Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Βρέθηκε ο Homo Sapiens στην Ελλάδα

Το Σύμπλεγμα Σπηλαίων Απήδημα, που δείχνει τη θέση των πέντε σπηλαίων, συμπεριλαμβανομένου του σπηλαίου Γ. Η είσοδος δείχνει τη γεωγραφική θέση των παλαιολιθικών θέσεων Απήδημα, Καλαμάκια και Λακωνίς στον χάρτη της χερσονήσου της Μάνης, Νότια Πελοπόννησος.

Ηλικίας 210 χιλιάδων ετών στην παλαιά αρκαδική περιοχή την ατλαντική εποχή ( στην Αρκαδία και …εμείς μαζί με τους τροφοσυλλέκτες τους βοσκούς και τους γεωργούς ). Βρέθηκε μαζί με ρινόκερους ελέφαντες λεοπαρδάλεις ελάφια κατσίκια πρόβατα αλεπούδες και…. άλλα συμπαθή ζώα και έμβια όντα.

Από τις σπηλιές της Λεμουρίας, χόμο νεαταρντάλ,  στον ορθολογισμό  της ολόκαινης  γεωλογικής ιστορίας,  το πήδημα των ανθρωπίδων στην  Ελευθερία των Όρθιων Όντων της  Γνωσιολογίας

Στο σπήλαιο, ένα σύμπλεγμα πέντε σπηλαίων που βρίσκονται στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Μάνης στη Νότια Ελλάδα . Μια συστηματική έρευνα του σπηλαίου έδωσε απολιθώματα του Νεάντερταλ και του Homo sapiens από την Παλαιολιθική εποχή.

Ένα απολίθωμα κρανίου, με το όνομα Απήδημα 1, δείχνει ένα μείγμα σύγχρονων ανθρώπινων και πρωτόγονων χαρακτηριστικών και έχει χρονολογηθεί ότι είναι άνω των 210.000 ετών, παλαιότερο από ένα κρανίο Νεάντερταλ («Apidima 2») που βρέθηκε στο το σπήλαιο, που σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες κάνει το Apidima 1 την παλαιότερη απόδειξη ότι ο Homo sapiens ζει εκτός Αφρικής το δεύτερο παλαιότερο είναι η άνω γνάθος από το σπήλαιο Misliya , Mount Carmel , Ισραήλ , με μέγιστη ηλικία περίπου 190.000 χρόνια πριν.

Το σπήλαιο Απήδημα στην δυτική απόκρημνη παραλία της Μάνης, στον νομό Λακωνίας της Πελοποννήσου. Ανασκαφές στο σπήλαιο έχουν αποδώσει σημαντικότατα αρχαιολογικά και ανθρωπολογικά ευρήματα, όπως δύο κρανία ηλικίας τουλάχιστον 160.000 ετών. Το ένα κρανίο ηλικίας πάνω από 210.000 ετών φέρει χαρακτηριστικά που προέρχονται από τον σύγχρονο άνθρωπο και, αν η ταυτοποίηση και χρονολόγηση είναι σωστή, αποτελεί το παλαιότερο γνωστό δείγμα Homo sapiens που έχει βρεθεί εκτός Αφρικής.

Κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου η στάθμη της θάλασσας ήταν σε χαμηλότερο επίπεδο, επιτρέποντας την κατοίκησή τους από ανθρώπους. Θεωρείται ότι στην περιοχή υπήρχε μικρή κοιλάδα, η οποία εκτεινόταν ως το Οίτυλο. Όμως, μετά το πέρας της τελευταίας εποχής των παγετώνων πριν περίπου 10.000 χρόνια, η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε, καταποντίζοντας την κοιλάδα και δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στην είσοδο.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές, που άρχισαν στο σπήλαιο το 1978, έχουν αποδώσει σημαντικότατα αρχαιολογικά και ανθρωπολογικά ευρήματα. Έχουν βρεθεί τμήματα 6 – 8 ανθρώπινων σκελετών, που προέρχονται από διαφορετικές περιόδους της παλαιολιθικής περιόδου (διαφορετικά στρώματα). Πολύ σημαντικά είναι και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που έχουν έρθει στο φως, όπως λίθινα και οστέινα παλαιολιθικά εργαλεία, οστά ζώων και ταφή γυναίκας, που μαρτυρούν κατοίκηση του σπηλαίου από πολύ πρώιμο στάδιο, κατά την αρχαιότερη παλαιολιθική περίοδο.

Η ηλικία του κρανίου προσδιορίστηκε με τη μέθοδο χρονολόγησης σειρών ουρανίου σε τουλάχιστον 160.000 έτη, γεγονός που το καθιστά το παλαιότερο γνωστό κρανίο με τυπικά χαρακτηριστικά προσώπου Νεάντερταλ.

Η ηλικία του κρανίου με βάση τη σειρά ουρανίου υπολογίστηκε σε πάνω από 210.000 έτη. Αν το κρανίο ανήκε όντως σε μοντέρνο άνθρωπο, τότε αποτελεί το παλαιότερο που έχει βρεθεί εκτός Αφρικής. Επίσης υποδεικνύει ότι η περιοχή κατοικήθηκε για ένα διάστημα από σύγχρονους ανθρώπους πριν εγκατασταθούν σε αυτή οι Νεάντερταλ. Μια άλλη μελέτη αναγνώρισε τα κρανία ως ανήκοντα σε μια μεταβατική μορφή ανάμεσα στο Homo erectus και Νεάντερταλ.

Άλλα ευρήματα
Στο σπήλαιο Γ βρέθηκε σκελετός γυναίκας ηλικίας 20 ± 3 ετών, στην οποία δόθηκε το όνομα «Κανέλα» από την ανασκαφική ομάδα. Η ηλικία του σκελετού υπολογίστηκε σε 30.000 έτη και ανήκει σε Κρο-Μανιόν. Το μεγαλύτερο μέρος του σκελετού σώθηκε σε καλή κατάσταση, αλλά το κρανίο σώθηκε μόνο τμηματικά. Θεωρείται ότι τάφηκε σε εμβρυϊκή στάση, με μία πλάκα να έχει τοποθετηθεί κάτω από το κεφάλι και μια στρογγυλή πέτρα στα πόδια. Μαζί βρέθηκαν διάφορα οστά ζώων τα οποία θεωρείται ότι αποτελούσαν προσφορές τροφής.

Απολιθώματα μεγάλων ζώων έχουν βρεθεί στη θέση Καλαμάκια, βόρεια του Απήδημα. Αυτά τα ευρήματα αποτελούνταν από είδη ρινόκερου, ελέφαντα, ελαφιού, κατσίκας και προβάτων. Τα απολιθώματα των ελαφιών και των ειδών καπρίδων θεωρούνται ότι ήταν τρόφιμα. [Στα Σπήλαια Β και Γ κρατούσαν απολιθώματα λεοπάρδαλης και Ευρωπαϊκού Ασβού ενώ τα Σπήλαια Γ και Δ περιείχαν απολιθώματα από πολλαπλούς λύγκα . Το σπήλαιο Γ παρείχε επίσης απολιθώματα των ειδών ευρωπαϊκής αγριόγατας και της κόκκινης αλεπούς καθώς και υπολείμματα της οξιάς

Η επικεφαλής ερευνήτρια, Κατερίνα Χαρβάτη , συνόψισε, «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον δύο ομάδες ανθρώπων ζούσαν στο Μέσο Πλειστόκαινο στη σημερινή νότια Ελλάδα: ένας πρώιμος πληθυσμός Homo sapiens , ακολουθούμενος από πληθυσμό Νεάντερταλ»

Σήμερα ποιοι ζουν στο Ολόκαινο και τι κάνουν τα Όντα της Κενής Εποχής;;;;;

Αστραία

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου