Πολιτεία

Πολιτεία

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΤΟ EUROGROUP ΒΑΖΕΙ ΧΕΡΙ ΣΤΑ ΑΣΗΜΙΚΑ ΜΑΣ---ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΣΤΗΜΕΝΟ…


Αμεσες και απτές αποδείξεις ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι υποσχέθηκε στο μνημόνιο αναμένεται να ζητήσουν αύριο από τον υπουργό Οικονομικών οι ομόλογοί του στις Βρυξέλλες. Πρώτες στη λίστα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ, για τις οποίες εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον μεγάλα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά συμφέροντα, και οι νέες διαδικασίες συνεχούς και αυστηρής εποπτείας των ελληνικών τραπεζών.


Οι υπουργοί θα θέσουν ως απαράβατο όρο για το νέο δάνειο την ψήφιση του «εφαρμοστικού νόμου 2» έως τις 15 Αυγούστου, ο οποίος μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει απολύσεις στο Δημόσιο χωρίς την αναγκαία διαμεσολάβηση 12μηνης εφεδρείας (βλ. ρεπορτάζ στην «Οικονομία»), λουκέτο σε ΔΕΚΟ και αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Στη σύνοδο θα παραστεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Ζανιά, που χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο, αλλά και τον ειδικό γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων Γ. Χριστοδουλάκη.

Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να πείσει για τη δυνατότητά της να βρει 1,7 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και 5 δισ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο από τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και να φέρει σε πέρας δεκάδες νομοσχέδια και μεταρρυθμίσεις για τα οποία έχει δεσμευθεί στο νέο μνημόνιο, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα αντιμετωπίσει ένα κλίμα έντονης δυσπιστίας. Επιβαρυντικά αναμένεται να είναι και τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων το εξάμηνο, που έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθούν αύριο.

Η Ελλάδα επιχειρεί να πετύχει δεσμεύσεις για το νέο δάνειο, μετά τη νέα τροπή που έχει προκαλέσει στις διαπραγματεύσεις η θέση του προέδρου της ΕΚΤ για τη συμμετοχή ιδιωτών αλλά και η διεύρυνση της κρίσης στις χώρες του Νότου, δεδομένα που, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ευνοούν την ελληνική θέση.

Αύριο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, συνεδριάζει το eurogroup με πρώτο θέμα την κατάσταση στην Ευρώπη και την κρίση χρέους. Την Τρίτη θα ενημερωθούν οι «27» για τα αποτελέσματα των stress tests στις τράπεζες, ενώ θα υπογράψουν -και τυπικά πλέον- την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου που αναμένεται να φτάσει στα ελληνικά ταμεία την προσεχή Παρασκευή.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου