Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

«Βόμβες» Guardian κατά Μητσοτάκη: Χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις

Μητσοτάκης Σαντορίνη
«Ενώ η πανδημία υποχωρεί, οι Έλληνες θα θελήσουν γρήγορα απαντήσεις για τα δημόσια οικονομικά»
   Στο στόχαστρό της βάζει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τη διαχείριση των οικονομικών της χώρας από την κυβέρνηση σε μια σειρά από υποθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.


   Αναλυτικότερα, σε άρθρο που υπογράφεται από τον Αποστόλη Φωτιάδη με τίτλο «Ενώ η πανδημία υποχωρεί, οι Έλληνες θα θελήσουν γρήγορα απαντήσεις για τα δημόσια οικονομικά», αναφέρεται ότι πέρα από το «success story» διαχείρισης της πανδημίας, «έχει επίσης γίνει ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως πρόσχημα για να αδιαφανείς και αμφισβητήσιμες χρηματοδοτήσεις».
   «Και ενώ η οικονομία σημειώνει άνοδο, η προσέγγιση της διοίκησης στα δημόσια οικονομικά δύσκολα θα γεμίσει τους Έλληνες με αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Σε άλλο σημείο του άρθρου «φωτιά» κατά του πρωθυπουργού, αναφέρονται ως παραδείγματα οι απευθείας αναθέσεις και η πρακτική «τεμαχισμού» των δημοσίων συμβάσεων σε μικρότερα ώστε να μην ξεπερνιέται το όριο των 25.000 ευρώ, τα voucher στους επιστήμονες που μετατράπηκαν στο σκάνδαλο «Σκόιλ Ελικικού» λόγω της εξαιρετικά κακής ποιότητας των πλατφόρμων.
   Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης λόγος και για το κονδύλι των 20 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ, με αδιαφανή κριτήρια και χωρίς η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα ποσά.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει μάλιστα και τις απευθείας αναθέσεις στο υπουργείο Μετανάστευσης, αλλά και στη νομοθεσία που επιτρέπει πλέον στον υπουργό, Νότη Μηταράκη, να διαχειρίζεται μυστικά κονδύλια. Το άρθρο σημειώνει ότι η ΕΕ δεν έχει αντιδράσει, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει με το «πακέτο 32 δισ.» που θα κατευθυνθεί στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
    «Η ελληνική κλεπτοκρατία, σύμφωνα με τα λόγια του αντιπροέδρου της Γερμανίας το 2015, “λεηλάτησε τη χώρα για χρόνια, ενώ η ΕΕ απλώς την παρακολούθησε”. Πέντε χρόνια μετά, φαίνεται ότι λίγα έχουν αλλάξει», καταλήγει το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου