
Γνωρίζατε ότι ορισμένες τροφές μπορούν να βλάψουν τις…
πιθανότητές σας να… γεράσετε;
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του health.com, κάποια τρόφιμα επηρεάζουν τα
τελομερή –άκρες των χρωμοσωμάτων- που αποτελούν «κλειδί» για την
προστασία του DNA. (Ορισμένοι επιστήμονες τα παρομοιάζουν με τις
πλαστικές άκρες στο τελείωμα των κορδονιών για παπούτσια).
Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: καθώς τα κύτταρα αναπαράγονται, τα
τελομερή αρχίζουν και μικραίνουν, διαδικασία που σύμφωνα με ερευνητές
από το τμήμα Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου της Γιούτα στις ΗΠΑ
μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία και θάνατο των κυττάρων.
Τα κοντά τελομερή έχουν συνδεθεί με ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι ο τρόπος ζωής, όπως η διατροφή,
μπορεί να επιταχύνουν –ή να επιβραδύνουν- τη διαδικασία συρρίκνωσης των
τελομερών, που ορισμένοι χαρακτηρίζουν ως το «ρολόι της γήρανσης».
Τα παρακάτω τρόφιμα συμβάλουν στο «κόντεμα» των τελομερών, κάτι που
σημαίνει ότι βλάπτουν τα κύτταρα και κατά συνέπεια τις… πιθανότητες σας
να γεράσετε.
Αναψυκτικά
Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά είναι «κακά νέα» για τα τελομερή. Σύμφωνα με
μια πρόσφατη έρευνα, που έγινε σε 5.039 ενήλικες και δημοσιεύτηκε στο
AmericanJournalofPublicHealth, η ημερήσια κατανάλωση 565 γραμμαρίων