Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ ΗΜΟΥΝΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΘΑ ΡΘΕΙΣ!!!ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛOΚΑΙΡΙ ΣΑΣ ΠΑΝΤΟΥ!

Το «καυτό» παρασκήνιο των 6μηνων διαπραγματεύσεων…

Πως φτάσαμε στο 3ο μνημόνιο…

Το παρασκήνιο των εξάμηνων διαπραγματεύσεων της απερχόμενης κυβέρνησης με τους θεσμούς αποκαλύπτει η εφημερίδα Liberation σε δημοσίευμά της, ενώ αναφέρεται σε όλες τις...
κομβικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στη στρατηγική που ακολούθησε.

Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Αλέξης Τσίπρας, καλός Έλληνας πολιτικός, κακός Ευρωπαίος διαπραγματευτής» ο δημοσιογράφος Ζαν Κατρεμέρ, αρχίζει την αφήγησή με μία σκηνή από έναν γύρο
διαπραγματεύσεων του κ. Τσίπρα με τους θεσμούς:

“Κύριε Πρωθυπουργέ, δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, δεν μπορείτε! " αναφωνεί ο Νίκος Παππάς, ο πιο κοντινός σύμβουλος (είναι υπουργός Επικρατείας) του Αλέξη Τσίπρα. Μιλάει σκόπιμα στα αγγλικά, έτσι ώστε ο καθένας να καταλαβαίνει. Ο πρωθυπουργός μόλις είχε συμφωνήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά όπως ζητούσαν οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των Θεσμών, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο Πιέρ Μοσκοβισί, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ.

Επικαλούμενος έναν από τους παριστάμενους, ο δημοσιογράφος αναφέρει πως « “δεν τον ένοιαζε προφανώς” (σσ τον κ. Τσίπρα). Το μόνο πράγμα που τον ενδιέφερε ήταν να πάει τις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αλλά να μην διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες του προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας».

«Έτσι, ο κ. Τσίπρας δέχτηκε τον ΦΠΑ στα νησιά με μία χειρονομία που έδειχνε ενόχληση», συνεχίζει πηγή της Liberation και αναφέρει πως η ξαφνική παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας προκάλεσε έκπληξη. «Δεν έχουμε ακούσει ποτέ σε μία κανονική κυβέρνηση, έναν απλό σύμβουλο να απευθύνεται με αυτό τον τρόπο σε έναν πρωθυπουργό», σχολιάζει η πηγή της Liberation και συνεχίζει την εξιστόρηση του περιστατικού:

Ο Τσίπρας και ο Παππάς αποχώρησαν από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων και πήγαν να συζητήσουν με την ελληνική αντιπροσωπεία. Όταν επέστρεψε πίσω ο Τσίπρας χωρίς ιδιαίτερη δυσφορία, εξηγεί ότι, σε τελευταία ανάλυση, δεν μπορεί να δεχθεί να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά. Ο Γιούνκερ και οι συνεργάτες μένουν με το στόμα ανοιχτό.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, «η χαοτική λειτουργία της κυβέρνησης ήταν σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας δεν ήταν πρωθυπουργός, αλλά “πρώτος μεταξύ ίσων” σε ένα σύνθετο πολιτικό μηχανισμό».

Ο δημοσιογράφος στη συνέχεια επικαλείται τις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομίας και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. «Καθώς στα νιάτα μου ήμουν τροτσκιστής, κατάλαβα αμέσως πως εργάζεται η εν λόγω κυβέρνηση, ποια η τακτική του Τσίπρα και ποια η στρατηγική του» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συνεκτικό κόμμα, είναι άθροισμα κινήσεων με τάσεις, φράξιες και ρεύματα», αναφέρει κοινοτική πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

«(...) Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι διαπραγματεύτηκαν για έξι μήνες όχι με μία κλασσική κυβέρνηση, αλλά με μία κεντρική επιτροπή» συνεχίζει η Liberation και αναφέρει πως «το πρόβλημα εν προκειμένω είναι ότι δημιουργήθηκε μία αυξανόμενη δυσπιστία, αφού τα λόγια ενός μέλους της κυβέρνησης δεν ήταν δεσμευτικά, γεγονός που δημιουργούσε μία αίσθηση αθέτησης».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι εταίροι της Αθήνας χρειάστηκαν αρκετές εβδομάδες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου «για να καταλάβουν με τι ακριβώς έχουν να κάνουν. Δηλαδή με μία συνομοσπονδία μικρών κομμάτων που ξεκινούσε από τον τροτσκισμό περνούσε στους σοσιαλδημοκράτες και έφτανε στους σταλινικούς κομμουνιστές, τους οπαδούς του Τσάβες και τους Μαοϊκούς, που σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια πέρασε από το 4% των ψήφων στο 36%, χωρίς να έχει καμία διοικητική ή κυβερνητική εμπειρία, χωρίς τη γνώση των ευρωπαϊκών περιορισμών ή ακόμη και την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας».

Ο δημοσιογράφος επικαλείται πηγές στις Βρυξέλλες, οι οποίες προσπαθούν να ερμηνεύσουν την στρατηγική του απερχόμενου πρωθυπουργού. «Ήταν πεπεισμένος ότι θα αρκούσε να συμφωνήσει με τη Γερμανία και τη Γαλλία και όλα τα άλλα θα ακολουθούσαν. Ήταν μια σοβαρά εσφαλμένη ανάλυση αφού οι φτωχότερες χώρες από την Ελλάδα και εκείνες που προέρχονταν από πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, είναι απείρως πιο σκληρές από το Βερολίνο».

Πάνω απ 'όλα, τονίζει η Liberation, οι εταίροι του κ. Τσίπρα, δεν είχαν ποτέ καταλάβει ποια ήταν η στρατηγική του. «Ορισμένοι πίστευαν ότι δεν είχε καμία και ήταν παγιδευμένος από μη βιώσιμες προεκλογικές υποσχέσεις και την αριστερά του κόμματός του η οποία δεν ήθελε καμία υποχώρηση» αναφέρει το δημοσίευμα, με τον Πιερ Μοσκοβισί ωστόσο να έχει άλλη άποψη. «Ο σκοπός του Τσίπρα ήταν να πάμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομικών του, δεν πήγε να διαπραγματευτεί, αλλά να κερδίσει χρόνο, περιμένοντας το τέλος του Ιουνίου, με την ελπίδα ότι η προοπτική του Grexit θα προκαλούσε αρκετό φόβο που θα μας έκανε να κάνουμε παραχωρήσεις, ιδίως στο ζήτημα του χρέους , παραχωρώντας ορισμένες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

Ειδική αναφορά γίνεται και στην απόφαση για το δημοψήφισμα. «Ο νεαρός πρωθυπουργός (...) μπέρδεψε τα πόδια του στο ευρωπαϊκό χαλί με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση, στις 26 Ιουνίου του δημοψηφίσματος, ενώ η συμφωνία ήταν πολύ κοντά» αναφέρεται χαρακτηριστικά και προστίθεται:

Δεν ήθελε να δει ότι αυτό το δημοψήφισμα, που παρουσίαζε ως ένα τρόπος για ενίσχυση της διαπραγματευτικής του θέσης, γινόταν πολύ αργά, μετά από τη μοιραία προθεσμία της 30ής Ιουνίου και θα θεωρηθεί από τους εταίρους του ότι αφορούσε στο ευρώ.

«Το δημοψήφισμα προκάλεσε ένα μεγάλο πλήγμα στην εύθραυστη εμπιστοσύνη που τα κράτη μέλη, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούσαν να έχουν σε αυτή την» σχολίασε ο Μοσκοβισί, που τόνισε πως το αποτέλεσμα «ήταν μια νίκη για την εσωτερική πολιτική του Τσίπρα καθώς έγινε ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του κόμματός του και της χώρας του».

«Το χρειαζόταν για να απαλλαγεί από την αριστερή πλευρά του κόμματός του και βρήκε τα πολιτικά μέσα», προσθέτει ο Μοσκοβισί​.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο όμως, τονίζει η Liberation, το δημοψήφισμα αποδείχθηκε καταστροφικό. «Ο Τσίπρας έπρεπε να μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 12 Ιουλίου με ένα σχέδιο συμφωνίας ακόμα πιο σκληρό που είχε υποβληθεί σε δημοψήφισμα».

«Ήξερε ότι θα υπάρξει ένα αντίτιμο που πρέπει να πληρώσει για το γεγονός ότι "ανέτρεψε το τραπέζι”», σύμφωνα τον Μοσκοβισί ,ο οποίος συνέχισε λέγοντας ότι «οι Ευρωπαίοι του είπαν, είχατε το δημοψήφισμα σας; Και τι έγινε; Τώρα, αν θέλεις μια συμφωνία, θα γίνει σύμφωνα με τους όρους μας».

Ο Τσίπρας όμως, δεν είχε σχέδιο Β, συνεχίζει το δημοσίευμα. «Στις 14 Ιουλίου, εξήγησε ότι ζήτησε την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τις συνέπειες ενός Grexit, η οποία τον οδήγησε να αποκλείσει οριστικά αυτή την επιλογή. Αυτός που δεν ήθελε με τίποτα ένα τρίτο πρόγραμμα τελικά αναγκάστηκε να συναινέσει σε ακόμη αυστηρότερες προϋποθέσεις από ό, τι ήταν πρόθυμος να κάνει αρχικά. "Ο εκβιασμός (των Ευρωπαίων) ήταν κυνικός: είτε ένας σκληρός και επώδυνος συμβιβασμός, είτε η οικονομική καταστροφή, διαχειρίσιμη για την Ευρώπη, όχι μεν πολιτικά, αλλά από οικονομικής άποψης, η οποία όμως για την Ελλάδα και την ελληνική Αριστερά θα ήταν ανυπέρβλητα" κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στις 29 Ιουλίου» αναφέρεται χαρακτηριστικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου