Πολιτεία

Πολιτεία

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Να έχουμε μιά καινούργια χρονιά χωρίς άλλα ναυάγια,πουθενά!!!

Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις λίστες του "Norman Atlantic" 

ΔΕΙΤΕ ΟΣΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΕΣ!!!

 


Απίστευτες καταγγελίες για το πώς ουσιαστικά εξαναγκάστηκαν να κοιμηθούν μέσα στα φορτηγά τους στο γκαράζ του φλεγόμενου πλοίου
Norman Atlantic κάνουν Πατρινοί οδηγοί φορτηγών. Όπως εξηγεί, μιλώντας στο thebest, ο πρόεδρος του Συλλόγου τους Θανάση Κάκκος αποκαλύπτει ότι οι συνάδελφοί τους με τους οποίους επικοινώνησε εκ τους θεσμικού χαρακτήρα της θέσης τους, το εκμυστηρεύτηκαν ότι το μοιραίο καράβι δεν είχε διαθέσιμες καμπίνες.

Έτσι όπως εξηγεί ο κ. Κάκκος οι φορτηγατζήδες υποχρεώθηκαν να κοιμηθούν μέσα στα οχήματά τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου οι καταγγελίες των οδηγών μένουν να επαλειφθούν και προς τούτο έχει αποσταλεί σχετικό αίτημα για διερεύνηση προς τα αρμόδια Υπουργεία. «Δεν επιτρέπεται να κοιμούνται στο γκαράζ. Δεν μπορώ να καταλάβω τι έχει συμβεί και πώς δεν υπήρχαν καμπίνες», επισημαίνει ο κ. Κάκκος.

Μάλιστα αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι τα γκαράζ ήταν υπερφορτωμένα και χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι τα φορτηγά μεταξύ τους δεν απείχαν ούτε "μια παλάμη". Με άλλα λόγια ήταν τόσο κοντά μεταξύ τους που ούτε οι πόρτες δεν άνοιγαν για να βγουν.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι κοινή πρακτική ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης οι οδηγοί φορτηγών να μην διαθέτουν καμπίνα παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωτικό. Και τούτο γιατί οι μεταφορικές εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδά τους.

Έτσι, πληροφορίες θέλουν, τις μεταφορικές να έρχονται σε προφορική συμφωνία με τις ναυτιλιακές εταιρείες ώστε οι καμπίνες να είναι διαθέσιμες μόνο τυπικά στο εισιτήριο και επί της ουσίας οι οδηγοί να βγάζουν το βράδυ, με κίνδυνο τη ζωή τους, στα γκαράζ των πλοίων.

Πηγή: http://www.xespao.gr/2014/12/patrinoi-odigoi-tou-norman-atlantic-kataggelloun.html#ixzz3NSUDIacQ

Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις λίστες του "Norman Atlantic"


Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα αδιευκρίνιστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων και των νεκρών του μοιραίου πλοίου Norman Atlantic, με τις ιταλικές και ελληνικές Αρχές να δίνουν διαφορετικές πληροφορίες και νούμερα.
Ο εισαγγελέας του Μπάρι, Τζουζέπε Βόλπε, υποστήριξε πως για τουλάχιστον 179 επιβαίνοντες δεν υπάρχουν πληροφορίες, η δήλωση αυτή προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο πανικό.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο Βόλπε στο πλοίο τη στιγμή του δυστυχήματος επέβαιναν 499 άνθρωποι, και όπως δήλωσε: «Πέραν των 478 επιβαινόντων έχουν ταυτοποιηθεί τρεις παράτυποι μετανάστες, εκ των οποίων ένας Αφγανός και ένας Σύρος. Ένας από αυτούς έχει ήδη ζητήσει πολιτικό άσυλο. Από αυτούς τους επιβάτες, λείπουν από την καταμέτρηση 179 άνθρωποι. Ωστόσο, όπως ο ίδιος υποστήριξε ενδέχεται ένα μεγάλο μέρος τους να βρίσκεται ήδη εν πλω». Σύγχυση επικρατεί και για τον ακριβή αριθμό των νεκρών της ναυτικής τραγωδίας του «Norman Atlantic».
Σύμφωνα με πηγές της εισαγγελίας του Μπάρι, οι νεκροί που έχουν εντοπισθεί έως τώρα είναι δεκατρείς, ενώ όλα τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν ακόμη λόγο για έντεκα άτομα, που έχασαν την ζωή τους. Χθες το Λιμενικό στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε έκανε λόγο για 10 νεκρούς, εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί οι εφτά, από αυτούς δύο είναι Έλληνες.
Για τέταρτη ημέρα το Norman Atlantic πλέει ακυβέρνητο. Το πλοίο βρίσκεται κοντά στα παράλια της Αλβανίας και το μεγαλύτερο μέρος του έχει καεί. Οι Αρχές επισημαίνουν ότι οι έρευνες στο εσωτερικό του κουφαριού του πλοίου θα δώσουν απαντήσεις για την τραγωδία και τις αιτίες της πυρκαγιάς. Το πλοίο αναμένεται να ρυμουλκηθεί.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Λιμενικού, 236 Έλληνες είναι ασφαλείς και βρίσκονται είτε πάνω σε πλοία που τους παρέλαβαν από το φλεγόμενο Norman Atlantic, είτε σε ελληνικό έδαφος. Τα ελικόπτερα Σικόρσι παρέλαβαν 6 Έλληνες, τα C-130 41 Έλληνες, πάνω στο Cruise Europa βρίσκονται 38, 21 στο Άμπι Ζανέτ, 95 Έλληνες σε δύο πλοία του ιταλικού πολεμικού.
Οι νεκροί μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 13, μεταξύ των οποίων και δύο Αλβανοί ναυτικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης, και 40 αγνοούμενοι είναι ο τελευταίος επίσημος απολογισμός των ιταλικών αρχών μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο Norman Atlantic.
Στους νεκρούς επιβάτες περιλαμβάνεται το όνομα και δεύτερου Έλληνα, το οποίο επιβεβαίωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη. Πρόκειται για τον ελληνικής υπηκοότητας Κωνσταντίνο Κουφόπουλο, η σορός του οποίου έχει μεταφερθεί στην Πολυκλινική του Μπάρι Ιταλίας.
Tην Κυριακή είχε ανακοινωθεί ο θάνατος του Έλληνα Γιώργου Ντούλη, που στην προσπάθειά του να μπει σε σωστική λέμβο, εγκλωβίστηκε σε γλίστρα του πλοίου και έχασε τη ζωή του. Παρόλα αυτά χθες ο γιος του είπε ότι στο νεκροτομείο η σορός που του έδειξαν δεν ανήκε στον πατέρα του.

NORMAN ATLANTIC: ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 30 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ
UPD: Tο σύνολο των Ελλήνων επιβατών που έχουν διασωθεί και βρίσκονται είτε σε πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση είτε σε ελληνικό έδαφος, ανήλθε σε 236 άτομα σε σύνολο 268, που επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο «Norman Atlantic». Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, άλλοι 35 Έλληνες σε σύνολο περίπου 200 επιβατών περισυλλέγησαν από το μοιραίο πλοίο «Norman Atlantic» και βρίσκονται στο πλοίο san Giorgio.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το σύνολο των επιβατών που επέβαιναν στο πλοίο, ανέρχεται σε 475 άτομα, εκ των οποίων 268 ήταν Έλληνες. Δύο από τους Έλληνες έχουν ταυτοποιηθεί ως νεκροί και συνεχίζεται η αναζήτηση εντοπισμού άλλων 30. Το σύνολο των διασωθέντων (επιβάτες και πλήρωμα) ανέρχεται σε 432 άτομα.
Η πυρκαγιά στο πλοίο Norman Atlantic έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 13 ανθρώπους -μεταξύ των οποίων και δύο Αλβανοί ναυτικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης-, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι τα θύματα θα είναι περισσότερα.
Οι έρευνες συνεχίζονται από θαλάσσης και αέρος, ενώ η ιταλική ακτοφυλακή επιχείρησε νωρίτερα σήμερα να ανεβάσει άνδρες της πάνω στο Norman Atlantic.
ΤΡΙΤΗ 30.12
Αβεβαιότητα επικρατεί σχετικά με τον ακριβή αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων της ναυτικής τραγωδίας του «Norman Atlantic».Σύμφωνα με πηγές της εισαγγελίας του Μπάρι, οι νεκροί που έχουν εντοπισθεί έως τώρα είναι δώδεκα, ενώ όλα τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν ακόμη λόγο για έντεκα άτομα, που έχασαν τη ζωή τους. Κανένας δεν ξέρει ούτε πόσοι ακριβώς ήταν στο πλοίο, ούτε πόσοι “λείπουν”!

Παράλληλα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πλοίο Norman Atlantic ρυμουλκείται προς το Πρίντεζι, αλλά η διαδικτυακή πύλη της ιταλικής εφημερίδας «Λα Στάμπα» αναφέρει ότι συνεχίζεται το «μπρα ντε φερ» με την Αλβανία, για τον τελικό προορισμό του.
Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται νέα επιχείρηση έρευνας στην Αδριατική για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ:
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ιταλικών αρχών, στο σκάφος “Norman Atlantic” επέβαιναν 475 άνθρωποι. Διασώθηκαν 425, δέκα βρέθηκαν νεκροί ενώ αγνούνται 40, εκ των οποίων οι 32 είναι Έλληνες υπήκοοι! Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στους δέκα νεκρούς επιβάτες περιλαβάνεται το όνομα δεύτερου Έλληνα υπηκόου. Ο δεύτερος Έλληνας νεκρός είναι ο Κωνσταντίνος Κουφόπουλος.
Πέραν των στοιχείων του ενός Έλληνα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα στοιχεία των υπολοίπων δεν έχουν εξακριβωθεί πλώρως. Τα ιταλικά μέσα κάνουν λόγο για 38 αγνοούμενους, ενώ έχει συλληφθεί ο καπετάνιος του πλοίου με την κατηγορία, μεταξύ άλλων, της ανθρωποκτονίας από πρόθέση.
Οι πληροφορίες που ανέφεραν ως θύμα τον Γ. Δούλη μέχρι χθες αλλάζουν άρδην, καθώς το συντονιστικό κέντρο της Ρώμης ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το θύμα τελικά είναι αυτό που αναφερόταν. Αιτία είναι ότι ο γιος του φερόμενου ως νεκρού δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει σε κάνενα από τα πέντε πτώματα τον πατέρα του.
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας, στους 201 ανέρχονται οι διασωθέντες Έλληνες του Norman Atlantic. Ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε ότι συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, τόσο στον ελληνικό χώρο, όσο και σε μέρος της Αλβανίας, μετά την σύμφωνη γνώμη των αλβανικών αρχών.Στόχος της Πολιτείας είναι να ταυτοποιηθούν όλοι οι έλληνες επιβαίνοντες και να γυρίσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους, πρόσθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Νωρίτερα μεταδίδαμε: ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ
Δύο είναι οι Έλληνες που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Norman Atlantic, σε σύνολο 10 νεκρών, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας.
Προς το παρόν, τα στοιχεία της ταυτότητας του δεύτερου θύματος δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, καθώς υπάρχει η εμπλοκή με τις λίστες επιβαινόντων και διασωθέντων, μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.Σε λίγη ώρα, αναμένεται πάντως να ανακοινωθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας νέα διασταυρωμένη λίστα με ονόματα ελλήνων διασωθέντων.
ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ – ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ 21 Ή 33  ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ
Τραγωδία στο Norman Atlantic με τους νεκρούς επιβάτες να ανέρχονται με τα μέχρις στιγμής στοιχεία σε δέκα.
Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης, ωστόσο σε εξέλιξη είναι το θρίλερ με  επιβάτες οι οποίοι εμφανίζονται ως αγνοούμενοι.
Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές οι αγνοούμςενοι είναι 21 αλλά σύμφωνα με τις ελληνικές οι αγνοούκενοι είναι 33!
Εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποιοι από τος αγνοούμενους να μην  επιβιβάστηκαν ποτέ.
Ο αριθμός των διασωθέντων επίσημα  ανέρχεται σε 432 σε σύνολο 478 επιβαινόντων (επιβάτες και πλήρωμα).
Απίστευτο αλαλούμ που οδηγεί δεκάδες συγγενείς αγνοουμένων σε απόγνωση. Μεγάλα παράπονα των διασωθέντων από τη συμπεριφορά του ιταλικού πληρώματος  του πλοίου.
ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται στους 433 σε σύνολο 478 επιβαινόντων (επιβάτες και πλήρωμα).
Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης αποδέσμευσε τα μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετείχαν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων στο πλοίο. Στην περιοχή παραμένει η φρεγάτα Ναβαρίνο, κατόπιν εντολής του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος, Νίκου Λαγκαδιανού, το οχηματαγωγό πλοίο Cruise Europa θα κατευθυνθεί με τους 69 διασωθέντες που επιβαίνουν σ’ αυτό προς το λιμάνι της Κέρκυρας και στη συνέχεια της Ηγουμενίτσας.
Όπως είπε ο κ. Λαγκαδιανός, οι ιταλικές Αρχές καταρτίζουν λίστες επιβαινόντων διασωθέντων για την ασφαλή αποβίβασή τους στα λιμάνια Πάτρας, Ανκόνας και Ηγουμενίτσας. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται κανονικά, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού.
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 29.12
Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ για τους επιβάτες του Norman Atlantic που πλέον παραμένουν 24 ώρες εγκλωβισμένοι στο φλεγόμενο πλοίο, μάλλον θα νικηθεί! Ήδη 407 επιβάτες έχουν διασωθεί και με το ξημέρωμα,  ελικόπτερα και πλοία είναι έτοιμα να σώσουν και τους υπόλοιπους 71.
Λίγα λεπτά μετά τις 3 τα ξημερώματα άρχισε μεγάλη επιχείρηση μετεπιβίβασης σε καράβι του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο κατάφερε  να προσεγγίσει το πλοίο, αλλά τελικά το ιταλικό πολεμικό  δεν κατάφερε λόγω των ισχυρών ανέμων να πραγματοποιήσει την αποστολή του. Η  επιχείρηση συνεχίζεται με εναέρια μέσα, ενώ γιατροί και νοσηλευτές επιβιβάστηκαν στο Norman Atlantic για να βοηθήσουν επιβάτες με υποθερμία.
4 AKOMH NEΚΡΟΙ
Επιβεβαιώνει ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ότι υπάρχουν 4 ακόμη νεκροί στο Norman Atlantic πέραν του άτυχου Έλληνα επιβάτη που έχασε τη ζωή του κατά την επιχείρηση διάσωσης. O κ. Βαρβιτσιώτης δεν έδωσε παραπάνω πληροφορίες για την ταυτότητα των νεκρών παρά μόνο δήλωσε πως βρέθηκαν στην θάλασσα.


Έφτασαν στο Μπάρι οι 49 διασωθέντες
 Στο λιμάνι του Μπάρι έδεσε λίγο μετά τις 08:30 το πρωί της Δευτέρας το πλοίο «Spirit of Piraeus», που μετέφερε 49 διασωθέντες επιβάτες του «Norman Atlantic». Ανάμεσά τους είναι 27 Έλληνες και τρία παιδιά.
Όλοι είναι καλά στην υγεία τους και μόλις αποβιβαστούν από το πλοίο θα εξεταστούν προληπτικά από ιατρικό προσωπικό ώστε να διαπιστωθεί εάν πρέπει να μεταφερθούν σε νοσοκομείο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΚ 
( 22.10) ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22.10: Συνολικά έχουν διασωθεί 172 άτομα σε σύνολο 478 επιβαινόντων. Στιγμές αγωνίας για τους υπόλοιπους επιβάτες, καθώς η φωτιά -αν και υπό έλεγχο- εξακολουθεί να καίει, ενώ το πλοίο έχει μικρή κλίση (7 μοιρών) λόγω των νερών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών μέχρι στιγμής πραγματοποιείται από αέρως -κυρίως με Super Puma. Η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, έχουν διασωθεί όλοι οι επιβάτες που μπήκαν σε σωσίβιους λέμβους.
Έλληνας ο νεκρός επιβάτης του Norman Atlantic
Επιβεβαιώθηκε από το αρμόδιο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ιταλίας (RCC ROMA) η ανάσυρση νεκρού ανδρός από τη γλίστρα διάσωσης επιβατών του κινδυνεύοντος πλοίου Norman Atlantic.
Από την ταυτοποίηση των στοιχείων προέκυψε ότι, σύμφωνα με τη λίστα επιβατών που προώθησε η εταιρεία του πλοίου, πρόκειται για τον ελληνικής υπηκοότητας Δούλη Γεώργιο.
Ναυτεργατικά σωματεία: Οι σοβαρές παραλήψεις φέρνουν ναυάγια
ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΜΕΝΟ ΤΟ ΠΛΟΙΟ;
Σύμφωνα με ρεπορτάζ (tovima.gr), το ιταλικό πλοίο, που ναυλώθηκε εκτάκτως από την ΑΝΕΚ λόγω ζημιών  ενός συνεργαζόμενου «Σουπερφάστ», έφυγε από την Πάτρα υπερφορτωμένο με 222 οχήματα, τα περισσότερα των οποίων ήταν βυτιοφόρα και μετέφεραν ελαιόλαδο. Να σημειωθεί ότι κατασκευαστικά το Νόρμαν Ατλάντικ μπορούσε να χωρέσει 195 οχήματα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες οδηγών των βυτιοφόρων τα βαρέα οχήματα  μόλις χωρούσαν στο πλοίο και κατά μία εκδοχή υπήρξαν διαμαρτυρίες προς τους ιδιοκτήτες των μεταφορικών εταιριών ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα κατά τη διαδρομή, επειδή οι κυματισμοί πιθανώς να προκαλούσαν μετατοπίσεις και τα βυτιοφόρα να ακουμπούσαν στην οροφή του γκαράζ του πλοίου.
Ωστόσο στις περισσότερες των περιπτώσεων  δεν εισακούσθηκαν και αναγκάσθηκαν να βάλουν τα βυτιοφόρα στο πλοίο.
Ένας από τους διασωθέντες οδηγούς μετέφερε στην Αθήνα ότι κατά τη διαδρομή προς την Ιταλία και λόγω της θαλασσοταραχής σημειώθηκε μετατόπιση φορτίου, οι τριβές πιθανώς των βυτιοφόρων με τη μεταλλική οροφή του πλοίου να προκάλεσαν σπινθήρες και από αυτούς εικάζεται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά.
Η υπερφόρτωση του πλοίου συνδέεται προφανώς και με τις αυξημένες  ανάγκες μεταφοράς ελαιολάδου στην Ιταλία.
Είναι γνωστό ότι αυτή την περίοδο πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος όγκος εξαγωγών λαδιού προς την γειτονική χώρα.
Ειδικά φέτος, λόγω της μειωμένης παραγωγής ελαιολάδου στην Ιταλία, η ζήτηση ελληνικού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, γεγονός που αποδεικνύεται και από την άνοδο των τιμών κοντά στα 4 ευρώ το λίτρο.
Είναι με άλλα λόγια η εποχή που μεταφέρεται μαζικά μέσω βυτιοφόρων ελληνικό ελαιόλαδο στην Ιταλία και πιθανώς εξαιτίας αυτού του λόγου οι μεταφορικές εταιρίες πιέζουν τις ακτοπλοϊκές για περισσότερα δρομολόγια.
Η μεγάλη ζήτηση μεταφορικού έργου σε συνδυασμό με  την απόσυρση, λόγω βλάβης, του «Σούπερφαστ» και τη ναύλωση ενός υποδεέστερου ιταλικού πλοίου, που δεν είχε την κατάλληλη υποδομή υποδοχής τόσο μεγάλων βυτιοφόρων φορτηγών να αποτελεί και την αιτία του δυστυχήματος.
ΣΤΙΣ 19.05 ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ: 
ΕΛΠΙΔΕΣ  ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟ για τις ζωές πάνω από 300 επιβατών του πλοίου Norman Atlantic που καίγεται από το πρωί της Κυριακής στην Αδριατική. Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλος ο κόσμος την επιχείρηση διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη .Σε σύνολο επιβατών και πληρώματος 478, οι 149 ήδη διασώθηκαν. Σύμφωνα με την υπουργό Αμύνης της Ιταλίας, Ρομπέρτα Πινότι, η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων του «Norman Atlantic» θα διαρκέσει όλη νύχτα.
Ένας εκ των επιβαινόντων του Norman Atlantic έχασε τη ζωή του, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας και όπως επιβεβαιώνει ο εκπρόσωπος του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι. Την είδηση μετέδωσε πρώτη η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. O άνδρας έχασε τη ζωή του στη στιγμή που εγκατέλειπε το πλοίο.
- Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να του δηλώσει τη διάθεση της γειτονικής χώρας να συμβάλλει στην επιχείρηση διάσωσης στην Αδριατική με όσα μέσα διαθέτει.
- Η διαδικασία εκκένωσης του πλοίου συνεχίζεται ομαλά και η επιχείρηση βαίνει καλώς και με σταθερό ρυθμό σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές, ενημερώνει με ανακοίνωσή της η ναυλώτρια εταιρεία του Norman Atlantic, ΑΝΕΚ.
- Τις αλβανικές ακτές προσεγγίζει το πλοίο, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι βελτιωμένες. Ο εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ ανέφερε ότι το «Νorman Αtlantic» είχε όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας, και δεν είχε διαπιστωθεί κάνενα πρόβλημα στα συστήματα ασφαλείας και συναγερμού του πλοίου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο  η φωτιά διατηρείται στο πλοίο σε μειωμένα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιος ιδιαίτερο κίνδυνος, ενω τόνισε ότι η μετεπιβίβαση των επιβατών του πλοίου συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς, λόγω συμμετοχής των ελληνικών ελικοπτέρων «super puma» που έχουν δυνατότητα να μεταφέρουν τέσσερα άτομα το καθένα.
- Διαψεύδεται η πληροφορία που μεταδόθηκε νωρίτερα από ιταλικά ΜΜΕ ότι το πλοίο είχε πάρει κλίση.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ
Δραματικές ώρες στην Αδριατική Από τους 478 (επιβάτες και πλήρωμα), 150 άτομα έχουν ήδη μετεπιβαστεί ήδη σε σωσίβια λέμβο του φλεγόμενου  πλοίου και 42 εξ αυτών έχουν μετεπιβιβαστεί με ασφάλεια στο πλοίο «Spirit of Piraeus», που είναι δίπλα του.
Πολύ δύσκολες οι συνθήκες για τη διάσωση των επιβατών που έχουν μείνει στο Norman Atlantic, λέει ο υπουργός Ναυτιλίας κ.Μ.Βαρβιτσιώτης. (Η ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΦΛΕΓΟΜΕΝΟ ΠΛΟΙΟ)
- Στρατιωτικά ελικόπτερα στην περιοχή.
- Το πλοίο Cruise Europa δεν μπορεί να πλησιάσει λόγω καιρικών συνθηκών
– Στενή είναι η επαφή του Α.Σαμαρά με τον  Ιταλό πρωθυπουργό Μ.Ρέντζι  για τον καλύτερο συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης των επιβατών του φλεγόμενου «Norman Atlantic».
Το πλοίο Norman Atlantic, της εταιρείας «VISEMAR di Navigazione S.R.l.», ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ, με 411 επιβάτες και 55 μέλη πλήρωμα, βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας, στην περιοχή των Οθωνών, όταν ξέσπασε η φωτιά στο γκαράζ του, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Το Norman Atlantic, με σημαία Ιταλίας, είχε ξεκινήσει από την Ηγουμενίτσα, με προορισμό το λιμάνι της Ανκόνας.
To πλοίο «Spirit of Piraeus» βρίσκεται δίπλα στο «Νorman Αtlantic» ενώ σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ήδη από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψής του, καθώς η φωτιά είναι μεγάλη.
Ήδη πολλοί από τους επιβάτες επιβιβάστηκαν με ασφάλεια στις ναυαγοσωστικές λέμβους του, που ρίχτηκαν με τη βοήθεια του πληρώματος στη θάλασσα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά ενώ όλοι οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στη γέφυρα του πλοίου.
Την όλη επιχείρηση συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σε συνεργασία με την Ιταλική ακτοφυλακή.
Ήδη στο σημείο βρίσκεται ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού που απογειώθηκε από τη βάση του Μαραθώνα ενώ έσπευσαν και δύο ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής.
O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε, μιλωντας στο MEGA, ότι οι ένοπλες δυνάμεις, κατόπιν αιτήματος του Ελληνικού Κέντρου, στέλνουν δύο  ελικόπτερα,  και  ότι έχει δοθεί εντολή να απογειωθούν σχεδόν αμέσως άλλα δύο και ένα αεροσκάφος C-130.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ…
Οι επιβάτες θα εγκαταλείψουν το πλοίο με σωσίβιες λέμβους.
Πληροφορίες, ωστόσο, που μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Σκάι, επικαλούμενος μαρτυρίες επιβατών μέσα από το πλοίο, αναφέρουν ότι οι σωσίβιες λέμβοι δεν επαρκούν για όλους και, ήδη, κάποιοι έπεσαν στη θάλασσα, για να σωθούν, ενώ και ο συντονισμός της επιχείρησης εκκένωσης του πλοίου φαίνεται πως είναι προβληματικός.
Σε βοήθεια του οχηματαγωγού σπεύδουν τρία πλοία, σύμφωνα με το Λιμενικό, ενώ οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι κακές, καθώς επικρατούν ισχυροί άνεμοι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου