Έντονο παρασκήνιο με μυστικές επαφές και τηλεφωνικές επικοινωνίες παραγόντων της Ε.Ε., μεταξύ άλλων και με τους Ευ. Βενιζέλο και Α. Σαμαρά στο περιθώριο της κρίσιμης συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στις Κάννες το 2011, όπου απορρίφθηκε η απόφαση Παπανδρέου για δημοψήφισμα, αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Στο αφιέρωμα της εφημερίδας "στα χρόνια που άλλαξαν για πάντα την Ευρώπη" φιλοξενείται ρεπορτάζ με τίτλο "Το σημείο που η ευρωζώνη θα μπορούσε να είχε εκφραγεί – Πώς σώθηκε το ευρώ", όπου αναφέρεται ότι ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εκτιμούσε πως η πίεση του δημοψηφίσματος θα υποχρέωνε πολιτικούς αντιπάλους και αμφισβητίες να πάρουν θέση και να ταχθούν υπέρ της διάσωσης ως μοναδική σανίδα σωτηρίας για τη χώρα.

Η επίθεση Σαρκοζί στον Γ. Παπανδρέου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανακοίνωση της απόφασης Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος εξέπληξε, εκτός από τους Ευρωπαίους ηγέτες και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς ο τότε πρωθυπουργός φέρεται να είχε συμβουλευθεί μόνο έναν στενό κύκλο συνεργατών του.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νικολά Σαρκοζί "εξερράγη" όταν άκουσε τις προθέσεις του Γ. Παπανδρέου, αλλά αντί να του προτείνει να αποσύρει την πρότασή του, αποφάσισε να αποδεχθεί ένα δημοψήφισμα, όχι όμως με διακύβευμα το μνημόνιο αλλά την παραμονή ή μη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Στις συζητήσεις Σαρκοζί – Μέρκελ, γερμανοί αξιωματούχοι, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρότειναν αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη οικειοθελώς, μέσω δημοψηφίσματος.
Κατά τη συνάντηση Σαρκοζί – Παπανδρέου στις Κάννες, στο περιθώριο της συνόδου των G20, ο Γάλλος πρόεδρος είχε μοιράσει έγγραφο με 6 σημεία που κατέληγε στην πρόταση για δημοψήφισμα με ερώτημα την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ, με στόχο – σύμφωνα με αξιωματούχο που ήταν παρών – "να στριμωχτεί ο Παπανδρέου στη γωνία".

Οι παρασκηνιακές επαφές Μπαρόζο με Βενιζέλο και Σαμαρά

Ο Σαρκοζί – όπως έχει ήδη γίνει γνωστό – εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Γ. Παπανδρέου, κατηγορώντας τον ότι είχε "προδώσει" τους εταίρους του. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξεπλάγη από την "επιθετική" - όπως τη χαρακτήρισε και ο Ευ. Βενιζέλος – στάση του γάλλου προέδρου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, o Γ. Παπανδρέου ήταν φανερά κουρασμένος και τη διαπραγμάτευση από ένα σημείο και μετά ανέλαβε ο κ. Βενιζέλος «που πάντοτε είχε βλέψεις για την πρωθυπουργία».
Οι FT επικαλούνται και επικοινωνία του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο με τον τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά, ο οποίος "ήθελε να