Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ

Στην παρακάτω λίστα η οποία προέκυψε από ερευνητική εργασία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μικροβιολογίας Χρυσάνθη Παπαδοπούλου αναγράφονται τα πιο επικίνδυνα πρόσθετα τροφίμων και οι πιθανές δυσμενείς επιδράσεις τους:
Ε102(ταρταζινη). Άσθμα, ερύθημα, υπέρ- κινητικότητα. Πιθανή σύνδεση με καρκινογένεση στα πειραματόζωα. ΗACSG (Ηyperactive childrens support group) συνιστά να αποφεύγεται. Καταστάσεις σύγχυσης σε παιδία, επέμβαση στα πεπτικά ένζυμα. Απαγορεύεται σε Νορβηγία κ Φιλανδία. Περιορισμένη χρήση σε Σουηδία και Γερμανία
 Ε120(κοχεωιλη). Δυσανεξία στα τρόφιμα. Η HACSG συνιστά να αποφεύγεται ιδιαίτερα από άτομα υπέρ- κινητικά, ασθματικά και από όσους πάσχουν από ρινίτιδα, κνίδωση ή έχουν ευαισθησία στην ασπιρίνη. Έχει απαγορευθεί στις ΗΠΑ .
 Ε 124 (ερυθρό κοχεωίλης Α). Καρκινογένεση σε ζώα, άσχημες αντιδράσεις από ασθματικούς και αλλεργικούς στην ασπιρίνη. Ερύθημα, υπέρ- κινητικότητα. Απαγορεύεται σε Καναδά ΗΠΑ κ Νορβηγία. Περιορισμένη χρήση στη Σουηδία.
 Ε122 (αζοπουμπίνη) 
Ε132 (λαμπρό κυαωούν- fcf) Άσθμα, ερύθημα, υπέρ- κινητικότητα. Πιθανή σύνδεση με καρκινογένεση στα πειραματόζωα.
 Ε150 (καραμελόχρωμα). Μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων. Καταστροφή της vitΒ6. πιθανές βλάβες στα γονίδια. Υπερπλασία εντέρου κ νεφρών. Η HACSG συνιστά να αποφεύγεται.
 Ε160 (ανάτο ή μπιξίνη/ νορπιξίνη). Στο οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Να αποφεύγεται γιατί προκαλεί υπέρ- κινητικότητα, ερύθημα, κνίδωση, διάχυτο αγγειονευρωτικό οίδημα κ σχετίζεται με την πρόσκληση άσθματος.
 Ε211(βενζοίκο ναάτριο). Άσθμα, ερύθημα, υπέρ- κινητικότητα. Ύποπτο για νευροτοξικότητα. 

Ε212 (βενζοίκο κάλιο). Άσθμα ερύθημα, υπέρ- κινητικότητα, νευρολογικές διαταραχές.
 Ε262 ( οξικό νάτριο). Συσχέτιση με καρκινογένεση.
 Ε296 (μπλικό οξύ. Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση του από βρέφη κ μικρά παιδία.
 Ε320(βουτυρουδροξυαωτισόλη). Υπέρ- κινητικότητα, ερύθημα, δυσανεξία, όγκοί στα πειραματόζωα, επίδραση στα οιστρογόνα. Απαγορεύεται στη διατροφή των ήπιων. Απαγορευμένο στην Ιαπωνία. 
Ε407(καραγενάνη). Έκλη εντέρου σωλήνα. Βλάβες εμβρύου στα πειραματόζωα. Σχετικά ασφαλής σε μικρές ποσότητες. Πρόσφατα συσχετιστικέ με καρκινινογένεση. 
Ε430 (στεατικό πολυοξυαιθυλένιο). Πιθανή επαγωγή καρκίνου. Πρέπει να αποφεύγεται. 
Ε503 (όξινο ανθρακικό αμμώνιο). Ερεθιστικό για τους βλεννογόνους πιθανή απώλεια ασβεστίου και μαγνησίου 
Ε541 (όξινο φωσφορικό νάτριο )Πρέπει να αποφεύγεται. Απαγορεύεται στην Αυστραλία. Κίνδυνος για βρέφη, ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα στους νεφρούς ή στην καρδία. Πιθανή σύνδεση με οστεοπόρωση και με νόσο Αλσχάιμερ.
 Ε414 (αραβικό κόμμι). Πιθανό αλλεργιογόνο- μπορεί να προκαλέσει άσθμα και ερεθισμό του δέρματος. Καταπραύνει των βλεννογόνων.
 Ε420 (σορβιτόλη και σιρόπι σορβιτόλης). Καθαρτικές δράσεις, πιθανές γαστρικές διαταραχές. Όχι σε τροφές νηπίων και παιδιών. Δεν συνίσταται σε διαβητικούς. 
Ε422(γλυκερόλη). Σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί κεφαλαλγία. Δίψα ναυτία κ υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Προστατεύει από βλάβες στο DNA που επάγονται από ραδιενέργεια κ UV.
 Ε440 (Πικτίνη). Μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν προσωρινό μετεωρισμό ή δυσπεψία.
 Ε466 (καρβοξυμεθυλικό κυτταρινικό νάτριο). Το Εθνικό Ινστιτούτο της Αμερικής για το καρκίνο δηλώνει ότι πρέπει να απαγορευθεί ως προσθετικό τροφίμων. 
Ε950 (ακετοσουλφαμοκό κάλιο). Έχει συσχετιστεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους κ πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Ε951( ασπαρτάμη). Έχει συσχετιστεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα. Και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Επίσης, άτομα αλλεργικά σε αυτήν εμφανίζουν πονοκέφαλο και βλάβες στον εγκλέφαλο. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. 
Ε110 (κιτρινοποτοκαλί ς). Άσθμα ερύθημα, υπέρ κινητικότητα, κνίδωση, ρινίτιδα, ρινική συμφόρηση, αλλεργίες, υπερεθαισθησία, όγκοι νεφρά, χρωματικές ανωμαλίες υπογάστριος πόνος, ναυτία και εμετός, δυσπεψία, αυξημένες περιπτώσεις όγκων σε ζώα. Απαγορευμένο στη Νορβηγία. 
Ε150 c (εναμμώνιο καραμελόχρωμα). Μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων, καταστροφή της vitΒ6, πιθανές βλάβες στα γονίδια, επιβράδυνση της ανάπτυξης, υπερπλασία του εντέρου και των νεφρών. Η HACSG συνιστά να αποφεύγεται.
Ε160 (εκχυλίσματα πάπρικας). Να αποφεύγεται. Έχει απαγορευθεί σε ορισμένες χώρες.
 Ε300 (ασκορβικό οξί). Σε μεγάλες δόσεις προκαλεί διάβρωση των δοντιών, εμετούς, διάρροιες, ναυτία, πέτρες στα νεφρά (αν η ημερήσια δόση ξεπερνά τα 10g). 
Ε612 (γλουμινικό μονονάτριο- MSG). Πάρα πολύ τοξικό. Μπορεί να καταστρέψει το νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα ασθένειες όπως Χαντινγκτον, Αλτσχάιμερ και Πάρκισον. Υψηλός κίνδυνος για εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους ασθματικούς, υπογλυκαιμικούς και καρδιοπαθείς.
 Ε627 (γλουανυλικό δινάτριο) και Ε631 (ινοσινικό δινάτριο). Προκαλεί ποδάγρα. Δεν επιτρέπεται σε φαγητά για νεογνά κ μικρά παιδιά. 
Ε211 (βενζοικό νάτριο).Άσθμα ερύθημα, υπέρ- κινητικότητα. Ύποπτο για νευροτοξικές βλάβες.
 Ε375 (νιασίνη vit B3). Ημερήσια δόση μεγαλύτερη του 1 mg προκαλεί ηπατική βλάβη, διαβήτη, γαστρίτιδα, βλάβη στους οφθαλμούς και αυξάνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα. 
Ε950 (ακετοσουλφαματικό κάλιο). Έχει συσχετιστεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.
 Ε952 (κυκλαμικό οξύ). Έχει συσχετιστεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζώα, και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Συσχετίζεται επίσης με ημικρανίες και καρκινογόνες βλάβες στους όρχεις ποντικών και στα έμβρυα τους. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. 
 Καφείνη. Τοξική σε υψηλές δόσεις. Σχετίζεται με υπέρταση, εμετούς, ημικρανίες, διάρροιες, αϋπνίες, τρέμουλο χεριών, συχνοουρία, αλλά βοηθάει στην παροχή ασβεστίου στον οργανισμό. 
Υδροχλωρική κινίνη. Ημικρανίες, ναυτία, εμβοές των ώτων, θολωμένη όραση. Το FDA (food and administration) συνίσταται περιορισμένες δόσεις. 
Ταυρινή. Διάρροιες και πεπτικά έλκει λόγω υπερβολικής κατανάλωσης. Οι διαβητικοί και οι υπογλυκαιμικοί ασθενείς θα πρέπει να την χρησιμοποιούν υπό ιατρική επιτήρηση, καθώς έχει βρεθεί ότι περιορίζει τη δραστικότητα της ινσουλίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου