Για να αδυνατίσετε:
Ø Τρώτε καθημερινά τουλάχιστον 4 – 6 μερίδες ωμών ή βραστών λαχανικών και χόρτων (λιγότερες θερμίδες με μεγαλύτερο όγκο τροφής)
Ø Αυξήστε ακόμα περισσότερο τις ποσότητες των λαχανικών εάν έχετε μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων από άλλες πηγές (κυρίως από τα δημητριακά και τα φρούτα).
Ø Τα ωμά λαχανικά και τα βρασμένα (χωρίς λάδι) χόρτα έχουν λίγες θερμίδες και συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού, προμηθεύοντάς τον με απαραίτητες για τη λειτουργία του ουσίες (βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες κ.α.)
Ø Προτιμάτε να τρώτε τα λαχανικά ωμά (αφού υα πλύνετε καλά) ή ατμόβραστα (αν έχετε πρόβλημα ευερέθιστου εντέρου) και πάντα στην εποχή τους (που ακούστηκε ντομάτα και αγγούρι τον Ιανουάριο;).
Ø Τα φρεσκοκατεψυγμένα λαχανικά διατηρούν πολλές από τις ιδιότητες των φρέσκων προϊόντων, περιέχουν λίγες θερμίδες και είναι μία καλή εναλλακτική λύση για την εποχή που δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα φρέσκα προϊόντα.
Ø Μην προσθέτετε στα λαχανικά ή στα χόρτα σας παραπάνω από ένα κουταλάκι ωμό ελαιόλαδο ή λιναρέλαιο (λινέλαιο).
Ø Αποφύγετε να βάζετε στα λαχανικά σας σος ή σάλτσες.
Ø Αν δε σας ενοχλεί και δεν έχετε υπόταση ή πρόβλημα στο στομάχι, βάλτε στις πράσινες σαλάτες αρκετό φρέσκο λεμόνι, αλλά μη βάζετε ξύδι. Το ξύδι έχει αρκετές θερμίδες, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα ευαίσθητα στομάχια και καθυστερεί την χώνεψη ορισμένων τροφών.
Ø Αντί για ξύδι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κουταλάκι (όχι παραπάνω!) μηλόξυδο. Βοηθάει στη χώνεψη, είναι διουρητικό κι αυξάνει τις θρεπτικές ιδιότητες των λαχανικών (αλλά δεν αδυνατίζει…όπως διαδίδεται).
Ø Συνοδεύετε πάντα τα λιπαρά φαγητά (όπως τα κρέατα) με ωμά λαχανικά ή χόρτα. Απορροφούν ένα μέρος του λίπους και σας χορταίνουν καλύτερα (μεγάλος όγκος τροφών με λίγες θερμίδες). Για καλύτερα αποτελέσματα, φάτε πρώτα τη σαλάτα σας και μετά το κυρίως πιάτο.
Ø Κόβετε τα λαχανικά την ώρα που θα τα φάτε. Αποφύγετε να τρώτε σαλάτες που έχουν «ξεμείνει» από το προηγούμενο γεύμα, γιατί έχουν καταστραφεί σχεδόν όλες οι βιταμίνες τους.
Ø Το λάχανο όταν τρώγετε στην εποχή του (από Οκτώβριο ως Μάρτιο) είναι ιδανικό για δίαιτα. Περιέχει ελάχιστες θερμίδες, κάνει καλό στα νεφρά, στο γαστρεντερικό σύστημα, στις δυσπεψίες, στη δυσκοιλιότητα, στο δέρμα και στο συκώτι. Πρέπει να τρώγεται ωμό ή στον ατμό κι όχι μαγειρευτό, γιατί γίνεται αρκετά δύσπεπτο. Το ζουμί του λάχανου είναι εξαιρετικά διουρητικό, περιέχει πολλά μέταλλα και συνίσταται σ όσους παθαίνουν κράμπες ή υποφέρουν από το στομάχι τους. Αποφύγετε το λάχανο αν έχετε υποθυρεοειδισμό.
Ø Αποφύγετε τη χωριάτικη σαλάτα ως συνοδευτικό πιάτο. Η χωριάτικη σαλάτα μπορεί κάλλιστα (ειδικά το καλοκαίρι) να παίξει το ρόλο του κυρίως πιάτου (μια τυπική χωριάτικη σαλάτα με μια λεπτή φέτα ψωμί μας παρέχει από 500-560 θερμίδες). Για να κάνετε την χωριάτικη ντοματοσαλάτα σας πιο διαιτητική, βάλτε μέτρια ποσότητα φέτας και λίγες ελιές, προσθέστε περισσότερο αγγούρι κι αποφύγετε τις «παπάρες», τις επιθέσεις με ψωμί και τις συνοδευτικές μπίρες.
Ø Οι φρέσκιες ντομάτες περιέχουν υψηλή ποσότητα λικοπαΐνης που βοηθάει στην πρόληψη προβλημάτων στον προστάτη κι έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Το αξιοπερίεργο με είναι ότι η λικοπαΐνη απορροφάται πιο εύκολα όταν προέρχεται από τα επεξεργασμένα προϊόντα ντομάτας, όπως κέτσαπ ή κονσερβοποιημένα ντοματάκια!
Ø Φτιάξτε ελαφριές σάλτσες με φρέσκια ντομάτα. Εκτός εποχής, χρησιμοποιήστε έτοιμα ντοματάκια, πελτέ ή κέτσαπ (όλα τα είδη περιέχουν και ζάχαρη – προτιμήστε αυτά που περιέχουν τη λιγότερη).
Ø Τα καρότα πρέπει να τρώγονται κυρίως ωμά, γιατί βρασμένα χάνουν ένα μέρος των βιταμινών και των μετάλλων που περιέχουν. Τα ωμά καρότα είναι πολύ τονωτικά, βοηθούν στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών προβλημάτων, στην όραση και είναι βασικά σε κάθε δίαιτα αδυνατίσματος, γιατί περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και είναι εξαιρετικά διουρητικά. Επειδή όμως έχον υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης, θα πρέπει να τρώγονται μαζί με τα γεύματα ή ωμά μαζί με σέλινο ή άλλα λαχανικά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λάχανο.
Ø Τα ατμόβραστα μπρόκολα έχουν λίγες θερμίδες, αρκετές φυτικές ίνες και πολύ ασβέστιο (φυτικής μορφής – οπότε λιγότερο αξιοποιήσιμο), κάλιο και προβιταμίνη Α, η οποία έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Ø Η βήτα καροτίνη έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, η οποία όμως διαφέρει από λαχανικό σε λαχανικό, ακόμα και από ποικιλία σε ποικιλία του ίδιου λαχανικού . Γι’ αυτό είναι καλύτερο να τρώτε διάφορα λαχανικά και όχι μόνο ένα είδος.
Ø Τα χλωρά φασολάκια είναι τροφή με ελάχιστες θερμίδες. Συνίστανται ιδιαίτερα στις δίαιτες (έστω και κατεψυγμένα) με την προϋπόθεση ότι δε θα τρώγονται «λαδερά με σάλτσα», αλλά νερόβραστα ή, ακόμα καλύτερα, στον ατμό.
Ø Η υπερβολική κατανάλωση μαρουλιού μπορεί να προκαλέσει μείωση της ενδογενούς παραγωγής τεστοστερόνης στους άντρες (ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το μαρούλι ως «φάρμακο» για τη μείωση της ακόρεστης σεξουαλικής επιθυμίας).
Ø Τόσο οι πράσινες όσο και οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C. Πρέπει να τρώγονται ωμές ή ψητές (ποτέ τηγανιτές γιατί γίνονται δύσπεπτες και πολυθερμιδούχες). Επειδή αυξάνουν τη θερμογένεση, θεωρούνται πολύ καλές για το αδυνάτισμα, αλλά θα πρέπει να τις αποφεύγετε αν έχετε ευαίσθητο στομάχι ή αν σας προκαλούν αίσθημα καούρας.
Ø Τα βραστά κολοκυθάκια είναι ιδανική τροφή για δίαιτα, όταν δεν προστίθεται λάδι ή αλάτι (λίγο λεμόνι αρκεί). Επιπλέον το βραστό νερό από τα κολοκύθια αποτελεί ένα εξαιρετικό ρόφημα (με πολλές βιταμίνες και μέταλλα), ειδικά αν υποφέρετε από κράμπες.
Ø Το κουνουπίδι είναι ευκολοχώνευτο εάν τρώγεται σε μικρές ποσότητες. Θα πρέπει να μαγειρεύεται στον ατμό και μετά να προστίθεται στο πιάτο λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι. Επειδή έχει πολύ λίγες θερμίδες (22 στα 100 γρ.) Θεωρείται ιδανική τροφή για τους παχύσαρκους. Αν τρώγεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει αέρια.
Ø Τα φύλλα του παντζαριού περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα απ’ ό,τι οι βολβοί. Όμως και τα δύο είναι θρεπτικά και φτωχά σε θερμίδες.
Ø Αποφύγετε τα χόρτα μαζί με γάλα, γιαούρτι ή τυρί. Ο συνδυασμός τους δημιουργεί δυσαπορρόφητα άλατα, τα οποία μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου και αυξάνουν την πιθανότητα σχηματισμού κρυστάλλων στα νεφρά («πέτρες»).
Ø Το σπανάκι είναι από τα πιο εύγευστα χόρτα και βοηθά αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Τόσο όμως το ασβέστιο όσο κι ο σίδηρος που περιέχει δεν μπορούν να αφομοιωθούν όταν το σπανάκι τρώγεται μαζί με άλλες τροφές. Επιπλέον το οξαλικό οξύ που περιέχει, εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και γι’ αυτό δεν πρέπει να τρώτε σπανάκι αν έχετε προβλήματα στα νεφρά ή έχετε αυξημένες ανάγκες ή μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου.
Ø Αν έχετε πρόβλημα κατακράτησης υγρών, που δεν οφείλεται σε οργανικούς λόγους, μειώστε το αλάτι, πίνετε περισσότερο νερό και χρησιμοποιείτε τροφές που έχουν αυξημένη (αλλά φυσική και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες) διουρητική δράση, όπως τα καρότα, τα μαρούλια, τα λεμόνια και τα παντζάρια.
Ø Το ζουμί των αντιδιών είναι πολύ διουρητικό και μπορεί να σας βοηθήσει αν έχετε κατακράτηση υγρών ή τρώτε πολύ αλάτι, αρκεί να το πίνετε περίπου 15 λεπτά πριν το φαγητό.
Ø Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε κάλιο, σίδηρο, βιταμίνες Α και Β και πολύ φτωχές σε θερμίδες (περίπου 45 στα 100 γρ.). Αποτελούν μία κατ’ εξοχήν διαιτητική και διουρητική τροφή με ισορροπημένη αναλογία θρεπτικών στοιχείων. Κάνουν καλό σε όσους πάσχουν από προβλήματα πέψης, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε όσους πάσχουν από προβλήματα στα νεφρά ή την κύστη και σε γυναίκες που θηλάζουν.
Ø Τα γογγύλια (ρέβες) είναι μία θαυμάσια τροφή κατά της παχυσαρκίας με την προϋπόθεση να τρώγονται ωμά (φύλλα και ρίζες). Η γεύση τους μοιάζει με το σπανάκι κι ο χυμός τους περιέχει πολλά μέταλλα κι είναι εξαιρετικά διουρητικός.
Ø Τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα και γενικά οι τροφές που χαρακτηρίζονται ως «νεοφανείς», κρύβουν πολλούς, αλλά μη σαφώς προσδιορισμένους κινδύνους για την υγεία. Για παράδειγμα είναι πιθανό ότι οι μεταλλαγμένες ντομάτες αυξάνουν την αντοχή των μικροβίων απέναντι στα αντιβιοτικά.
Πηγή: «Οδηγός διατροφής για αποτελεσματικό και μόνιμο αδυνάτισμα», Σ. Δεδούκος – Φ. Τσούμος
Εκδόσεις Αθλότυπο, Αθήνα 2005
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου