Υπουργείο Υγείας: επιτακτική η ανάγκη αλλαγής του διατροφικού μοντέλου των Ελλήνων
Η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών του πληθυσμού, με έμφαση στη μεσογειακή διατροφή, αποτελεί άξονα παρέμβασης των στρατηγικών στόχων του Υπουργείου Υγείας για το 2017.
Η
διάδοση, υιοθέτηση αλλά και τήρηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών
παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία του καθενός από εμάς ενώ,
παράλληλα, αποτελεί βασικό παράγοντα για την επίτευξη της συνολικής
Δημόσιας Υγείας κάθε χώρας, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της
χώρας μας. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα της έγκρισης σχετικής εγκυκλίου της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας με την οποία ο ΓΓ Γιάννης Μπασκόζος ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς, τα νοσοκομεία και τους ιατρικούς συλλόγους, να συνδράμουν ενεργά στην υλοποίηση της προσπάθειας και την πλήρη υιοθέτηση των διατροφικών συστάσεων.
Μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής, το υπουργείο Υγείας, στα πλαίσια του έργου ΕΣΠΑ «Δημιουργία και Ευρεία Διάχυση Γενικού και Ειδικών Εθνικών Διατροφικών Οδηγιών – Ευ Δια…Τροφήν», ενέκρινε στις 11 Οκτωβρίου τις διατροφικές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τόσο για το γενικό πληθυσμό όσο και για τις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όπως είναι τα παιδιά, οι έφηβοι, οι έγκυες και τα άτομα άνω των 65 ετών.
Το όραμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο πλάνο δράσης του για το 2013-2020 είναι ένας κόσμος απαλλαγμένος από το βάρος και τον κίνδυνο των μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές ασθένειες, ο καρκίνος, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης, νοσήματα που μπορούν να αποφευχθούν.
Η προσπάθειά του ΠΟΥ επικεντρώνεται στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας ή αναπηρίας που προκαλούνται από μη μεταδιδόμενα νοσήματα μέσω στοχευμένων συνεργασιών σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε οι πληθυσμοί να φθάσουν στα υψηλότερα δυνατά πρότυπα υγείας και παραγωγικότητας σε κάθε ηλικία, με απόλυτο στόχο οι ασθένειες αυτές να μην αποτελούν πλέον εμπόδιο στην ευημερία ή την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.
Όλα τα παραπάνω μη μεταδιδόμενα νοσήματα ευθύνονται για το 63% των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα και για το ποσοστό αυτό ενοχοποιούνται κατά κύριο λόγο, το κάπνισμα, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, η έλλειψη γυμναστικής και η κατάχρηση του αλκοόλ.
Το Ευρωπαϊκό Διατροφικό Σχέδιο Δράσης 2015-2020 του Ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ, αναφέρει ότι τα παραπάνω κιλά, η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων και trans λιπαρών καθώς και ζάχαρης και αλατιού παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας. Παράλληλα, η μειωμένη πρόσληψη λαχανικών και φρούτων όπως και προϊόντων ολικής άλεσης επιτείνουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα, τα ποσοστά παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στις χώρες της νότιας Ευρώπης να είναι ιδιαίτερα υψηλά.
Άλλος ένας επιβαρυντικός παράγοντας είναι η οικονομική κρίση που πλήττει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα τις φτωχές οικογένειες στις ανεπτυγμένες χώρες αλλά και την Ελλάδα και η οποία, δυστυχώς, χαρακτηρίζεται από μια απομάκρυνση από την ελληνική παραδοσιακή διατροφή,επιβάλλοντας τους δικούς της κανόνες όπως την αυξημένη κατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων και fast food με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι, τον περιορισμό πρόσληψης των απαραίτητων συστατικών από τα πολύτιμα φρούτα, λαχανικά, αλλά και από το ψάρι και το κρέας.
Στα πλαίσια αυτά, το Υπουργείο Υγείας προτρέπει όλους τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν για την λήψη μέτρων και την υιοθέτηση των τελευταίων διατροφικών συστάσεων, σε μια προσπάθεια αλλαγής του κακού διατροφικού προφίλ των σύγχρονων Ελλήνων. Ενδεικτικά, συστήνονται δράσεις όπως η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση μαθητών, πολιτών, καταναλωτών, εκπαιδευτικών και επαγγελματιών στη διάδοση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, η επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας αλλά και άλλων στελεχών αρμόδιων υπηρεσιών σε σχετικά θέματα, η ανάρτηση αφισών και η διανομή ενημερωτικού και συμβουλευτικού υλικού αλλά και η ανάρτησή τους σε ιστοσελίδες φορέων για ευκολότερη πρόσβαση όσων ενδιαφέρονται.
Φωτεινή Πουρνάρα
χώρας μας. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα της έγκρισης σχετικής εγκυκλίου της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας με την οποία ο ΓΓ Γιάννης Μπασκόζος ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς, τα νοσοκομεία και τους ιατρικούς συλλόγους, να συνδράμουν ενεργά στην υλοποίηση της προσπάθειας και την πλήρη υιοθέτηση των διατροφικών συστάσεων.
Μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής, το υπουργείο Υγείας, στα πλαίσια του έργου ΕΣΠΑ «Δημιουργία και Ευρεία Διάχυση Γενικού και Ειδικών Εθνικών Διατροφικών Οδηγιών – Ευ Δια…Τροφήν», ενέκρινε στις 11 Οκτωβρίου τις διατροφικές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τόσο για το γενικό πληθυσμό όσο και για τις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όπως είναι τα παιδιά, οι έφηβοι, οι έγκυες και τα άτομα άνω των 65 ετών.
Το όραμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο πλάνο δράσης του για το 2013-2020 είναι ένας κόσμος απαλλαγμένος από το βάρος και τον κίνδυνο των μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές ασθένειες, ο καρκίνος, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης, νοσήματα που μπορούν να αποφευχθούν.
Η προσπάθειά του ΠΟΥ επικεντρώνεται στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας ή αναπηρίας που προκαλούνται από μη μεταδιδόμενα νοσήματα μέσω στοχευμένων συνεργασιών σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε οι πληθυσμοί να φθάσουν στα υψηλότερα δυνατά πρότυπα υγείας και παραγωγικότητας σε κάθε ηλικία, με απόλυτο στόχο οι ασθένειες αυτές να μην αποτελούν πλέον εμπόδιο στην ευημερία ή την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.
Όλα τα παραπάνω μη μεταδιδόμενα νοσήματα ευθύνονται για το 63% των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα και για το ποσοστό αυτό ενοχοποιούνται κατά κύριο λόγο, το κάπνισμα, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, η έλλειψη γυμναστικής και η κατάχρηση του αλκοόλ.
Το Ευρωπαϊκό Διατροφικό Σχέδιο Δράσης 2015-2020 του Ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ, αναφέρει ότι τα παραπάνω κιλά, η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων και trans λιπαρών καθώς και ζάχαρης και αλατιού παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας. Παράλληλα, η μειωμένη πρόσληψη λαχανικών και φρούτων όπως και προϊόντων ολικής άλεσης επιτείνουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα, τα ποσοστά παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στις χώρες της νότιας Ευρώπης να είναι ιδιαίτερα υψηλά.
Άλλος ένας επιβαρυντικός παράγοντας είναι η οικονομική κρίση που πλήττει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα τις φτωχές οικογένειες στις ανεπτυγμένες χώρες αλλά και την Ελλάδα και η οποία, δυστυχώς, χαρακτηρίζεται από μια απομάκρυνση από την ελληνική παραδοσιακή διατροφή,επιβάλλοντας τους δικούς της κανόνες όπως την αυξημένη κατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων και fast food με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι, τον περιορισμό πρόσληψης των απαραίτητων συστατικών από τα πολύτιμα φρούτα, λαχανικά, αλλά και από το ψάρι και το κρέας.
Στα πλαίσια αυτά, το Υπουργείο Υγείας προτρέπει όλους τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν για την λήψη μέτρων και την υιοθέτηση των τελευταίων διατροφικών συστάσεων, σε μια προσπάθεια αλλαγής του κακού διατροφικού προφίλ των σύγχρονων Ελλήνων. Ενδεικτικά, συστήνονται δράσεις όπως η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση μαθητών, πολιτών, καταναλωτών, εκπαιδευτικών και επαγγελματιών στη διάδοση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, η επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας αλλά και άλλων στελεχών αρμόδιων υπηρεσιών σε σχετικά θέματα, η ανάρτηση αφισών και η διανομή ενημερωτικού και συμβουλευτικού υλικού αλλά και η ανάρτησή τους σε ιστοσελίδες φορέων για ευκολότερη πρόσβαση όσων ενδιαφέρονται.
Φωτεινή Πουρνάρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου