Κανέλα Κεϋλάνης.
Υπάρχουν 2 είδη κανέλας ευραίως γνωστά. Το πρώτο είναι η κανέλα
Κεϋλάνης απο το τροπικό φυτό cinnamomum (κινάμωμο) το οποίο ευδοκιμεί
στην Κεϋλάνη, στις Ανατολικές Ινδίες, στις Αντίλες, την Ιάβα και τη
Μαδαγασκάρη.
Το δεύτερο είδος είναι η κανέλα της Κίνας (cinnamon Sinese, cinammomum
Cassia, Cannele de China), η οποία προέρχεται από την κασσία, αλλά είναι
ποιοτικά κατώτερη και είναι πλούσια σε κουμαρίνη. Η κουμαρίνη είναι ένα
φυτοχημικό με γεύση ανάλογη της βανίλιας και γλυκιά μυρωδιά.Δυστυχώς η
κουμαρίνη είναι τοξική σε υψηλές δόσεις στον άνθρωπο και προξενεί βλάβες
στο συκώτι και στα νεφρά. Η κουμαρίνη ως επί το πλείστον βρίσκεται στην
κασσία, ενώ η κανέλα Κεϋλάνης περιέχει ελάχιστες ποσότητες που δεν
γίνονται τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι
αναζήτησαν το
καλύτερο φυσικό αντίδοτο στην ινσουλίνη, «πρωταθλήτρια» στον αγώνα των φυσικών συστατικών κατά του διαβήτη τύπου 2 αναδείχθηκε η κανέλα Κεϋλάνης. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetic Medicine. Οι ειδικοί ανακάλυψαν πως η κανέλα είναι ιδιαιτέρως βοηθητική στις μεταβολικές διαδικασίες των ατόμων που έχουν “ζάχαρο”δηλαδή πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, καθώς:
καλύτερο φυσικό αντίδοτο στην ινσουλίνη, «πρωταθλήτρια» στον αγώνα των φυσικών συστατικών κατά του διαβήτη τύπου 2 αναδείχθηκε η κανέλα Κεϋλάνης. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetic Medicine. Οι ειδικοί ανακάλυψαν πως η κανέλα είναι ιδιαιτέρως βοηθητική στις μεταβολικές διαδικασίες των ατόμων που έχουν “ζάχαρο”δηλαδή πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, καθώς:
1. Η κανέλα μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό της γλυκόζης, ο οποίος ρυθμίζει καλύτερα το “ζάχαρο” στο αίμα.
2. Βρέθηκε πως έχει ιδιότητες που μιμούνται τη δράση της ινσουλίνης
και μελετάται το δραστικό συστατικό της για χρήση αντικατάστασης της
ινσουλίνης.
3. Μειώνει το αίσθημα πείνας και βοηθά στην απότομη αύξηση σακχάρου
στο αίμα που λαμβάνει χώρα μετά το γεύμα και παράλληλα αυξάνει τη
αποτελεσματικότητα ή ευαισθησία της ινσουλίνης.
4. Εμπλουτίζει την αντιοξειδωτική άμυνα.
5. Τα βιοφλαβονοειδή που περιέχει η κανέλα μπορούν να μεταβάλλουν τη
δράση της ινσουλίνης μεταγωγής σήματος που βρίσκεται δεσμευμένη στα
λιποκύτταρα.
- Η κανέλα είναι μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου ένα ιχνοστοιχείο που λειτουργεί ως συνένζυμο στην παραγωγή οστών και σχηματισμού ιστού, του θυροειδούς και στην ανοσοποιητική λειτουργία και τη ρύθμιση της γλυκόζης. Πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Κ, σιδήρου και ασβεστίου. Το ασβέστιο και οι φυτικές ίνες είναι ένας ισχυρός συνδυασμός και βοηθάνε στην απομάκρυνση των χολικών αλάτων από τον οργανισμό. Τα χολικά άλατα δεν μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του παχέους εντέρου και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου.
- Το άρωμα και η γεύση της κανέλας βελτιώνουν τη μνήμη και κάνουν γρηγορότερη τη σκέψη.
- Μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κάνσας απέδειξε ότι η κανέλα είναι θανατηφόρα για τα μικρόβια όπως τα βακτήρια E.coli, τα οποία και μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, η κανέλα σκότωσε το 99% των βακτηρίων σε ένα εξαιρετικά μολυσμένο δείγμα χυμού μήλου. Γι αυτό το λόγο προτιμάται πλέον η χρήση της, στη συντήρηση των τροφίμων και στην προστασία τους από την μικροβιακή υπερανάπτυξη παθογόνων οργανισμών. Μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι η κανέλα δρα ως φυσικό συντηρητικό στα τρόφιμα και τα βοηθάει να διατηρούνται περισσότερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου