Πολιτεία

Πολιτεία

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Ανεμογεννήτριες φυτρώνουν στα καμένa


Το 2001 στην απόρρητη έκθεση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) προς την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος για τα αίτια της πρόκλησης πυρκαγιών στη Ν. Εύβοια, υπογραμμιζόταν ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως αυτές οφείλονται στην εγκατάσταση και λειτουργία των ανεμογεννητριών στην περιοχή. Οπως χαρακτηριστικά σημειωνόταν, η θέση αυτή «ενισχύεται από το γεγονός ότι αρκετές πυρκαγιές εξ αυτών εμφανίζονται είτε με τη διαδικασία της έγκρισης εγκατάστασης ή της έναρξης των εργασιών τους».

Η πρόσβαση στην έρευνα δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα

Γιατί η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αποκλείσει τον Θοδωρή Λύτρα από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ αποτελεί ευθεία επίθεση προς την επιστήμη και την κοινωνία.

* Γράφει ο Σπύρος Κασάπης, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και ερευνητής στο τμήμα ηλιοφυσικής του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA.

Η πρόσβαση στην έρευνα δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα

Πρόσφατα αναρτήθηκε από τον καθηγητή Θοδωρή Λύτρα η νέα επιδημιολογική του έρευνα η οποία επαληθεύει πλήρως τα ευρήματα της αρχικής του μελέτης τον περασμένο Δεκέμβρη με τον καθηγητή Τσιόδρα (αυτήν που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνιόταν ακόμα και ότι γνώριζε), από την οποία προκύπτει ότι στην Ελλάδα, το 97,7% των διασωληνωμένων που έμειναν εκτός ΜΕΘ, πέθαναν. Τα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτουν πως αποφάσεις της κυβέρνησης να παραμελήσει το ΕΣΥ και να μην επενδυσει στην δημιουργία νέων ΜΕΘ, κόστισε χιλιάδες ζωές στην πανδημία. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε πει πως «Αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια».

«Χειρουργική» παρέμβαση της ΕΕ για το «μαύρο χρήμα» των influencers

Στο «στόχαστρο» της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και των κρατών-μελών έχουν τεθεί, τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2022, οι δραστηριότητες αλλά και τα έσοδα ατόμων που δραστηριοποιούνται στο ψηφιακό μάρκετινγκ και αυτοαποκαλούνται influencers.

Το πρόβλημα είναι ότι οι δραστηριότητες αυτές περιβάλλονται από εκτεταμένη φοροδιαφυγή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πέφτουν θύματα κακών πρακτικών και οι ίδιοι οι καταναλωτές, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση απλώς