Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Ο πόλεμος δεν άρχισε στις 7 Οκτωβρίου: Παλαιστίνη – Ισραήλ 76 χρόνια μίσους και αίματος: Χιλιάδες νεκροί και εγκλήματα πολέμου εκατέρωθεν


copyright Ap Photos
copyright Ap Photos

Όχι ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Χαμάς δεν άρχισε στις 7 Οκτωβρίου... Ο πόλεμος κρατάει 76 χρόνια: μίσος, αίμα, νεκροί χιλιάδες, εγκλήματα πολέμου κι από τις δυο μεριές και άφατη υποκρισία από τις Μεγάλες Δυνάμεις.

Κι από την άλλη ο Χαλίλ Γκιμπράν, ο ποιητής και φιλόσοφος, που γεννήθηκε στον Λίβανο έχει μια προσέγγιση που θα μπορούσε να είναι μια απάντηση των Παλαιστινίων σε όσα έχουν υποστεί χρόνια τώρα από τους Ισραηλινούς: «Το έθνος να λυπάστε αν φοράει ρούχο που δεν το ύφανε. Ψωμί αν τρώει, αλλά όχι απ’ τη σοδειά του. Κρασί αν πίνει, αλλά όχι από το πατητήρι του»... Να τους λυπάστε, όχι να τους μισείτε!

Και για να είμαστε ακριβείς, τα σοβαρά προβλήματα στην περιοχή άρχισαν με το έμπα του 20ου αιώνα, όταν ακόμα ο τόπος ολόκληρος ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στη συνέχεια, το 1917, η Βρετανική Αυτοκρατορία πάτησε πόδι στα εδάφη που γέννησαν τρεις θρησκείες, μετά την παρακμή των Οθωμανών. Οι Εβραίοι, τότε, άρχισαν να μετακινούνταν κατά χιλιάδες στη Βρετανική Παλαιστίνη με την ελπίδα να ιδρύσουν κάποτε ένα εβραϊκό κράτος. Οι εντάσεις μεταξύ των Αράβων και του νέου εβραϊκού πληθυσμού μόλις άρχιζαν.Όταν ξέσπασε η καταιγίδα των Ναζί, χιλιάδες Εβραίοι από τη Γερμανία, αλλά και τις κατεχόμενες περιοχές διέφυγαν στην Παλαιστίνη, αυξάνοντας το ποσοστό των Εβραίων στην περιοχή κατά 13%.

Από το 1936, οι Παλαιστίνιοι είχαν αρχίσει να δυσανασχετούν και να προσπαθούν να αποτινάξουν την βρετανική κυριαρχία· ίδρυσαν πολιτικά κόμματα και απαιτούσαν αυτοδιοίκηση. Κάποια στιγμή, οι Παλαιστίνιοι επαναστάτησαν κατά των Βρετανών, που επέτρεπαν σε όλο και περισσότερους Εβραίους να μεταναστεύουν στα εδάφη τους. Η εξέγερση άρχισε ως απεργία αλλά γρήγορα εξελίχθηκε σε βίαιη σύρραξη. 

Από το 1947 μέχρι τις μέρες μας στη Μέση Ανατολή ίδια κι όμοια: αίμα, θάνατος και οιμωγές. Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση μετράει 76 χρόνια· και αναζωπυρώθηκε για ακόμα μια φορά πριν από μια εβδομάδα, έπειτα από την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ. Σε αντίποινα, το Ισραήλ διέταξε αεροπορικές επιδρομές και «πλήρη πολιορκία» της Λωρίδας της Γάζας, του παλαιστινιακού θύλακα που διαχειρίζεται η Χαμάς.
Πρόκειται για ένα νέο επεισόδιο - καταιγίδα που φέρνει θάνατο σε μια σύγκρουση που έχει τις ρίζες της βαθιά στα μέσα του 20ου αιώνα. Για να ξεφυλλίσουμε το βιβλίο

1947: Χιλιάδες Ευρωπαίοι - Εβραίοι μετανάστες, πολλοί από τους οποίους είχαν περάσει συρόμενοι την πύλη της Κόλασης του Ολοκαυτώματος και όλως τυχαίως την άνοιξαν και βγήκαν ευθυτενείς προς τη ζωή τους, επιβιβάζονται σε ένα πλοίο – το οποίο ονομάστηκε «Exodus 1947» – με προορισμό την Παλαιστίνη, που ελεγχόταν τότε από τους Βρετανούς· κατευθυνόμενοι προς τη «γη της επαγγελίας», αναχαιτίζονται από πλοία του βρετανικού ναυτικού και υποχρεώνονται να να γυρίσουν την πλώρη τους προς την Ευρώπη. Η όλη ιστορία καλύπτεται ευρέως από τα μέσα ενημέρωσης και το περιστατικό ξεσηκώνει διεθνή κατακραυγή και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο να πειστεί το Ηνωμένο Βασίλειο ότι είναι απαραίτητη μια λύση με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ για την επίλυση της παλαιστινιακής κρίσης.
Ειδική επιτροπή του ΟΗΕ προτείνει ένα σχέδιο διχοτόμησης που παρείχε το 56,47% της Παλαιστίνης για τη δημιουργία εβραϊκού κράτους και το 44,53% για αραβικό. Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν το σχέδιο, όμως οι Εβραίοι το αποδέχονται.
Στις 29 Νοεμβρίου, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εγκρίνει το σχέδιο, με 33 χώρες να ψηφίζουν υπέρ της διχοτόμησης, 13 να ψηφίζουν κατά και 10  να δηλώνου «παρών». Πολλοί» γάιδαρο σε ξένο αχυρώνα...

Συνεχιστε την  αναγνωση του αρθρου:

 https://www.ethnos.gr/history/article/283819/opolemosdenarxisestis7oktobrioypalaistinhisrahl76xroniamisoyskaiaimatosxiliadesnekroikaiegklhmatapolemoyekaterothen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου