Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

«Αποκαλυπτικές» καταθέσεις για το σκάνδαλο Novartis στη ΒουλήΞένη Δημητρίου 
Αντα Ψαρρά 
  Φως σε δικογραφίες που παρέμεναν επί χρόνια στα αζήτητα έριξε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ● Οι αναμενόμενες αιτιάσεις της Ελένης Ράικου και του Ι. Αγγελή ● Η έκπληξη με την όψιμη κατάθεση του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Π. Αθανασίου.
    Ενόψει της επικείμενης πρότασης της προανακριτικής για κατ’ επιλογή διεύρυνση του κατηγορητηρίου Παπαγγελόπουλου, έχουν ιδιαίτερη σημασία οι καταθέσεις των εισαγγελέων μαρτύρων και ειδικά η μαραθώνια κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Καταθέσεις από τις οποίες προέκυψαν ανάγλυφα και οι λόγοι για τους οποίους τα κόμματα που κυβερνούσαν εναλλάξ τη χώρα θέλουν διακαώς να τορπιλιστούν οι έρευνες (και) για το σκάνδαλο της Novartis με «όπλο» εισαγγελείς.
Από τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
    Η μαραθώνια κατάθεση Δημητρίου φυσικά υποβαθμίστηκε εφόσον δεν προσέφερε υλικό για κατασκευή ενόχων, ενώ σκόπιμα διαστρεβλώθηκε όχι μόνο από περιθωριακά σκανδαλοθηρικά, ακροδεξιά μέσα αλλά και από «έγκυρα». Αυτό λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο μια και η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν διαθέτει ούτε λόμπι ούτε «σύστημα», υπήρξε εισαγγελέας που έχαιρε πλήρους αναγνώρισης στο Δικαστικό Σώμα και με δεδομένη την απόλυτη ανεξαρτησία της.
    Αναμενόμενη ήταν η κατάθεση της Ελένης Ράικου, η οποία από τότε που παραιτήθηκε με τις υποθέσεις στοιβαγμένες στην Εισαγγελία Διαφθοράς έγινε η αγαπημένη και προβεβλημένη εισαγγελέας των ΜΜΕ. Ειδικά δε όταν θυμήθηκε, πολλούς μήνες μετά την παραίτησή της, την ύπαρξη του «Ρασπούτιν» και τα ξεχασμένα εμβάσματα της NOVARTIS προς τον σύζυγό της.

Προεκλογικές καταγγελίες

    Δεδομένη ήταν και η επανάληψη των καταγγελιών Αγγελή κατά των συναδέλφων του, μια και στο παρελθόν -συμπτωματικά πάλι πριν από εκλογές– ο ίδιος κατήγγελλε συναδέλφους του με τους οποίους σήμερα ταυτίζεται.
Ιωάννης Αγγελής
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
    Η πραγματική όμως έκπληξη ήταν η όψιμη κατάθεση του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Π. Αθανασίου («Ανελέητο κυνήγι εισαγγελέων και... μαγισσών», «Εφ.Συν.» 11.5.2020). Από τα χέρια του πέρασαν μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος, πολλές από τις οποίες (ειδικά οι επίμαχες λίστες) είχαν ξεκινήσει την περίοδο των Πεπόνη - Μουζακίτη. Οι ίδιοι αποφάσισαν το 2013 να μην είναι υποψήφιοι για ανανέωση της θητείας τους, ενώ έβριθαν τότε τα δημοσιεύματα για παρεμβάσεις στο έργο τους. Στο μεταξύ η κυβέρνηση Σαμαρά θεσμοθέτησε τον Εισαγγελέα Διαφθοράς, εξελέγη η Ελένη Ράικου και στα χέρια της πέρασε μεγάλο μέρος των δικογραφιών που βρίσκονταν σε άκρως προχωρημένα επίπεδα.
Ελένη Τουλουπάκη
ΑΠΕ-ΜΠΕ
    Οικονομικός εισαγγελέας τότε έγινε ο Π. Αθανασίου, με αναπληρωτή τον Γ. Μπρη. Οι δύο θητείες του δεν ήταν καθόλου ανέφελες και μάλιστα είχε δεχτεί σφοδρή κριτική για το γεγονός ότι παρά τις ικανότητές του πολλές υποθέσεις λίμναζαν στα συρτάρια του. Π.χ., ενώ η δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ είχε προχωρήσει, πολλοί δεν κλήθηκαν καν για κατάθεση. «Συνολικά βρήκαν 850 άτομα που έχουν καταθέσεις πάνω από 100 εκατ. ευρώ», έγραφε το «Βήμα» στις 24.12.2014. Οπως είναι όμως γνωστό, η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες που εισέπραξαν δισεκατομμύρια από τα πρόστιμα, δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ!
● Ο Π. Αθανασίου, ενώ είχε ζητήσει τους σημερινούς εισαγγελείς Διαφθοράς να τον βοηθήσουν ως επίκουροι στο έργο του, σήμερα τους καταγγέλλει και τους λοιδορεί προκειμένου να θεμελιώσει τους ισχυρισμούς του. Η Ξ. Δημητρίου αναφέρθηκε στη μεγάλη συνέπεια που επέδειξαν τότε οι συγκεκριμένοι εισαγγελείς και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν επί χρόνια ολόκληρα να υπάρχουν τέτοιες σοβαρές καταγγελίες και να μην έχουν διατυπωθεί ποτέ στα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης. Διέψευσε απολύτως ότι ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας έκανε στην ίδια οποιοδήποτε αναφορά για εξωθεσμικές παρεμβάσεις.
● Από την κατάθεση της Ξ. Δημητρίου προέκυψε και η υπόθεση της ογκώδους δικογραφίας που περιείχε και ονόματα πρώην υπουργών της Ν.Δ., η οποία άλλαξε χέρια μεταξύ Ράικου και Αθανασίου παραμένοντας στα αζήτητα από το 2014 μέχρι το 2017, όταν και προσκομίστηκε από τον κ. Μπρη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στη συνέχεια –ως όφειλε– διαβιβάστηκε αμελλητί στη Βουλή. Μπορούν να ελεγχθούν όλα αυτά, τόνισε στους βουλευτές η Ξ. Δημητρίου.
● Για το γεγονός ότι ο κ. Αθανασίου άφησε να αιωρείται ότι δήθεν συμμετείχε στο ταξίδι των εισαγγελέων στην κρίσιμη συνάντηση της Χάγης για τα Panama Papers, η Ξ. Δημητρίου υπενθύμισε ότι αυτό δεν ήταν μια αστεία υπόθεση και ότι άνθρωποι δολοφονήθηκαν αποκαλύπτοντας αυτά τα στοιχεία διαφθοράς. Σύμφωνα δε με την ίδια, όταν ο Π. Αθανασίου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, προέβαλε άλλη δικαιολογία στο Συμβούλιο και άλλη ενώπιον της Ολομέλειας. Η ίδια έστειλε τις αναφορές που της προσκόμισε ο κ. Μπρης για έλεγχο στην πρόεδρο του Συμβουλίου Επιθεώρησης. Τελικά, ο Π. Αθανασίου απηλλάγη πειθαρχικά.
● Ο Π. Αθανασίου είχε μάλλον πικραθεί από τη ματαίωση μιας τρίτης θητείας του, όταν το Ανώτατο Συμβούλιο και η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επέλεξαν παμψηφεί για τη θέση αυτήν το 2017 τη Μ. Ψαρουδάκη. «Πραγματικά μόνο όποιος δεν ξέρει και δεν έζησε τη δουλειά της την εποχή που ήταν στο οικονομικό έγκλημα, μπορεί να πει κάτι σε βάρος της.
Ηταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, όταν δημιουργούνταν η μεγάλη δομή του οικονομικού εισαγγελέα, μια δομή με πάνω από εκατόν εξήντα εμπειρογνώμονες, που πήρε 4.000 δικογραφίες», φέρεται να κατέθεσε η Ξ. Δημητρίου προσθέτοντας ότι διεκπεραίωσε πολύ σπουδαίες υποθέσεις που εκκρεμούσαν εκεί και άλλες που δημιουργήθηκαν επί δικής της υπηρεσίας.
● Ο Π. Αθανασίου προήχθη μέσα σε θυελλώδη συνεδρίαση του Αρείου Πάγου σε Εισαγγελέα Εφετών τον Μάιο του 2018. Η δε θητεία της Μ. Ψαρουδάκη ανανεώθηκε το 2019 για ακόμη δύο χρόνια. Μετά την πρόσφατη προαγωγή της σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου παραμένει στη θέση του οικονομικού εισαγγελέα έως ότου εκλεγεί ο διάδοχός της. Διόλου απίθανο λοιπόν η τωρινή κατάθεσή του Π. Αθανασίου στη χώρα της κανονικότητας να τον φέρει ξανά υποψήφιο στην κρίσιμη αυτή θέση με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου