Πολιτεία

Πολιτεία

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Η πρόσβαση στην έρευνα δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα

Γιατί η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αποκλείσει τον Θοδωρή Λύτρα από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ αποτελεί ευθεία επίθεση προς την επιστήμη και την κοινωνία.

* Γράφει ο Σπύρος Κασάπης, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και ερευνητής στο τμήμα ηλιοφυσικής του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA.

Η πρόσβαση στην έρευνα δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα

Πρόσφατα αναρτήθηκε από τον καθηγητή Θοδωρή Λύτρα η νέα επιδημιολογική του έρευνα η οποία επαληθεύει πλήρως τα ευρήματα της αρχικής του μελέτης τον περασμένο Δεκέμβρη με τον καθηγητή Τσιόδρα (αυτήν που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνιόταν ακόμα και ότι γνώριζε), από την οποία προκύπτει ότι στην Ελλάδα, το 97,7% των διασωληνωμένων που έμειναν εκτός ΜΕΘ, πέθαναν. Τα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτουν πως αποφάσεις της κυβέρνησης να παραμελήσει το ΕΣΥ και να μην επενδυσει στην δημιουργία νέων ΜΕΘ, κόστισε χιλιάδες ζωές στην πανδημία. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε πει πως «Αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια».

Ένας υπεύθυνος πολιτικός θα έπαιρνε μαζί με την επιστημονική ομάδα του την έρευνα Λύτρα, θα την διάβαζε και θα προσάρμοζε την επιδημιολογική πολιτική του αναλόγως. Αντιθέτως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε πως είναι προς όφελος του ελληνικού λαού να αποκλείσει τον Θοδωρή Λύτρα από τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ώστε να σταματήσει την έρευνά του. Γιατί όμως η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί ευθεία επίθεση προς την επιστήμη και την κοινωνία;

Οι ανοιχτές πολιτικές δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους τομείς της επιστήμης, είναι πρακτική ευρέως αποδεκτή από όλη την επιστημονική κοινότητα και είναι ο λόγος που τον 21ο αιώνα απολαμβάνουμε όλες τις ανέσεις που παρέχει η τεχνολογία και η επιστήμη. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαθεσιμότητα των δεδομένων, τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά πλήθος επιστημονικών ομάδων μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να απαντήσουν καίρια επιστημονικά ερωτήματα και να αναπτύξουν καινοτόμες εφαρμογές προς όφελος της κοινωνίας.

Στο παράδειγμά μας, ο αποκλεισμός ενός επιδημιολόγου από σχετικά στοιχεία έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίσει την κατανόηση που έχει η επιστημονική κοινότητα για ένα σημαντικότατο πρόβλημα όπως ο COVID19. Αυτό επιβραδύνει τη διαδικασία εύρεσης λύσεων στο πρόβλημα και θα κοστίσει ζωές.

Για αυτό τον λόγο η κατάπτυστη αυτή πράξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί ευθεία και απροκάλυπτη επίθεση ενάντια στην επιστήμη και το κοινωνικό σύνολο. Δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από μια αυταρχική κυβέρνηση που έχει δείξει την απέχθειά της προς την επιστήμη και τα πανεπιστήμια πολλάκις. Αυτό που περιμένουμε όμως είναι όλοι οι σκεπτόμενοι πολίτες, που ασπάζονται τις αρχές της επιστημονικής σκέψης και πιστεύουν στην δημοκρατία, να βρεθούν απέναντι σε τέτοιες πρακτικές που βλάπτουν την επιστημονική γνώση και το κοινωνικό σύνολο.

Ως κατακλείδα, παραθέτω την προσωπική μου εμπειρία ως ερευνητής. Η πολιτική δεδομένων της NASA για παράδειγμα, διασφαλίζει ότι όλα τα δεδομένα της είναι διαθέσιμα πλήρως, ανοιχτά και χωρίς περιορισμούς, σε όλους. Η διαστημική εταιρία, αν και έχει πολλούς ανταγωνιστές, έχει αποφασίσει ότι όλα τα δεδομένα των δορυφόρων, οι αλγόριθμοι επεξεργασίας των δεδομένων αλλά και οι δημοσιεύσεις της θα είναι ανοιχτές προς όλους τους ερευνητές σε αυτόν τον πλανήτη, και αυτό γιατί στην επιστήμη δεν χωρούν σύνορα. Προσωπικά, σε όποια έρευνα ή ομάδα έχω συμμετάσχει και όποια δημοσίευση έχω κάνει, είτε με το πανεπιστήμιο είτε με την διαστημική εταιρία, έγινε αποκλειστικά και μόνο με δεδομένα τα οποία είναι διαθέσιμα σε όλους (εδώ τα δεδομένα της αποστολής SDO στην οποία συμμετέχω, απολαύστε τα ελεύθερα - χωρίς αποκλεισμούς).

Χωρίς ανοιχτά δεδομένα, δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα.

Η πρόσβαση στην έρευνα δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου