Πολιτεία

Πολιτεία

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

'Spooky' Sounds from Space οι ηχοι του διαστηματος!!!Απο την ΝΑΣΑ!

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ SANTIAGO MALDONADO ΠΟΥ ΑΠΗΧΘΗ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ SANTIAGOMALDONADO
ΠΟΥ ΑΠΗΧΘΗ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

 

Συγκέντρωση στην Πρεσβεία της Αργεντινής

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 στις 18.00

  Την 1η Αυγούστου στην επαρχία Chubut, στην αργεντίνικη Παταγονία, μία κοινότητα της φυλής Mapuche μαζί με αλληλέγγυους απέκλεισε έναν δρόμο στην περιοχή όπου βρίσκεται η έδρα του ομίλου Benetton, διαμαρτυρόμενοι για την υφαρπαγή της γης τους από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Οι δυνάμεις της χωροφυλακής επιτέθηκαν πυροβολώντας και κυνηγώντας τους συγκεντρωμένους που προσπάθησαν να αμυνθούν όπως μπορούσαν. Κατά τη

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Αναδημοσίευση ενός πάρα πολύ ενδιαφέροντος άρθρου!!!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ; ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ Ο λόγος στη ΛαμίαΑποτέλεσμα εικόνας για 15. Γιάννη Γ. Χατζηπαναγιώτου (καπετάν Θωμά), Η πολιτική διαθήκη του Άρη Βελουχιώτη, Δωρικός, Αθήνα 1975, σελ. 491-509.

…ταξικός αγώνας χωρίς αντιιμπεριαλιστικό
– εθνικοανεξαρτησιακό χαρακτήρα είναι μια απάτη ή στην καλύτερη των περιπτώσεων μια τραγική αυταπάτη που το λαϊκό κίνημα την πλήρωσε, την πληρώνει και θα την πληρώσει ακριβά.
«Αν η αναφορά στον ρόλο του ξένου παράγοντα είναι χαρακτηριστική, εντυπωσιακή είναι η δριμύτητα και των δύο στην αποκάλυψη του ρόλου των ντόπιων συνεργατών του»
«Η υπεράσπιση της πατρίδας και η στήριξη στις δικές μας δυνάμεις αποτελεί για τους δύο κορυφαίους του ΕΑΜικού κινήματος τη σημαντικότερη προϋπόθεση αλλά και μέγιστο διακύβευμα»
Λουκάς Αξελός
Στη σκιά της μεγάλης εφόδου
                                        Ολος ο πρόλογος-εισαγωγή του βιβλίου παρακάτω
Συνέντευξη στον Μιχάλη Σιάχο
Τόσο ο Δημήτρης Γληνός στη Διακήρυξη του ΕΑΜ όσο και ο Άρης Βελουχιώτης στην ιστορική ομιλία του στη Λαμία, επανασυνθέτουν, επανασυγκροτούν και εκσυγχρονίζουν τον αφετηριακό αστικοδημοκρατικό πυρήνα του Δημοκρατικού Πατριωτισμού, προσαρμόζοντάς τον στις νέες συνθήκες και μπολιάζοντάς τον με τα ουμανιστικά προτάγματα και τις κοινωνικές ευαισθησίες που κόμιζε η πληβειακή μαχόμενη Αριστερά
Με αφορμή την επανέκδοση δύο κορυφαίων ντοκουμέντων της Ελληνικής Αντίστασης, Το τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ του Δημήτρη Γληνού και τον Λόγο στη Λαμία του Άρη Βελουχιώτη, από τις Εκδόσεις Στοχαστής, περίπου 75 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία τους, ο Δρόμος

Το άδειο άλμπουμ των ηρώων του '40

Το άδειο άλμπουμ των ηρώων του '40
Του Αντώνη Καρπετόπουλου.

Ένα πράγμα, που σχεδόν με ψυχοπλάκωνε, όταν ήμουν μικρός και στα σχολεία και στα Λύκεια γιορτάζαμε την επέτειο του «Όχι», κάθε 28η Οκτωβρίου, ήταν ότι η εθνική αυτή γιορτή δεν είχε αναφορές σε συγκεκριμένους ήρωες. Στον εορτασμό δεν διηγούταν κανείς ιστορίες με ηρωικά κατορθώματα αξιωματικών και στρατιωτών (και όχι απαραίτητα…), που να είχαν διακριθεί για τα ανδραγαθήματα τους στην προέλαση του ελληνικού στρατού στην Αλβανία.

29 ΟΚΤΩΒΡΗ 1944 Ο ιστορικός λόγος του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία

Στις 19 Οκτωβρίου του 1944 απελευθερώνεται η Λαμία, από τους Γερμανούς. Δυνάμεις του ΕΛΑΣ, αντιπροσωπεία της ΠΕΕΑ και του ΕΑΜ, καταφτάνουν στην πόλη.

Στις 29 Οκτωβρίου και με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ, συγκαλείται στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης, πανηγυρική συγκέντρωση του ΕΑΜ με παμφθιωτική λαϊκή παρουσία. Ο Άρης εκφωνεί από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου "Βούλγαρης" τον παρακάτω ιστορικό λόγο:

Γιατί αγωνίστηκα.

Αδέλφια, Έλληνες και Ελληνίδες της Λαμίας και της περιοχής της!
Από μέρους του Γενικού Στρατηγείου του Ε.Λ.Α.Σ, σας φέρω τους πιο θερμούς χαιρετισμούς.
Όπως βλέπετε, πρόκειται «να βγάλω λόγο». Μα ο λόγος μου αυτός δεν θα

Αρης Βελουχιωτης "Το διλημμα" (Ντοκιμαντέρ)





 Τι έγινε στη Βάρκιζα - τι έγινε με τον Άρη μετά τη Βάρκιζα - πώς
αποστρατεύτηκε ο ΕΛΑΣ - ποιος ο ρόλος των Άγγλων - ποιος ο ρόλος των
αστικών κομμάτων - με τι σκοπό ιδρύθηκαν τα τάγματα ασφαλείας - ποιος
υποκινούσε τις συγκρούσεις ΕΔΕΣ-ΕΛΑΣ - τι έγινε στο Κάιρο, στο Λίβανο,
στην Καζέρτα - Τι ήταν η κυβέρνηση του βουνού - ποιο το δίλημμα της
Αριστεράς - τι είπε ο Άρης στη Λαμία - τι έγινε στη σύσκεψη των
καπετάνιων-γιατί οδηγηθήκαμε στον Δεκέμβρη - γιατί δεν εκπληρώθηκε το
όραμα του Ε.Α.Μ.

Κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ, η μορφή του πρωτοκαπετάνιου του EΛAΣ,
Άρη Bελουχιώτη!

 Μέσα από τη δική του ιστορία, η ταινία αφηγείται τον
αγώνα του EAM και του

Έχουμε επισκέπτη: Εντοπίστηκε το πρώτο αντικείμενο από άλλο αστρικό σύστημα

 Ο μυστηριώδης αστεροειδής ή κομήτης, με το όνομα A/2017 U1, μπορεί να είναι το πρώτο αντικείμενο που θα επιβεβαιωθεί ότι προέρχεται από άλλο σημείο του γαλαξία. Είναι ο πιο σοβαρός υποψήφιος που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα

Ένα μυστηριώδες αντικείμενο, που εντοπίστηκε να περνάει από τον Ήλιο, μπορεί να είναι ο πρώτος διαστημικός βράχος που προέρχεται από άλλο ηλιακό σύστημα, σύμφωνα με τους αστρονόμους που το παρακολουθούν.

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Επέτειος 28ης Οκτωβρίου; Ναι, αλλά ποιας 28ης Οκτωβρίου;

Φωτογραφία της ναζιστικής προπαγάνδας (22/7/1944) με λεζάντα: «Η Κρήτη μένει πιστή στην Ελληνική Υπόθεση. Με έντονο ενδιαφέρον ακούνε οι κάτοικοι του χωριού τις αφηγήσεις των Γερμανών από τις εμπειρίες τους με τον Μπολσεβικισμό» Όσοι αναπνέουν την κιμωλία μέσα στις σχολικές αίθουσες γνωρίζουν καλά ότι πολλές φορές οι σχολικές γιορτές γι' αυτή ή την άλλη εθνική επέτειο, μόνο χασμουρητά προκαλούν σε όσους, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, είναι υποχρεωμένοι να τις παρακολουθήσουν.
Ίσως γιατί η κυρίαρχη πολιτική προωθεί την άγνοια του παρελθόντος καθώς γνωρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύει κάθε δυνατότητα δράσης στο παρόν.
Ίσως γιατί στο κλίμα της εποχής ευδοκιμεί η υποταγή σ' ένα παρόν που θεωρείται αυτονόητο και δεδομένο, ενώ συγχρόνως ξεριζώνονται ερωτήματα που μπορούν να υπονομεύσουν αυτή την εικόνα.
Ίσως και γιατί οι περισσότεροι δεν αντέχουν να ακούν σε κάθε επέτειο για πατρίδα, αγώνες, θυσίες και «εθνική υπερηφάνεια», για «εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία», πολλές φορές άλλοτε από εκείνους που εκποιούν κομμάτι κομμάτι την ελληνική γη και φτωχοποιούν τον λαό, άλλοτε από εκείνους που έχουν σκύψει το κεφάλι σε αυτή την κατάσταση.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΑΝ ΗΡΩΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ!!!

Παρέλασε μόνος του, ο τελευταίος επιζών των πολεμιστών της Λέσβου

Παρέλασε μόνος του, ο τελευταίος επιζών των πολεμιστών της Λέσβου 

 Ο τελευταίος των πολεμιστών της Λέσβου είναι ο Αντώνης Αλεξανδρής, 95 χρονών σήμερα.

Όπως και κάθε χρόνο, χρόνια τώρα, ο μπάρμπα Αντώνης, ο οποίος γεννήθηκε το 1922 στο Σκουτάρο της Λέσβου, παρέλασε μόνος στην Προκυμαία της