Πολιτεία

Πολιτεία

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Πώς σας φαίνεται η ιδέα ενός τατουάζ; Μετά από αυτή την έρευνα, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε

TATTOO

   Εκεί που νομίζαμε ότι κάποια πράγματα είναι λυμένα και δε χρειάζεται να ανησυχούμε γι' αυτά, τελικά έρχονται καινούριες έρευνες να ανατρέψουν όσα θεωρούσαμε τακτοποιημένα. Αν σκέφτεστε να κάνετε τατουάζ, τότε μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε, καθώς μια νέα μελέτη κατέληξε σε μερικά όχι και τόσο ευχάριστα συμπεράσματα για τη δερματοστιξία.
Την έρευνα διεξήγαγαν επιστήμονες από τη Γκρενόμπλ, μαζί με συναδέλφους τους από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική εφημερίδα «Scientific Reports».
   Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, το μελάνι που
χρησιμοποιείται για το τατουάζ αποτελείται από διάφορες οργανικές και ανόργανες χρωστικές και μπορεί να μολυνθεί με τοξικές ακαθαρσίες. Εκτός από την αιθάλη, το δεύτερο πιο συνηθισμένο συστατικό που χρησιμοποιείται στα μελάνια τατουάζ είναι το διοξείδιο του τιτανίου, μια λευκή χρωστική ουσία που περιέχεται επίσης σε πρόσθετα τροφίμων, αντηλιακά και χρώματα ζωγραφικής. Το συγκεκριμένο χημικό συστατικό έχει συσχετιστεί με την καθυστερημένη επούλωση της πληγής, τον κνησμό και τον ερεθισμό του δέρματος. Αποτέλεσμα εικόνας για Πώς σας φαίνεται η ιδέα ενός τατουάζ;
«Συνήθως, όταν κάποιος θέλει να κάνει τατουάζ, αρκείται στο να ελέγξει αν οι βελόνες είναι αποστειρωμένες. Σπάνια έως καθόλου ρωτάει τη χημική σύνθεση των χρωμάτων, αλλά η έρευνά μας αποδεικνύει ότι θα έπρεπε», αναφέρει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ακτινοβολίας στη Γκρενόμπλ.
  
    Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, χρησιμοποιώντας μετρήσεις φθορισμού ακτίνων Χ για να εντοπίσουν τα τοξικά σωματίδια στο δέρμα και τους λεμφαδένες σε διάφορα μέρη τους σώματος, βρήκαν ότι μόνο τα σωματίδια σε μέγεθος νανο-κλίμακας είχαν καταφέρει να εισχωρήσουν στους λεμφαδένες. Επιπλέον, χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται υπέρυθρη φασματοσκοπία μετασχηματισμού Fourier για να αξιολογήσουν τις αλλαγές στον ιστό του δέρματος σε σημεία που υπάρχει τατουάζ. Εντόπισαν «ισχυρές αποδείξεις» τόσο για τη «μετανάστευση» όσο και για τη μακροπρόθεσμη παραμονή τοξικών στοιχείων στο σώμα.
    Μετά από αυτά τα ευρήματα, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι μένει να βρουν πώς αυτά τα τοξικά στοιχεία επηρεάζουν τον οργανισμό, μια πολύ σημαντική πληροφορία, αν αναλογιστεί κανείς ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες το τατουάζ έχει γίνει μόδα και ότι σε μέτρηση που έγινε στις ΗΠΑ προέκυψε ότι το 40% των νέων που γεννήθηκαν από το 2000 κι έπειτα έχουν τουλάχιστον ένα τατουάζ σε εμφανές ή λιγότερο εμφανές σημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου