Πολιτεία

Πολιτεία

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΟΠΟΙΟΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΠΕΡΠΑΤΕΙ!

Πέρασαν τα μεσάνυχτα και περιδιαβαίνοντας το διαδύκτιο έφριξα με τα νέα μέτρα! Σας αναδημοσιεύω αρχικά ένα κομμάτι από σχόλιο οικονομικού συντάκτη

......Εξίσου, επιβαρυντικό μέτρο για τις τσέπες των πολιτών είναι η κατάργηση ή μείωση ορισμένων φοροαπαλλαγών. Στο υπουργείο Οικονομικών(οι καργιόληδες) λένε ότι δεν μπορεί να δηλώνουν οι φορολογούμενοι ετησίως 98 δισ. ευρώ εισοδήματα και να φορολογούνται μόνο για τα 30 δισ. ευρώ. Η διαφορά αυτή οφείλεται και στην ύπαρξη ευνοϊκών διατάξεων για έκπτωση ποσών από το εισόδημα ή το φόρο από τόκους στεγαστικών δανείων, τόκους α΄ κατοικίας, ιατρικές δαπάνες, ενοίκιο κύριας κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής, δίδακτρα φροντιστηρίων, αφορολόγητο λόγω αγοράς, γονικής παροχής, κληρονομιάς Α΄ κατοικίας κτλ. Είναι προφανές ότι ο περιορισμός ή η κατάργηση των παραπάνω φοροαπαλλαγών θα επιφέρει πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που αν συνδυαστούν με τα υπόλοιπα φοροεισπρακτικά μέτρα τότε οι απώλειες σε ένα νοικοκυριό ξεπερνούν τους δύο μισθούς ετησίως......
 Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων!
Επομένως
Αντισταθείτε πλέον παντού ,σε όλους και σε όλα!
Δεν μπορεί αγαπητοί μου πλέον να πηγαινούμε σε καταστήματα ή μέρη  ή να καταναλώνουμε πράγματα που δεν μειώνουν τη τιμή τους γιατί θέλουν να κρατήσουν στο ίδιο επίπεδο το κέρδος τους!
Δεν γίνεται το Jumbo (το κατάστημα με τα παιχνίδια να εχει κέρδη εκκατομυρίων τη φετινή χρονιά ,να απολύει εργαζομένους,να πουλάει σκουπίδια και εμείς να πηγαίνουμε να ψωνίζουμε σαν να μη τρέχει τίποτα!)
Δεν γίνεται να παίρνεις την κυρά Κατίνα σε κάθε κολοχώρι,να κλείσεις δωμάτιο για λίγες μέρες και να σου λέει 60 ευρω το δίκλινο χωρίς καμία παροχή και να σου λέει εάν σου αρέσει,δεν μου αρέσει και να το βάλεις στον κώλο σου,να μην πατήσει κανείς!
Να αναδείξουμε και να πηγαίνουμε και να ψωνίζουμε από επιχειρήσεις συνανθρώπων  μας που έχουν επίγνωση του, τι συμβαίνει και δεν είναι αισχροκερδείς,όπως σε πολλά βενζινάδικα,αλλά και εστιατόρια δήθεν κυριλέ(του κώλου ουσιαστικά) !
Μπουκοταζ σε όλους όσους δεν μας σέβονται,βέβαια το πρώτιστο είναι να παλουκώσουμε τα τομάρια που μας γάμησαν τα όνειρα μας ,την ίδια μας τη ζωή και μη μασάτε με τις μαλακίες περί κατάλυσης της δημοκρατίας που λένε οι βουλευτές και τα τσιράκια τους, επειδή 300 τους γιουχάισαν χτες,φοβούνται πλέον την οργή του κόσμου τα έχουν κλάσει και αρθρώνουν μαλακίες ,όαταν μας τα έκαναν πουτάνα όλa και γλένταγαν και έπιναν στην υγεία των κορόιδων, τότε δεν τους ένοιαζε η Δημοκρατία;
Ανασκολοπισμό και στο Καιάδα,τομάρια,για δείτε πως τελείωσε ο Τσαουσέσκου να συνειδητοποιήσετε τι σας περιμένει, καθάρματα!
Και τώρα βουτήξτε και διαβάστε τα 24 μέτρα,εάν δεν τους πάρουμε εμείς τα μέτρα και σύντομα, θα περάσουμε κατοχή!Δείτε εδώ τι μας έφτιαξαν τα τσογλάνια!
Φόροι, περικοπές και απολύσεις


Του Γιώργου Παλαιτσάκη


Με νέο πακέτο επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων, το οποίο θα περιλαμβάνει περαιτέρω αυξήσεις φόρων και περικοπές σε θέσεις εργασίας, μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, καθώς και με συμφωνία για την πώληση της δημόσιας περιουσίας υπό την αυστηρή επίβλεψη της τρόικας θα συνοδεύονται η εκταμίευση της πέμπτης δόσης, ύψους 12 δισ. ευρώ, από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, καθώς και το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους τη διετία 2012-2013.
Αυτές τις ημέρες οριστικοποιείται το νέο μνημόνιο με την εξασφάλιση νέου δανείου, ύψους 60 δισ. ευρώ, από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του ελληνικού κράτους την περίοδο 2012-2013. Η σύναψη του νέου δανείου δεν αποκλείεται να συνοδευτεί από νέα συμφωνία με τράπεζες και άλλους επενδυτικούς οργανισμούς για εθελοντική διακράτηση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι 31-12-2012 και στη συνέχεια αντικατάστασή τους με νέα μακροχρόνια ομόλογα, ώστε η τελική εξόφλησή τους να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και η τρόικα έχουν καταλήξει σε συμφωνία τόσο για τον κατάλογο των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης περιουσιακών δικαιωμάτων του δημοσίου για την εξασφάλιση 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.

Τα υπόλοιπα μέτρα προβλέπουν:

1) Μείωση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ στα 6.000 ή στα 8.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2011 και φορολόγηση με συντελεστή 10% του τμήματος του εισοδήματος από τα 6.000 ή τα 8.000 ευρώ μέχρι τα 12.000 ευρώ. Μόνο για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών εξετάζεται να παραμείνει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

2) Αυστηροποίηση του μέτρου των αποδείξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται οι εξής παρεμβάσεις:
  • Φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) άνω των 6.000 ευρώ, για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ, για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 9.000 ευρώ, ενώ σήμερα απαιτούνται 6.600 ευρώ.
  • Αποδείξεις από επαγγελματικές ομάδες με ροπή στη φοροδιαφυγή (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, συνεργεία αυτοκινήτων κτλ.) να μετράνε διπλά για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου. Π.χ., απόδειξη 100 ευρώ που θα εκδοθεί από υδραυλικό να μετρά για 200 ευρώ στην κάλυψη του αφορολογήτου.

3) Αύξηση των τελών κυκλοφορίας που θα καταβληθούν, για το έτος 2012, το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011.

4) Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο από τη 1-7-2011.

5) Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμούς) από τη 1-7-2011.

6) Επιβολή ετήσιας εισφοράς στους κατόχους ΙΧ αυτοκινήτων άνω των 2.000 ή 2.500 κ.εκ., σκαφών αναψυχής άνω των 20 ή 25 μέτρων και ακινήτων με αντικειμενική αξία άνω των 300.000 ή των 400.000 ευρώ.

7) Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 35-40 λεπτά το λίτρο, ώστε να εξισωθεί με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης από τον προσεχή Οκτώβριο.

8) Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα, με συνέπεια την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα φθηνά τσιγάρα.

9) Αυξήσεις στα φορολογικά τέλη που επιβάλλονται στα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας και στα καρτοκινητά.

10) Επιβολή έκτακτης εισφοράς στα φυσικά πρόσωπα που δήλωσαν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 50.000 ή 60.000 ευρώ για το έτος 2010.

11) Μειώσεις στα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με αγορά, κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή, από τα 200.000-250.000 ευρώ στα 100.000-150.000 ευρώ.

12) Μείωση του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τα 400.000 ευρώ στα 250.000-300.000 ευρώ για κάθε άτομο.

13) Ρύθμιση για την “τακτοποίηση” των εκκρεμών υποθέσεων αυθαιρέτων κτισμάτων.

14) Ρύθμιση για την “τακτοποίηση” των πολεοδομικών και φορολογικών εκκρεμοτήτων για τις αδήλωτες πισίνες.

15) Ρύθμιση για τη νομιμοποίηση της κατοχής καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου.

16) Καταργήσεις - συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου και απολύσεις του προσωπικού που απασχολείται σε αυτούς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε να κλείσει άμεσα ένα από τα τρία κρατικά κανάλια.

17) Περιορισμό του αριθμού των συμβασιούχων που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα κατά 25.000-30.000 άτομα μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεών τους.

18) Αλλαγή της αναλογίας προσλήψεων προς αποχωρήσεις από 1 προς 5 σε 1 προς 10.

19) Πάγωμα μισθολογικών ωριμάνσεων, καταργήσεις και περικοπές επιδομάτων για τους 700.000 υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα και τους 100.000 υπαλλήλους των ΔΕΚΟ.

20) Περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα με την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

21) Επιβολή νέων εισφορών στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ και στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ τον μήνα.

22) Επιβολή εισφοράς υπέρ ανέργων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

23) Μείωση στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.


Αντικειμενικές αξίες

Θα προβλέπεται επίσης η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από τον Σεπτέμβριο, η οποία θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τους φόρους στα μισθώματα, τις φορολογικές επιβαρύνσεις σε αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων, τα τεκμήρια για τις κατοικίες, τον Φόρο και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας καθώς και τα έξοδα για τα συμβόλαια μεταβίβασης των ακινήτων.
Για το 2012 και τα επόμενα έτη θα προβλέπονται επίσης περικοπές εκπτώσεων φόρου και φοροαπαλλαγών με την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ωφελημάτων.


Όχι τώρα μείωση του ΦΠΑ

Στις διαπραγματεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα τέθηκε υπό συζήτηση πρόταση για μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10% με παράλληλη μετάταξη κάποιων προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή, ώστε να υπάρχει ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ, επικαλούμενο γερμανικές πηγές από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ανέφερε μάλιστα ότι υπήρξε συμφωνία επ' αυτού του θέματος μεταξύ των δύο πλευρών, με φόντο την επιδίωξη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα.
Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισήμαναν χθες ότι στην παρούσα φάση δεν προχωρά αυτή η πρόταση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2013 δεν θα υπάρξει μείωση στους συντελεστές του ΦΠΑ.
Η κυβέρνηση και η τρόικα φαίνεται, αντιθέτως, ότι έχουν συμφωνήσει να αυξηθεί ο ΦΠΑ από 13% σε 23%, αλλά από τη 1 Σεπτεμβρίου, για να μην πληγεί εντός του θέρους ο τουριστικός κλάδος. Αποτέλεσμα των μετατάξεων θα είναι να αυξηθούν οι τιμές των παραπάνω προϊόντων και υπηρεσιών τουλάχιστον κατά 9%. Τρόφιμα, λογαριασμοί ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και φυσικού αερίου, εισιτήρια μεταφορικών μέσων, κόμιστρα ταξί, εισιτήρια θεαμάτων και υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών θα παραμείνουν στον χαμηλό συντελεστή 13%.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου