Πολιτεία

Πολιτεία

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΌΤΑΝ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ...ΕΚΠΑΡΑΘΎΡΩΣΗ ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΈΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ!!!ΣΥΝΕΧΊΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΝΑΠΕΔΟΘΕΡΑΠΕΊΑ,ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ...ΦΈΡΕΤΡΟ!!!

Κλείνουν το σχολείο υποβαθμίζουν κι άλλο τα Εξάρχεια 

Βαγγέλης Δεληπέτρος

  Όταν το ιστορικό σχολείο της Κωλέττη, στην καρδιά της γειτονιάς, ετοιμάζεται για λουκέτο, οι εξαγγελίες Καμίνη για“αναζωογόνησητης Αθήνας” αποδεικνύονται κίβδηλες

  Πολλοί μπορεί να μην το γνωρίζουν, και φοβάμαι ότι σε αυτούς που το αγνοούν συγκαταλέγεται και ο δήμαρχος, αλλά τα Εξάρχεια δεν είναι “γκέτο”, κι ας προβάλλουν αυτήν την εικόνα αρκετά ΜΜΕ, ούτε διασκεδαστήριο, έστω κι αν έτσι τα... οραματίζονται ορισμένοι.
AdTech Ad
Τα Εξάρχεια, η γειτονιά μου, είναι βασικά γειτονιά! Κι όχι μια απλή γειτονιά
αλλά μια κλασική γειτονιά της Αθήνας. Εκτός δηλαδή από τα στέκια και τα άλλα καταστήματα, υπάρχουν σχολεία, κατοικίες και πάνω απ' όλα άνθρωποι, παιδιά, ενήλικοι, μεγάλοι. Αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι, που ζουν μόνιμα εδώ, είναι αυτοί που δίνουν την πραγματική πνοή ζωής στη γειτονιά, αυτοί που την κρατάνε όρθια, κόντρα σε θεούς και δαίμονες που προσπαθούν να υποβαθμίσουν την περιοχή και έχουν βαλθεί να διώξουν τους ανθρώπους της.
Τελευταίο κρούσμα σε αυτήν την καλά ενορχηστρωμένη προσπάθεια υποβάθμισης είναι και η εν κρυπτώ εισήγηση της Α' Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να υποβιβαστεί σε τετραθέσιο το 35ο Δημοτικό Σχολείο που λειτουργεί στον πεζόδρομο της Κωλέττη, στην καρδιά των Εξαρχείων.
Και είναι λογικό -όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου- ότι “Η υποβάθμιση αυτή μετά βεβαιότητας θα οδηγήσει κατά την επόμενη σχολική περίοδο σε κλείσιμο του σχολείου, διότι κανένας γονέας δε θα δεχθεί τα παιδιά του να έχουν συνδιδασκαλία με παιδιά άλλης τάξης και θα αναζητήσει, όπως είναι φυσικό, να τα στείλει σε άλλα σχολεία. Έτσι, με τον υποβιβασμό αυτό επιτυγχάνουν, όποιοι το επιθυμούν, το κλείσιμο του Σχολείου”.
Δεν είναι σαφές πού αποσκοπούν όσοι θέλουν το κλείσιμο του ιστορικού σχολείου. Μπορεί να τους ενόχλησε ότι οι μαθητές είναι πολλών εθνοτήτων αλλά ταυτόχρονα, χάρη στις προσπάθειες των εκπαιδευτικών του, έχει να παρουσιάσει πρότυπες δράσεις δικτύωσης με τη γειτονιά, καμπάνιες για τα δικαιώματα των παιδιών και έκδοση υποδειγματικών σχολικών εντύπων. Μπορεί και κάποιοι να εποφθαλμιούν για “άλλες χρήσεις” το ιστορικό κτίριο, που σχεδιάστηκε το 1930 από τον Νικόλαο Μητσάκη, και στέγασε κάποτε ακόμα και το Βαρβάκειο, ή ίσως ακόμα κάποιος χορηγός να έχει τα δικά του “σχέδια”, καθώς πλέον η πολιτική έχει εκχωρηθεί από δήμους και υπουργεία στους κάθε λογής... χορηγούς.
Το βέβαιο είναι ότι οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται όσο μπορούν. Οργανώνουν μάλιστα και Γιορτή, το Σάββατο 16 Απριλίου στην Πλατεία Εξαρχείων, από τις 2μμ και... όσο πάει, με παραμύθια, θέατρο, μπαλέτο, χορούς και πολύ τραγούδι, μήπως επιτέλους ευαισθητοποιηθούν οι “αρμόδιοι”, στο δήμο, την περιφέρεια, το υπουργείο, και βρουν λύση για τη γειτονιά.
Γιατί τα λογύδρια για “κοινωνική συνοχή” και “αναβάθμιση της ποιότητας ζωής προκειμένου να επιλέξουν οι πολίτες την Αθήνα ως τόπο κατοικίας» που εκφωνεί κάθε λίγο και λιγάκι ο δήμαρχος Γ. Καμίνης ακούγονται καλά αλλά όταν δεν συνοδεύονται με αντίστοιχες πράξεις αποδεικνύονται προσχηματικά.
Γιατί το ζήτημα που αναδεικνύεται από το επερχόμενο κλείσιμο του 35ου Δημοτικού είναι ότι παρά τα όσα μεγαλόστομα λέγονται, όλοι αυτοί οι “αρμόδιοι”, και πρώτα απ' όλους ο δήμος Αθηναίων, δεν βλέπουν τα προβλήματα, δεν ακούνε τους πολίτες και δεν “μιλάνε”. Ίσως γιατί είναι πολύ απασχολημένοι με τη στήριξη των... start up, τον συντονισμό των ΜΚΟ και τις επαφές με τους ξένους συμβούλους. Αλλά έτσι, τόσο η Αθήνα όσο και η υπόλοιπη χώρα, θα συνεχίσουν να πηγαίνουν ντουγρού στην κατηφόρα την μεγάλη.
(Φωτογραφία: inexarchia.gr)
 *Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου