Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Αυτά είναι τα 10 επαγγέλματα με τους περισσότερους ψυχοπαθείς



Το να διακρίνει κανείς ανάμεσα στο πλήθος ένα ψυχοπαθή δεν είναι όσο εύκολο είναι στις ταινίες καθώς κανένας δεν κυκλοφορεί ανάμεσά μας σαν τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη. Αντιθέτως, πιο συχνό είναι να ακούσουμε κατόπιν εορτής ότι επρόκειτο για έναν ήσυχο χαρακτήρα, χαμογελαστό που ποτέ δεν είχε δώσει δικαιώματα.. Είναι όμως έτσι;
Διάσημος βρετανός ψυχολόγος αναφέρει πως ένας ψυχοπαθής μπορεί να είναι
ένας επιτυχημένος χειρουργός. Ειδικότερα, στο βιβλίο του «The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success» επιχειρηματολογεί υπέρ της εξής γνώμης: οι ψυχοπαθείς τείνουν να είναι ατρόμητοι,γοητευτικοί, αδίστακτοι, συγκεντρωμένοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση. Διαθέτουν δηλαδή εκείνα τα χαρακτηριστικά που θεωρούνται χρήσιμα και απαραίτητα για να πετύχει κάποιος επαγγελματικά τον 21ο αιώνα.
Αυτό το οποίο σημειώνεται δε, είναι πως αυτό που έχουν κοινό οι ψυχοπαθείς είναι το επάγγελμα που επιλέγουν. Πολλοί από αυτούς αναλαμβάνουν θέσεις με ηγετικό χαρακτήρα.
Προτού αρχίσουμε να απαριθμούμε τα επαγγέλματα στα οποία συναντά κανείς συχνότερα ψυχοπαθείς ας αξηγήσουμε τι είναι ακριβώς ένας ψυχοπαθής.
Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5), ένα πρόσωπο ορίζεται με τύπο ψυχοπαθητικής προσωπικότητας όταν διατηρεί μια μεγαλεπήβολη ιδέα για τον εαυτό του και διαθέτει συνάμα την ιδιαίτερη ικανότητα να χειραγωγεί άλλους.
Ωστόσο, μην βιαστείτε να σκέφτεστε ανθρώπους στο περιβάλλον σας καθώς η διάγνωση δεν είναι σχεδόν ποτέ απλή. Και για την ακρίβεια μόνο ένας ειδικός μπορεί να κάνει κανονική διάγνωση.
10. Δημόσιος Υπάλληλος
Η δέκατη δημοφιλέστερη επιλογή για τους ψυχοπαθείς σύμφωνα με τον Dutton. Αξίζει να σημειώσουμε πως το 2014 αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης σημείωναν ότι σκέφτοντουσαν την πρόσληψη ψυχοπαθητικών προσωπικοτήτων αφού είναι «εξαιρετικοί στις κρίσεις, δεν διαθέτουν συναισθήματα για άλλους, δεν διαθέτουν ηθικό κώδικα και τείνουν να είναι πιο ευφυείς και λογικοί».
9. Σεφ
Οι περισσότεροι ψυχοπαθείς δεν ενδιαφέρονται να βλάψουν τους άλλους απλώς τα πάνε περίφημα στο χάος, εκεί δηλαδή που οι υπόλοιποι τα χάνουν. Να, ένας λόγος που στις κουζίνες μεγάλων εστιατορίων σκίζουν.
8. Κληρικός
Βετεράνος του FBI εξηγεί ότι δεν είναι λίγοι οι θρησκευτικοί οργανισμοί οι οποίοι προσφέρουν τα μέσα για εκμετάλλευση άλλων ανθρώπων και που την ίδια στιγμή νομιμοποιούν αυτή τους τη στάση. Επιπλέον, πρόκειται ίσως για τον ευκολότερο τρόπο να κάνεις συμμάχους οι οποίοι θα επιτρέψουν σε άτομα που χειραγωγούν να κερδίσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.
7. Αστυνομικός
Πρόκειται για μία δύσκολη δουλειά η οποία απαιτεί να μένει κανείς ψύχραιμος. Και αυτός ίσως να είναι ένας λόγος που ψυχοπαθείς προτιμούν να εργαστούν ως αστυνομικοί.
6. Δημοσιογράφος 
Εάν χρειάζεσαι απαντήσεις από πηγές που δύκολα μιλούν ή εάν τρέχεις και δεν προλαβαίνεις με όλα τα deadlines τότε επιστρατεύονται χαρακτηριστικά όπως συγκέντρωση, δράση, γοητεία, ενσυνειδητότητα αλλά και ασπλαχνία. Και οι καλοί δημοσιογράφοι διαθέτουν λίγο από όλα αυτά.
5. Χειρουργός
Ανοσία στο στρες και λήψη δύσκολων αποφάσεων πάρα πολύ γρήγορα.Αυτοί είναι οι χειρουργοί.
4. Πωλητής
Γεμάτοι πόθο για περισσότερα χρήματα και ανικανότητα να παίζουν το... παιχνίδι ομαδικά, οι πωλητές - αναλόγωςτον οργανισμό στον οποίο εργάζονται - προωθούν φοβερά τον εαυτό τους και δεν διστάζουν να κλέψουν από το άτομο που έχουν απέναντί τους.
3. Παρουσιαστής στην τηλεόραση ή/και το ραδιόφωνο 
Πολλοί ψυχοπαθείς επιδεικνύουν ναρκισσισμό κάτι το οποίο είναι απαραίτητο σε μία δουλειά η οποία συμβαίνει ζωντανά στον τηλεοπτικό ή/και ραδιοφωνικό αέρα. Ταυτόχρονα, και σε αυτή την επιλογή απαιτείται ψυχραιμία σε συνθήκες μεγάλης πίεσης.
2. Δικηγόρος
Σε αυτή εδώ την κατηγορία να σημειώσουμε πως έχει υπάρξει άνθρωπος, ο οποίος έχει γράψει και βιβλίο (!) στο οποίο πρωτίστως αυτοαποκαλείται ψυχοπαθής και εξηγεί πώς αυτό τον βοήθησε να γίνει καλύτερος δικηγόρος. Πρόκειταιγια την κ. M. E. Thomas και το βιβλίο «Confessions of a Sociopath: A Life Spent Hiding In Plain Sight».
1. CEO
Να επαναλάβουμε πως όπως οι χειρουργοί έτσι και οι CEO έχουν ανοσία στο χάος. Δεν τους αγγίζει, είναι ανθεκτικοί. Βέβαια, στην κατηγορία αυτή - τη δημοφιλέστερη κατηγορία την οποία προτιμούν τύποι ψυχοπαθητικής προσωπικότητας - θα συναντήσουμε ανθρώπους οι οποίοι κάνουν επίσης το εξής: μπορεί να διατηρούν την ψυχραιμία τους αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν τριγύρω τους πανικό και χάος. Κάποιοι - όχι όλοι - έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το χαρακτηριστικό για να ανελιχθούν επαγγελματικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
 Πηγή: businessinsider

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου