Προκαλεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, που με ανακοίνωσή του ζητεί την αναστολή της απόφασης για τη διατίμηση των τεστ για covid-19 και άμεση διαβούλευση, κάνοντας λόγο για «αιφνίδια απόφαση χωρίς συνεννόηση,
επιστημονική και οικονομική τεκμηρίωση».Σε ρόλο συνηγόρου των ιδιοκτητών ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων, ο ΠΙΣ ισχυρίζεται ότι «η διατίμηση των ιατρικών πράξεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα έχει σοβαρές υγειονομικές παρενέργειες απολύτως ανεπιθύμητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Ο ΠΙΣ θεωρεί ότι «οι τιμές της διατίμησης δεν καλύπτουν το κόστος της διενέργειας των σχετικών εξετάσεων βάσει των διαγνωστικών πρωτοκόλλων» και υποστηρίζει ότι «μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας, σε αύξηση των αστοχιών διάγνωσης κρουσμάτων SARS-CoV-19 και σε μείωση του δικτύου δειγματοληψιών που εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα, με δυνητική αύξηση της διασποράς της νόσου και υπερφόρτωση των νοσοκομείων».
Παράλληλα, αναφέρει ότι «είναι πιθανό η συμπίεση των τιμών σε αυτά τα επίπεδα να οδηγήσει σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις, με προφανή δυσμενή αποτελέσματα στα μικρά και μεσαία εργαστήρια».
Ο ΠΙΣ προτείνει, τέλος, η πλήρης κάλυψη των εξετάσεων να διενεργηθεί μέσω της Πολιτείας είτε με την απευθείας αποζημίωση των τεστ χωρίς rebate και clawback μέσω ειδικού προϋπολογισμού, ώστε να εξαλειφθεί η επιβάρυνση των πολιτών, είτε με τη χορήγηση των υλικών στα εργαστήρια, ώστε να αποζημιώνεται μόνο η διενέργεια της εξέτασης.
Όχι στη διατίμηση από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ
Εντύπωση προκαλεί την ίδια ώρα ότι αντιδράσεις έχει προκαλέσει και σε άλλους ιατρικούς συλλόγους η διατίμηση των τεστ κορονοϊού – σε 10 ευρώ για τα τεστ αντιγόνων (rapid) και 40 για τα μοριακά τεστ (PCR) – που ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την κυβέρνηση. Για «σαγήνη αυταρχισμού», ιδεοληψία και αντιιατρικές εμμονές κατηγόρησε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. «Η παροχή υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να βασίζεται σε clawback και διατιμήσεις και να οδηγεί τους εργαστηριακούς συναδέλφους σε μαρασμό προς όφελος εκείνων που μπορούν να επιβιώσουν. Αυτές οι πρακτικές είναι που οδήγησαν σήμερα ένα μεγάλο μέρος νέων γιατρών στο εξωτερικό και φυσικά δεν κινούνται –σε καμία περίπτωση- προς την κατεύθυνση επιστροφής τους» ισχυρίζεται ο ΙΣΘ.
Για «καθεστωτική πράξη διατίμησης στο υπέρτατο αγαθό της διάγνωσης» μίλησε η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ.
«Εν μέσω lockdown και κρίσιμης φάσης της πανδημίας, η σοβαρή Πολιτεία
οφείλει να σέβεται το πολιτικό της πλαίσιο, να ψάχνει συμμάχους και όχι
να κάνει εχθρούς», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου