος

Η 12χρονη Tarana Akbari στέκεται στη μέση του δρόμου σε συνοικία της Καμπούλ, κλαίγοντας και φωνάζοντας από τρόμο.

Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 2011, όταν καμικάζι αυτοκτονίας σκόρπισε τον θάνατο στην περιοχή Abul Fazel Shrine.
 Ο απολογισμός των νεκρών τραγικός... Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο σε εκείνη την επίθεση αυτοκτονίας.
 Η Tarana, που το όνομά της σημαίνει "Μελωδία",  στέκεται ανήμπορη να συλλάβει τι έχει συμβεί, ενώ γύρω της βρίσκονται τραυματισμένοι και νεκροί, όλοι "βουτηγμένοι" στο αίμα.
 Μεταξύ αυτών και ο 7χρονος αδελφός της, ενώ ακόμη εφτά μέλη της οικογένειάς της, που βρίσκονταν στην Καμπούλ για τον εορτασμό της Ashura, ιερής ημέρας των Σιιτών, σκοτώθηκαν και ακόμη εννέα τραυματίστηκαν.

"Μόλις κατάφερα να σηκωθώ, είδα ότι όλοι γύρω μου ήταν στο έδαφος, ματωμένοι. Φοβήθηκα, φοβήθηκα πολύ", είπε η 12χρονη.
 Η επίθεση αυτή ήταν η πιο αιματηρή από όσες σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα τα τελευταία τρία χρόνια.
 Την ίδια ημέρα, ένας δεύτερος καμικάζι αυτοκτονίας, σε άλλη επίθεση στην πόλη Mazar-i-Sharif, πήρε μαζί του στον θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπους.
 Τη σοκαριστική φωτογραφία τράβηξε ο Massoud Hossaini για το AFP και ήταν αυτή που επελέγη μεταξύ των υποψηφίων, κερδίζοντας το βραβείο Pulitzer για το 2012.

 Ήταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων New York Times, The Washington Post και Los Angeles Times στις 7 Δεκεμβρίου του 2011... Σήμερα, η φωτογραφία αυτή χάρισε στο φωτογράφο Massoud Hossaini το βραβείο Πούλιτζερ.Καλυμμένη με αίμα και μέσα σε ένα σωρό από πτώματα γυναικών και παιδιών η 12χρονη Tarana Akbari συμπυκνώνει με τη βουβή κραυγή της τα αποτελέσματα μιας επίθεσης αυτοκτονίας, μεταφέροντας χιλιόμετρα μακριά την αιματηρή πραγματικότητα ενός πολέμου που έχει συνθλίψει τις ζωές των πολιτών στο Αφγανιστάν.

Ο φωτογράφος Massoud Hossaini έτυχε να καλύπτει μια σιιτική θρησκευτική τελετή στην Καμπούλ του Αφγανιστάν όταν η βόμβα διέλυσε το πλήθος. Εξήντα τρεις άνθρωποι έπεσαν νεκροί.

«Γυναίκες μου φώναζαν ‘βοήθεια, βοήθεια’ και δεν μπορούσα να βοηθήσω. Μαγνητοσκοπούσα και τραβούσα φωτογραφίες», δήλωσε ο Hossaini. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρακτορείο AFP προσθέτει: «Ξέρω πως όποιος βλέπει αυτή τη φωτογραφία θα σκέφτεται το φωτογράφο αλλά ελπίζω να μην ξεχνά τον πόνο που βιώνει ο λαός του Αφγανιστάν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου