Πολιτεία

Πολιτεία

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Η τριλογία της σταγόνας και η στρατηγική της προοπτικής

Το τέλος της ιστορίας και οι Εσχατόπλαστοι

του Ηλία Φιλιππίδη* 

1. H ταυτοποίηση της εποχής μας

Η εποχή-μας μας ενδιαφέρει διπλά: τόσο ως παγκόσμια όσο και ως ελλαδική κατάσταση. Η ταυτοποίησή της είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Το μόνο που μπορούμε να πούμε, είναι ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας εσχατολογίας αρνητικού τύπου, που είναι: α. Μεταβατικότητα χωρίς τα γνώριμα μιας άλλης εποχής. Αν μπορούμε να τη συγκρίνουμε με μία παλαιότερη εποχή, αυτή είναι μόνο η φεουδαρχία. β. Καθοδική κατεύθυνση που ενισχύει τα αρνητικά συναισθήματα της ανησυχίας και της μοιρολατρίας, ενώ απομακρύνει την λογική από την διάθεση για ελπίδα. γ. Αβεβαιότητα και αδιαφάνεια για τα χαρακτηριστικά της νέας εποχής. Θα έχει κάποια θετικά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούμε να προϋπαντήσουμε μετά κλάδων και βαΐων και να τα ενισχύσουμε ή θα πρόκειται για ένα νέο μεσαίωνα;

Οι Κύπριοι άντεξαν στις πιέσεις και άναψαν κόκκινο Δεκαεννιά χρόνια μετά το δημοψήφισμα: Με το Σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε και η υπό συζήτηση μορφή της λύσης

Το Σχέδιο Ανάν ήταν ένα μοντέλο συμφωνίας για την Κύπρο, που θα διαιώνιζε την τουρκική παρουσία. Ήταν ένα Σχέδιο, το οποίο θα συντηρούσε εν πολλοίς το Κυπριακό, άφηνε την… προοπτική να ανοίξει ξανά, λόγω των ορατών προβλημάτων και των στρεβλώσεων, που χαρακτήριζαν τις πρόνοιες του.

Δεκαεννέα χρόνια μετά το δημοψήφισμα (24 Απριλίου 2004), το Σχέδιο εξακολουθεί να απασχολεί αλλά και να διχάζει. Ακόμη και σήμερα, με αφορμή την επέτειο υπήρξαν αντιπαραθέσεις, κυρίως στο πεδίο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

13 χρόνια από το προβοκατόρικο έγκλημα της Μαρφίν

13 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το τραγικό επεισόδιο στην τράπεζα του Βγενόπουλου  Μαρφίν, κατά το οποίο έχασαν την ζωή τους τρεις εργαζόμενοι, τρεις άνθρωποι της τάξης μας.

Η θλιβερή αυτή επέτειος συνήθως αποτελεί αφορμή για να ξεχυθεί ένας οχετός λάσπης στο διαδίκτυο, με στόχο κύρια το αναρχικό – αντιεξουσιαστικό κίνημα.

Σε προεκλογική περίοδο, μοιράζει, στη ζούλα, κρατικό χρήμα η κυβέρνηση στους καναλάρχες

Την είδηση την εντοπίσαμε από τουίτ που έκανε σήμερα ο Παύλος Πολάκης. Από τον πρώην αν. υπουργό Υγείας μαθαίνουμε άλλο ένα κυβερνητικό σκάνδαλο απ’ αυτά που γίνονται στην ζούλα και συντελούν ουσιαστικά ώστε η χώρα μας να κατέχει επάξια την θέση 107 ως προς την ελευθερία του Τύπου.

«Υδρευτικό Απαρτχάιντ»: Στερώντας νερό από τους Παλαιστίνιους

νερό δυτική όχθη Παλαιστίνιοι ισραήλ απαρτχάιντ
του Ανδρέα Κοσιάρη

«Κάθε Μάιο, όταν αρχίζουν να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, ξεκινά το μαρτύριό μας. Ζούμε με τόσο σφοδρή έλλειψη νερού που έχει γίνει το μόνο πράγμα που σκεφτόμαστε. Δεν μιλάμε για τίποτα άλλο και δε νοιαζόμαστε για τίποτα παρά μόνο το νερό: αν υπάρχει νερό, αν δεν υπάρχει νερό, η πίεση στη βρύση είναι πολύ χαμηλή, πρόκειται να κοπεί το νερό, μην ανοίγετε τις βρύσες υπερβολικά, ελέγξτε τις δεξαμενές, σιγουρευτείτε ότι υπάρχει νερό, τηλεφωνήστε στον δήμο»

Θάνατος του Παλαιστίνιου κρατούμενου Καντέρ Αντνάν από απεργία πείνας

Καντέρ Αντνάν Παλαιστίνιος απεργία πείνας κρατούμενος διοικητική κράτηση Ισραήλ
Νεκρός στο κελί του στην ισραηλινή φυλακή Νιτζάχ βρέθηκε ο 45χρονος Παλαιστίνιος ακτιβιστής Καντέρ Αντνάν, που διεξήγε απεργία πείνας επί σχεδόν τρεις μήνες από τις 5 Φεβρουαρίου διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!!!Εκτροχιάστε τις ιδιωτικοποιήσεις - Ντοκιμαντέρ