Πολιτεία

Πολιτεία

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ!ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ,ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ!

ΕΒΟ ΜΟΡΑΛΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΛΙΒΙΑΣΤρίτη φορά πρόεδρος της Βολιβίας πανηγυρικά ο Έβο ΜοράλεςΟ Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες κέρδισε χθες, Κυριακή, με μεγάλη διαφορά στις προεδρικές εκλογές και εξασφάλσιε την τρίτη συνεχόμενη θητεία του ως πρωτος πολίτης της χώρας.

Τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώνονται με αργούς ρυθμούς, αλλά ένα έξιτ πολ και μια ταχεία καταμέτρηση έδειξαν πως ο Μοράλες, πρώην καλλιεργητής κόκας, επικρατεί των αντιπάλων του συγκεντρώνοντας πάνω από το 60% των ψήφων.
Ο ίδιος χαιρέτισε τη νίκη του ως ένα θρίαμβο για τις σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις του που έχουν μειώσει τη φτώχεια και έχουν επεκτείνει
σημαντικά το ρόλο του κράτους στην ανθούσα οικονομία. "Αυτή η νίκη είναι ένας θρίαμβος για τους αντιιμπεριαλιστές και τους αντιαποικιοκράτες", δήλωσε ο Μοράλες, απευθυνόμενος από τον εξώστη του προεδρικού μεγάρου σε χιλιάδες οπαδούς του που τον επευφημούσαν. 
Πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό πάνω από το προεδρικό μέγαρο -αποκαλείται το "Καμένο Μέγαρο" εξαιτίας των πολλών πραξικοπημάτων που έχουν γίνει στη Βολιβία - ενώ οι οπαδοί του προέδρου φώναζαν "Έβο, Έβο".
Μάλιστα, ως εξέχον μέλος του συνασπισμού των σοσιαλιστών ηγετών στη Λατινική Αμερική που τάσσονται κατά των ΗΠΑ, ο Μοράλες αφιέρωσε τη νίκη του στον κομμουνιστή πρώην ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.
Ο αντίπαλός του, Σάμιουελ Ντόρια Μεντίνα, φαίνεται ότι δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους καθώς  συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 24%.
Ο Μοράλες, ο οποίος έγινε το 2006 ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη πρόεδρος της Βολιβίας, θα μπορέσει τώρα να επεκτείνει τη σοσιαλιστική πολιτική του, στο πλαίσιο της οποίας έχει εθνικοποιήσει σημαντικές βιομηχανίες όπως αυτές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για να χρηματοδοτεί προγράμματα πρόνοιας και να κατασκευάζει δρόμους και σχολεία.
Η γοητεία που ασκεί στο λαό και η συνετή εκ μέρους του διαχείριση των κεφαλαίων από το φυσικό αέριο για τη χρηματοδότηση προνοιακών προγραμμάτων, δρόμων και σχολείων έχουν χαρίσει στον 54χρονο Μοράλες ευρεία υποστήριξη σε μια χώρα που για καιρό μαστιζόταν από την πολιτική αστάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου