Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Μαζική παραγωγή Φέτας ΠΟΠ με εισαγόμενο πρόβειο γάλα!

Αποτέλεσμα εικόνας για Μαζική παραγωγή Φέτας ΠΟΠ με εισαγόμενο πρόβειο γάλα!    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, εδώ και καιρό, κατόπιν εντολής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, διεξάγεται δικαστική διερεύνηση για παράνομη χρήση εισαγόμενου νωπού γάλακτος στην παραγωγή φέτας. Η
ποσότητα του εισαγόμενου γάλακτος που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ είναι 2.000-3.000 τόνοι.

   Δύο συγκεκριμένες εταιρίες, μία στην Αλεξανδρούπολη και μία στην Αθήνα, εισάγουν μαζικά νωπό πρόβειο γάλα, χωρίς να διαθέτουν οι ίδιες σιλό για την προσωρινή αποθήκευσή του. Στην προκειμένη περίπτωση, το γάλα εισήχθη από την εταιρία της Αθήνας, η οποία έκοψε και το τιμολόγιο, χωρίς όμως να αναγράψει σ΄αυτό την προέλευση του γάλακτος. Στη συνέχεια, η δεύτερη εταιρία, που αγόρασε το γάλα χωρίς και αυτή να διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους στις εγκαταστάσεις της στην Αλεξανδρούπολη, το πούλησε σε γαλακτοβιομηχανίες στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο.

   Από τη στιγμή που και οι δύο εταιρίες δεν έχουν αποθηκευτικούς χώρους, η πώληση γινόταν στα χαρτιά. Δηλαδή, το εισαγόμενο νωπό πρόβειο γάλα δεν πήγαινε από την Αθήνα στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο, αλλά όπως ερχόταν από το εξωτερικό πήγαινε στις γαλακτοβιομηχανίες της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου.

   Αυτός ο κύκλος γινόταν για να ελληνοποιηθεί το εισαγόμενο πρόβειο γάλα. Οι εταιρίες πετύχαιναν τον σκοπό τους εκμεταλλευόμενες το γεγονός ότι οι δημόσιες υπηρεσίες (υπάγονται στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) δεν μπόρεσαν να βρουν αυτή την παρανομία που γινόταν κατ’ εξακολούθηση. Οσες φορές εμείς επικοινωνήσαμε μ’ αυτές τις υπηρεσίες, μας απαντούσαν ότι γίνονταν όλοι οι έλεγχοι και ότι δε βρέθηκαν παράνομες ενέργειες!

   Οι γαλακτοβιομηχανίες με το εισαγόμενο από τη Γαλλία πρόβειο γάλα παρήγαγαν «φέτα ΠΟΠ», την οποία πούλησαν στη δεύτερη εισαγωγική εταιρία (αυτή της Αλεξανδρούπολης), η οποία με τη σειρά της την εξήγαγε και την πούλησε στο εξωτερικό σαν ελληνική φέτα!

   Σύμφωνα με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, την περίοδο από το 2010 μέχρι το 2017 εισήχθησαν 11.338, 12.829, 11,133, 21.648, 8.433, 2.547, 9.330 και 10.833 τόνοι νωπού πρόβειου γάλακτος, αντίστοιχα. Πρέπει να επισημάνουμε πως δεδομένου ότι οι έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι υποτυπώδεις, το εισαγόμενο πρόβειο γάλα είναι σημαντικά περισσότερο. Το 2017, σύμφωνα με τη δικαστική διερεύνηση, είναι γύρω στους 3.000 οι τόνοι εισαγόμενου πρόβειου που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή φέτας. Δεδομένου ότι το 2017 εισήχθησαν επίσημα 10.833 τόνοι νωπού πρόβειου γάλακτος, τι γαλακτοκομικά προϊόντα παρήχθησαν με τους υπόλοιπες 7.800 περίπου τόνους, χωρίς να ελληνοποιηθεί το πρόβειο γάλα; Παρήχθη παστεριωμένο γάλα, πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι, φέτα;

   Από τη δικαστική διερεύνηση προέκυψε, επίσης, ότι πουλήθηκαν εμπορεύματα αξίας 500.000 ευρώ χωρίς τιμολόγια! Ολα αυτά γίνονταν και συνεχίζουν να γίνονται εν κρυπτώ. Στη Βουλή κατατέθηκε στις 19 Μάρτη του 2018 επίκαιρη ερώτηση από τον Β΄ Αντιπρόεδρο και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένο με θέμα: «Ανάγκη προστασίας της παραγωγής γάλακτος και της ποιότητας των γαλακτοκομικών προϊόντων». Συζητήθηκε στις 22 Μάρτη του 2018 και στην πρωτομιλία του ο Γ. Βαρεμένος είπε μεταξύ των άλλων:

   «Εδώ το εισαγόμενο γάλα χρησιμοποιείται για την παραγωγή κτηνοτροφικών  προϊόντων, ιδίως τυριών ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), που, όπως ξέρετε  καλά -και δεν θέλω να επεκταθώ  πολύ, αλλά αν χρειαστεί, θα το κάνω- είναι υποχρεωμένοι οι παραγωγοί (σ.σ. δηλαδή οι γαλακτοβιομηχανίες) να χρησιμοποιούν  ντόπιο γάλα και μάλιστα συγκεκριμένης κατηγορίας γάλα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι έχουμε μια βόμβα στην υπόθεση της κτηνοτροφίας και μια βόμβα στην υπόσταση ορισμένων προστατευόμενων προϊόντων» (η έμφαση δική μας).

   Για να υποβάλει αυτή την επίκαιρη ερώτηση ο συριζαίος αντιπρόεδρος πιέστηκε από τους κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας, που είναι αρκετοί. Στην πρωτομιλία του, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου δεν ανέφερε το παραμικρό για την ελληνοποίηση του εισαγόμενου πρόβειου γάλακτος. Ο Γ. Βαρεμένος, δεδομένου ότι είχε δεσμευτεί από τους κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας να υποβάλει αυτή την επίκαιρη ερώτηση, αναγκάστηκε να επανέλθει στην δευτερομιλία του λέγοντας στον Β. Αποστόλου για να πάρει συγκεκριμένη απάντηση: «Τι έγινε στις περιπτώσεις  αυτών των δύο επιχειρήσεων; Εάν δεν καταλαβαίνουν από λόγια, υπάρχει άλλος τρόπος να συμμορφωθούν. Διότι εγώ δεν θέτω μόνο το θέμα ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία πέφτει η τιμή του γάλακτος. Θέτω το θέμα ότι τορπιλίζουν -και το καταλαβαίνετε, γιατί δεν επεκτείνομαι περαιτέρω εδώ- ένα συγκεκριμένο προϊόν» (η έμφαση δική μας).

   Ο Γ. Βαρεμένος απέφυγε σκόπιμα να ονοματίσει τις δύο εταιρίες. Προσέξτε, όμως, τι απάντηση έδωσε ο Β. Αποστόλου, ενώ είναι ευρέως γνωστό (και στον ίδιο, φυσικά) ότι γίνεται εδώ και πολλά χρόνια ελληνοποίηση του εισαγόμενου νωπού πρόβειου γάλακτος (και όχι μόνο): «Ομως, εγώ θα μείνω σε δύο, τρεις από τις επισημάνσεις που κάνατε. Το πρώτο αφορά τη δυνατότητα εισαγόμενου γάλακτος να χρησιμοποιείται για την παραγωγή φέτας, για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε, και κάνουμε, είναι να δούμε πόσες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος δηλώνονται και πόσο από αυτό χρησιμοποιείται για την παραγωγή φέτας».

   Ο Αποστόλου είπε ότι το μόνο που κάνουν είναι να δουν πόσες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος δηλώνονται από τους γαλακτοβιομήχανους και πόσες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φέτας. Ομολόγησε έτσι, ότι δεν κάνουν πλήρη και ουσιαστικό έλεγχο αλλά περιορίζονται στις δηλώσεις των ίδιων των γαλακτοβιομήχανων!

   Στη συνέχεια, ο Αποστόλου έγινε πιο αποκαλυπτικός και συνάμα κυνικός: «Εάν τώρα μπορεί να συμβεί κάτι άλλο ή όχι, δηλαδή να μπαίνει γάλα μέσα το οποίο να δηλώνεται ως αιγοπρόβειο ελληνικό, ενώ δεν είναι, είναι άλλης φύσεως θέμα και όπως αντιλαμβάνεστε είναι πάρα πολύ λεπτό εγώ να μπορέσω αυτή την ώρα να εντοπίσω, γιατί δεν έχω εντοπίσει. Το εάν συμβαίνει η όχι, δεν μπορώ να το πω. Ούτε βεβαίως μπορώ να μπω στη διαδικασία να πάμε να ελέγξουμε τη φέτα σε όλες τις μεταποιητικές μονάδες, εάν και κατά πόσον, αντιστοιχεί πράγματι σε πρώτη ύλη, ελληνική ή όχι»!

   Πραγματικά έδωσε τα ρέστα του ο πρώην υπουργός. Από τη μια λέει ότι δεν έχει στοιχεία για το αν μπαίνει στην παραγωγή φέτας εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα, το οποίο δηλώνεται σαν ελληνικό, και από την άλλη ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει εντολή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ελέγξουν όλες τις γαλακτοβιομηχανίες που παράγουν φέτα για το κατά πόσο όλο το χρησιμοποιούμενο γάλα είναι ελληνικό!

   Υπάρχει πιο κυνική ομολογία απ’ αυτή; Ο Αποστόλου παραδέχτηκε ότι στον τομέα της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων υπάρχει πλήρης ασυδοσία των γαλακτοβιομήχανων. Κι όπως ξέρουμε, το αποτέλεσμα είναι να πλήττονται καίρια τόσο οι φτωχοί κτηνοτρόφοι όσο και η ελληνική κτηνοτροφία.

   Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα από τη δικαστική διερεύνηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης; Το πιο πιθανό είναι να πέσουν στα μαλακά οι εμπλεκόμενες εταιρίες, όσο αυτή η διερεύνηση διεξάγεται εν κρυπτώ, μακριά από το φως της μέρας, και όσο οι φτωχοί κτηνοτρόφοι δεν οργανώνονται ταξικά στη δική τους οργάνωση, αλλά εναποθέτουν τις τύχες τους στους μεγαλοκτηνοτρόφους και στους επιχειρηματίες-καπιταλιστές που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

   Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση γαλακτοβιομηχανίας της Θράκης (Εβροφάρμα), της οποίας στελέχη της διοίκησης παραπέμφθηκαν ως κατηγορούμενοι με την κατηγορία ότι παραβιάζουν κατ’ εξακολούθηση τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και στη συνέχεια αθωώθηκαν.

   Αυτή η γαλακτοβιομηχανία παράγει φέτα ΠΟΠ για λογαριασμό της εταιρίας Lidl, η οποία τη βδομάδα από 8 μέχρι 13 Οκτώβρη την πουλούσε  4,21 ευρώ το κιλό! Αρκεί να αναλογιστείτε ότι για την παραγωγή ενός κιλού φέτας απαιτούνται τέσσερα κιλά νωπού πρόβειου ή μείγματος πρόβειου και γίδινου γάλακτος! Ομως, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ «σφυρίζουν κλέφτικα». Δεν κάνουν ούτε το ελάχιστο, δηλαδή να πάρουν δείγματα τόσο από τα ράφια της Lidl όσο και της Εβροφάρμα για να διαπιστώσουν με τι γάλα παράγεται η «Φέτα ΠΟΠ» των 4,21 ευρώ το κιλό.
 

Η απάτη με το «ελληνικό γιαούρτι» ΠΓΕ


   Μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ μας για την ομάδα εργασίας για το «ελληνικό γιαούρτι» και την ανάρτηση στην ιστοσελίδα μας του πορίσματός της (έγινε αποδεκτό από τον πρώην υπουργό Β. Αποστόλου), σύμφωνα με το οποίο θα ετοιμαστεί φάκελος για να πιστοποιηθεί το «ελληνικό γιαούρτι» ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ), προκλήθηκε αναταραχή στα υπουργικά γραφεία και στα γραφεία των διοικήσεων των ελεγκτικών μηχανισμών.

   Εδωσαν εντολή στα μέλη της ομάδας εργασίας να ισχυρίζονται ότι δήθεν το πόρισμα που δημοσιεύσαμε δεν είναι το τελικό και ότι στην ομάδα εργασίας κατέληξαν να ετοιμαστεί φάκελος για την πιστοποίηση του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόν ΠΓΕ με τη χρήση μόνο ελληνικού νωπού γάλακτος. Οταν όμως τους ρωτήσαμε τι αποφασίστηκε με την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) του 2016, που επιτρέπει τη χρήση και εισαγόμενου συμπυκνωμένου γάλακτος (εβαπορέ) στην παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού και που σύμφωνα με την οποία το ελληνικό γιαούρτι είναι τρόπος παρασκευής, απάντησαν ότι δεν ασχολήθηκαν καθόλου με την ΚΥΑ, η οποία θα εξακολουθεί να ισχύει!

   Ομως η ισχύς αυτής της ΚΥΑ φράζει το δρόμο για την πιστοποίηση του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ. Ολη αυτή η ιστορία, με την ομάδα εργασίας για να γίνει φάκελος προκειμένου να πιστοποιηθεί το «ελληνικό γιαούρτι» ως προϊόν ΠΓΕ, είχε και έχει δημαγωγικό χαρακτήρα. Αποσκοπούσε και αποσκοπεί στην εξαπάτηση των φτωχών κτηνοτρόφων.
Π Η Γ Η !!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου