Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

H θεραπευτική δύναμη της γραφής

Η γραφή έχει τη δύναμη να θεραπεύει το σώμα και την ψυχή μας. Γράφοντας, αρρωσταίνουμε λιγότερο, αναρρώνουμε γρηγορότερα, βελτιώνουμε τους δείκτες χρόνιων παθήσεων, μειώνουμε το άγχος, αντιμετωπίζουμε καλύτερα την κατάθλιψη, βελτιώνουμε τη συναισθηματική μας διάθεση και επιτυγχάνουμε να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής.

602-1930-unstaible balance

Στα μέσα, περίπου, της δεκαετίας του ’80, τα δεδομένα των ερευνών ήρθαν για πρώτη φορά να επιβεβαιώσουν επίσημα αυτό που πολλοί συγγραφείς γνώριζαν χρόνια πριν. Ότι, δηλαδή, η γραφή έχει τη δυνατότητα να βελτιώνει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία.

Τα πρώτα αυτά ευρήματα πυροδότησαν στη συνέχεια έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ερευνών, μέσα από τις οποίες επιχειρήθηκε να εξακριβωθεί κάτω από ποιες προϋποθέσεις είναι θεραπευτικό το να εκφράζεις σκέψεις και συναισθήματα μέσω της γραφής, για ποιες κατηγορίες πληθυσμού και για πόσο χρονικό διάστημα.

Τα αποτελέσματα, από τις εκατοντάδες έρευνες που διεξήχθησαν, έδειξαν ότι, πράγματι, η γραπτή έκφραση μπορεί να έχει τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία μας. Έδειξαν επίσης ότι  ένας μεγάλος αριθμός ατόμων μπορεί να επωφεληθεί από τη θεραπευτική της δύναμη, είτε γράφοντας σε κλινικό πλαίσιο είτε χρησιμοποιώντας τη γραφή ως ένα μέσον αυτοβοήθειας, στο σπίτι.

Η γραφή μας βοηθάει να  αντιμετωπίζουμε  τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει το μακροχρόνιο στρες στην υγεία μας και να διαχειριζόμαστε καλύτερα τις εσωτερικές μας συγκρούσεις και τις συναισθηματικές διαταραχές.  Επίσης, φαίνεται ότι χάρη στη γραφή είναι δυνατόν να μειώνονται τα συμπτώματα διαφόρων ασθενειών, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ψυχοσωματικές, αλλά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να υπάρχει και ανακούφιση και από τον σωματικό πόνο.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες από τις θετικές επιδράσεις της γραφής στην υγεία μας, όπως αυτές καταδείχθηκαν από τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών, είναι οι ακόλουθες:

  • Βελτιώνεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
  • Μειώνονται αισθητά οι επισκέψεις σε γιατρούς, οι μέρες παραμονής σε νοσοκομεία και οι αναρρωτικές άδειες.
  • Βελτιώνεται η λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και η αντιμετώπιση νοσημάτων του αναπνευστικού, όπως το άσθμα.
  • Βελτιώνεται η καθημερινότητα των πασχόντων από ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  • Μειώνεται τόσο η συστολική όσο και η διαστολική πίεση του αίματος.
  • Μειώνονται οι αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική, αλλά και ψυχική υγεία, εξαιτίας τραυματικών εμπειριών.
  • Μειώνονται το άγχος και τα συμπτώματα της κατάθλιψης και βελτιώνεται η συναισθηματική διάθεση.
  • Βελτιώνονται οι ακαδημαϊκές επιδόσεις και ενισχύεται η λειτουργική μνήμη (Working memory).

Στις μέρες μας, το ζήτημα της θεραπευτικής δύναμης της γραφής έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και διατυπώνονται υποθέσεις σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η γραπτή συναισθηματική έκφραση είναι δυνατόν να επιδρά τόσο θετικά στην υγεία μας.

Φαίνεται πως ένας μεγάλος αριθμός ατόμων είναι δυνατόν να επωφεληθεί από τις θεραπευτικές ιδιότητες της γραπτής έκφρασης και, γι’ αυτό, πολλοί ειδικοί της ψυχικής και σωματικής υγείας τη χρησιμοποιούν πλέον, ως θεραπευτικό μέσον, μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

Το γεγονός, τέλος, ότι η γραφή είναι ένα μέσον επικοινωνίας και έκφρασης ιδιαίτερα προσιτό, με το οποίο, λίγο έως πολύ, όλοι είμαστε εξοικειωμένοι, μας δίνει τη δυνατότητα να την αξιοποιήσουμε και προληπτικά, προκειμένου να προαγάγουμε την ψυχοσωματική υγεία και να ενισχύσουμε την ψυχική ευημερία ευρύτερων ομάδων πληθυσμού.

© 2016-2020  Dr Αννα Αντωνοπούλου – meta-psychology.gr

 

1 σχόλιο: