Λάδια: Ποια είναι τα καλύτερα για τηγάνισμα – Ποια να αποφεύγετε
Έχετε πολλές επιλογές όταν πρόκειται να επιλέξετε λίπη
και έλαια για μαγείρεμα. Αλλά εκτός από το αν είναι υγιή στην φυσική
τους κατάσταση, πρέπει να αναλογιστείτε αν τα έλαια (και λίπη γενικώς)
που χρησιμοποιείτε παραμένουν υγιεινά για εσάς και αφότου τηγανίσετε.
Όταν μαγειρεύετε σε υψηλή θερμοκρασία (όπως το τηγάνισμα) πρέπει να χρησιμοποιείτε λάδια που
είναι σταθερά και δεν οξειδώνονται εύκολα. Όταν τα λάδια υφίστανται
οξείδωση, αντιδρούν με το οξυγόνο για να σχηματίσουν ελεύθερες ρίζες και
επιβλαβείς ενώσεις, που σίγουρα δεν πρέπει να καταναλώνετε. Ο πιο σημαντικός παράγοντας στον καθορισμό της αντίστασης του κάθε
ελαίου στην οξείδωση και την τάγγιση, τόσο σε υψηλές όσο και σε χαμηλές
θερμοκρασίες, είναι ο σχετικός βαθμός κορεσμού των λιπαρών οξέων σε
αυτό. Τα κορεσμένα λιπαρά έχουν μόνο απλούς δεσμούς στα μόρια των
λιπαρών