Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Ντράγκι: Δεν πρόκειται να γίνει διάσπαση της Ευρωζώνης

«Δεν υπάρχει σχέδιο β΄»

«Διάσπαση της ευρωζώνης; Αυτό δεν θα γίνει. Γι' αυτό και δεν υπάρχει σχέδιο β΄», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αποκλειστικά στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα καλούνται να αποφασίσουν τώρα για τη σύνθεση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης», είναι η μόνη απάντηση που δίνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην ερώτηση των δημοσιογράφων της
εφημερίδας Handelsblatt για το τι θα πρότεινε στα ελληνικά κόμματα ενόψει των επικείμενων εκλογών και της ενδεχόμενης διακοπής των μεταρρυθμίσεων από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με το χειρότερο δυνατό σενάριο για το μέλλον της ευρωζώνης ο Μάριο Ντράγκι τονίζει: «Διάσπαση της ευρωζώνης; Αυτό δεν θα γίνει. Γι' αυτό και δεν υπάρχει σχέδιο β΄». Στην υπενθύμιση των δημοσιογράφων ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ έλεγε ότι ένα σχέδιο β΄ είναι πάντα απαραίτητο σε περίπτωση που μια κατάσταση εξελιχθεί χειρότερα από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημειώνει: «Ο Κίσινγκερ είναι πολιτικός, εγώ όχι».
Στη συνέντευξη ο Μάριο Ντράγκι ζητά από τους ευρωπαίους ηγέτες να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους: «Αδυναμία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, γραφειοκρατία και χρέος. Αν δεν λύσουμε αυτά τα ζητήματα η ανάπτυξη θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Ο τρόπος διακυβέρνησης της Ευρώπης πρέπει να βελτιωθεί», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
«Για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και να μειωθεί το χρέος, όλες οι χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, θα πρέπει να κάνουν περισσότερα», θεωρεί ο Μάριο Ντράγκι και ζητά από τους ευρωπαίους ηγέτες μια δημοσιονομική πολιτική με στόχο την ανάπτυξη: «Οι δαπάνες για επενδύσεις θα πρέπει να αυξηθούν. Και εννοώ την έρευνα, την εκπαίδευση και την ψηφιακή ατζέντα. Άλλες δαπάνες, αλλά και η φορολογία, πρέπει να μειωθούν».
Ο Μάριο Ντράγκι θεωρεί ότι το βασικό επιτόκιο στην ευρωζώνη θα παραμένει σε χαμηλό επίπεδο για ικανό χρονικό διάστημα: «Τα επιτόκια βρίσκονται εδώ και καιρό σε πολύ χαμηλά επίπεδα και όπως όλα δείχνουν δεν θα μεταβληθούν στο επόμενο διάστημα», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη, ο οποίος θέτει εμπόδια στη μείωση του χρέους, επιδρά αρνητικά στην καταναλωτική διάθεση και περιορίζει τις επενδύσεις των επιχειρήσεων, ο Μάριο Ντράγκι υπονόησε ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να ξεκινήσει σύντομα τη μαζική αγορά ομολόγων: «Ο κίνδυνος να μην είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στην αποστολή της σταθερότητας των τιμών είναι μεγαλύτερος από ό,τι πριν από έξι μήνες». Για το λόγο αυτό η ΕΚΤ προετοιμάζεται σε τεχνικό επίπεδο να «προσαρμόσει το μέγεθος, τους ρυθμούς και τη σύσταση των μέτρων για να αντιμετωπιστεί μια μακρά περίοδος υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού, αν κριθεί αναγκαίο», υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι.
«Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς βοήθεια»
«Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς βοήθεια», πιστεύει ο οικονομολόγος Κλέμενς Φουστ «Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς βοήθεια», πιστεύει ο οικονομολόγος Κλέμενς Φουστ
Για υπερβολικές προσδοκίες από την ΕΚΤ προειδοποιεί σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus o πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW) και σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Κλέμενς Φουστ: «Δημοκρατικά εκλεγμένα κοινοβούλια και κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να κρύβονται πίσω από την ΕΚΤ. Η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τη νομιμοποίηση να παίξει το ρόλο μιας κυβέρνησης», λέει ο γερμανός οικονομολόγος.
Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να βγει από την κρίση και μάλιστα χωρίς έξωθεν οικονομική βοήθεια εμφανίζεται ο Κλέμενς Φουστ, τονίζοντας ότι «η αποπληρωμή του χρέους γίνεται σε βάθος χρόνου και τα επιτόκια είναι χαμηλά. Υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα επιστρέψει σε έναν κανονικό πληθωρισμό η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της».
«Εύθραυστη» χαρακτηρίζει ο γερμανός οικονομολόγος την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα λέγοντας ότι η ευρωκρίση μπορεί να αναζωπυρωθεί ανά πάσα στιγμή. Κατά την άποψή του ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι «λαϊκιστικά κόμματα να αυξήσουν την επιρροή τους και να σταματήσουν την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Ο κίνδυνος αυτός όμως δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Και στην Ισπανία και την Ιταλία ενισχύονται λαϊκιστικά κόμματα», εκτιμά ο πρόεδρος του ZEW.
Στέφανος Γεωργακόπουλος (Handelsblatt, Focus)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου