Πολιτεία

Πολιτεία

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Τρομάζει τους ψυχίατρους η “καταιγίδα” αυτοκτονιών




Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Προβληματίζουν τους ψυχιάτρους οι αυτοκτονίες

Τι συζητήθηκε σε Ειδική Εκδήλωση στην Ψυχιατρική Εταιρεία


Η δραματική αύξηση των αυτοκτονιών στην Κρήτη-μόνο την τελευταία τριετία της κρίσης από το 2009 έως το 2011, 130 άνθρωποι έθεσαν τέρμα στην ζωή τους-παρουσιάστηκε στο πλαίσιο διημερίδας που έγινε στην Αθήνα με την συνδιοργάνωση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και του Ιατρικού Συλλόγου.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν οι ιδιαίτερες ανάγκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας της χώρας μας.

Στοιχεία για τις αυτοκτονίες στη χώρα μας παρουσιάζουν οι ψυχίατροι Δ. Κονταξάκης, O. Γιωτάκος και Γ. Τσουβέλας ενώ από τα στοιχεία της μελέτης προέκυψαν ότι:

Οι άνδρες εμφανίζουν συστηματικά υψηλότερους δείκτες αυτοκτονιών σε σύγκριση με τις γυναίκες ενώ οι υψηλότεροι δείκτες αυτοκτονιών εστιάζονται κατά σειρά στους νομούς Ρεθύμνου, Ροδόπης και Ζακύνθου.

Σε επίπεδο γεωγραφικών περιφερειών εμφανίζονται κατά σειρά η Μακεδονία, τα Ιόνια νησιά και η Κρήτη.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι σε περιόδους κρίσεως έχει παρατηρηθεί το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο του ψαλιδίσματος των συντάξεων, ενώ οι απαιτήσεις σε υπηρεσίες ψυχικής φροντίδας αυξάνονται και οι παροχές μειώνονται εξαιτίας των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες.

Η πρόσφατη υπουργική απόφαση προβλέπει την παρακράτηση ποσοστού από την σύνταξη όσων ασθενών φιλοξενούνται στις δομές ψυχικής υγείας που ξεκινά από 50% και φτάνει το 80%. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την πρόθεση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει με τις συντάξεις των ψυχικά ασθενών και των αναπήρων τις περικοπές των δημόσιων δαπανών.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Γιάννης Γκιουζέπας αναφέρθηκε στις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας καθώς και στα προβλήματα και στο ρόλο της ψυχιατρικής σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Όπως τόνισε η καλή πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας αυξάνει τη δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ψυχικών παθήσεων, γεγονός που αυτή την περίοδο αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η οικονομική κρίση αυξάνει τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών.



550 νεκροί από το 1999 έως το 2011 στην Κρήτη

Η έρευνα που έχει γίνει αναφορικά με τις αυτοκτονίες στην Κρήτη, με την συνεργασία των καθηγητών Αλέξανδρου Βγόντζα, Μανόλη Μιχαλοδημητράκη και της ψυχολόγου Αναστασίας Καστανάκη, από το 1999 μέχρι το 2011 δείχνει ότι έχουν θέσει τέρμα στην ζωή τους 550 άνθρωποι.



130 νεκροί την τελευταία τριετία

Την τελευταία τριετεία της κρίσης (2009-2011) 62 αυτοκτόνησαν στο Ηράκλειο, 25 στα Χανιά, 20 στο Ρέθυμνο και 23 στο Λασίθι, ενώ συνολικά ο αριθμός τους φθάνει τα 130 άτομα.

Η πλειονότητά τους, δηλαδή 133 από τους 550, ήταν ηλικίας 30-44 ετών, ενώ οι 130 ήταν 45-59 ετών.

Ακολουθούν οι αυτόχειρες (116) 60-74 ετών.

Οπως είπε στην “Π” ο καθηγητής Ψυχιατρικής και διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ καθηγητής Αλέξανδρος Βγόντζας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υλοποιηθεί η πρόταση που έχει γίνει για την λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής παρέμβασης στην κρίση που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα στεγάζεται σε χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.



Η λειτουργία γραμμής παρέμβασης στην κρίση

Σύμφωνα με τον κ. Βγόντζα ο στόχος είναι η λειτουργία σε 24ωρη βάση γραμμής παρέμβασης στην κρίση. Στο Νομό Ηρακλείου και Λασιθίου υπάρχουν περιοχές, οι οποίες είτε δεν έχουν καθόλου ψυχιατρική κάλυψη, είτε η τελευταία είναι ουσιαστικά ελάχιστη, εξαιτίας της χιλιομετρικής απόστασης από τις ψυχιατρικές υπηρεσίες. Η προτεινόμενη λειτουργία παρέμβασης στην κρίση στοχεύει στην εξυπηρέτηση των πολιτών και των συγγενών τους, περιφερειακών κέντρων υγείας και αγροτικών ιατρείων, των μη επανδρωμένων με ψυχίατρο των περιφερειακών γενικών νοσοκομείων, της Αστυνομίας αλλά και άλλων εμπλεκομένων φορέων.

Η λειτουργία της γραμμής θα προσφέρει άμεση συμβουλευτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κρίσης και εάν χρειαστεί, άμεση διασύνδεση με τις ψυχιατρικές υπηρεσίες του ΠΑΓΝΗ οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο και θα εξυπηρετεί τις παρακάτω κατηγορίες προβλημάτων:

•Άτομα με απελπισία και με τάσεις αυτοκτονίας

• Ασθενείς με χρόνια ψυχιατρικά προβλήματα με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης ή τη λήψη μέτρων για πρόληψη της υποτροπής

•Πληροφορίες για φαρμακευτικές αγωγές (π.χ. ενημέρωση για τις ενέργειες και παρενέργειες τους)

•Βοήθεια και κατευθύνσεις σε θύματα (και συγγενείς) σεξουαλικής και φυσικής κακοποίησης

•Κατευθύνσεις και υποστήριξη σε ασθενείς με κρίσεις άγχους και πανικού με στόχο την μείωση της προσέλευσης τους στα επείγοντα ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων.

Προσοχή! Αυτό το άρθρο έχει συνέχειες ...
Παρακαλώ χρησιμοποιείστε τα παρακάτω links για να τις διαβάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου