Πολιτεία

Πολιτεία

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Στιγμιαίοι καφέδες ή σκόνες με καφέ;Διαβάστε και κρίνετε,όλοι εσείς οι υπέρμαχοι του στιγμιαίου καφέ!


Ο καφές που μας προσφέρει συνήθως ένας ανεκπαίδευτος υπάλληλος κάποιας καφετέριας, ή κάποια αφελής νοικοκυρά ή φίλος, τις περισσότερες φορές, είτε έχει προβλήματα στην ποιότητά του ή αυτή είναι μηδαμινή. Τούτο κυρίως οφείλεται στην έλλειψη γνώσεων και στην τάση της ανθρώπινης φυλής να θέλει να απλοποιεί και να μηχανοποιεί τα πάντα!!!! Οι πολυεθνικές του καφέ καταλαβαίνοντας τον τρόπο σκέψης του μέσου καταναλωτή και την ανάγκη του για εξοικονόμηση χρημάτων, χρόνου και ενέργειας, θέλησαν να κατασκευάσουν έναν τύπο καφέ με ιδιαίτερη γεύση. Αυτό το κατάφεραν πολύ εύκολα συνδυάζοντας χαμηλής ποιότητας καφέδες, με κάποιες άλλες γλυκαντικές και μη ουσίες. Αυτό έδωσε και την αφορμή να δημιουργηθούν διάφορα συμπυκνωμένα υγρά, που θυμίζουν καφέ.                                                                                            

Τις περισσότερες φορές οι σκόνες αυτές αποτελούνται από κατεστραμμένους καφέδες, σε συνδυασμό με διάφορα μείγματα καραμέλας και εκχυλισμάτων όπως του κιχωρίου των ψημένων δημητριακών κ.α. Η επεξεργασία που δέχεται ο καφές για να γίνει σκόνη, επιστημονικά ονομάζεται λυοφιλοποίηση και θεωρείται η ιδανικότερη μέθοδος για μια βραχύχρονη ή μακρόχρονη αποθήκευση "λιποσωμάτων". Η διαδικασία αυτή είναι επίσης δημοφιλής για την τροφή σε μορφή χαπιού που δίδεται στους αστροναύτες και την παρασκευή ορισμένων φαρμακευτικών ειδών.
Κατά καιρούς εμφανίζονται στην αγορά, διάφορα υγρά εκχυλίσματα ή σκόνες τύπου καφέ, με σκοπό να αντικαταστήσουν τον καφέ…. και σίγουρα είναι πολλά !!!! αλλά… αργά ή γρήγορα εξαφανίζονται, ή μεταποιούνται. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη γνώσεων όλων αυτών που τα κατασκευάζουν!!! Όσο γι’ αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο όλων αυτών των δήθεν καφέδων, είναι προφανές ότι δεν μπορούν να προστατέψουν τον απλό καταναλωτή.

Το ψημένο κιχώριο
Προβλήματα ποιότητας
Έγιναν πολλές προσπάθειες για να υπάρξει μια υποτυπώδης ποιότητα σε αυτές τις σκόνες, ο σκοπός όμως όλων αυτών των προσπαθειών δεν έγινε για να  αυξηθεί η ποιότητα, αλλά για να διατηρείται περισσότερο καιρό… η γεύση που θυμίζει καφέ. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, ή με την αύξηση του ποσοστού του καφέ στο μείγμα, ή με έναν καλύτερο σε ποιότητα καφέ. Ακόμα όμως και αυτή η μηδαμινή ποιότητα, είναι δύσκολο να διατηρηθεί για πολύ καιρό. Η δε παρατεταμένη χρονική περίοδος που δίδεται για την κατανάλωσή τους, είναι ο σοβαρότερος και ο πιο καθοριστικός λόγος για την ποιοτική τους αξία. Αυτό γίνεται κυρίως, λόγω της υδρολυτικής δράσης του νερού που έρχεται σε επαφή, με όλες αυτές τις ανακατεμένες και αλλοιωμένες ουσίες. Ένα άλλο στοιχείο που επίσης παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητά τους, είναι η ζύμωση που προέρχεται από την φυσική αλλοίωση του προϊόντος. Το μικρό ποσοστό συντηρητικών που περιέχουν όλα αυτά τα προϊόντα, είναι συνήθως ή διττανθρακική, ή μαγειρική σόδα, ενώ είναι και υπεύθυνα για την δημιουργία ουσιών αγνώστων στοιχείων, στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την φυσική αλλοίωση.

Καφές φτιαγμένος από ... σκόνες!
Ένα ανάλογο μεγάλο σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουμε, στην προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε ένα φλιτζάνι καφέ, από την εκχύλιση αυτής της ΄΄σκόνης΄΄ ή των λεγόμενων διαλυτών ή στιγμιαίων καφέδων. Στην πλειοψηφία τους όλες αυτές οι σκόνες, παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα, όταν εκτεθούν στην υγρασία και το φως της ατμόσφαιρας.
Η μεγάλη ΄΄υγροσκοπικότητα΄΄ της σκόνης αυτής, απαιτεί ειδικά αεροστεγή δοχεία που κρατούν τις διάφορες ουσίες σε μια ΄΄σταθερή΄΄ και που προστατεύουν τη μάζα όλων αυτών των ουσιών να διαλυθεί, με πιο αργό ρυθμό.
Η διαδικασία παρασκευής του ΄΄ροφήματος΄΄ μ’ αυτές τις σκόνες, πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Η μεγαλύτερη δυσκολία φαίνεται να προκύπτει από την υπερβολική θερμότητα του νερού που συνήθως απαιτείται (όταν πρόκειται για ζεστό ρόφημα) γιατί αυτό μπορεί να αλλάξει το χαρακτήρα του διαλύματος και ταυτόχρονα να χαθούν κάποια από τα πτητικά συστατικά που περιέχει, έτσι είναι δύσκολο να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, με φυσική γεύση.

Προβλήματα επίσης παρατηρούνται και στον παγωμένο ΄΄φραπέ,΄΄ από τη θερμότητα που προξενεί η ΄΄πεταλούδα΄΄ της φραπεδιέρας, στην προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε μια πιο ΄΄παχιά΄΄ κρέμα. Πολλές περίπλοκες και έξυπνες διαδικασίες έχουν αναπτυχθεί για την αποφυγή όλων αυτών των δυσκολιών και είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, που σχετίζονται με αυτές τις διαδικασίες και τις πολλές επιλογές που έχει το συγκεκριμένο προϊόν!!!.                                                                    

ΑΛΛΑ…
Όσες προσπάθειες και αν έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τις εταιρείες καφέ, για έναν ποιοτικό στιγμιαίο καφέ, δεν μπορούν ποτέ να αναπληρώσουν τα αρώματα και την γεύση του ΦΡΕΣΚΟΥ  ΚΑΦΕ !!!

Γιώργος Μουζής Barista.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου