Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Le Monde: Διώκουν τον δημοσιογράφο που αποκάλυψε το σκάνδαλο Novartis

«Δημοσιογράφοι δέχονται τρομοκρατία μέσω πολιτικοποιημένων δικών», δηλώνει στη Le Monde το IPI

Δεν έχει τέλος ο διεθνής διασυρμός στον οποίο έχει εκθέσει τη χώρα η κυβέρνηση, μετά τις πρωτοφανείς διώξεις κατά του Κώστα Βαξεβάνη

Μετά τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις διεθνών οργανισμών Τύπου που εγκαλούν την κυβέρνηση για τις διώξεις, απαιτώντας αυτές να παυθούν άμεσα, με αποκορύφωμα την κοινή, αυστηρή ανακοίνωση οκτώ μεγάλων οργανισμών, όπου αφήνονται αιχμές ακόμη και για την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης, σήμερα ήταν η σειρά της Le Monde να αφιερώσει ένα εκτενές άρθρο στην υπόθεση της δίωξης δημοσιογράφων.

Το γεγονός ότι η Le Monde αποφασίζει να ασχοληθεί με το ζήτημα αναδεικνύει το βαθμό της σοβαρότητάς του, ενώ το τεράστιο αναγνωστικό κοινό που διαθέτει παγκοσμίως η ιστορική εφημερίδα, δεν περιορίζεται στη Γαλλία.

«Μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ο Κώστας Βαξεβάνης είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα: Έλληνες πολιτικοί ηγέτες είχαν λάβει χρηματοδότηση για να βοηθήσουν την ελβετική φαρμακευτική να πουλήσει αμφισβητούμενα σκευάσματα αυξάνοντας τις τιμές. Το 2020 η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 347 εκατομμύρια δολάρια, ως αποτέλεσμα διακανονισμού με το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης, παραδεχόμενη ότι έκανε παράνομες πληρωμές σε έλληνες αξιωματούχους, αλλά χωρίς να υποδείξει τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση», αναφέρει η εφημερίδα.

Στο άρθρο της στη Le Monde, η δημοσιογράφος Marina Rafenberg φιλοξενεί και δηλώσεις του Pavol Szalzai των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, στις οποίες τονίζει ότι «οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα απειλούνται αυτή τη στιγμή από το οργανωμένο έγκλημα και τα δρακόντεια μέτρα. Στην Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση από 27 κράτη μέλη στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου που καταρτίζει η RSF».

Η εικόνα που παρουσιάζει στο άρθρο της η δημοσιογράφος σχετικά με το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα χωρίς ωραιοποιήσεις. 

Τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά επιθέσεων στην ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Τον Δεκέμβριο η βουλή ψήφισε έναν νόμο που τιμωρεί τη δημοσίευση λανθασμένων πληροφοριών με έως και 5 χρόνια φυλάκισης. «Μόνο η Ουγγαρία έχει προσπαθήσει να φιμώσει τον Τύπο με αυτόν τον τρόπο», παρατηρεί στη Le Monde ο Szalai.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά επίσης στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και στις επιθέσεις που δέχτηκε η ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, μετά την ερώτηση που έκανε στον πρωθυπουργό. Τονίζεται επίσης ότι το MFRR πραγματοποίησε αποστολή στην Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες και ότι τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σε δήλωσή του προς τη LeMonde, ο Jamie Wiseman του IPI τονίζει επίσης ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανησυχητική. Δημοσιογράφοι δέχονται τρομοκρατία μέσω πολιτικοποιημένων δικών και η έλλειψη πλουραλισμού στα ΜΜΕ προκαλεί άλλο ένα πρόβλημα. Ολιγάρχες και εφοπλιστές που έχουν συμφέρον από τις καλές σχέσεις με τη συντηρητική κυβέρνηση για να ευνοούνται, κατέχουν την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Αυτό περιορίζει τη δυνατότητα κριτικής της εξουσίας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου