Πόρισμα καταπέλτης του ΠΟΥ.
Τελικά το επεξεργασμένο κρέας, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και το ζαμπόν, προκαλεί καρκίνο, απεφάνθη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Τελικά το επεξεργασμένο κρέας, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και το ζαμπόν, προκαλεί καρκίνο, απεφάνθη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Την απόφαση να κατατάξει τα αλλαντικά στους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο στον άνθρωπο και το κρέας σε εκείνους που ενδέχεται να τον προκαλέσουν, έλαβε η αρμόδια υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC),
ομάδα εργασίας αποτελούμενη από 21 ειδικούς από 10 χώρες κατέληξε στην
απόφαση αυτή, έπειτα από την εξέταση των διαθέσιμων επιστημονικών
στοιχείων για το θέμα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του IARC, το κόκκινο κρέας κατατάσσεται στην Ομάδα 2Α, όσον αφορά στην επικινδυνότητά του, επειδή «υπάρχουν ισχυρά μηχανιστικά στοιχεία που υποστηρίζουν την καρκινογόνο δράση του» αλλά είναι περιορισμένα τα στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους. Η συσχέτιση κρέατος - καρκίνου «παρατηρήθηκε πρωτίστως με τον καρκίνο του παχέος
εντέρου, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει και με τον καρκίνο του παγκρέατος και του προστάτη», διευκρινίζει το IARC.
Τα επεξεργασμένα κρέατα κατατάσσονται στην Ομάδα 1 της κλίμακας επικινδυνότητας, επειδή «υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε ανθρώπους ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου». Όπως τονίζει στην απόφασή του, για κάθε 50 γραμμάρια επεξεργασμένων κρεάτων που τρώει κανείς, αυξάνεται κατά 18% ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του κόλου και του ορθού εντέρου, όπως αποκαλείται επιστημονικά ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
* Ομάδα 2Α. Τα δυνητικώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο
* Ομάδα 2Β. Τα ενδεχομένως καρκινογόνα για τον άνθρωπο
* Ομάδα 3. Τα μη δυνάμενα να ταξινομηθούν ως καρκινογόνα για τον άνθρωπο
* Ομάδα 4. Τα δυνητικά μη καρκινογόνα για τον άνθρωπο.
Στην Ομάδα 1 ανήκουν περισσότερες από 170 ουσίες και παράγοντες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται το κάπνισμα, ο αμίαντος και η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου. Πάντως, ο διευθυντής του IARC Δρ Κρίστοφερ Ουάιλντ έσπευσε να επισημάνει πως η ταξινόμηση δε σημαίνει πως πρέπει να πάψουμε να τρώμε κρέας, διότι είναι ένα τρόφιμο με υψηλή θρεπτική αξία και επομένως πρέπει να γίνεται κατανάλωση, αλλά με μέτρο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του IARC, το κόκκινο κρέας κατατάσσεται στην Ομάδα 2Α, όσον αφορά στην επικινδυνότητά του, επειδή «υπάρχουν ισχυρά μηχανιστικά στοιχεία που υποστηρίζουν την καρκινογόνο δράση του» αλλά είναι περιορισμένα τα στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους. Η συσχέτιση κρέατος - καρκίνου «παρατηρήθηκε πρωτίστως με τον καρκίνο του παχέος
εντέρου, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει και με τον καρκίνο του παγκρέατος και του προστάτη», διευκρινίζει το IARC.
Τα επεξεργασμένα κρέατα κατατάσσονται στην Ομάδα 1 της κλίμακας επικινδυνότητας, επειδή «υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε ανθρώπους ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου». Όπως τονίζει στην απόφασή του, για κάθε 50 γραμμάρια επεξεργασμένων κρεάτων που τρώει κανείς, αυξάνεται κατά 18% ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του κόλου και του ορθού εντέρου, όπως αποκαλείται επιστημονικά ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Η κλίμακα επικινδυνότητας του IARC ταξινομεί τα διάφορα προϊόντα/ουσίες/παράγοντες σε πέντε ομάδες:
* Ομάδα 1. Τα καρκινογόνα για τον άνθρωπο.* Ομάδα 2Α. Τα δυνητικώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο
* Ομάδα 2Β. Τα ενδεχομένως καρκινογόνα για τον άνθρωπο
* Ομάδα 3. Τα μη δυνάμενα να ταξινομηθούν ως καρκινογόνα για τον άνθρωπο
* Ομάδα 4. Τα δυνητικά μη καρκινογόνα για τον άνθρωπο.
Στην Ομάδα 1 ανήκουν περισσότερες από 170 ουσίες και παράγοντες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται το κάπνισμα, ο αμίαντος και η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου. Πάντως, ο διευθυντής του IARC Δρ Κρίστοφερ Ουάιλντ έσπευσε να επισημάνει πως η ταξινόμηση δε σημαίνει πως πρέπει να πάψουμε να τρώμε κρέας, διότι είναι ένα τρόφιμο με υψηλή θρεπτική αξία και επομένως πρέπει να γίνεται κατανάλωση, αλλά με μέτρο.
Ψυχραιμία συνιστούν οι επιστήμονες, αλλά οι διατροφικές ανατροπές αλλάζουν τα πάντα στη ζωή μας…
Καρκινογόνα κρέατα: Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί μετά τη «βόμβα του ΠΟΥ»;
Νέες οδηγίες
Με μέτρο και σε μικρές δόσεις συνιστούν οι ειδικοί να καταναλώνουμε το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) και τα αλλαντικά, μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που προειδοποιεί ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι «πιθανώς καρκινογόνα».
Η κατανάλωση αλλαντικών θεωρείται καρκινογόνος και αυτή του κρέατος (εκτός των πουλερικών) «πιθανώς» καρκινογόνος, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε εχθές στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), η υπηρεσία του ΠΟΥ που ασχολείται με την έρευνα για τον καρκίνο.
Οι εκτιμήσεις του ΠΟΥ δεν αλλάζουν ριζικά τις συστάσεις διαφόρων οργανισμών, όπως του Παγκόσμιου Ταμείου για την Έρευνα Κατά του Καρκίνου (WCRF) ή του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (INCa) της Γαλλίας. Το WCRF, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο, συνιστά στους καταναλωτές να τρώνε λιγότερα από 500 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και «ελάχιστα ή και καθόλου» επεξεργασμένα κρέατα όπως λουκάνικα, σαλάμια και πατέ. Σε κάθε περίπτωση, το ιδανικό θα ήταν να μην τρώει κανείς περισσότερα από 300 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την εβδομάδα.
Η Δρ. Ντομινίκ Μπεσέτ του INCa σημείωσε επίσης ότι η κατανάλωση κρέατος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 500 γραμμάρια την εβδομάδα, με την κάθε μερίδα να μην είναι μεγαλύτερη από 70-100 γραμμάρια. Επιπροσθέτως, «τα αλλαντικά δεν πρέπει να περιλαμβάνονται καθημερινά στη διατροφή».
Στο ερώτημα ποια ποσότητα κρέατος θεωρεί ασφαλή, ο IARC απάντησε με μεγάλη επιφύλαξη. «Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνεται, όμως τα διαθέσιμα δεδομένα δεν μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε αν υπάρχει κάποιο επίπεδο ασφάλειας», σημείωσε.
Σύμφωνα πάντως με την άποψη πολλών ειδικών, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου που να συνδέεται με την κατανάλωση κρεάτων είναι «μικρός». Όπως εξήγησε ο καθηγητής Ντέιβιντ Σπιγκελχάλτερ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, 6 στους 100 ανθρώπους θα εμφανίσουν κάποια στιγμή καρκίνο στο παχύ έντερο. Αν αυτοί οι 100 άνθρωποι καταναλώνουν ο καθένας τους από ένα σάντουιτς με τρεις φέτες μπέικον (περίπου 50 γραμμάρια) σε καθημερινή βάση, τα κρούσματα του καρκίνου θα αυξηθούν στα 7, όπως υπολογίζει.
Οι Αρχές της Αυστραλίας συνιστούν από την πλευρά τους να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 65-100 γραμμάρια κόκκινου, μαγειρεμένου κρέατος τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, όπως είπε η Κέιτι Τσάπμαν, η πρόεδρος της Επιτροπής Διατροφής και Σωματικής Δραστηριότητας του Συμβουλίου Καρκίνου της Αυστραλίας.
Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πάντως ότι αρκεί να ακολουθεί κανείς μια ισορροπημένη διατροφή, με ποικιλία τροφίμων που να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά και δημητριακά αλλά και να ασκείται τακτικά, έστω και με απλό περπάτημα.
«Περιορίστε την κατανάλωση, μην το κόψετε»
Η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κατατάξει το κόκκινο κρέας και τα προϊόντα του στους παράγοντες που μπορεί να προκαλούν καρκίνο, δεν πρέπει να οδηγήσει στην αποφυγή τους, αλλά στη μετρημένη κατανάλωση.
Αυτό δήλωσε ο Αυστραλός καθηγητής που ηγήθηκε των αρμόδιας ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν θα σταματήσει να τρώει σποραδικά αλλαντικά και κρέας. «Κι εμένα μου αρέσει να τρώω λίγο ζαμπόν, σαλάμι ή μπέικον, καθώς και μία μπριζόλα που και που», είπε ο δρ Μπέρναρντ Στιούαρτ στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό τηςΑυστραλίας (ABC).
«Η σύστασή μας δεν είναι να εγκαταλείψει κανείς αυτά τα τρόφιμα, αλλά να μειώσει την πρόσληψή τους. Όσοι τα καταναλώνουν συστηματικά - ας πούμε πέντε μέρες την εβδομάδα, ίσως και κάθε μέρα - αυτοί είναι που πρέπει να τα αντικαταστήσουν εν μέρει με πουλερικά, ψάρια και ίσως, τολμώ να πω, με ένα χορτοφαγικό γεύμα πότε-πότε». Ο δρ Στιούαρτ, ο οποίος είναι καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και ο κύριος επιστημονικός σύμβουλος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Καρκίνου (CCA), πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμα γνωστό με βεβαιότητα ποια στοιχεία των επεξεργασμένων κρεατικών ευθύνονται για τον καρκίνο.
«Εξ όσων γνωρίζουμε δεν είναι κάποιος συγκεκριμένος παράγοντας που χρησιμοποιείται κατά την επεξεργασία τους, αλλά μάλλον η ίδια η φύση των προϊόντων που οδηγεί στη δημιουργία ορισμένων χημικών στην πορεία της πέψης», εξήγησε.
«Το λέμε αυτό διότι οι ανησυχίες για τον καρκίνο είχαν εγερθεί για πρώτη φορά πριν από δεκαετίες και έτσι στο πέρασμα του χρόνου μειώνονται συστηματικά τα επίπεδα των προστιθέμενων σε αυτά χημικών, όπως είναι λ.χ. το νιτρικό νάτριο. Επομένως ο κίνδυνος ως φαίνεται είναι εγγενής και σχετίζεται με το ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεατικών οδηγεί σε αναπόφευκτες αντιδράσεις της πεπτικής οδού, οι οποίες προκαλούν παραγωγή ορισμένων ουσιών ικανών να προκαλέσουν καρκίνο».
Χαμός στην Ιταλία: Φοβούνται ότι θα πέσουν οι πωλήσεις του προσούτο
Προβάλλοντας τα οφέλη της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, η πατρίδα της παντσέτας και της μορταδέλας καλεί τους καταναλωτές να μην υποκύψουν στην... προσουτοφοβία μετά την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι τα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να προκαλούν καρκίνο.
Οι ιταλικές εταιρείες τροφίμων και αγροτικών προϊόντων αντέδρασαν με αγανάκτηση στην έκθεση του ΠΟΥ που έθεσε τα αλλαντικά, όπως το ζαμπόν, τα λουκάνικα και το σαλάμι, στην ίδια κατηγορία με τον καπνό και τον αμίαντο, στη λίστα των καρκινογόνων ουσιών.
«Όχι στην τρομοκρατία του κρέατος, τα ιταλικά προϊόντα είναι τα υγιεινότερα» τονίζει σε ανακοίνωσή της η αγροτική ένωση Coldiretti αποδίδοντας στην ιταλική διατροφή το υψηλό προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της Ιταλίας: 80 χρόνια για τους άνδρες και 85 για τις γυναίκες.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάθε μερίδα 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος -συνήθως μοσχάρι ή χοιρινό καπνιστό ή παστό- αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%. Οι Ιταλοί, κατά μέσο όρο, τρώνε πολύ μικρότερη ποσότητα ημερησίως, περίπου 25 γραμμάρια σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κρεάτων και Αλλαντικών.
Η Coldiretti επισήμανε επίσης μια πλευρά του ζητήματος που δεν σχετίζεται με την υγεία, το γεγονός δηλαδή ότι η βιομηχανία κρέατος στην Ιταλία παρέχει δουλειά σε 180.000 ανθρώπους και αποφέρει 32 δισεκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις ετησίως.
Η υπουργός Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την έκθεση του ΠΟΥ αλλά τόνισε ότι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να φοβούνται τα ευρήματά της μελέτης, από την οποία διαπιστώθηκε ότι είναι «περιορισμένες οι ενδείξεις» ότι τα μη επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα, το μοσχάρι, το αρνάκι και το χοιρινό, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.
«Ανέκαθεν γνωρίζαμε ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος κάνει κακό. Το μυστικό είναι η μεσογειακή διατροφή... θα πρέπει να τρώμε λίγο απ' όλα» είπε η υπουργός κατά την επίσκεψή της στην Παγκόσμια Έκθεση που φιλοξενείται στο Μιλάνο
«Πανικός του προσούτο» στην Ιταλία - «Τρώτε άφοβα λουκάνικα» λένε οι Γερμανοί
Αντιδράσεις και φόβο έχει προκαλέσει σε αρκετές χώρες η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σύμφωνα με την οποία τα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να προκαλούν καρκίνο.
Προβάλλοντας τα οφέλη
της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, η πατρίδα της παντσέτας και της
μορταδέλας, η Ιταλία καλεί τους καταναλωτές να μην υποκύψουν στην... προσουτοφοβία μετά την προειδοποίηση του ΠΟΥ.
Οι ιταλικές εταιρείες τροφίμων και αγροτικών προϊόντων
αντέδρασαν με αγανάκτηση στην έκθεση του ΠΟΥ που έθεσε τα αλλαντικά,
όπως το ζαμπόν, τα λουκάνικα και το σαλάμι, στην ίδια κατηγορία με τον
καπνό και τον αμίαντο, στη λίστα των καρκινογόνων ουσιών.
«Όχι στην τρομοκρατία του κρέατος, τα ιταλικά προϊόντα
είναι τα υγιεινότερα» τονίζει σε ανακοίνωσή της η αγροτική ένωση
Coldiretti αποδίδοντας στην ιταλική διατροφή το υψηλό προσδόκιμο ζωής
των κατοίκων της Ιταλίας: 80 χρόνια για τους άνδρες και 85 για τις
γυναίκες.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάθε μερίδα 50 γραμμαρίων
επεξεργασμένου κρέατος -συνήθως μοσχάρι ή χοιρινό καπνιστό ή παστό-
αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%. Οι
Ιταλοί, κατά μέσο όρο, τρώνε πολύ μικρότερη ποσότητα ημερησίως, περίπου
25 γραμμάρια σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κρεάτων και Αλλαντικών.
Η Coldiretti επισήμανε επίσης μια πλευρά του ζητήματος που δεν σχετίζεται με την υγεία,
το γεγονός δηλαδή ότι η βιομηχανία κρέατος στην Ιταλία παρέχει δουλειά
σε 180.000 ανθρώπους και αποφέρει 32 δισεκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις
ετησίως.
Η υπουργός Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν
ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την έκθεση του ΠΟΥ αλλά τόνισε ότι οι
καταναλωτές δεν θα πρέπει να φοβούνται τα ευρήματά της μελέτης, από την
οποία διαπιστώθηκε ότι είναι «περιορισμένες οι ενδείξεις» ότι τα μη
επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα, το μοσχάρι, το αρνάκι και το χοιρινό,
μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.
«Ανέκαθεν γνωρίζαμε ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος
κάνει κακό. Το μυστικό είναι η μεσογειακή διατροφή... θα πρέπει να
τρώμε λίγο απ' όλα», είπε η υπουργός κατά την επίσκεψή της στην
Παγκόσμια Έκθεση που φιλοξενείται στο Μιλάνο.
Η έκθεση του ΠΟΥ βρίσκεται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των
περισσότερων ιταλικών εφημερίδων και θορύβησε τους παραγωγούς του
ιταλικού προσούτο που θεωρείται λιχουδιά, είτε όταν σερβίρεται μόνο του
είτε ως ορεκτικό πριν από το κυρίως πιάτο. «Μπορεί να υποστούμε
οικονομικό πλήγμα» είπε ο Νίκολα Λεβόνι, η οικογενειακή επιχείρηση του
οποίου παράγει ζαμπόν, σαλάμια και μορταδέλες στη βόρεια Ιταλία εδώ και
τέσσερις γενιές. «Προς το παρόν, υπάρχει ο κίνδυνος αυτός που περνά
μπροστά από ένα μανάβικο και ένα κρεοπωλείο να μπαίνει μόνο στο πρώτο,
όμως θα πρέπει να ψωνίζει και από τα δύο επειδή τα κρέατά μας είναι
καλά», πρόσθεσε μιλώντας στην εφημερίδα La Repubblica.
Υπάρχουν πάντως ορισμένες αναφορές ότι οι καταναλωτές έχουν ήδη καταληφθεί από πανικό. Ο επικεφαλής της FIESA Confesercenti,
μιας ένωσης διατροφολόγων, φέρεται να δήλωσε σήμερα ότι οι πωλήσεις
κόκκινου κρέατος έχουν ήδη παρουσιάσει κάμψη σε ορισμένα παραδοσιακά
κρεοπωλεία. «Βασιλεύει η σύγχυση. Οι
άνθρωποι έχουν σαστίσει και πηγαίνουν στους πωλητές ζητώντας εξηγήσεις»,
είπε ο Τζαν Πάολο Αντζελότι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AGI. Το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από την εθνική Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων να εξετάσει το ζήτημα.
Γερμανική κυβέρνηση: «Τρώτε άφοβα λουκάνικα»
Αντιδράσεις και στη Γερμανία.
«Κανείς δεν πρέπει να φοβάται όταν τρώει ένα ψητό λουκάνικο», δήλωσε
σήμερα ο υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της χώρας, Κρίστιαν Σμιτ, σε μια
προσπάθεια να καθησυχάσει τους καταναλωτές.
«Όπως πάντα, όλα είναι θέμα ποσότητας: η υπερβολική κατανάλωση
οποιουδήποτε πράγματος είναι κακή για την υγεία», ανέφερε σε γραπτή
ανακοίνωσή του ο υπουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα τον ήλιο.
«Ανησυχούμε άδικα τους ανθρώπους όταν βάζουμε το κρέας στο ίδιο τσουβάλι με τον αμίαντο ή τον καπνό», είπε ο Σμιτ, επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι η ισορροπημένη διατροφή.
Τα λουκάνικα
και τα αλλαντικά χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στη Γερμανία, ωστόσο η
κατανάλωση κρέατος στη χώρα μειώθηκε το 2013 στα 60,3 κιλά ανά άτομο τον
χρόνο, από 61,3 κιλά που ήταν το 2010.
Η Γερμανία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός κρέατος, με
8,8 εκατομμύρια τόνους το 2013, εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια τόνοι
ήταν χοιρινό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου