Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Η Ακρόπολη εκπέμπει SOS

  EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 
Βασιλική Τζεβελεκου
    Σε πρόσφατο δημοσίευμα του Guardian, που μεταφέρει την εικόνα με ατελείωτες ουρές απελπισμένων επισκεπτών να ψάχνουν για λίγο ίσκιο ή -κατά τους ξεναγούς- να λιποθυμούν από τη ζέστη ολοένα και συχνότερα, η ενδεδειγμένη λύση βρίσκεται για την υπουργό Πολιτισμού στα Προπύλαια που «δεν μπορούμε να τα κατεδαφίσουμε, αλλά μπορούμε να τα διευρύνουμε»! ● «Η μόνη λογική απάντηση από το υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να είναι να κοινοποιήσει επιτέλους το Σχέδιο Τουρισμού και το Διαχειριστικό Σχέδιο», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο αρχιτέκτονας Τάσος Τανούλας.

  Οι προβληματικές συνθήκες που επικρατούν καθημερινά στην Ακρόπολη για χιλιάδες επισκέπτες, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, γιγαντώνονται και αποκαλύπτουν την τραγική απουσία του υπουργείου Πολιτισμού και την έλλειψη στρατηγικού σχεδίου διαχείρισης της ροής εισόδου και της παραμονής τους στο εμβληματικό μνημείο. Επειτα από τέσσερα χρόνια στο τιμόνι η κ. Μενδώνη αυτές τις ημέρες τρέχει πανικόβλητη, επιχειρώντας να βρει λύσεις-«μπαλώματα», οι οποίες φυσικά δεν επαρκούν.

  Δεν είναι καθόλου απίθανο ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης -λόγω του επικείμενου καύσωνα- να βάλει λουκέτο για κάποιες ώρες τις επόμενες ημέρες, καθώς τίποτα δεν λειτουργεί όπως όφειλε για χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών που συρρέουν, από κάθε γωνιά της χώρας μας και του πλανήτη, για μια επίσκεψη-όνειρο ζωής, την οποία πληρώνουν αδρά (20 ευρώ το ολόκληρο εισιτήριο και 10 το μειωμένο) αλλά οι παροχές υπηρεσιών είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Το ΥΠΠΟ όφειλε να έχει ήδη λάβει μέτρα τόσο για την προστασία του μνημείου, όσο και την εμπειρία των πολυάριθμων επισκεπτών που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν την ίδια ώρα και βιώνουν «μια κόλαση». 

  Οι ατέλειωτες ουρές, η πολύωρη αναμονή στον ήλιο, η έλλειψη σημείων σκίασης, η αναγκαστική αναμονή στις ουρές και για τους επισκέπτες που έχουν εκδώσει ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά χρειάζονται μηδενικό ή μειωμένο για τα παιδιά τους, η απουσία «λωρίδας ταχείας πρόσβασης» (fastlane) για τους κατόχους ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τα γκρουπ, η υποστελέχωση ανθρώπινου δυναμικού, μαζί με την ταυτόχρονη προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια που κατευθύνουν από τον Πειραιά στην Ακρόπολη πλήθη, είναι προβλήματα που διογκώνονται αντί να επιλύονται. Οι απαντήσεις που δίνει η υπουργός Πολιτισμού δεν είναι πειστικές, ενώ δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον πίσω από το άλλοθι της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

  Είχε αρκετό χρόνο στη διάθεσή της για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων την εποχή της πανδημίας, αλλά τότε ενδιαφερόταν μόνο για να στρώσει τους τσιμεντένιους διαδρόμους και όχι να προχωρήσει σε διαβούλευση με τους κλάδους των εργαζομένων που έχουν άμεση σχέση με τον Βράχο ώστε να εκπονηθεί ένα σοβαρό σχέδιο διαχείρισης των επισκεπτών. Και φυσικά δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε, καθώς η προβληματική κατάσταση έγινε ολοφάνερη από το καλοκαίρι του 2022. Το σχετικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» («Ετοιμότης μηδέν στην Ακρόπολη για ορδές τουριστών», «Και οι ξεναγοί κρούουν τον κώδωνα των ελλείψεων» 16/8/22) το οποίο κατέγραφε τις προβληματικές συνθήκες είχε προκαλέσει κοινοβουλευτική ερώτηση 40 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε, με πρωτοβουλία της τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σίας Αναγνωστοπούλου.

  Η τραγική κατάσταση, η οποία και αυτό το καλοκαίρι επικρατεί καθημερινά για περισσότερους από 17.000 επισκέπτες, προκαλεί δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο που δυσφημούν τη χώρα και το μνημείο-σύμβολο του δυτικού Πολιτισμού καθώς αποκαλύπτεται ότι μία επίσκεψη από εμπειρία ζωής μετατρέπεται σε ταλαιπωρία με εφιαλτικές διαστάσεις κάτω από υψηλές θερμοκρασίες. Η Ελεν Σμιθ, στο πρόσφατο δημοσίευμά της στον Guardian με τίτλο «Ακρόπολη τώρα: κρίση καθώς αυξανόμενος αριθμός επισκεπτών κατακλύζει το πολύτιμο ελληνικό μνημείο» (9/7/23), σημειώνει ότι οι εικόνες μπροστά και μέσα στον αρχαιολογικό χώρο υποχρέωσαν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Αναφέρεται στις δηλώσεις που έκανε η υπουργός Πολιτισμού για το σοβαρό ζήτημα - για το οποίο κουβέντα δεν είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων- στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ στις 5 Ιουλίου.

  Το δημοσίευμα του Guardian μεταφέρει την εικόνα με την ατελείωτη ουρά την Παρασκευή (7/7/23) και τους τουρίστες απελπισμένους να ψάχνουν για λίγο ίσκιο ενώ, σύμφωνα με ξεναγούς, ο κόσμος λιποθυμάει από τη ζέστη ολοένα και συχνότερα περιμένοντας να μπει στην Ακρόπολη. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η υπουργός Πολιτισμού υπερασπίζεται τα όσα ήδη έγιναν και επιμένει ότι το πρόβλημα του υπερτουρισμού στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης θα μπορούσε να λυθεί μόνο αν υπάρξει διεύρυνση των Προπυλαίων. «Στην αρχαιότητα υπήρχαν περισσότερες από μία είσοδοι. Κατά την άποψή μου, η λύση για τον μεγάλο αριθμό τουριστών θα ήταν η επέκταση των Προπυλαίων. Δεν μπορούμε να τα κατεδαφίσουμε, αλλά μπορούμε να τα διευρύνουμε» σύμφωνα με την κυρία Μενδώνη, γράφει η Ελεν Σμιθ.

  Επίσης επικαλείται τις δηλώσεις στον Observer του επικεφαλής αρχιτέκτονα στην Επιτροπή Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης, Μανώλη Κορρέ, ότι οι εργασίες δεν θα διαρκέσουν πάνω από 10 μήνες «εάν τηρηθεί ένα καλά προετοιμασμένο χρονοδιάγραμμα». Οπως λέει ο ίδιος, έχει προτείνει πολλές φορές την επαναφορά της ρωμαϊκής σκάλας στον χώρο, όχι για τη διευκόλυνση των τουριστών, αλλά επειδή «θα συνέβαλε στην καλύτερη κατανόηση του χώρου». Σύμφωνα με τον κ. Κορρέ, η ανάβαση στον λόφο της Ακρόπολης, που είναι εξαντλητική το καλοκαίρι, θα γινόταν επίσης ευκολότερη καθώς «θα ήταν οκτώ φορές φαρδύτερη».

  Η ντροπιαστική εικόνα μαζί με τα σχέδια τα οποία μεθοδεύει η κυρία Μενδώνη για την επέκταση των Προπυλαίων (αλήθεια, αν μπορούσαμε θα τα γκρεμίζαμε;) όπου σύμφωνα με επιστήμονες θα αλλοιώσουν την εικόνα της Ακρόπολης με πρόφαση την εξυπηρέτηση των πολιτών και σίγουρα θα είναι εις βάρος του μνημείου, προκάλεσαν την αντίδραση του αρχιτέκτονα ΜΑ Τάσου Τανούλα, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή και το έργο του στην Ακρόπολη (Δρ ΕΜΠ, ΥΠΠΟ, ΕΣΜΑ/ΥΣΜΑ 1977-2010, προϊστάμενος του έργου αποκατάστασης των Προπυλαίων 1984-2010, επιβλέπων της αναστήλωσης στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων 2013-2016).

  «Η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον τεράστιο καθημερινό αριθμό τουριστών ως επιχείρημα για την υποστήριξη της υλοποίησης της “ρωμαϊκής σκάλας” προ των Προπυλαίων και της “διεύρυνσης των Προπυλαίων”, πράγμα που σημαίνει ότι τα πλήθη των επισκεπτών θα πρέπει να περνούν από το κεντρικό κτίριο των Προπυλαίων με ανυπολόγιστες και απρόβλεπτες επιπτώσεις στη μορφή και την ασφάλεια του μνημείου» εξηγεί στην «Εφ.Συν.».

  «Η μόνη λογική απάντηση από το υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να είναι να κοινοποιήσει επιτέλους το Σχέδιο Τουρισμού και το Διαχειριστικό Σχέδιο σε σχέση με την ευρύτερη πόλη της Αθήνας, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν από το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και τα συμβουλευτικά του όργανα, προτού υλοποιηθεί οποιαδήποτε άλλη κατασκευαστική παρέμβαση! Επιπλέον, δεν θα πρέπει να γίνει καμία κατασκευαστική παρέμβαση πριν από την ολοκλήρωση της μελέτης σε τρία στάδια (προκαταρκτική, τελική, μελέτες υλοποίησης), ακολουθούμενη από (επίσημη) Εκτίμηση των Επιπτώσεων του έργου στο μνημείο και, τέλος, από συζήτηση με το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και τα συμβουλευτικά του όργανα και τελική απόφαση για το τι θα γίνει. Αυτό συνιστούσε στο ελληνικό κράτος ως σωστή και ενδεδειγμένη διαδικασία δράσης στο μέλλον η έκθεση της κοινής συμβουλευτικής αποστολής της UNESCO/ICOMOS, που επισκέφθηκε την Αθήνα τον Απρίλιο του 2022», καταλήγει ο κ. Τανούλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου