Πολιτεία

Πολιτεία

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΡΙΞΤΕ!!!ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ!!!ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ!!!

Τουλάχιστον 10.000 παιδιά πρόσφυγες σε κίνδυνο

Ένα αγόρι από το Αφγανιστάν στη Χίο Για πολλά παιδιά - πρόσφυγες, το επικίνδυνο ταξίδι δεν τελειώνει όταν πατήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος | AP Photo/Petros Giannakouris
Οι κίνδυνοι της προσφυγικής κρίσης είναι μεγάλοι για όλους, όμως είναι μεγαλύτεροιγια τα παιδιά, τα οποία είναι πολύ εύκολο να χάσουν τη ζωή τους ή να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, όπως οι έμποροι λευκής σαρκός.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφαλείας Europol, από την αρχή της προσφυγικής κρίσης τουλάχιστος 10 χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά έχουν εξαφανιστεί από τη στιγμή της άφιξής τους στην Ευρώπη και εκφράζονται φόβοι ότι πολλά από αυτά έχουν πέσει στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος.

Η χειρότερη όψη της κρίσης

Πρόκειται για τη χειρότερη ίσως όψη της προσφυγικής κρίσης.
Σε ένα μεγάλο ρεπορτάζ της εφημερίδα Guardian, ο Μπράιν Ντόναλντ, διευθυντής προσωπικού της Europol, αναφέρει ότι μόνο στην Ιταλία, μετά την καταγραφή τους στις κατάστάσεις των προσφύγων έχουν χαθεί τα ίχνη 5.000 παιδιών, ενώ άλλα 1.000 έχουν χαθεί στη Σουηδία.
Ο Μπράιαν Ντόναλντ επισημαίνει ότι τα συνδικάτα του οργανωμένου
εγκλήματος στοχεύουν τα παιδιά που είναι η πιο ευάλωτη ομάδα μεταξύ των προσφύγων.
«Αναζητούμε περισσότερα απο 10.000 παιδιά», λέει. «Σίγουρα δεν έχουν πέσει όλα θύματα των εγκληματικών οργανώσεων, κάποια από αυτά ίσως κατόρθωσαν να φτάσουν στις οικογένειές τους. Ωστόσο δεν ξέρουμε πού βρίσκονται, τι κάνουν ή με ποιους ανθρώπους βρίσκονται».
Η είσοδος ασυνόδευτων παιδιών από τη Συρία και τις άλλες εμπόλεμες περιοχές στην Ευρώπη είναι ένα από τα πιο σημαντικά και πιεστικά ζητήματα όσον αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

270.000 παιδιά πρόσφυγες

Σύμφωνα με την οργάνωση «Save the Children» (Σώστε τα παιδιά), εκτιμάται ότι το 2015 εισήλθαν στην Ευρώπη περίπου 26.000 ασυνόδευτα παιδιά. Η Europol, όμως, εκτιμά ότι το 27% των προσφύγων είναι παιδιά.
«Ανεξάρτητα από το αν έχουν καταγραφεί ή όχι, στην Ευρώπη βρίσκονται 270.000 παιδιά πρόσφυγες» απο το συνολικά ένα εκατομμύριο που έχουν έρθει, αναφέρει με έμφαση ο Μπράιαν Ντόναλντ.
«Το ποσοστό των ασυνόδευτων παιδιών είναι εξαιρετικά μεγάλο», τονίζει και ο αριθμός των 10.000 δεν έιναι παρά μια συντηρητική εκτίμηση.
Κοριτσάκι πρόσφυγας στη Λέσβο Τα παιδιά είναι η πιο ευάλωτη ομάδα μεταξύ των προσφύγων, καθώς μπορούν έυκολα να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης από το οργανωμένο έγκλημα | AP Photo/Mstyslav Chernov
Στη Σουηδία, τον Οκτώβριο, έγινε γνωστό ότι περίπου 1.000 παιδιά που είχαν καταγραφή μετά την είσοδό τους στη χώρα στο λιμάνι του Τρέλεμποργκ, πλέον αγνοούνται.
Αντίστοιχα, στη Βρετανία υπολογίζεται ότι ο αριθμός των παιδιών προσφύγων που εξαφανίζονται μετά την καταγραφή τους έχει διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο και η ανησυχία των αρχών είνα έκδηλη, καθώς είναι πολύ πιθανό να έχουν πέσει θύματα εγκληματικών οργανώσεων.

«Η πιο ευάλωτη ομάδα»

Μιλώντας εκ μέρους του ΟΑΣΕ, η Μαριγιάνα Μπέρκετ τονίζειότι τα συνόδευτα παιδιά που στέλνονται στην Ευρώπη από τις οικογένειές τους για να σωθούν από τον πόλεμο είναι συντριπτικά η πιο ευάλωτη ομάδα προσφύγων.
Ο Μπράιαν Ντόναλντ μάλιστα ανέφερε ότι τόσο στην Ουγγαρία, όσο και στη Γερμανία, η οποία είναι συχνός προορισμός των προσφύγων, έχουν γίνει πολλές συλλήψεια ατόμων τα οποία προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν παιδιά πρόσφυγες.
«Υπάρχει μια τεράστια εγκληματική υποδομή, η οποία αναπτύχθηκε τους τελευταίους 18 μήνες με στόχο την εκμετάλλευση των προσφύγων», εξηγεί ο Ντόναλντ.
«Στη Γερμανία και την Ουγγαρία έχουν γεμίσει οι φυλακές με ανθρώπους οι οποίοι σχετίζονται με αυτού του είδους τη δραστηριότητα».
Οι εγκληματικές αυτές οργανώσεις ασχολούνται με την προώθηση παιδιών στο εμπόριο λευκής σαρκός και τη σεξουαλική εκμετάλλευση.
Μάλιστα, πολλοί από αυτούς που συλλαμβάνονται τώρα ως διακινητές προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη ήταν ήδη καταγεγραμμένοι στους φακέλους των αρχών ασφαλείας ως μέλη συνδικάτων που σχετίζονται με το εμπόριο λευκής σαρκός.

Ένα έγκλημα μπροστά στα μάτια μας

Η Europol προχωρά πλέον σε συσκέψεις με τις αρχές των χωρών που των Βαλκανίων, που βρίσκονται στον δρόμο των προσφύγων για τη δυτική Ευρώπη ώστε να συζητήθεί και να επιλυθεί το ζήτημα των παιδιών που χάνονται.
Ο Μπράιαν Ντόναλντ σημειώνει ότι οι χώρες αυτές εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για το τι συμβαίνει με τα παιδιά αυτά. «Ζητούν βοήθεια στην καταγραφή και ταυτοποίηση των παιδιών που ταξιδεύουν χωρίς συνοδούς, και τα οποία στη συνέχεια πέφτουν στα χέρια των εγκληματιών».
Μάλιστα ζήτησε ακαι από τους απλούς πολίτες να είναι προσεκτικοί και να «επαγρυπνούν», διότι τα παιδιά θύματα εκμετάλλευσης συνήθως «κρύβονται μπροστά στα μάτια μας».
«Δεν τα κρύβουν στα δάση, αν και συμβαίνει και αυτό», αλλά «ζουν και κινούνται μέσα στην κοινωνία», τόνισε.

«Λάθος» ο αποκλεισμός της Ελλάδας

Ο Guardian, στο αναλυτικό ρεπορτάζ του για τα παιδιά πρόσφυγες θυμίζει πόσο αποτυχημένη έχει υπαρξει η ευρωπαική πολιτική στη διαχείριση του προσφυγικού, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο να απειλείται η Ελλάδα με αποκλεισμό από τη ζώνη Σένγκεν.
Ωστόσο, σε άρθρο του στον Observer, o Πίτερ Σάδερλαντ, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, είπε ότι μια τέτοια εξέλιξ θα ήταν ένα «νέο ναδίρ» της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό.
Όπως τόνισε, «αυτό θα καταστήσει την Ελλάδα σε ένα υπαίθριο “μαντρί” αναρίθμητων χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο».
«Αυτό θα ήταν τόσο απάνθρωπο όσο και μια χυδαία παραβίαση των βασικών αρχών που διέπουν την Ευρώπη».


Πιτέλα:«Έχουν εξαφανιστεί 10.000 προσφυγόπουλα»

Τι άλλο είπε ο σοσιαλιστής ηγέτης στην Ευρωβουλή

image
Μια «κοινότητα αξιών» χάνεται στην Ευρώπη με αφορμή την προσφυγική κρίση, ενώ έχουν εξαφανιστεί και 10.000 προσφυγόπουλα, Δήλωσε χτες Τρίτη, κατά τη συζήτηση του θέματος στην Ευρωβουλή, ο κ. Τζάνι Πιτέλα, ηγέτης της σοσιαλιστικής ομάδας.
Λεπτομερέστερα, ο κ. Πιτέλα μεταξύ άλλων είπε:
· «Δυστυχώς φυσάει κακός άνεμος στην Ευρώπη. Οι επιθέσεις των νεοναζί στη Γερμανία τις τελευταίες μέρες και οι ντροπιαστικές προκλήσεις κάποιων πολιτικών να πυροβολούνται οι πρόσφυγες, ακόμα και τα παιδιά, όλα αυτά μας λένε ότι ένας ιός απλώνεται στην Ευρώπη. Είναι ο ιός του φόβου- και εγώ δε συμφωνώ με τη μέθοδο του μαστίγιου και του καρότου για τους πρόσφυγες»
· «Μόνο για υποδοχή πρέπει να μιλάμε, γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται εδώ για να στραφούν κατά της δικής μας ζωής. Πρόκειται για ανθρώπους που απλά ξεφεύγουν από τον πόλεμο»
· «Εμείς ανήκουμε σε μια κοινότητα αξιών και -παράλληλα με τα άλλα θέματα- θα πρέπει να συζητάμε και για τις αξίες. Όμως σήμερα δεν υπάρχουν πλέον αυτές οι αξίες και δεν υπάρχει πλέον αυτή η κοινότητα αξιών στην Ευρώπη. Γιατί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν νόημα μόνο όταν προωθούν και σέβονται τις αρχές της Ε.Ε.»
· «Συνάδελφοι, ξέρουμε ότι 10.000 παιδιά έχουν εξαφανιστεί και δεν ξέρουμε τίποτα για την τύχη τους. Είναι δυνατόν να μην μιλάει κανείς γι’ αυτά και να μιλάμε μόνο για κινδύνους; Ποιόν κίνδυνο προκαλούν οι πρόσφυγες; Θα πρέπει να νικήσουμε τον καταραμένο φόβο που δένει τα χέρια όσων πρέπει να πάρουν αποφάσεις. Τους τελευταίους μήνες ο φόβος αυτός τροφοδοτείται και γιγαντώνεται. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος που βιώνει η Ε.Ε. και διαλύει την κοινότητα των ευρωπαϊκών αξιών»
· Ο φόβος είναι «θεμελιώδης» και αν δεν καταπολεμηθεί «ουδέποτε θα λειτουργήσουν τα πράγματα» στην Ευρώπη.«Να πούμε στους επικεφαλής των κυβερνήσεων ‘Μη φοβάστε, δε θα χάσετε ψήφους, δε θα χάσετε συναινέσεις, αν δείξετε ότι το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει’. Δεν είναι φαινόμενο που μπορεί να λυθεί σε λίγους μήνες. Ήδη θα έχουμε νέες ροές την άνοιξη. Γι’ αυτό, ή θα λειτουργήσουμε το σύστημα, ή θα αποτύχουμε»
· «Κάνω έκκληση λοιπόν να λειτουργήσουμε, όχι σε συνάρτηση με κάποια νομοθεσία, αλλά με το αν συμφωνούμε στις αξίες μας ως Ευρωπαίοι και ως λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

'Συναγερμός' από την Europol: Περισσότερα από 10.000 προσφυγόπουλα έχουν εξαφανιστεί

Θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σκλαβιάς ενδέχεται να έχουν πέσει πολλά από τα χιλιάδες παιδιά που έφτασαν στην Ευρώπη, καταγράφηκαν και μετά εξαφανίστηκαν
Τα ίχνη περισσότερων από 10.000 προσφυγόπουλων έχουν χαθεί τα τελευταία δύο χρόνια μετά την άφιξη τους στην Ευρώπη και αφού πρώτα καταγράφηκαν από τις αρχές, σύμφωνα με την Europol, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς κάποια εξ αυτών ενδέχεται να έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σκλαβιάς.
AdTech Ad
"Δεν είναι παράλογο να πούμε ότι ψάχνουμε περισσότερα από 10.000 παιδιά. Δεν έχουν πέσει όλα θύματα εγκληματικής εκμετάλλευσης. Ορισμένα ίσως να βρίσκονται με μέλη των οικογενειών τους. Απλά δεν ξέρουμε πού βρίσκονται, τι κάνουν ή με ποιους είναι μαζί", δήλωσε ο επικεφαλής της Europol.
Τον προηγούμενο Μάιο οι ιταλικές αρχές είχαν γνωστοποιήσει ότι περίπου 5.000 παιδιά είχαν εξαφανιστεί από τα κέντρα υποδοχής μέχρι το καλοκαίρι ενώ τον Οκτώβριο οι αρχές του Τρέλεμποργκ, στη Σουηδία, είχαν ανακοινώσει ότι περίπου 1.000 ασυνόδευτα παιδιά και νεαροί ενήλικοι, οι οποίοι είχαν φτάσει στην πόλη τον προηγούμενο μήνα, αγνοούνταν.
Εκπρόσωπος της Europol τόνισε, επίσης, ότι ένα μεγάλο ποσοστό ίσως να εξαφανίστηκε μετά την άφιξη στην Ελλάδα, την χώρα εισόδου στην Ευρώπη περισσότερων από ενός εκατ. μεταναστών το 2015.
Όπως τονίζεται, οι εγκληματικές οργανώσεις που εμπλέκονται σε εμπόριο ανθρώπων στην Ευρώπη, έχουν στόχο πλέον μετανάστες και ο κίνδυνος να πέσουν στα δίχτυα τους, ασυνόδευτα παιδιά και νεαρής ηλικίας πρόσφυγες είναι μεγάλος.
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Λέοναρντ Ντόιλ δήλωσε ότι ο αριθμός των 10.000 χαμένων παιδιών προκαλεί "σοκ αλλά όχι έκπληξη" και επισημαίνει ότι "είναι αναμενόμενο" πολλά απ' αυτά να έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης. "Ας ελπίσουμε ότι η ΕΕ θα βρει πόρους για την ανεύρεση αυτών των παιδιών και για να τα βοηθήσει να επανενωθούν με τις οικογένειές τους".
Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου