Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Ντοκουμέντα από την Απελευθέρωση της Αθήνας


Του Άγγελου Μενδρινού

Στις 9.15 το πρωί, σαν σήμερα το 1944, ένας Γερμανός στρατιώτης κατεβάζει τη σβάστικα από την Ακρόπολη.

Ο στρατηγός Φέλμπι δηλώνει ότι τα στρατεύματά του αποσύρονται από την Αθήνα που έχει κηρυχτεί «ανοχύρωτη πόλη».


1.Στη Πλατεία Συντάγματος πλήθος κόσμος ετοιμάζεται να ακούσει τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου

2.Μια ακόμα άποψη της Πλατείας Συντάγματ

Ντοκουμέντα από την Απελευθέρωση της Αθήνας

Ντοκουμέντα από την Απελευθέρωση της Αθήνας

ος

Ένα πολύχρωμο πλήθος βγαίνει στους δρόμους. Πριν ακόμη οι Γερμανικές φάλαγγες εγκαταλείψουν τη πρωτεύουσα κόσμος, χιλιάδες κόσμου με σημαίες της Αγγλίας, της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ και φυσικά της Ελλάδας βγαίνει στους δρόμους.


3.Ο Γεώργιος Παπανδρέου καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη
4.Οι σημαίες των συμμάχων κυριαρχούν στους πανηγυρισμούς, Αγγλικές, Ρωσικές και Αμερικανικές

Στις συνοικίες που κυριαρχεί ο ΕΛΑΣ οι εκδηλώσεις της απελευθέρωσης έχουν αρχίσει νωρίτερα. Γίνονται παρελάσεις για την απελευθέρωση, ενώ οι Γερμανοί βρίσκονται ακόμα δίπλα τους.

Στις 18 Οκτωβρίου φθάνει και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Γεώργιος Παπανδρέου. Μαζί του ξένοι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ. Ένας από αυτούς χρησιμοποιεί το πανάκριβο και σπάνιο έγχρωμο φιλμ διασώζοντας μερικά σπάνια καρέ που βρίσκονται στα Αγγλικά αρχεία.


5.Αγγλική πομπή προσπαθεί να διασχίσει την Πλατεία Συντάγματος που αρχίζει να γεμίζει με κόσμο

 
6.Ο Αρχιεπίσκοπος Διαμασκηνός βρισκόταν διαρκώς σε επαφή με τους Αγγλους. Και με την απελευθέρωση της πόλης αναλαμβάνει και Αντιβασιλέας

Το σπάνιο φιλμ της Finos Fim για την απελευθέρωση της Αθήνας

Το 1944, ο Φιλοποίμην Φίνος ήταν ένας νεαρός κινηματογραφιστής. Στη διάρκεια του ελληνοαλβανικού πολέμου είχε αρχίσει να τροφοδοτεί με κινηματογραφημένα επίκαιρα το υπουργείο Tύπου. Στη διάρκεια της κατοχής με την κινηματογραφική του μηχανή συνέχιζε να «αιχμαλωτίζει» σκηνές από τις «μαύρες μέρες».

Στην απελευθέρωση ήταν φυσικά εκεί. Και κράτησε για πάντα μερικές σπάνιες στιγμές που βλέπουμε συχνά σε σχετικά αφιερώματα. Αυτό όμως που δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι γύρισε κι ένα μικρό φιλμ διάρκειας 11 λεπτών με θέμα την Απελευθέρωση της Αθήνας. Το φιλμ προοριζόταν να προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες στη διάλειμμα των κινηματογραφικών ταινιών.

Ο εμφύλιος όμως που άρχισε σε μερικές εβδομάδες ματαίωσε τηn προβολή της ταινίας που έμεινε στα συρτάρια του για χρόνια.



Ο Τύπος τη μέρα της απελευθέρωσης

Τη μέρα της απελευθέρωσης δεν κυκλοφορούσαν στην Αθήνα οι επίσημες εφημερίδες. Από τις 15 Σεπτεμβρίου οι νόμιμες εφημερίδες είχαν συγχωνευτεί σε δύο. Στον «Ημερήσιο Τύπο» (πρωϊνή έκδοση) και στα «Βραδυνά Νέα». Κι αυτές όμως σταμάτησαν την κυκλοφορία τους δέκα μέρες αργότερα.

Στις 12 Οκτωβρίου κυκλοφορούσαν μόνο οι «παράνομες εφημερίδες» που εξέδιδαν οι αντιστασιακές οργανώσεις. Ετσι για πρώτη φορά μετά την Κατοχή οι «παράνομες» εφημερίδες έγιναν νόμιμες, ενώ η κυκλοφορία των νομίμων απαγορεύτηκε με νόμο της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Κάποιες από τις παράνομες αυτές εφημερίδες κυκλοφόρησαν στην απελευθερωμένη Ελλάδα.

Διαλέξαμε τρεις από αυτές:

Ο «Ριζοσπάστης» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά νόμιμα από τις 4 Αυγούστου 1936 που είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία του.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε το φύλλο του «Ριζοσπάστη»



Η «Ελευθερία» του Πάνου Κόκκα που από «παράνομη» εξελίχτηκε σε μεγάλης κυκλοφορίας πρωινή εφημερίδα του κεντρώου χώρου. Ανέστειλε την κυκλοφορία της στις 21 Απριλίου 1967.

Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες και διαβάστε το φύλλο της «Ελευθερίας»
 





Η «Ανεξαρτησία» ήταν η παράνομη έκδοση της «Βραδυνής». Τυπωνόταν στα πιεστήριά της και την έγραφε το προσωπικό της… νόμιμης εφημερίδας.

Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες και διαβάστε το φύλλο της «Ανεξαρτησίας»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου