Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Ο «καλύτερος υπουργός» του κόσμου

Ο «καλύτερος υπουργός» του κόσμου

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης   Φωτογραφία αρχείου/ EUROKINISSIΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ 

Κώστας Ζαφειρόπουλος

     Μπορεί να είναι γνωστός για τις φωνητικές του ικανότητες, έπαθε όμως αφωνία όταν άκουσε τις απαξιωτικές για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό δηλώσεις του εφοπλιστή Π. Λασκαρίδη
 ● Βαρύνεται με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων για τα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας και για τη στάση του στις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο.

   Aρκεί μόνο μια στιγμή για να τσαλακωθεί η εικόνα ενός πολιτικού και στο βιογραφικό του (Βικιπαίδεια) να συμπεριληφθεί το ολιγόλεπτο πολιτικό του Βατερλό. Αυτό ακριβώς συνέβη με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, που στα σχεδόν δύο χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του υπουργείου οδηγήθηκε σε ένα πολιτικό στραπάτσο μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, καθώς δεν βρήκε μια λέξη να αρθρώσει όταν οι δημοσιογράφοι του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού οργανισμού European Investigative Collaboration (EIC) του έδειξαν τις προσβλητικές δηλώσεις του εφοπλιστή Π. Λασκαρίδη για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Λίγο νωρίτερα είχε αυτοανακηρυχθεί -σεμνά και ταπεινά- «ο πιο σημαντικός υπουργός για τη ναυτιλία σε ολόκληρο τον κόσμο». Βλέποντας την έκπληξη των δημοσιογράφων, το διόρθωσε: «Τουλάχιστον στην Ευρώπη».

   Ο 53χρονος βιοχημικός μηχανικός-επιχειρηματίας, που τον Ιούλιο του 2019 βρέθηκε στην Ακτή Βασιλειάδη στη Δραπετσώνα στο υπουργείο Ναυτιλίας, εξελέγη βουλευτής Λασιθίου με τη Ν.Δ. για πρώτη φορά το 2004. Σημαντική στιγμή στην πολιτική του καριέρα, η ανάληψη της προεδρίας της Ν.Δ. (υπηρεσιακός) από τον Νοέμβριο του 2015 ώς τον Ιανουάριο του 2016, μετά την αποτυχία διενέργειας εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος. Ανήκε στον «κύκλο» των καραμανλικών βουλευτών, ωστόσο διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις και με το μητσοτακικό στρατόπεδο, πιθανότατα λόγω κοινής καταγωγής.

   Στο βιογραφικό του συμπεριλαμβάνεται και η επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς το 1997 ανακαίνισε και επαναλειτούργησε τον ιστορικό κινηματογράφο της Σητείας «ΜΙΝΩΑ» και ίδρυσε δύο νέους κινηματογράφους στη Νεάπολη και στην Ιεράπετρα. Γνωστός επίσης για τις φωνητικές του ικανότητες, τις οποίες δεν κρύβει, αφού πολλές φορές σε διάφορες εκδηλώσεις παίρνει το μικρόφωνο και τραγουδά.

   Πολλοί λένε ότι μόλις η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές και ο Κυρ. Μητσοτάκης του έδωσε το υπουργείο, ο Γ. Πλακιωτάκης άλλαξε συμπεριφορά και από άνθρωπος ήπιων τόνων και επικοινωνιακός έγινε απόμακρος, ενώ το στοιχείο της αλαζονείας προστέθηκε στον χαρακτήρα του. Από την πρώτη στιγμή πάντως που κατέβηκε στον Πειραιά και ανέλαβε το υπουργείο δεν έκρυψε τα «φιλοεφοπλιστικά» του αισθήματα, αν και ο ίδιος την πρώτη ημέρα δήλωνε «δεν είμαι ούτε με τους εφοπλιστές ούτε με τους ναυτεργάτες», «θέλω συνομιλητές μου και τους εφοπλιστές και την ΠΝΟ».

   Η πορεία, ωστόσο, έδειξε ότι κύριοι συνομιλητές του είναι ο εφοπλιστικός κόσμος και όχι ο ναυτεργατικός. Κάτι που αποδείχτηκε περίτρανα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έκανε και που κανένας άλλος υπουργός Ναυτιλίας -ακόμα και της δικής του παράταξης- δεν τόλμησε να κάνει.

   Το καλοκαίρι του 2020 και εν μέσω πανδημίας κατέθεσε αιφνιδιαστικά τροπολογία με την οποία στην ουσία καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις των ναυτικών (κατώτερα πληρώματα) στην ποντοπόρο ναυτιλία σε πλοία με ελληνική σημαία άνω των 3.000 κόρων, που ίσχυαν από το 1944.

   Επίσης πρώτη φορά δόθηκε στους πλοιοκτήτες η δυνατότητα απασχόλησης αλλοδαπού ναυτικού στη θέση Α’ πλοιάρχου. Ο υπουργός υπερασπίστηκε το έργο του χάριν της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας και της προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα, τα ναυτεργατικά σωματεία ξεσηκώθηκαν.

   Τον Αύγουστο του 2019 στην πρώτη δύσκολη στιγμή της θητείας του βρέθηκε πρωταγωνιστής του κυβερνητικού ναυαγίου που άφησε αποκλεισμένη ακτοπλοϊκά επί 10 μέρες τη Σαμοθράκη στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

   Φέτος και μετά από πολύμηνες διαδικασίες πήρε τελικά ξεκάθαρη θέση υπέρ του ιδιωτικού μονοπωλίου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων των πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ είχε ήδη καταργήσει τη Δημόσια Αρχή Λιμένων (ΔΑΛ) και αποδυναμώσει πλήρως τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ).

   Στα πολύ αρνητικά της θητείας του, οι συνεχείς καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο, τις οποίες άλλοτε χαρακτηρίζει «ανυπόστατες» και άλλοτε τις περιγράφει ως «μάθημα νομιμότητας» και «προστασίας της ανθρώπινης ζωής», κινούμενος συχνά στο αφήγημα της «ασύμμετρης απειλής». Ο ίδιος συνεχώς μιλά για την «προστασία των θαλασσίων συνόρων και τη μείωση των μεταναστευτικών ροών», ενώ εξαίρει το έργο του Λιμενικού Σώματος λέγοντας ότι αυτό «τηρεί απαρέγκλιτα τους κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα».

  Ωστόσο, το πόρισμα της Frontex για έξι επιχειρήσεις επαναπροώθησης αναφέρεται ρητά σε ανακόλουθες ή αντιφατικές εξηγήσεις του Ελληνικού Λιμενικού, ενώ τα ίδια τα στοιχεία του Λιμενικού αποκαλύπτουν ανεξήγητο κενό περίπου 4.000 ανθρώπων μεταξύ των περίπου 13.000 που διασώθηκαν σε ελληνικά ύδατα και των περίπου 9.000 αφίξεων που καταγράφηκαν στα νησιά. Το κενό αυξάνεται σε τουλάχιστον 18.000 άτομα αν ληφθούν υπόψη οι περίπου 27.000 διασώσεις που περιλαμβάνουν και τα διεθνή ύδατα.

   Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ του EIC αμφισβήτησε και τους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ανέφερε μεν πως η χώρα έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ωστόσο αναρωτήθηκε: «Εχουμε όμως πραγματικές αποδείξεις πως μια τέτοια πολιτική θα έχει θετικές επιπτώσεις;».

   Ο 53χρονος πολιτικός έδωσε στο τέλος του 2020 τη δική του, πραγματικά δύσκολη μάχη με τον κορονοϊό, μένοντας πολλές ημέρες στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού», από την οποία βγήκε νικητής.

Γιατί τον επιλέξαμε

   Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του πρόσφατου ντοκιμαντέρ «Black Trail», δεν είπε τίποτα όταν άκουσε τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη να μιλάει εντελώς απαξιωτικά για τις ελληνικές κυβερνήσεις. «Α, ο Πάνος» ψέλλισε ο υπουργός.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου