Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Το κράτος κλείνει τα μάτια στη νοθεία καυσίμων

Mέσα σε δύο μήνες έχουν δολοφονηθεί δύο άνθρωποι γύρω από την Αθήνα για την περίφημη αγορά των «διαλυτών» καυσίμων. Η αστυνομία λέει ότι πρόκειται για μάχη «συμμοριών», αλλά όλο και περισσότεροι καταναλωτές πληρώνουν ακριβά το καρτέλ της νοθείας των καυσίμων. Τα λεφτά είναι πολλά.

Φωτογραφία αρχείου από βενζινάδικο στην Αθήνα, τον Μάρτιο 2022. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

Στις 28 Απριλίου, η διεύθυνση Eμπορίου της γενικής διεύθυνσης βιώσιμης ανάπτυξης και κλιματικής αλλαγής της περιφέρειας Αττικής έστειλε στον Μ.Χ. το αποτέλεσμα της έρευνας που έκανε σχετικά με καταγγελία του. Στις 11 του

ίδιου μήνα, ο πολίτης είχε καταγγείλει ότι το καινούργιο αυτοκίνητό του χάλασε αφότου ανεφοδιάσθηκε με καύσιμο σε πρατήριο της Λεωφόρου Αργυρουπόλεως. Ο Μ.Χ. αγόραζε καύσιμα από το εν λόγω πρατήριο διότι ήταν 5% φθηνότερο από τα άλλα πρατήρια της περιοχής. Δύο μέρες μετά την καταγγελία του, η διεύθυνση έστειλε υπαλλήλους για έλεγχο στο συγκεκριμένο πρατήριο. Πήραν δείγμα από τις δεξαμενές με βενζίνη σούπερ 95 RON, τα οποία έστειλαν στο Χημείο του Κράτους. Το Χημείο τα βρήκε κανονικά. Η υπηρεσία έστειλε μετά από επιμονή του πολίτη και το δείγμα που ο ίδιος είχε πάρει από το ντεπόζιτο στο Γενικό Χημείο του Κράτους και... ω του θαύματος: «Το δείγμα αμόλυβδης βενζίνης 95 RON το οποίο ήταν και το δείγμα καταγγελίας σύμφωνα με την υπ' αριθμόν Χ έκθεση εξέτασης δείγματος βρέθηκε μη κανονικό, νοθευμένο σε ποσοστό 100% με μείγμα ελαφρών λαδιών πετρελαίου, που περιέχουν μεθανόλη, διότι:

  • Δεν ανιχνεύεται ο ιχνηθέτης κινιζαρίνη αντί για 3,0μγ/λ
  • Περιέχει μεθανόλη σε ποσοστό 68%ν/ν αντί του μεγίστου επιτρεπόμενου 3%ν/ν
  • Έχει περιεκτικότητα σε οξυγόνο 38%m/m αντί του μεγίστου 3,7%m/m
  • Έχει ανακτηθεί στους 70 βαθμούς 98%ν/ν αντί του μεγίστου 52%ν/ν και στους 100 βαθμούς 98%ν/ν

Ο υψηλός αριθμός οκτανίων (σ.σ.: 95 RON) πρέπει να αποδοθεί στην υψηλή περιεκτικότητα σε αιθανόλη». Αυτή όμως η γνωμάτευση, όπως είπε στο inside story νομικός σύμβουλος μεγάλου πετρελαϊκού ομίλου, «δεν πρόκειται να ληφθεί υπόψιν από κάποιο δικαστήριο καθώς ο παθών δεν θα είναι σε θέση να τη συνδέσει με την άντληση καυσίμου από το συγκεκριμένο πρατήριο».

Ένα λίτρο χημικού διαλύτη, που συνήθως εισάγεται από τη Βουλγαρία, κοστίζει στον πρατηριούχο 10 λεπτά, ενώ ένα λίτρο αμόλυβδης σούπερ 2,2 ευρώ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου