Πολιτεία

Πολιτεία

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Σοβαρά επεισόδια στο ελληνικό προξενείο στην Μπολόνια! Μαθητικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις συνταράσσουν την Ιταλία...



Διαδηλώνοντας ενάντια στις περικοπές στην εκπαίδευση «που στερούν σε εκατομμύρια νέους το δικαίωμα στις σπουδές, την εργασία και το μέλλον» Ιταλοί μαθητές και φοιτητές ξεχύθηκαν στους δρόμους των πόλεων από το Μιλάνο έως το Παλέρμο και ήρθαν πολλές φορές στα χέρια με δυνάμεις της αστυνομίας,  που αντέδρασε βίαια  προκαλώντας τραυματίες και προσαγωγές. 
Μάλιστα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό και σε όσους μάχονται το φασισμό, στη Μπολόνια οι φοιτητές κατέβασαν τη σημαία του ελληνικού προξενείου, ρίχνοντας αβγά και μπογιές στο κτίριο της διπλωματικής αποστολής.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 20 πόλεις -ανάμεσά τους Ρώμη, Μιλάνο, Τορίνο, Μπολόνια, Παλέρμο, Νάπολη, Μόντενα και Μπέργκαμο- στην πρώτη μεγάλη πανιταλική κινητοποίηση του νέου εκπαιδευτικού έτους. Έκδηλη η οργή των νέων για τις πολιτικές λιτότητας και περικοπών της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι.

Στο Μιλάνο, το Τορίνο και τη Ρώμη ξέσπασαν συμπλοκές με τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι εφημερίδες La Repubblica και La Stampa μεταδίδουν στην ηλεκτρονική τους πύλη πληροφορίες για τον τραυματισμό ενός 15χρονου και αστυνομικών στη Ρώμη, ενώ έχουν αναφερθεί και τουλάχιστον πέντε τραυματίες στο Τορίνο, όπου πραγματοποιήθηκαν και αρκετές προσαγωγές.
Σε Μιλάνο, Παλέρμο, Τορίνο και Φλωρεντία επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο κατά τις διαδηλώσεις. Στην ιταλική πρωτεύουσα η αστυνομία συγκρούσθηκε με νεαρούς διαδηλωτές στην περιοχή Πόρτα Πορτέζε, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επέβαλλαν αλλαγή κατεύθυνσης στην πορεία.

Στην Φλωρεντία, οι φοιτητές μπλόκαραν την κίνηση σε κεντρική περιοχή της πόλης, ενώ στο Παλέρμο της Σικελίας έκαψαν μπροστά στις κάμερες και τους φωτογράφους τα εκλογικά τους βιβλιάρια, διότι «δεν έχουν πλέον καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική τάξη».

«Η γενιά μας βγαίνει στους δρόμους ενάντια σε αυτή την κυβέρνηση και ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που μαζί στερούν από εκατομμύρια νέους το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την εργασία και το μέλλον» δήλωσαν οι επικεφαλής των επιτροπών των διαδηλωτών.

Οι οργανώσεις Ιταλών μαθητών και φοιτητών τονίζουν ότι «από την στιγμή που μετά από χρόνια υποσχέσεων δεν παρέχεται καμία οικονομική στήριξη στην δημόσια Παιδεία, οι κινητοποιήσεις πρόκειται να συνεχισθούν».

Σε ρίψη αυγών και μπογιάς κατά της έδρας του ελληνικού προξενείου στη Μπολόνια της βόρειας Ιταλίας προχώρησαν περίπου 1.500 διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πανιταλική κινητοποίηση.

Ένας διαδηλωτής χρησιμοποίησε σκάλα κατεβάζοντας από τον ιστό την ελληνικό σημαία στο εξωτερικό του προξενείου, όπως αναφέρει η Corriere della Sera. Το σύνθημα που ακούστηκε επανειλημμένα στο κέντρο της Μπολόνιας ήταν «σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό και με όσους μάχονται το φασισμό».

Οι διαδηλωτές, έκαψαν, επίσης, μια σημαία στην ιταλική τράπεζα Banca Nazionale del Lavoro, φωνάζοντας «αυτό είναι το τέλος των τραπεζών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου