Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ!!!




Χημικά στο τραπέζι μας...


Tου Γιώργου Παυλόπουλου

Ιχνη παρασιτοκτόνων περιέχει το 45% των κατεργασμένων τροφίμων, ποτών, φρούτων και λαχανικών που κυκλοφορούν και καταναλώνονται στην Ευρώπη (σε 29 χώρες), όπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας Τροφίμων (EFSA), με βάση τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της για το 2013. Μάλιστα, στο 27,3% των δειγμάτων που εξετάστηκαν διαπιστώθηκαν ίχνη περισσότερων της μίας παρασιτοκτόνων ουσιών.
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι δεν εξαιρούνται ούτε τα «βιολογικά προϊόντα», καθώς στο 15% των δειγμάτων που εξετάστηκαν διαπιστώθηκαν ίχνη παρασιτοκτόνων -με περιεκτικότητα άνω του ορίου να διαπιστώνεται στο 0,8%.
Το δείγμα
Ωστόσο, όπως τονίζει η EFSA, μόνο στο 1,5% των δειγμάτων η περιεκτικότητα των συγκεκριμένων ουσιών ξεπερνά τα νομίμως αποδεκτά όρια, ενώ επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών προέρχεται από τρίτες χώρες. Σύμφωνα δε με την έκθεση, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί περαιτέρω σε σχέση με το αντίστοιχο στην έρευνα που αφορούσε το 2010, για τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Έτσι, όπως συμπεραίνει η Αρχή, «είναι μάλλον απίθανο η παρουσία αυτών των υπολειμμάτων να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των καταναλωτών».
Βεβαίως, υπάρχουν και αρκετοί που αμφισβητούν την αξιοπιστία των παραπάνω συμπερασμάτων. Για παράδειγμα, η μη κυβερνητική οργάνωση FAN (Δίκτυο Δράσης για τα Παρασιτοκτόνα) αφενός κατηγορεί την EFSA ότι δεν χρησιμοποιεί τις ενδεδειγμένες επιστημονικά μεθόδους για την εκτίμηση της τοξικότητας
των δειγμάτων και, αφετέρου, ισχυρίζεται πως τα όρια «συναγερμού» που έχουν τεθεί από τους ισχύοντες νόμους είναι αδικαιολόγητα υψηλά.
Η ίδια οργάνωση, άλλωστε, αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, επισημαίνει ότι αν και η συντριπτική πλειοψηφία των παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή δεν ανιχνεύονται στο φαγητό που μπαίνει στα πιάτα μας, εντούτοις σε ποσοστό άνω του 90% των Αμερικανών υπάρχουν παράγοντες τοξικών στοιχείων, ακόμη και DDT, που επισήμως δεν χρησιμοποιείται από το 1972!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου