Πολιτεία

Πολιτεία

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Μία υγιεινή διατροφή διατηρεί τα κύτταρα νέα και υγιή!!!!



Νέα επιστημονική έρευνα καταγράφει ότι η υιοθέτηση μίας υγιεινής διατροφήςμπορεί να διατηρήσει την υγεία και τη νεότητα των ανθρώπινων κυττάρων. 
Όπως είναι γνωστό, το πραγματικό σημάδι της βιολογικής γήρανσης ενός ατόμου είναι
η γήρανση των κυττάρων του κι όχι η ηλικία του.
Δείκτες της γήρανσης αποτελούν τα τελομερή, τα οποία είναι περιοχές του DNA στις άκρες των χρωμοσωμάτων. Τα τελομερή έχουν την τάση να μειώνουν το μήκος τους, όταν τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα να μικραίνουν με το πέρασμα των χρόνων.  
Ενώ, λοιπόν, η μείωση των τελομερών αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία, η συσσωρευμένη βλάβη στα κύτταρα μπορεί να την επιταχύνει και να οδηγήσει στον πρόωρο θάνατο των κυττάρων. Μάλιστα, τα κατεστραμμένα κύτταρα και το μικρότερο μήκος των τελομερών έχουν συσχετιστεί με χρόνιες παθήσεις και καρκίνο.
Ορισμένοι από τους παράγοντες που βλάπτουν τα κύτταρα είναι περιβαλλοντικοί και τροποποιήσιμοι. Αυτοί περιλαμβάνουν τη διατροφή, την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, την κατανάλωση αλκοόλ και τον τρόπο ζωής (το άγχος μπορεί να επιταχύνει την κυτταρική γήρανση, ενώ η άσκηση διατηρεί τα κύτταρα νεότερα).
Η εν λόγω έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Epidemiology εξέτασε την επίδραση της διατροφής στο μήκος των τελομερών, με δείγμα 5.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20-65 ετών. 
Τα συμπεράσματα της έρευνας κατέγραψαν ότι υγιεινές δίαιτες όπως η Μεσογειακή και η DASH (οι οποίες έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά την κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και φυτικών πρωτεϊνών, καθώς και τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης, νατρίου και επεξεργασμένου κρέατος) συσχετίστηκαν θετικά με μεγαλύτερο μήκος των τελομερών, όπως και με μείωση του κινδύνου εκδήλωσης σοβαρών χρόνιων παθήσεων.
Σύμφωνα με την Elissa Epel, που συμμετείχε στη συγγραφή της έρευνας, οι δίαιτες που εμπεριέχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες δημιουργούν ένα βιοχημικό περιβάλλον ευνοϊκό για τα τελομερή των κυττάρων.
Σημειώνεται επίσης ότι τα αποτελέσματα ήταν έντονα κυρίως στις γυναίκες και λιγότερο στους άνδρες. 
Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές σημείωσαν ότι «όλα τα τρόφιμα δεν επηρεάζουν εξίσου το μήκος των τελομερών εξίσου και επομένως ένας άνθρωπος χρειάζεται υψηλές ποσότητες προστατευτικών τροφών για να αναιρεθούν οι βλαπτικές συνέπειες άλλων τροφίμων. 
Δείτε ΕΔΩ περισσότερα στοιχεία για την εν λόγω έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου