Πολιτεία

Πολιτεία

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Κάποιος να μας προστατέψει από την Google

Καταγγελίες, κόντρες με τους κολοσσούς των Ευρωπαϊκών media και φοροδιαφυγής συνέχεια για την Google που δε λέει να συμμορφωθεί
Η Google παλεύει με κάθε τρόπο για να διευθετήσει την αντιμονοπωλιακή έρευνα που διεξάγεται εις βάρος της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να γλιτώσει το τεράστιο πρόστιμο για παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων. Και βέβαια, για να αποτινάξει το στίγμα από πάνω της.
Τώρα, διαφαίνεται ένα συμβιβαστικό τέλος στον ορίζοντα, με Ε.Ε. και Google να φτάνουν κοντά σε συμφωνία.
Τα μονοπωλιακά ζητήματα του διαδικτύου αποτελούν "αγκάθι" για την Κομισιόν, καθώς οι μεγάλοι όμιλοι ΜΜΕ της Γηραιάς Ηπείρου, πιέζουν για απόδοση χρημάτων για πνευματικά δικαιώματα, σε σχέση με τις ειδήσεις τους που αναδημοσιεύονται από την Google. Πρόκειται για μια διαμάχη που έχει λάβει τη μορφή θρίλερ.

        Ο Επίτροπος Ανταγωνισμού, Joaquín Almunia προσπαθεί να έρθει σε συμβιβασμό με την εταιρεία - κολοσσό η οποία κατηγορείται για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην online αναζήτηση και στις online διαφημιστικές καμπάνιες.
Ο ίδιος ο Almunia με επιστολή του διευκρινίζει ότι έχει επιτύχει προφορική συμφωνία.
Η Google δεσμεύεται ότι, στο μέλλον, όταν προωθεί τις δικές της εξειδικευμένες μηχανές αναζήτησης (για παράδειγμα για εστιατόρια,
ξενοδοχεία και προϊόντα), παράλληλα θα παρουσιάζονται οι σελίδες τριών ανταγωνιστών της, με τυχαία και αντικειμενική επιλογή.
Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, ότι η Google θα δίνει τη δυνατότητα σε "παρόχους περιεχομένου" τη δυνατότητα εξαίρεσης από τις σελίδες της. Θα άρει τις απαιτήσεις αποκλειστικότητας στις συμφωνίες με τους εκδότες. Τέλος, θα αφαιρέσει τους περιορισμούς διαφημιστικής καμπάνιες και σε άλλες μηχανές αναζήτησης, παράλληλα με τη δική της.
Παρόλα αυτά οι καταγγελίες από πελάτες της Google συνεχίζονται και το έργο της Επιτροπής δεν θα έχει άμεσο τέλος. Η Google μπορεί να αφαιρεί τους περιορισμούς διαφημιστικής καμπάνιες και σε άλλες μηχανές αναζήτησης, παράλληλα με τη δική της όμως πλέον αναπτύσσει τοις διαφημίσεις της και τις πρακτικές μονοπωλίου σε άλλα μέσα, όπως τα κοινωνικά δίκτυα, τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets, σε applications για "έξυπνα" τηλέφωνα και δρα χωρίς περιορισμούς σε χώρες που δεν ελέγχονται.
Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Almunia, η συμφωνία με την Ε.Ε. θα επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

  Ευρωμέτωπο κατά της Google: Γερμανία και Γαλλία καταγγέλλουν το ψηφιακό "υπερ-κράτος"
Οι αντιδράσεις εναντίον της Google στην Ευρώπη συνεχίζονται πάντως με αμείωτη ένταση, με αιχμή του δόρατος τη Γερμανία και τη Γαλλία όπου καταγγέλλεται το ψηφιακό "υπερ-κράτος" που μπορεί να αποτελεί απειλή για την ελευθερία. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ζήτησε τη διάλυση του ιντερνετικού κολοσσού εάν η μηχανή αναζήτησης της Google βρεθεί ότι έκανε κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατοχύρωσε "το δικαίωμα στη λήθη", αποφασίζοντας ότι η Google πρέπει να ικανοποιεί τα αιτήματα όσων χρηστών ζητούν να αφαιρεθούν από τα αποτελέσματα αναζήτησης οι σύνδεσμοι προς "παρωχημένες ή άσχετες" πληροφορίες που τους αφορούν. Εκατοντάδες καταδικασμένοι από τα δικαστήρια πολίτες έχουν κάνει αίτηση στην Google να σβήσει από τη μηχανή αναζήτησής της οποιαδήποτε αναφορά στα παραπτώματά τους.
Και η Google τελικά συμμορφώθηκε ανακοινώνοντας ότι υιοθετεί το "δικαίωμα στη λήθη". Ήδη από την Πέμπτη που πέρασε ξεκίνησε να αφαιρεί σχετικό υλικό. Τον τελευταίο μήνα και μέσα από την σχετική σελίδα που έχει δημιουργήσει έχει δεχθεί περισσότερα από 41.000 αιτήματα ατόμων που επιθυμούν να αφαιρεθεί υλικό που τους αφορά.
Η Γερμανία δεν έχει δικαίωμα να διαλύσει την Google, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ όμως που είναι αντικαγκελάριος προειδοποίησε ότι το ομοσπονδιακό γραφείο για την αντιμετώπιση των καρτέλ θα ελέγξει τη συμπεριφορά της αμερικανικής εταιρείας.
"Οι κίνδυνοι της ψηφιακής επανάστασης βρίσκονται στις αυταρχικές και ολοκληρωτικές τάσεις, αλλά και στη μονοπωλιακή δύναμη που υπονομεύει τους νόμους" έγραψε στην εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε".
(Με πληροφορίες από: N.Y. Times, Reuters, ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου