Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Νηστεία το Πάσχα;

Νηστεία το Πάσχα: Τροφές και οφέλη για την υγεία – Ποιοι πρέπει να προσέχουν



νηστεία
Η νηστεία απαιτεί ένα καθημερινό διαιτολόγιο απαλλαγμένο από την κατανάλωση κεκορεσμένων λιπών και πλούσιο σε μονοακόρεστα από τις ελιές και το λάδι ελιάς αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς και άλλους σπόρους.
 
Το "μενού" στη νηστεία είναι, επίσης, πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία και βιταμίνες, που προστατεύουν συνολικά από παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος και η υπερλιπιδαιμία. Ταυτόχρονα όμως είναι αρκετά πλούσια σε συνολικά λιπαρά και υδατάνθρακες (άμυλο) και πουρίνες (ουσίες που ανεβάζουν το ουρικό).
Νηστεία το Πάσχα: Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς τροφές
Ελαιόλαδο και ελιές: Αποτελούν πηγές μονοακόρεστου λίπους και βιταμινών Ε & Α, καροτενοειδών, καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και
μαγνησίου. Στην κατανάλωση τους απαιτείται προσοχή για το αλάτι και τις θερμίδες.
Θαλασσινά: Είναι βασική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και χαμηλά σε κορεσμένο λίπος
Όσπρια: Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, αλλά και πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας και μία ποικιλία ιχνοστοιχείων
Λαχανικά εποχής (μαγειρεμένα ή σε σαλάτα): Είναι πηγές φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αλλά και πολύτιμη πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών.
Ξηροί καρποί: Είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών και μικροθρεπτικών συστατικών όπως ασβεστίου, βιταμινών Β και ω3 λιπαρών οξέων.
Χαλβάς από ταχίνι: Είναι πλούσιος σε ακόρεστα λιπαρά και απλά σάκχαρα (αν και πλέον υπάρχουν επιλογές με στέβια και χωρίς ζάχαρη) αλλά και συνολικές θερμίδες. Είναι μία καλή πηγή βιταμίνης Ε, σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, σεληνίου και ψευδαργύρου.
Ταραμάς: Αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α και D, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και καλίου. Ταυτόχρονα όμως είναι τροφή πλούσια σε αλάτι και θερμίδες και για αυτό απαιτεί προσοχή.
Σόγια: Αποτελεί υποκατάστατο (εν μέρει) του κρέατος αλλά και πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και ω-3, πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και διαλυτών φυτικών ινών.
Νηστεία το Πάσχα: Ποιες τροφές αποκλείονται (μαζί με τα φαγητά που τις περιέχουν φυσικά!)
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τυρί
Κρέας
Κοτόπουλο
Ψάρι
Αυγό

Νηστεία το Πάσχα: Ποιοι πρέπει να προσέχουν
Σε όλη την διάρκεια της νηστείας η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια μειώνονται σημαντικά αφού απαγορεύεται η κατανάλωση κρεατικών. Η υιοθέτηση αυτής της τακτικής φαίνεται ότι προλαβαίνει την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.
Επίσης η κατανάλωση φυτικών ινών, μειώνει τη γλυκόζη και τα λιπίδια και χαρίζει ευεξία και μακροζωία. Οι όποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν από την παραδοσιακή διατροφή της Σαρακοστής περιορίζονται στην στέρηση πρωτεϊνών και σιδήρου λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος.
Η νηστεία απαιτεί επίσης ένα διαιτολόγιο που μπορεί να ακολουθηθεί, με μεγαλύτερη όμως προσοχή και με κατάλληλους συνδυασμούς, ακόμα και από άτομα με μεταβολικές παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Αν λοιπόν δοθεί έμφαση στην αποφυγή υπερβολικών ποσοτήτων λαδιού και αμύλου, στους σωστούς συνδυασμούς αμυλούχων τροφίμων και στην παράλληλη αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, με ταυτόχρονη προσαρμογή της θεραπευτικής αγωγής το άτομο με διαβήτη μπορεί να ακολουθήσει τη νηστεία, έχοντας ακόμα και καλύτερη ρύθμιση της ινσουλίνης.
Επίσης, όσα άτομα έχουν υψηλές τιμές ουρικού οξέος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικά κατά την περίοδο της νηστείας και πρέπει να αποφεύγουν τη συχνή κατανάλωση οσπρίων, τα λαχανικά, όπως ο αρακάς και το σπανάκι, τους ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα και να αποφεύγουν και τα θαλασσινά, ως υποκατάστατο του κρέατος. Επίσης, δεδομένου ότι η πρόσληψη σόγιας μπορεί να αυξήσει την απέκκριση του ουρικού οξέος από τους νεφρούς, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος, από προϊόντα σόγιας, μπορεί να έχει οφέλη  για τα άτομα που έχουν πρόβλημα με το ουρικό οξύ.
http://www.webmd.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέχρι πόσα αυγά κάνει να φάτε το Πάσχα – Τι ισχύει με την χοληστερίνη
Πώς θα απολαύστε το πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Έξι καίριες συμβουλές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου