Πολιτεία

Πολιτεία

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Η κυριότερη ένδειξη σωστής ανατροφής ενός παιδιού, είναι η ηρεμία του


Η κυριότερη ένδειξη σωστής ανατροφής ενός παιδιού, είναι η ηρεμία του
Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα σε ασφάλεια, ανθίζει μέσα σε αγάπη και μεγαλουργεί μέσα στην επιβράβευση.
Όταν ένα παιδί νιώσει ασφαλές, μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα, μπορεί να σκέφτεται ελεύθερα, να ενεργεί ελεύθερα και να πραγματοποιεί. Όταν νιώθει πως το αγαπούν, ανοίγει τα φτερά του να δημιουργήσει, να τολμήσει, να δοκιμάσει, να σηκωθεί και να ξαναπροσπαθήσει. Όταν επιβραβεύεται για κάθε του προσπάθεια, νιώθει δύναμη να προχωρήσει παρακάτω, νιώθει σίγουρο να πάρει ρίσκο, μαθαίνει από την αποτυχία και δυναμώνει από την επιτυχία.
Ένα παιδί παίρνει ασφάλεια μέσα στην ήρεμη αγκαλιά σου, παίρνει δύναμη μέσα στο σίγουρο βλέμμα σου ότι μπορεί να τα καταφέρει. Παίρνει στήριξη στη σίγουρη φωνή σου που του δηλώνει αποδοχή και αγάπη. Αποδοχή για την επιλογή του, αποδοχή για την προσπάθειά του, που δεν στέφεται πάντα από επιτυχία.
Τι γίνεται, όμως, όταν ο ίδιος ο γονιός έχει μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον αστάθειας, ανασφάλειας, ένα περιβάλλον που αντί να τον επιβραβεύουν του υπενθύμιζαν κάθε φορά πως δε μπορεί να τα καταφέρει, πως δε χρειάζεται καν να προσπαθήσει γιατί η αποτυχία είναι δεδομένη; Πώς να συμπεριφερθεί ένας γονιός στο παιδί του όταν μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που η αγάπη για να εκφραστεί είχε πάντα ως προυπόθεση το να είναι ‘καλό παιδί

Γκρούβαλοι



 
Μέσιασε το καλοκαίρι. Τ’ Αη Λιος γυρίζει ο καιρός αλλιώς, λέγανε οι παλιοί. Διασωζόταν σ’ αυτή την αντίληψη η πεποίθηση πως η αλλαγή υπάρχει εν σπέρματι μέσα στην απογείωση μιας εποχής. Πρόκειται για έναν τρόπο σκέψης που παραγνωρίζεται. Οι περισσότεροι διαβάζουν τις κοινωνικές συμβάσεις με όρους της σύγχρονης εποχής, που στροβιλίζεται από μια ορατή ταχύτητα των εξελίξεων.
Μέσιασε το καλοκαίρι. Ομως, βρίσκεται στην κορύφωσή της η περίοδος των διακοπών. Συνοδεύεται από την αποβίβαση των σύγχρονων μυρίων στα νησιά και τα παράλια ανά την Ελλάδα. Που ενσαρκώνουν τις ελπίδες των αξιωματούχων της αγοράς. Ολοι ομνύουν στη δύναμη και την προσδοκία των οβολών εξ Εσπερίας και Ανατολής. Αλλά και από τις πυρακτωμένες πόλεις της ελληνίδος ενδοχώρας.